Sponset innlegg
Løp høsten i møte med Trail-kolleksjonen fra Craft

Løp høsten i møte med Trail-kolleksjonen fra Craft


Ingen utfordring blir for stor iført den nye Trail-kolleksjonen fra Craft, bestående av værbestandige og robuste plagg for høstløpinga – ei heller motbakkeløpet Oslos Bratteste – utfordringen alle kan klare.

Craft vet å lage produkter for nordiske forhold, og denne høstens Trail-kolleksjon er intet unntak. Her får du værbestandige, slitesterke og solide plagg som holder deg tørr og varm, samtidig som prestasjon og bevegelsesfrihet selvfølgelig sitter i høysetet.

Craft er i år sponsor til det ikoniske motbakkeløpet Oslos Bratteste, så om du trenger plagg som både takler treningen mot bakkefesten, og ikke minst selve utfordringen opp Wyller-løypa, bør du ta en titt her.

Er du en av de 1000 som skal løpe Oslos Bratteste? Ta en titt på kolleksjonen når du henter startnummeret ditt hos Intersport Storgata!

Pro Trail Hydro Jacket – vanntett og pustende

PRO Trail Hydro Jacket er en pro-grade løpejakke utviklet for høyintensiv stiløping i våte forhold. Løpejakken er laget av et pustende og vanntett 3-lags Ventair®-stoff som gir utmerket værbeskyttelse og kroppstemperaturkontroll under intense treningsøkter.

I tillegg har jakken helteipede sømmer, ventilasjon i armhulene, vanntette glidelåser og justerbar hette, som også kan rulles sammen til en fold i nakken. Slike geniale løsninger liker vi.

Jakken har en vannsøyle på 10 000 og gode pusteegenskaper, slik at du unngår å bli klam selv på lange turer i terrenget.

Pro Hydro Pants – tåler både vann og mye bevegelse

PRO Hydro Pants er løpebukser for kvinner med god værbeskyttelse perfekt for intense treningsøkter i vått vær. Denne teknisk avanserte buksen har et 3-lags, vind- og vanntett Ventair®-materiale i front og nederst på beina.

Baksiden av buksen er elastisk, så til tross for en tett passform har du god bevegelsesfrihet når du løper i kupert terreng. Stoffet gir god temperaturregulering og effektiv fukttransport, og er behagelige på både korte og intensive, såvel som lange og rolige økter.

Det brede elastiske båndet i midjen sørger for god komfort og at buksen holder seg på plass.

Pro Hydro Cargo Pants – vanntett løpebukse for terrenget

Hvor digg er ikke dette – en helt vanntett løpebukse! PRO Hydro Cargo Pants er en høytpresterende løpebukse for herrer med god værbeskyttelse, designet for intensiv terrengløping på våte og regnfulle dager.

Denne teknisk avanserte løpebuksen er laget av et 3-lags vind- og vanntett Ventair®-materiale, har avsmalnende ben og romslige benlommer. Vannsøylen er på 10 000, så her er det bare å slå seg løs i høstværet.

Pro Trail 2in1 Skirt – funksjonelt og fresht

Med dette løpeskjørtet får du alt du trenger – samtidig som du føler deg fin på stien.

PRO Trail 2-in-1 Skirt er et pro-grade løpeskjørt designet for stiløping på høyeste nivå.

Løpeskjørtet har et 4-veis stretch-skallstoff laget av resirkulert polyester, og innertights laget av polyamidjersey. Skjørtet kommer også med et bredt midjebånd som gir en tettsittende og god passform. Sømmene er teipet og skjørtet er utstyrt med flere lommer og hemper som kan være hendig under lange løp i terrenget.

Siste utgave av Runner’s World

  • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
  • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
  • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
  • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
  • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
  • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
  • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
  • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
  • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
172 løpere stilte til start i dette ultraløpet – 21 av dem kom aldri tilbake

172 løpere stilte til start i dette ultraløpet – 21 av dem kom aldri tilbake


Den 100 kilometer lange løypa gikk gjennom det karakteristiske og kuperte landskapet i Steinskogen i Gansuprovinsen i nordvestre Kina. Yan Daixiang myste for å orientere seg. Omgivelsene var innsvøpt i en tett, kald tåke.

Løpere var utspredt over alt – ved siden av stien, i raviner, på andre siden av fjellet – som små prikker i fjellsiden skimtet man lyse, fargerike løpeklær. Det var vanskelig å se forskjell på hva som var løse klesplagg og hva som var mennesker. De bevegde seg i alle retninger, kjempet i den kalde vinden og regnet. Andre huket seg ned under busker eller steiner. Yan møtte løpere som var på vei ned fra fjellet igjen. De hadde forsøkt å nå tredje sjekkpunkt ved 27 kilometer, men mislyktes. Nå forsøkte de å ta seg tilbake til sjekkpunkt to for å bryte løpet.

– Det er alt for kaldt oppe på toppen, ropte en av løperne til Yan som fortsatt var på vei oppover.

Helt siden regnet begynte å falle hadde temperaturen også gjort det. Og det ble kaldere og kaldere jo høyere opp hun kom.

Lammet av kulde og skrekk

De fleste av løperne var iført kortermet trøye og shorts. Samtidig hadde deltakerne blitt anbefalt å pakke ekstra klær i dropbagen som de kunne plukke opp ved sjette sjekkpunkt. Men det var ikke mange som regnet med å trenge disse varme klærne. Løpet Yellow River Stone Forest 100K går i en ørken, og deltakere på tidligere arrangement hadde blitt rammet av heteslag – ikke nedkjøling. Og uansett var det nesten tre mil til sjekkpunktet med bagene.

Yan hadde flaks, eller, hun hadde vært lur. Hun hadde ekstra klær i løpesekken. Hun dro på seg et par bukser og en jakke, og bestemte seg for å fortsette oppover.

Under to kilometer med klatring gjensto til hun var framme ved neste sjekkpunkt. De neonfargede prikkene i fjellet ble flere – løpere som krøp, lå på bakken eller bare stod helt stille. Yan stoppet ved en eldre løper, det ene øyet hans blødde. Han viftet henne bort, hevdet at alt var ok.

Yan klatret oppover løpets farligste parti som skulle ta henne opp til drøyt 2200 meters høyde. Løypa passerte bratte stup og skrenter, regnet hadde gjort steinene glatte. Her fantes det ikke særlig mye vegetasjon å søke ly under. Hun kunne ikke lenger se løypemarkeringene – vinden hadde slitt dem løs – og tåka gjorde det vanskelig å se stien.

Nå ble det brattere igjen. Yan støtte på ytterligere tre personer, alle i shorts. Hun ropte, men ingen virket å høre henne. Yan ble tvunget ned i gangfart, hun tippet temperaturen lå på rundt syv grader. På tross av det ekstra laget med klær, frøs hun.

Det tredje sjekkpunktet virket umulig å nå, og det var enda lenger tilbake til andre sjekkpunkt. Den innsikten gjorde henne skrekkslagen. Yan stod fast.

Gjennomføre på en trygg måte

Yan, 43, hadde ankommet dagen i forveien, den 21. mai, etter en ti timer lang bilreise fra hjemstedet Chengdu i sydvestre Kina. Yellow River Stone Forest 100K skulle bli hennes lengste løp siden Kina hadde lettet på koronarestriksjonene. Hun hadde trent løping i fire år.

Da hun begynte å jobbe igjen etter en lungeinflammasjon – hun er sykepleier på et av Kinas største sykehus – kjente hun seg svak. De lange skiftene var uvanlig utmattende. Løpingen gjorde at hun orket mer. Til å begynne med løp hun rundt i områdene rundt Chengdu. Da både 10-kilometersløp og halvmaraton ikke lenger føltes som utfordringer, startet Yan å konkurrere over hele Kina. Mellom 2017 og 2019 løp hun minst ett 100-kilometersløp i året, tre 60-kilometerløp, fire maraton og flere titalls halvmaraton.

Da den kinesiske stat opphevet nedstengingen i april 2020, startet Yan å løpe igjen. Den høsten ble flere løp arrangert, og Yan stilte til start på flere maratonløp rundt om i landet. En venn av henne anbefalte Yellow River Stone Forest 100K i nærheten av Gobiørkenen. Området består av vidstrakt ørken, fylt med steinete fjellområder og tørre sletter. Det var fjerde gang løpet ble arrangert i 2021, og igjen gikk løypa langs de ville fjellsidene ovenfor den gule elven – et navn som kommer av den gulbrune, jordlige fargen på vannet. Yan hadde ikke sett den gule elven i et slikt dramatisk landskap tidligere, og opplevelsen gjorde henne opprømt. 

Klokken 20.12 kvelden før løpet postet Yan åtte bilder på WeChat – sju bilder av ørkenlandskapet og ett bilde av utstyret hun hadde lagt fram til løpet. «Erobre den gule elven, jakte steinskogens trone», skrev hun. «Mitt mål er å gjennomføre på en trygg måte!»

1500 meters høyde

På morgenen våknet Yan klokken 06.00 og møttes av blå himmel. Det var cirka ti grader. Hun tok på seg langbukser, hansker og sleeves, og pakket deretter løpesekken med energigels, Snickers og en liter vann. Klokka sju skinte fortsatt sola og en dis lå over himmelen. Temperaturen lå på rett under femten grader. For å beskytte seg mot sola bar hun en bandana rundt halsen og en solhatt på hodet, den store bremmen beskyttet ansiktet.

På bussen til startområdet tok Yan flere bilder av ørkenen. De var nå på cirka 1500 meters høyde, fortsatt klar himmel. Men da Yan ankom starten hadde vinden økt nok til å bøye både skilt og flagg i startområdet. Hun stilte seg i feltet bak startstreken, sammen med 171 andre løpere.

Yans foto av utstyret til løpet.

Borgemesteren i Baiyin, den nærmeste byen, fyrte av startskuddet klokka 09.00. Løypa gikk til å begynne med langs en steinete vei for deretter å gjøre en 90-graders sving ned i en dal. Der møttes løperne av enorme vindkast. Caps og solbriller fløy til alle kanter. Bremmen på Yans hatt flagret voldsomt og føk av. Hun la på sprang etter hatten, fikk tak i den til slutt, og fortsatte videre.

Zhang Xiaotao

Framme i teten løp Zhang Xiaotao med et smil, han likte å løpe i svalere temperaturer. Med et hardt grep om capsen stormet han fram i løypa. Zhang var en av Kinas beste ultraløpere og konkurrerte den dagen mot flere av landets stjerner, først og fremst Liang Jing, som hadde vunnet 400K Ultra Gobi-ørkenløpet i 2018 og dessuten var innehaver av den kinesiske 24-timersrekorden.

«Da vi startet klokka ni var det fortsatt kraftig vind, og mange av løpernes capser fløy av», skrev han senere om løpet. «Men de første 20 kilometerne var likevel ok – situasjonen var relativt normal.»

Zhang har bakgrunn som jordbruker i Kinas sentrale Henan-provins, der han vokste opp med å gjete geiter og skjære mais for hånd. Å fyke opp og ned den bølgende jordbruksmarka hadde gjort ham godt rustet for ultraløping. Sju år før løpet, 2014, løp han minst 20 maratonløp i året, plasserte seg inne på topp ti i de fleste og sendte det meste av prispengene tilbake til familien. I april 2021, to dager etter at registreringen åpnet, meldte han seg på Yellow River Stone Forest 100K. Han var opprømt. Blant Kinas mange ulike landskap var dette hans favoritt – den tørre, åpne ørkenen i nordvest.

I april trente han daglig i opp til to timer midt på dagen, helt til han kjente tegn på begynnende heteslag. Dette var for å forberede seg på det han forventet ville bli en veldig varm dag i ørkenen. Når løpet nærmet seg var han godt forberedt på varmen, og håpte på pallplass og prispenger. Kvelden før hvinte vinden utenfor hotellrommet hans uten at han tok særlig notis av det. Arrangørene hadde ikke advart om noe annet enn heteslag og solbrenthet.

– Storm og kulde var det siste jeg ventet meg, sier Zhang.

Zhang passerte det andre sjekkpunktet, 25 kilometer inn i løpet, lenge før Yan. Noen kilometer bak ham, allerede i klatredelen av løpet, begynte hun å kjenne kraften fra stormen. Vindkastene blåste sand og støv inn i munnen hennes. Så kom regnet. Et kraftig regnvær. Hun sakket farten, stoppet opp for å hvile en stund ved andre sjekkpunkt. Hun hadde hørt at det ikke fantes noe mat på neste sjekkpunkt, bare to funksjonærer som stemplet kontrollkortet. Yan bestemte seg for å tanke opp med cherrytomater, vann og brød. Neste stopp for henne var det tredje sjekkpunktet, åtte kilometer og 900 høydemeter lenger framme – løpets mest krevende stigning.

Regnet øste ned på dette tidspunktet, og langt under henne bruste elven med den brungule fargen. Jorda langs elvebredden var løs og leirete. Yan tok på seg jakka, hennes andre lag var gjennomvått og skoene fylt av sand og grus. Flere løpere passerte. Minst halvparten var foran henne og hadde tatt fatt på stigningen. Ti minutter senere, rundt 12.00, bega hun seg ut, med hodet bøyd for å beskytte seg mot vinden.

Uimotståelig motvind

I mellomtiden hadde teten stått mer eller mindre på stedet hvil oppe i bakkene. Vind og iskaldt regn pisket dem og bremset farten kraftig. Omtrent halvveis til tredje sjekkpunkt begynte det å hagle. Haggelkornene slog mot Zhang, bedøvde ansiktet hans og gjorde synet slørete.

Zhang hadde akkurat støtt på to løpere i nød. Den ene av dem skalv og ristet, tydelig på grensen til hypotermi – farlig nedkjøling. Zhang forsøkte å hjelpe ham framover ved å legge armene sine rundt løperen og gå ved siden av ham. Men stien var for bratt og smal for to personer side om side. Vinden blåste så hardt at de falt over ende, igjen og igjen. Til slutt bestemte de seg for å splitte opp.

Zhang tittet opp mot fjellet han hadde foran seg og begynte å karre seg oppover. «Hold deg rolig og kom deg over fjellet, så ordner det seg», tenkte han.

Han kom ikke langt. Zhang kjempet mot vinden og falt minst ti ganger til. Med de to løperne han hadde forsøkt å hjelpe bak seg, lå Zhang nå på fjerdeplass – høyere opp og lenger framme enn nesten alle de andre. Han kjente at armer og bein var stive av nedkjøling mens tåka tetnet til. Snart mistet han kontrollen over kroppen. Enda en gang ramlet han, og denne gangen klarte han ikke å reise seg. Innen han mistet bevisstheten, klarte han å dra fram et nødteppe og virre det rundt kroppen. Med iskalde fingre sendte han et nødsignal på GPS-en. 

Alarmerende værmelding

Den 20. mai, to dager før løpet, hadde en enorm kaldfront dratt ned fra Sibir til vestre Gansu, der temperaturen falt til nesten null. Polarvinden hadde startet på høyere høyder, det verste hadde ennå ikke truffet de nedre områdene av Yellow River Valley, der løpet startet.

Klokka 10.30, en og en halv time etter start, hadde tykk tåke begynt å danne seg på grunn av at varm høytrykksluft fra ørkenen steg mot himmelen samtidig som kald lavtrykksluft fra polarvinden sank ned langsmed fjellsidene.

Vinden og regnet vokste seg sterkest mellom sjekkpunkt to og tre, da løperne tok seg oppover, rett inn i kaldfronten. På dette tidspunktet, når løperne i teten klatret mot sjekkpunkt tre, sank temperaturen med fire grader per time. På Jingtai-regionens lavere høyder – 1600 meter – sank temperaturen til rundt syv grader, men på løpets høyere topper, for eksempel stigningen til sjekkpunkt tre på 2200 meter, nærmet temperaturen seg minusgrader. Da varm og kald luft herjet på grunn av trykk- og temperaturforskjeller, nådde vinden trolig mellom 18 og 24 meter per sekund. Den nedkjølende effekten av vinden gjorde at lufttemperaturen oppe i høyden føltes som åtte–ti minusgrader. Til sammen utgjorde temperaturen, vinden og regnet fare for livstruende nedkjøling, særlig siden de fleste løperne var tynt kledd. 

Det vites ikke sikkert om løpsarrangørene fulgte værutviklingen eller var klar over varselet som var blitt sendt ut. De fleste værprognosene gjenspeilet heller ikke hvor alvorlig utfallet ble. Natten før løpet hadde Yan tittet på værvarselet som spådde kaldere temperaturer enn normalt, men ikke noe av det virket urovekkende. På morgenen skulle det falle lett duggregn med vind på rundt tre til åtte meter per sekund. Temperaturen skulle ligge på femten plussgrader.

Kulde hadde aldri tidligere preget dette løpet, de fleste av deltakerne ignorerte de siste forandringene i værprognosene – om de i det hele tatt fikk det med seg. Yan var en av få løpere som pakket varmere klær. De fleste hadde valgt å la ekstraklærne ligge igjen hjemme.

– Jeg kommer ikke til å overleve

Yan holdt på å miste følelsen i kinnene. Hun var på vei opp mot tredje sjekkpunkt og regnet slo mot stien mellom vindkastene. Stien var glatt som is og gikk farlig nære klippekanten. Sikten var bare på fire–fem meter, hvilket gjorde løypemarkeringene nesten umulige å se, og hun så nesten ingen tegn til andre mennesker i nærheten. Da hun støtte på en løper med kallenavnet Ke Le, slo de seg i hop og bestemte seg for å forsøke å begi seg ned igjen fra fjellet. 

– Vi gikk bare i sirkler uten noen følelse for hvilken retning vi var på vei, sier Yan.

Da de stoppet opp kjente hun hvordan hjertet hamret. Hun begynte å hyperventilere, følelsen var borte i hender og føtter. Hun var sikker på at hun holdt på å fryse i hjel. I forsøket på å ta seg ned fjellsiden igjen, oppdaget Yan og Ke Le en grotte. For en lettelse! Blant mange av løperne som hadde fastnet mellom sjekkpunkt to og tre gikk det rykter om en grotte i nærheten. 

En gjeter fra en nærliggende by sto foran grotteinngangen og vinket dem inn, han holdt allerede på å med å hjelpe en annen løper som var inntullet i et nødteppe og lå på en seng av hardpakket jord inne i grotten.

Yan ble plassert på sengen, hun ristet og skalv. Fikk av seg sokker og sko, de var gjennomvåte.

– Jeg tenkte at jeg var ferdig. Jeg var rett og slett for nedkjølt, sier hun.

Hun lirket føttene under den andre løperens hofter for å varme dem, og tullet et støvete nødteppe rundt seg. Hun bad gjeteren Zhu Keming om å ringe etter hjelp. Det hadde han allerede fjort, men ingen hadde kommet. Yan satt klumpet sammen med de andre to løperne, men fortsatt ristet kroppene.

– Jeg kommer ikke til å overleve. Finnes det noen mulighet for å lage et bål? spurte hun gjeteren.

Gjeteren Zhu Keming viser grotten hvor han reddet seks løpere fra stormen. Foto: STR/CNS/AFP via Getty Images

Ubesvart nødsignal

Zhu bega seg ut. Rundt tjue minutter senere kom han tilbake med brensel og fikk liv i et bål inne i grotten. Yan slang de våte klærne på gulvet nære ilden, sakte men sikkert begynte hun å komme seg igjen.

Ytterligere to løpere dukket opp rundt 14.30, 45 minutter etter at Yan hadde nådd grotten, og rapporterte at det lå deltakere på bakken langs hele løypa.

– Nesten alle løperne har enten søkt ly eller brutt, sa en av dem til Yan. 

De hadde tatt pulsen på noen av dem, flere ganger uten å kjenne noe. En løper som de passerte hadde kramper, men de klarte ikke å bære ham.

Zhu gikk ut for å lete etter flere falne. Ved 15-tiden kom han tilbake og meddelte at han hadde funnet tre løpere som sannsynligvis var døde, men at han også hadde funnet en løper med kramper. Denne løperen hadde så vidt klart å mumle:

– Jeg ligger på fjerdeplass.

Det var Zhang Xiaotao. Han hadde ligget på bakken i mer enn to timer da Zhu fant ham. Nødsignalet han sendte ut hadde forblitt ubesvart av redningspersonalet. Zhang kunne knapt bevege seg, så Ke Le måtte hjelpe Zhu med å bære ham inn. Zhang var ufokusert og fjern, men fortsatt i konkurransemodus:

– Jeg er på fjerdeplass. Jeg falt sju eller åtte ganger, jeg vil fortsette løpet, gjentok han.

Overlevelse foran gjennomføring

Med hjelp av de andre to Yan av Zhangs våte klær og plasserte dem nære ilden. Hun formante de andre om at hendene og føttene hans ikke måtte komme for nærme bålet, og at de ikke skulle massere kroppen hans. Yan var redd for at kaldt blod skulle sirkulere til hjertet hans og ta livet av ham. Hun fant fram vann, gels og en uåpnet Snickers. Langsomt begynte Zhang å spise. Han kunne ikke strekke ut fingrene på venstre hånd, men insisterte fortsatt på å gjenoppta løpet.

– Mentalt var jeg fortsatt helt inne i løpet, minnes Zhang.

Til slutt lyktes de andre løperne med å roe ham, og de overtalte ham til å bryte løpet.

– Først da innså jeg at det handlet om liv eller død. Jeg var så forvirret, forteller han.

Ved 17-tiden ankom lokale landsbyboere grotten med pledd, termoser og pappkopper. Yan sendte dem ut igjen for å lete etter løpere i løypa. En halvtime senere pakket gruppen seg inn i håndklær de hadde fått fra landsbyboerne og bestemte seg for å begi seg ned fra fjellet før natten kom. Stormen hadde lagt seg. Det var fortsatt tykk tåke, men det kjentes mye varmere nå. Gjeteren Zhu fulgte dem ned en snarvei langs en geitesti. Det tok mer enn en time. Langs stien så de landsbyboerne bære opp pledd og varmt vann. En gruppe leger og sykepleiere passerte med førstehjelpsutstyr. De ble fulgt av en bulldoser som ryddet vei for å levere medisinsk utstyr. Etter den kom flere firhjulinger.

Overskrifter i hele verden

Yan kom tilbake til hotellet etter klokka 20.00 og gikk for å spise middag med andre løpere som hadde lykkes med å ta seg tilbake. Måltidet var dystert, fylt av spekulasjoner og hvem som hadde overlevd. Liang Jing, den fremste ultraløperen, hadde ikke blitt funnet ennå. Andre løpere var også savnet. Neste morgen var 18 personer bekreftet døde. Tre var fortsatt savnet. Overskriftene var spredd over hele verden.

21 personer av de 172 løperne som startet løpet, døde. Åtte personer ble alvorlig skadet. De fleste av dødsfallene var forårsaket av nedkjøling. Av dem som hadde ligget lengst framme i tet da uværet kom, var det kun Zhang som overlevde. Liang Jings død var særlig rystende. Han var en rutinert løper, ikke uvant med ekstreme løp og ekstreme værforhold.

En av Kinas fremste ultraløpere, Liang Jing, døde under Yellow River Stone Forest 100K. Her ligger han fremst i starten på Panda Trail by UTMB 2020. Foto: Shen Bohan/Xinhua via Getty Images

I etterkant ble løpet analysert i det uendelige. Var været en uvanlig ekstremhendelse? Burde arrangørene vært mer forsiktige og bedre forberedt? Hvem sin feil var dette? At arrangørene ikke hadde fulgt utviklingen rundt kaldfronten – eller i alle fall ikke tatt den på alvor – var i beste fall forsømmelig. Mange påpekte at forholdsreglene var til stede; løperne var tvungne å ta med seg GPS for å kunne sende nødsignaler, i tillegg til andre hjelpemidler som et slikt ultraløp krever. Men flere av løperne, inkludert Zhang og Zhu, hadde tilkalt hjelp, men aldri fått noen. Nødsignalene hadde nådd redningsteamet, men da unnsetningen kom fram, var det for sent å redde mange av løperne.

Sikkerhetsvurderinger og kontroll på været – slikt som kommer med erfaring – var kanskje den største mangelen. Mange undret seg over hvorfor arrangørene ikke hadde holdt igjen løperne ved sjekkpunkt to. På det tidspunktet var allerede været dramatisk.

Skyld og skam

Den kinesiske regjeringens reaksjon på tragedien var unyansert. Nesten umiddelbart ble ultraløp forbudt, i tillegg til andre «risikable» eventyridretter utendørs, med uklar definisjon. 

Det kinesiske kommunistpartiets disiplinære organ – som blant annet straffer og utreder tjenestemenn for korrupsjon – fikk i oppdrag å undersøke katastrofen. I ukene etter løpet begikk Jingtai-regionens partisekretær, Li Zuobi, selvmord ved å hoppe fra en bygning. Han lot til å vite hva som ventet. Kort tid etterpå kom en hard dom fra regjeringens partiprovinsielle komité, der de pekte ut nesten alle som hadde hatt noe med løpet å gjøre – arrangører, sponsorer, og andre med koblinger til dem – som potensielt skyldige.

Løpsarrangører i andre deler av landet ble skremt av dette. Hittil er 27 tjenestemenn blitt straffet eller tiltalt, og magistraten i Jingtai fylke har fått sparken. Andre arrangører følger prosessen nøye, mange har valgt å forlate bransjen.

Å løpe tilbake til livet

Flere måneder senere jobber fortsatt løperne med å komme seg etter traumene og skadene fra stormen. Zhang har fortsatt ingen følelse i venstre pekefinger på grunn av nerveskader, hvilket hindrer ham i å hjelpe familien med innhøstingen. Han vil helst ikke snakke så mye om de psykologiske følgene av opplevelsen. Etter at han gikk ut og fortalte om sine erfaringer fra løpet ble han utsatt for trakassering i sosiale medier og måtte stenge kontoen. Siden det har han stort sett holdt seg unna og tatt det med ro.

For Yans del ga hendelsen henne mareritt i flere måneder. Hun har slitt med søvnproblemer – minnene vekte henne nesten hver natt de første ukene etter løpet, men hun har holdt kontakten med Zhang og andre overlevende, for mental støtte, i tillegg til gjeteren Zhu Keming. For litt siden sendte hun spesialsnacks til ham fra Chengdu. Hun håper at gruppen fra grotten kan gjenforenes en dag for å personlig takke Zhu. Etter løpet tok både Yan og Zhang en pause fra løpingen, men kom fort tilbake. Etter fire uker la Yan ut på en 12 kilometer lang joggetur i et våtmarkreservat. Det gikk saktere enn vanlig, men farten var det siste hun tenkte på. Reservatet er favorittstedet hennes å løpe i, etter hvert kom løpegleden tilbake. Delvis, forklarte hun, løp hun også for å hedre de avdødes minne.

– De løper ikke lenger i vår verden. Uansett hva som hender, vil jeg fortsette å løpe, for dem og for meg selv. I lang tid gikk jeg over detaljer fra hendelsen, igjen og igjen, men etter hvert innså jeg at det er fint å bare leve. Veldig fint, sier Yan.

Etter at han kom tilbake til hjembyen Henan, tok Zhang seg også fri fra løpingen, men ikke like lenge som Yan. Ti dager etter at han returnerte fra Gansu tok han på seg løpeskoene, med legens godkjenning. Det var en lys og varm kveld, han løp gjennom landsbyen. Tre mil senere kjente han seg hel igjen.

– Jeg kommer til å leve videre, fortsette å løpe, elske alle og bære alle drømmer som de aldri fikk realisert. Veien som ligger foran meg er lang, sier Zhang.


Ecotrail Oslo – distanser for alle

Ecotrail Oslo er mest kjent for to ting: Norges største ultraløp og Norges mest bærekraftige løp. Men visste du at løpet har mange distanser, også kortere og raskere løyper?
Les mer

Restituerer du nok?

Har du ein ambisiøs treningsplan, så bør du ha ein minst like ambisiøs plan for restitusjonen din. Her er fem tips!
Les mer

Slik kan løping forebygge demens

Tidligere anså man demens som noe uunngåelig som kom med alderen. Siden det har forskningen gått framover. Nå vet man at kondisjonstrening kanskje er den viktigste nøkkelen for å redusere risikoen for demens.
Les mer
La deg inspirere av årets Trail Heroes

La deg inspirere av årets Trail Heroes


I samarbeid med Dynafit har vi i Runner’s World valgt ut fire løpere som representerer fjell- og terrengmerket i år. Her får du et innblikk i stiheltenes mål, drømmer og favorittprodukter.

Dynafit har spesialisert seg på løping i fjellet og teknisk terreng, og streber etter å lage slitesterke sko, klær og utstyr som gjør det lett, effektiv og moro å løpe.

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at alle de fire løperne svarer “fjellet!!!” når vi spør hvor de helst liker å løpe. Men her blir du også kjent med deres løpsplaner og hva løping egentlig betyr for dem.

Charlotte Kvande Hay

Charlotte er 23 år og går siste år på master på KTH i Stockholm. Hun er en nysgjerrig person som liker nye utfordringer – variasjon er et nøkkelord. Hun får kick av å bevege seg ut av komfortsonen og jakter gleden mestring gir.

Årets løpemål/høydepunkt:

– Grossglockner Ultra Trailrun og pers på 10k.

Langsiktig drømmemål/prosjekt: 

– Ultra Trailrun Mont-Blanc, Zegama Aizkorri, Limone extreme, Skyline Scotland og Sierre-Zinal. Lista er lang, og består også av egenorganiserte prosjekter i Norge.

Det beste stedet å løpe er: 

– Nytt og ukjent landskap. Mitt favorittsted er så klart i fjellet!!!

Favorittprodukt fra Dynafit: 

– Har lagt mitt elsk på DNA-serien, og liker veldig godt Ultra100-skoene som har bra grep og samtidig god dempning. Jakken DNA Wind JKT er også en favoritt, da den er superlett, tar lite plass og tørker raskt.

Det beste med løping for meg, er: 

– Oi, det er så mange aspekter: fokus på nuet, frihetsfølelsen, alle flotte opplevelser, nærheten til naturen, avkobling, flyt, koordinasjon, endorfinene kroppen fylles med og mestring. Følelsen av å være skikkelig sliten i beina er også digg! 


Jens Dybvik

Jens er en 34 år gammel løper fra Bergen som har løpt mer og mer målrettet de siste årene. Nå satser han primært mot rene motbakkeløp.

Årets løpemål/høydepunkt

Før sesongen pekte jeg ut Ulriken Opp, NM i motbakkeløp, og Skåla Opp som årets tre hovedmål. I Ulriken Opp forbedret jeg persen med over halvminuttet og ble nummer 7, og i NM ble jeg nummer 13, to resultater jeg er veldig fornøyd med. Skåla Opp ble dessverre en tung dag og jeg var et stykke unna hva jeg hadde håpet på.

Langsiktig drømmemål/prosjekt:

– Jeg har en drøm om å løpe noen av de store VK-løpene i Europa, og da spesielt KM Vertical du Mont Blanc. Håper å kanskje kunne løpe der i 2023.

Det beste stedet å løpe er:

– Gullfjellet, rett utenfor Bergen, har vært en favoritt helt siden jeg gikk søndagsturer der med bestefar som liten. Det finnes uendelige muligheter i Gullfjellsområdet. I tillegg må jeg si Ulriken, det høyeste av Byfjellene – stedet hvor jeg løper mest i løpet av et år, og Einsetnuten – den lokale toppen i Sudndalen hvor vi har hytte. Selv om ingenting er bedre enn å oppleve nye fjell og topper, føles det som disse stedene alltid vil ligge hjertet nærmest. Av steder jeg har besøkt er Lofoten den absolutte favoritten.

Favorittprodukt fra Dynafit:

– Mitt favorittprodukt er Dynafit Alpine GTX Jacket. Den er både vind- og vanntett, og tåler veldig mye vær, det kommer veldig godt med i Bergen.

Det beste med løping for meg, er:

– Mine lidenskaper er trening, og fjell og natur. Gjennom løpingen får jeg kombinert begge. Mestringen ved å kjenne på utvikling, nysgjerrigheten rundt hva som kan gjøre meg bedre, og det å kunne gjøre dette i omgivelser jeg elsker. 


Kristoffer Fylling

Kristoffer er en amputert løper som løper for mestring, trening, glede og avkobling. Og fordi han kan!

Årets løpemål/høydepunkt

– Målet i år var Dynafit22 halvmaraton under Oppdal Fjellmaraton. Det er min lengste løpetur siden ulykken/amputasjon for to år siden, og den fullførte jeg på 3t25min. 

Det beste stedet å løpe er:

– Liker best å løpe i fjellet!

Langsiktig drømmemål:

– Jeg håper smertene i stumpen gradvis gir seg slik jeg klarer å springe lenger.  Det hadde vært rått å vært med på UTMB – MCC  40km, 2300 hm! 

Favorittprodukt fra Dynafit:

– Shortsen som heter Dynafit DNA Ultra M 2/1, mest pga lagringsmulighetene rundt livet, og skoene Dynafit Alpine DNA som sitter godt på foten, er lette og har supert grep. .

 Det beste med løping for meg, er:

– Det beste med løping for meg er gleden av å kunne gjøre det. Det første året etter ulykken var det naturlig nok veldig lite løping. Det er først i vår/sommer jeg har klart å øke treningsmengden. Det er godt for hode å kropp å kome seg ut å løpe!


Inga Rybak

Inga er en aktiv 47-åring, gift og har to voksne barn. Hun bor i Oslo og jobber i en barnehage som barne- og ungdomsarbeider. For cirka syv år siden begynte hun å løpe, og i dag er løping har en veldig stor del av livet hennes. Hun liker å være i naturen daglig.

Årets løpemål/høydepunkt

 – Nøsen Hundreds Ultramarathon 100 km – men to uker før løpet fikk jeg hamstringsstrekk, og fikk ikke stilt til start. Nå ser jeg fram til Ultra Maraton Costa de Almeria, 75 km, i desember.

Langsiktig drømmemål/prosjekt:

– Hamperokken Skyrace, 57 km. OCC by UTMB, 56 km eller MCC på 40 km. Jeg drømmer også om 24-timersløp og Oslo-Bergen Trail.

Det beste stedet å løpe er:

– I fjellet og på sti.

Favorittprodukt fra Dynafit:

T-skjorta fra DNA-serien har meget lav vekt, tørker raskt og er behagelig å ha på seg. 

Det beste med løping for meg, er:

– Mestringsfølelsen, gleden, frihet og nærheten til naturen. Når jeg løper finner jeg roen i kroppen, jeg liker å bruke det som terapi. Noen ganger fungerer løping som en god måte for å tømme hodet for alle bekymringene, tankene, og emosjonene etter en travel arbeidsdag i barnehagen. 

Sponset innlegg
Høstens heftigste terrengsko

Høstens heftigste terrengsko


Sensommeren og høsten byr på mange fantastiske terreng- og fjelløp rundt om i landet. Både konkurranser og treningsturer blir hakket bedre med et par velegnede terrengsko på føttene. Vi har testet 14 terrengnyheter. 

Terrengløping er et begrep som innbefatter flere ulike typer løping på vidt forskjellige underlag. Det kan dreie seg om løping i skogsterreng som varierer fra slette grusveier og jevne, lettløpte stier, til teknisk krevende terreng utenfor sti. Å løpe i kupert fjellterreng har blir stadig mer populært, og det er flust av fjelløp og skyraces å velge blant. Her byr underlaget på andre utfordringer enn i skogen. Sko som gir trygt feste på fjell – både vått og tørt – er nærmest en livsforsikring i fjelløp, da ett feilsteg kan få alvorlige konsekvenser. 

De fleste produsentene tilbyr i dag terrengsko som gjør en utmerket jobb på høyst varierende underlag, men som samtidig er like gode å løpe i som mange vanlige treningssko. Passform, støtdemping og løpsfølelse er blitt forbedret mange hakk. Bakgrunnen er at fler og fler løpere etterspør terrengsko som ikke kun fungerer off pist eller i superteknisk terreng, men som også takler partier med grus og asfalt.

Når det kommer til terrengsko kan det være lurt å tenke gjennom hva slags type terrengsko som møter dine individuelle behov – hvilke egenskaper er viktigst for deg? Hvordan kommer du til å bruke skoene? Hvilket underlag løper du mest på? Løper du lange distanser i teknisk krevende terreng, eller holder du deg som oftest på skogsveier og stier?

Uansett behov – dette er høstens heftigste terrengsko:

Adidas Terrex Agravic Flow 2

Vekt: Herre 300 gram. Dame 270 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1500 kr

adidas Terrex Agravic Flot

Den andre generasjonen av adidas Terrex Agravic Flot har fått flere modifiseringer fra første introduksjonen i fjor. Den mest markante er et skifte fra mykt Boost-skum i mellomsålen til Light Strike-materialet, hvilket gir en fastere følelse mot underlaget. En konstruksjonsdetalj kalt Promoderator innebærer at mellomsålen nå også er dratt opp som en støttende sarg i mellomfoten.

Yttersålen, i gummi fra den tyske dekkfabrikanten Continental, har også fått et nytt mønster. Fire millimeter høye V-formede knaster, med ulik vinkel under hælen kontra forfot, sikkerstiller grepet både oppover og nedover. Overdelen er laget av resirkulert plast fra havet (et samarbeid adidas har med organisasjonen Parley) og gir skoen gode puste- og dreneringsegenskaper. For den som ønsker å holde seg helt tørr på føttene, finnes modellen også i en Gore Tex-variant – 200 kroner dyrere og 20 gram tyngre. 

Terrex Agravic Flow har en tydelig omsluttende passform og gjør en solid jobb på de fleste typer underlag.

ASICS Gel Trabuco 10

Vekt: Herre 305 gram. Dame 256 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1500 kr

ASICS Gel-Trabuco

Gel Trabuco er en veldig allsidig terrengmodell som fikk et omfattende ansiktsløft på den niende utgaven. Grunnkonstruksjonen i denne tiende versjonen er ganske så lik forgjengeren – den viktigste forandringen er i overdelen: Gjennom et mer fleksibelt meshmateriale i forfoten og en ny utforming av hælkappen er passformen forbedret med et godt hakk. Mellomsålen er den samme som på forgjengeren, med FlyteFoam-skum i to ulike densiteter. Den såkalte DuoMax-teknologien innebærer at skoen innside gir en ekstra støtte som guider deg i steget og holder foten trygt på plass, selv i ulendt terreng. I hælen ligger en gelpute i silikon innkapslet for å gi god støtdemping.

Yttersålen har et aggressivt sålemønster som gir godt grep både på mykt underlag som gjørme og våt sti, men også på svaberg og fjell. På grusvei er det dog en liten risiko for at småstein kan feste seg mellom knottene i yttersålens mønster. En innkapslet rock plate under forfoten beskytter godt mot spisse steiner og røtter.

Asics Gel Trabuco byr på en god balanse mellom støtdemping, beskyttelse og smidig løpsfølelse, og den tettsittende, gode passformen er et stort pluss.

Brooks Caldera 6

Vekt: Herre 320 gram. Dame 281 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1600 kr

Brooks Caldera 6

Til tross for at dette er den sjette versjonen, er Caldera 6 en ny og spennende skokonstruksjon. Den store innovasjonen finner vi i mellomsålen som består av en nitrogeninjisert skumplast kalt DNA Loft V3. det samme materialet finner vi i konkurransemodellene Brooks Hyperion Elite og Hyperion Tempo. Også andre merker, som Skechers og Puma, har modeller med denne teknologien. Den fremste fordelen med nitrogen i stedet for vanlig luft er at lav vekt kan kombineres med kvikk respons.

Caldera 6 har en heftig sålebase (31,5 mm i hæl og 25,2 i forfot) hvilket betyr myk og god støtdemping, topp komfort og skikkelig god respons på hardere partier som asfalt. Såleplattformen er såpass bred, så til tross for mye såle, føler man seg trygg og stabil også i ulendt terreng. Skoen kommer best til sin rett på lettløpte partier som sti, skogsveier og grusveier. Her er det litt for lite bakkekontakt til at den presterer optimalt på teknisk krevende underlag, men til gjengjeld er den svært bruksvennlig og allsidig på alt opp til moderat teknisk terreng.

Overdelen puster godt og yttersålens mønster takler variert underlag på en utmerket måte. Foten holdes godt på plass takket være at mellomsålen har en kant som er trukket litt opp rundt foten. Vi presterte å plumpe uti en bekk da vi testet disse, og opplevde at overdelen ble litt mindre fast når den ble våt. 

Caldera 6 er en allsidig og svært komfortabel maksimalist som tåler lange turer i variert terreng.

HOKA Speedgoat 5

Vekt: Herre 291 gram. Dame 242 gram.

Drop: 5 mm

Pris: 2000 kr

HOKA Speedgoat 5

Speedgoat har allerede fra første lansering vært et populært valg for mange hengivne terrengløpere på ulike nivåer. Den femte og siste versjonen har beholdt mange av modellens opprinnelige karaktertrekk, samtidig som viktige detaljer har fått en oppgradering. Først og fremst gir den nye strukturen i overdelsmaterialet en bedre passform enn hos forgjengerne. Femmeren gir det vi mener er en perfekt kombinasjon av føyelighet og støtte. Hælkappen med sin bakoverrettede utforming og myke foring gjør også at skoen sitter komfortabelt rundt akilles.

Yttersålen er bred og gir en god og stødig plattform å lande på i terrenget. Sålemønsteret har fått en liten touch up og gir nå et mer pålitelig grep. Det EVA-baserte skummaterialet i mellomsålen har også får en finjustering, og bidrar sammen med øvrige oppdateringer til en vektreduksjon på cirka 15 gram i herreversjonen. 

Den solide sålen, den komfortable støtdempingen, den kvikke løpsfølelsen og den relativt lette vekten, gjør dette til en anvendelig og allsidig sko som takler de aller fleste underlag.

Icebug Arcus RB9X GTX

Vekt: Herre 315 gram. Dame 250 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1800 kr

Icebug Arcus RB9X GTX

Arcus er navnet på en type skyformasjoner, og vi antar at svenske Icebug har valgt navnet for å understreke at dette er komfortable sko med god løpsfølelse. Såleplattformen ser mildt sagt massiv ut, men den skål-formede utformingen, der foten sitter godt plantet nedi sålen, og ikke oppå, gir skoen et overdrevet visuelt inntrykk. Når man løper i skoene føles de på ingen måte klumpete, de gir snarere en god bakkekontakt mot underlaget, og ikke minst en stabil og trygg følelse av at foten sitter godt på plass.

Overdelen har et smussavvisende ytre lag og er laget av resirkulert polyestermesh. I mellomfoten finnes en ytre forsterkning som med hjelp av snøringen kan finjusteres, hvilket muliggjør en mer tilpasset passform. Skoen er utstyrt med vanntett Gore-Tex-membran, uten at dette går utover skoens føyelighet. Yttersålens RB9X-gummi er velkjent fra tidligere Icebug-modeller og sitter som spikret på de aller fleste underlag. Modellen finnes også uten Gore Tex, samt i en vintertilpasset variant med stålpigger, så om du liker denne skoen, er du skodd året rundt.

Arcus passer best på lange, rolige løpeturer der trygg stabilitet og komfortabel løpsfølelse er et must.

Merrell MTL Long Sky 2

Vekt: Herre 270 gram. Dame 235 gram.

Drop: 4 mm

Pris: 1600 kr

Merrell MTL Long Sky 2

Selv om silhuetten er nokså lik forgjengeren, har andreversjonen av MTL Long Sky fått noen markante oppgraderinger. Mellomsålen i Floatpro-skum gir en fin balanse mellom beskyttende støtdemping og kvikk respons mot underlaget. Den grepssikre Vibram-yttersålen er snarlik forgjengerens, men har 13 forberedte hull for metallpigger i de V-formede, fem millimeter høye knastene. Meshen i overdelen gir god ventilerings- og dreneringsegenskaper, og de føles lette og fine på, selv etter plumping i myra. Andre forbedringer er en mer lettjustert snøring og festepunkter for gamasjer.

Skoens strømlinjeformede konstruksjon og tettsittende passform gjør at MTL Long Sky følger med fotens bevegelser selv på de aller tøffeste partiene. En ørliten vektreduksjon på cirka fem gram og et lavere drop, fra åtte til fire millimeter, utgjør prikken over i-en på disse oppdateringene. I likhet med andre modeller i Merrells portefølje, består skoen i stor grad av resirkulerte materialer.

Oppsummert er Merrell MTL Long Sky 2 en allsidig og slitesterk sko for løpeturer i variert terreng. Den er komfortabel, hurtigtørkende og bygd på en måte som gjør at man løper med selvtillit på tekniske stier.

Mizuno Wave Daichi 7

Vekt: Herre 300 gram. Dame 255 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1700 kr

Mizuno Wave Daichi 7

Wave Daichi er en allsidig terrengmodell som passer både løpere som nettopp har startet å løpe i terrenget, og erfarne terrengløpere som trenger en pålitelig allroundmodell. Produktutviklerne hos Mizuno er tilsynelatende også fornøyd med skoen, kun noen få detaljer er forandret i denne sjuende versjonen. Mellomsålen, med sine to ulike lag i det typiske Mizuno Wave-designet, har blitt fire millimeter tykkere (32 mm i hæl, 24 i forfot). Droppet er fortsatt det samme.

Den grepssikre yttersålen fra dekkprodusenten Michelin er intakt, akkurat som den beskyttende rock-platen som sitter innkapslet under forfoten. Den elastiske pløsen sitter fast i bunn av skoen og snøringen har fått to ekstra hull, hvilket gjør at passformen rundt vristen kan finjusteres. Endringen av såleplattformen forsterker skoens allroundfølelse i form av en merkbart forbedret demping på hardere partier – men uten at det går utover skoens prestasjon på ujevnt underlag.

New Balance Fresh Foam Hierro 7

Vekt: Herre 301 gram. Dame: 235 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1700 kr

New Balance Fresh Foam Hierro 7

Hierro har siden første versjon gjennomgått en effektiv slankekur. Modellen er forvandlet fra en bastant og robust terrengsko til en lettere, smidigere og piggere følgesvenn for løping på variert underlag. Fra sjette til den siste versjonen har vekten blitt redusert ytterligere, med over 30 gram i herrevarianten. Men det er ikke bare den lette vekten som gjør skoen morsom å løpe i. Mellomsålen i Fresh Foam X gir støtdemping helt på høyden med mange normale treningsmodeller for asfalt.

Megagrip-yttersålen fra Vibram gir trygt grep på de fleste typer underlag, og overdel gir en føyelig og stabil passform. New Balance Hierro er nok ikke førstevalget for teknisk terreng, men skoen har en komfort og en god løpsfølelse som gjør det interessant for alle oss som oftest trener i relativt lettløpt og variert skogsterreng.

On Cloudventure

Vekt: Herre 310 gram. Dame 250 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1700 kr

On Cloudventure

Sveitsiske On markerer ikke oppdateringene sine med siffer, men Cloudventure har likevel fått en liten modifisering siden første lansering i 2020. Yttersålen er nå rustet med et nyutviklet gummilag, hvilket gir mer friksjon og dermed et sikrere grep mot underlaget. Såleplattformen er ellers uendret, og gir god støtdemping fra Ons karakteristiske, uthulede Cloud-elementer. Den formfaste overdelen har en glatt, smussavvisende overflate og sitter godt på foten.

Mellomsålematerialet i helion-skum er dratt litt opp som en kan rundt foten, noe som gir god støtte. Dette er ytterligere forsterket av en skålformet innersåle, slik at foten er plassert godt nedi skoen. Cloudventure kombinerer støtdemping og stabilitet på en helt utmerket måte, og håndterer lange distanser med skiftende terreng av varierende vanskelighetsgrad på en trygg måte.

Salomon Ultra Glide

Vekt: Herre 280 gram. Dame 250 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1500 kr

Salomon Ultra Glide

Salomon er en veletablert produsent av terrengsko. Historisk har de fleste modeller vært konstruert for teknisk krevende terreng der grepsegenskaper og god kontakt med underlaget har hatt høyest prioritet. Det betyr at Salomons terrengsko har hatt et aggressivt sålemønster og relativt lav såleprofil. Ultra Glide er med sin mer støtdempende konstruksjon derfor et nytt og ganske annerledes tilskudd i Salomons terrengsortiment.

Mellomsålen er laget av en kombinasjon av EVA-skum og en tekstilfiber kalt Olefin, hvilket gir en velbalansert demping for varierende underlag. Kombinasjonen betyr også at skoen gir god respons mot underlaget og at materialet er slitesterkt. Sålebasens høyde på 38 millimeter i hæl og 32 i forfot gir likevel god bakkekontakt. Overdelen har et slett, smussavvisende lag laminert rundt skoen og en elastisk, myk pløs festet i bunnen av skoen. Dette gir en god og omsluttende passform, som dessuten lett kan justeres med Salomons patenterte Quicklace-system (tynne kabler i stedet for tradisjonelle lisser). Yttersålen i Contragrip-gummi gir et trygt grep, både oppover og nedover. 

Ultra Glide er kort og godt en allsidig sko som det er lett å like, og som passer en bred målgruppe av løpere og underlag.

Saucony Peregrine 12

Vekt: Herre 275 gram. Dame 235 gram

Dropp: 4 mm

Pris: 1600 kr

Saucony Peregrine 12

Peregrine har etablert seg som en allsidig og populær terrengsko med gode grepsegenskaper og en føyelig løpsfølelse. Skoen finnes også i en vintertilpasset variant kalt Ice+. Denne tolvte versjonen passer både løpere med lite trailerfaring så vel som rutinerte terrengløpere. Vi har ofte løftet frem tidligere versjoner av Peregrine, nettopp på grunn av skoens brede bruksområde og hvor godt modellen passer ulike typer føtter.

Dette gjelder fortsatt selv om skoen har gjennomgått en markant forandring, som først og fremst merkes ved at den blitt drøyt 30 gram lettere. Vektreduksjonen kan i hovedsak forklares av to oppgraderinger. Dels har overdelen fått et mer smidig meshmateriale, uten pålaminerte forsterkinger, og dels er såleplattformen blitt noe “slimmere”. Dette merkes ved at rock-platen inne i såla, av karbonfibervev, nå gir skoen bedre følelse med underlaget.

Peregrines nye vekt og silhuett gir definitivt en kvikkere løpsfølelse enn tidligere. Grepsegenskapene og allsidigheten er helt uforandret, så dette er en sko mange vil ha glede av.

The North Face Vectiv Enduris II

Vekt: Herre 309 gram. Dame 275 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1500 kr

The North Face Vectiv Enduris II

Outdoorspesialisten The North Face startet fjoråret med en satsning på terrengløping. Som trekkplaster for lanseringen presenterte de, som første merke i sportsskobransjen, en terrengmodell med karbonfiberplate integrert i mellomsålen på toppmodellen Flight Vectiv. Et nytt tilskudd til Vectiv-familien er Vectiv Enduris II, som i likhet med Flight Vectiv har en høy såleplattform og en tydelig vuggelignende geometri.

I stedet for karbonfiber er det på Enduris brukt stivt TPU-materiale i to ulike densiteter på den innkapslede platen. Platen har en bølgeformet utforming si skoens lengderetning og en oppovertrukket, stabiliserende kant rundt foten. Mellomsålens materiale har to ulike densiteter, der den fastere komponenten er dratt fram langs skoens innside. Sammen med en ekstra kam mellom såleplattform og overdel, gir dette skoen ekstra stabilitet.

Overdelen er svært myk og omsluttende, og yttersålen har et moderat sålemønster med knotter på kun 3,5 millimeter. Gummien byr på god friksjon og sitter trygt på glatt underlag som vått svaberg. Den høye såleplattformen kombinert med et lite aggressivt sålemønster, gjør at Vectiv Enduris kommer best til sin rett på lange turer i lettløpt terreng.

Arc’teryx Norvan LD 3

Vekt: Herre 265 gram. Dame 250 gram.

Dropp: 6 mm

Pris: 2200 kr

Arc’teryx Norvan LD 3

Det første visuelle inntrykket er at sålen har blitt større, og tåboksen bredere. Dette er en sko som sikter mot å leve opp til navnet, du skal kunne løpe langt i den. Det visuelle inntrykket stemmer med følelsen når du tar den på. En høyere stack og en mer ettergivende såle er lett å kjenne allerede fra første steg. I tillegg merker vi at hælkappen og materialet rundt ankelen sitter noe høyere opp på ankelen (høyere instep).

Den første tanken er at her har Arc’teryx truffet med modifikasjonene – skoen kjennes superkomfortabel ut. Den samme følelsen stemmer også etter en uke med løping i skoen. God respons, høy grad av komfort, og godt grep med den samme Vibram Megagrip-sålen som tidligere. De gode egenskapene med en mer ettergivende og høyere mellomsåle kjennes fantastisk ut på asfalt, grus og flytsti, men kommer med en hake når du kommer inn på stier som er virkelig tekniske. Sett opp mot LD 2 kjennes skoen noe mer ustabil ut i krappe svinger og når du tråkker på spisse steiner, røtter og doserte svaberg. Det kommer nok som en naturlig årsak av kombinasjonen høy såle og mer rom for foten å bevege seg inni skoen. Vi opplevde også at innersålen har en tendens til å bevege seg frem i skoen når du løper bratte og lange nedoverbakker.

I forhold til andre sko med like høy såleplattform er det likevel imponerende hvor god kontakt vi kjenner mot underlaget. Med litt justering av snøremetode og stramming av lissene på ulike punkter over vrista opplevde vi at vi kunne få skoen til å sitte vesentlig bedre og kjennes mer stabil. Grepet er det heller ingenting å si på, og du kjenner deg trygg på våt stein og svaberg. 

Er du ute etter komfort og overlegent grep til lange turer på stien og i fjellet bør Norvan LD 3 være høyt på lista over sko du bør vurdere å teste i 2022.

Inov-8 Parkclaw G 280

Vekt: Herre 309 gram. Dame 275 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 2000 kr

Inov-8 Parkclaw G 280

Parkclaw G 280 er svært god road-to-trail-sko, eller hybridsko om du vil, som holder det den lover. Disse kan man løpe langt med, og de er like gode på asfalt og grusparti som i terrenget, så fremt man ikke legger ut på den aller mest tekniske terrengturen.  Graphene Grip-yttersålen er injisert med grafén, verdens tynneste og sterkeste materiale som både oppleves slitesterkt og fleksibelt. Sålemønsteret er utformet nettopp som sammensetningen av karbonatomene i grafén – et heksagonmønster i form av 98 små knaster på cirka 4 millimeter. Dette gir et godt grep på ulike underlag.

Mellomsålen i G-Fly-skum, som også inneholder grafén, tåler hardt og mykt underlag og gir både god respons og god demping. Parkclaw G 280 byr på godt med plass i tåboksen, hvilket kan komme godt med for løpere med bredere føtter, men den sitter uansett godt på. Overdelen er lett og pustende i behagelig mesh, men også godt polstret, slik at det ikke er noe å si på komforten.

Dette er skoen for korte og/eller lange, ikke alt for tekniske løp. Passer perfekt til lengre løp som for eksempel Ecotrail hvor man er en god del på asfalt og grus i tillegg til terreng.

LES OGSÅ: HOKA Tecton X – karbonsko til terrenget

De beste skoene til Oslos Bratteste

De beste skoene til Oslos Bratteste


Den italienske terrengskoprodusenten La Sportiva har alltid briljert i bakkene, blant annet som sponsor for det ikoniske motbakkeløpet Oslos Bratteste. Her er deres beste modeller for utfordringen alle kan klare.

Oslos Bratteste byr på laktat ut i øreflippen for de aller fleste, men også mengder av mestringsfølelse på toppen. Utfordringen blir i tillegg hakket morsommere med et par adekvate sko og sokker på føttene.

Løping i terrenget kan ofte foregå i mange timer og by på mange ulike posisjoner for føttene i ulendt terreng. Da er en god løpesokk ekstra viktig. Terrengløpesokkene fra Bridgedale har også bidratt til motbakkefesten som sponsor for Oslos Bratteste i en årrekke.

Her får du tre modeller fra La Sportiva og tre sokkepar fra Bridgedale som gjør deg godt skodd opp kneikene til Tryvannstårnet.

La Sportiva Tempesta GTX

En allsidig sko for den kalde årstida

La Sportiva Tempesta GTX for herre

Dette er en robust sko som tåler kaldt og mye vær, og kan være en god investering for vinteren så vel som for motbakkeløpet i september.

Yttersålen har ferdige hull slik at du kan sette inn stålpigger om vinteren. Tempesta GTX har en vanntett Gore Tex-membran og en sokkelignende konstruksjon i overdelen som gjør at skoen sitter som støpt.

La Sportiva Tempesta GTX for dame

Dette er en allsidig sko som takler flere typer underlag. De grove knastene i gummi borer seg ned i mykere underlag, men sitter også godt på svaberg og glattere partier.


La Sportiva Mutant

For deg som ferdes i bratt og teknisk terreng

La Sportiva Mutant for herre

Mutant er en stabil og allsidig modell som egner seg godt til løping i fjellet, enten det er skyrunning eller lengre turer i variert fjellterreng. Skoen er utstyrt med en ultra sticky yttersåle som gir god friksjon mot vått og tørt svaberg. Integrert i Mutant er en gamasje som gjør at du slipper å få kvister og småstein ned i skoen.

La Sportiva Mutant for dame

Snøresystemet kan finjusteres slik at foten sitter trygt og godt på plass i skoen, noe som er ekstra viktig i bratte partier og over traverser.


La Sportiva Helios SR

Mye i sko i lett og rask innpakning

La Sportiva Helios RS for herre

Helios er La Sportivas minimalist. Den lette, kvikke skoen er ofte å se på startstreken i prestisjetunge skyraces og vertikal-løp rundt om i verden.

Her får du masse løpsfølelse og god bakkekontakt, samtidig som grepet og komforten er ivaretatt. Overdelen er myk og pustende, og i likhet med alle modeller fra La Sportiva er den lett å ta på og av.

La Sportiva Helios RS for dame

Mellomsålen består av et mykere lag og et hardere lag, som til sammen gir deg god demping, respons og presisjon i steget.

Sokker spesiallaget for terrengløpere

Disse løpesokkene fra Bridgedale er skreddersydd for terrengløperen, med sikker passform og ekstra demping og beskyttelse der det trengs.

BRIDGEDALE LIGHTWEIGHT T2 MERINO SPORT 3/4 CREW

En lett 3/4-sokk for terrengløping, med litt tettere strikk rundt hæl, ankel og fotballer for støtdemping og beskyttelse. Passformen Sport Fit gir god støtte, og sokken er pustende og temperaturregulerende, med 18 % merinoull.


BRIDGEDALE ULTRA LIGHT T2 COOLMAX SPORT 3/4 CREW

Denne sokken har alle egenskapene til overnevnte sokk, men i stedet for ull inneholder denne 37 % Coolmax som sørger for god pusteevne, drenering og padding – i tillegg til at den er ekstremt slitesterk.


BRIDGEDALE ULTRA LIGHT T2 MERINO SPORT 3/4 CREW

En ultralett løpesokk med mikrodemping og svært god ventilering. Inneholder 33 prosent merinoull, og skal som alle sokkene fra Bridgedale forhindre gnagsår.


Sponset innlegg
ASICS Novablast 3 er her!

ASICS Novablast 3 er her!


Med en kombinasjon av et geometrisk origami-design og den nyeste skumteknologien tilbyr den tredje generasjonen av ASICS’ unike dempingssko en opplevelse full av spenst som garantert vil gi deg energi og motivasjon på løpeturen.

Pressemelding fra ASICS

Da ASICS lanserte den opprinnelige NOVABLAST-modellen for noen år tilbake, ble den raskt populær blant alle typer løpere. Oppfølgeren skuffet på ingen måter, med bedre stabilitet og de samme gode egenskapene intakt. Nå er tredje versjon lansert, med bedre og lettere mellomsålemateriale.

FF Blast Plus

Novablast 3 har en mellomsåle utstyrt med FF BLAST™ PLUS skumteknologi. En ekstra millimeter er lagt til i hælen og forfoten, og det nye dempingsmaterialet er designet for å tilby en løpeopplevelse full av spenst som gir mer energi i hvert steg.

Novablast 3 er også cirka 22 gram lettere enn forgjengeren.

Bedret passform

Skoen er også utstyrt med ASICS’ Notch Tongue Construction, en unik vingekonstruksjon som er integrert i pløsedesignet for å forbedre skoens passform og komfort ytterligere.

Denne sørger for at foten omfavnes for jevn fordeling av potensielle trykkpunkter og redusert sjansen for at pløsen beveger seg. Dessuten er skoens hæl forsterket med et mer støttende design som bidrar til at foten får mer kontroll gjennom hele stegavviklingen.

–Teamet her hos ASICS er utrolig begeistret over lanseringen av NOVABLAST™ 3. Med utviklet design og den nyeste teknologien, sørger den siste generasjonen av skoen for en løpsopplevelse med enda bedre spenst og støtte. ASICS’ filosofi er å hjelpe alle til å oppleve den positive effekten trening kan ha på kropp og sinn, og NOVABLAST™ 3-skoen er den perfekt følgesvenn for en mer aktiv livsstil. Denne nye skoen gir en løpeopplevelse med mer spenst, og vil garantert bidra til å motivere deg til å oppnå et sunt sinn i en sunn kropp gjennom trening, sier Hisanori Fujita, Manager, Performance Footwear, ved ASICS’ designavdeling.

NOVABLASTTM 3 er tilgjengelig i både herre- og damestørrelser i sportsbutikker og nettbutikker over hele verden fra 1. september. Veiledende utsalgspris er 1700 kroner.

Ecotrail Oslo – distanser for alle

Ecotrail Oslo er mest kjent for to ting: Norges største ultraløp og Norges mest bærekraftige løp. Men visste du at løpet har mange distanser, også kortere og raskere løyper?
Les mer

Restituerer du nok?

Har du ein ambisiøs treningsplan, så bør du ha ein minst like ambisiøs plan for restitusjonen din. Her er fem tips!
Les mer

Slik kan løping forebygge demens

Tidligere anså man demens som noe uunngåelig som kom med alderen. Siden det har forskningen gått framover. Nå vet man at kondisjonstrening kanskje er den viktigste nøkkelen for å redusere risikoen for demens.
Les mer

Fem grunner til å velge Paris Maraton

Lite slår følelsen av et skikkelig storbyløp, og særlig når det i tillegg kickstarter løpssesongen. Her er fem grunner til hvorfor du bør velge Paris Maraton med Springtime i starten av april.
Les mer