– Jeg simpelthen elsker å løpe, og det er nok slik at jeg heller må holdes litt igjen, enn å måtte pushes til å trene. Løping er som en «frisone» for meg, liksom min tid.
Dette er Mari
Alder: 31 år
Bosted: Drøbak, oppvokst i Molde
Yrke: Jobber som Personlig Trener og Instruktør hos ELIXIA, i tillegg til å være Personlig Trener for endel bedrifter i Oslo-regionen.
Instagram: MARIRANG
Mari har utdannelse fra Norges Idrettshøgskole. I tillegg er hun utdannet som Allmennlærer fra Høgskolen i Oslo. Hun har også Grunnfag i Psykologi fra NTNU i Trondheim.
Aktiv familie
– Har jeg mye å tenke på eller er litt deppa, holder det ofte med en løpetur for å finne tilbake humøret. Løping utgjør det meste av treningen for meg. Jeg er veldig glad i intervalltrening, gjerne økter med høy intensitet. Motbakke intervall er kanskje favoritten. Jeg liker også å konkurrere. Bakkeløp, 10 km og halvmaraton er favoritt distansene.
Jeg vokste opp i en aktiv familie som ofte var på tur både sommer og vinter, og som ung spilte jeg både fotball og håndball. På videregående gikk jeg på idrettslinja og hadde fotball som hovedidrett. Ellers likte jeg veldig godt å løpe og jeg gjorde det relativt bra på forskjellige løpetester. Etter videregående dro jeg til Trondheim for spille fotball på elitenivå. Allerede på fotballbanen var jeg en av de som løp mest, og jeg fikk ofte høre; «løp du Mari, så spiller vi andre ball….». På grunn av en skade måtte jeg legge fotballen på hylla, men heldigvis kunne jeg fortsette å løpe (rett fram, og ikke sideveis og fotballbevegelser). Siden da har løping vært hovedtreningsformen min.
Jeg er en utadvendt person, positiv av natur og veldig aktiv. Jeg klarer ikke å sitte i ro lenge av gangen, og kan nok således virke litt rastløs. I tillegg til å være målbevisst, er jeg nok litt over middels sta vil mange som kjenner meg si. Setter jeg meg mål og del-mål, så er det «all-in» for å si det slik.
Løpeminne
Mitt beste løpeminne må være Oslo halvmaraton nå i år (2014).
Jeg løp for første gang Oslo halvmaraton i fjor sammen med en treningskompis. Vi løp sammen og kom i mål på 1.26, en tid jeg var godt fornøyd med. Dette gav oss blod på tann til å prøve og forbedre tiden i år. Påmelding ble sendt og vi hadde som mål å komme under 1.25. Men på grunn av en vond hofte ble mye av ute sesongen spolert. Min treningskompis sleit også med en skade, og det ble få langturer og mest korte intervall økter med 45 sekunders drag eller ett minutters drag. Faktisk ble det bare en tur ute på over 10km, og det først siste helgen før Oslo halvmaraton. Da min treningskompis måtte kaste inn håndkle dagen før på grunn av sin skade, måtte jeg virkelig gå i meg selv på om jeg også skulle stå over. Oppladningen hadde jo vært alt annet enn ideell.
Da jeg våkna tidlig på løpsdagen, hadde jeg bestemt meg: «Jeg stiller, så får det gå som det går!» Mange av mine PT kunder hadde trent nettopp for Oslo Halvmaraton, og jeg skulle ikke være en som droppa ut bare fordi oppkjøringen ikke hadde vært som ønsket. En stor del av det å være PT er jo nettopp å motivere og hjelpe andre til tenke positivt så de kan nå sine mål.
Jeg hadde ingen store forventninger om å klare 1.25, men løpe skulle jeg. Uten min trenings kompis med var jeg også uten klokke og det lille ekstra pushet. Dermed måtte jeg løpe på følelsen istedenfor tiden og pushet.
Med startnummeret på plass, gjemte jeg bort negative tanker om manglende forberedelser, og jeg gikk ut kanontøft, nesten over evne. Men etter ca. 4km fant jeg flyten og jeg følte jeg hadde grei kontroll helt til det gjensto noen få km. Da merket jeg at det var lenge siden jeg hadde løpt så langt, og måtte ned i kjeller’n som folk sier og hente ut det siste. Da jeg kom i mål var jeg helt i «ørska», og fikk ikke med meg løpstiden min før jeg etter løpet fikk SMS fra venner som gratulerte med 1.22:32!
Jeg er veldig glad for at jeg klarte å tenke positivt og er kjempefornøyd med egen innsats. Jeg «hoppet i det» og ble belønnet med personlig beste på 4 minutter, og langt under målet vi hadde satt oss. Jeg ble nr. 8 av alle damene i Oslo Halvmaraton.
Ellers har jeg en topp 5 plassering fra Birkebeiner løpet som ett godt løpe-minne.
Målet for 2015 sessongen er ikke satt ennå, men jeg ser veldig lyst på det kommende året. Får jeg trent bra uten skader, håper jeg på en tid på halvmaraton ned mot 1.20. Det er målet. Samt er Nordmarkstraver`n og Oslos Bratteste løp jeg også kan tenke meg å delta på.
Stort sett alene
I ferier og noen ganger i helgene trener jeg sammen med min samboer. På hverdagene trener jeg stort sett alene. Jeg er heldig som har mulighet til å få til noen treningsøkter innimellom PT kunder på dagtid, og benytter derfor mesteparten av tiden hjemme på å være sammen med samboer og venner. Selv om jeg er flink til å motivere meg, også til harde økter, og ha variasjon i treningene mine, er det godt å ha en trenings kompis og sparrings partner. Vi gir hverandre tips og utfordringer, og selv om vi ikke trener sammen hele tiden, har en liksom noen som «følger med en».
Allikevel kunne jeg av og til ønsket at jeg var med i en løpegruppe med enda bedre oppfølging, samt at det er veldig sosialt å løpe sammen med andre.
Treningshverdagen
Som Personlig Trener på treningsstudio og ute hos bedrifter, blir det ofte lange arbeidsdager, opp mot 10-12 timer. Men jeg er flink til å bruke “dø-tid” mellom kunder til å trene selv. Dette gjør at jeg på hverdagene for det meste trener inne, enten løping på tredemølle eller styrketrening. Styrketrening er for meg en viktig del av den totale treningsmengden, også for å unngå skader.
I snitt trener jeg 5 økter i uka. 3 løpeøkter (som består av en langkjøring, en lang-intervalløkt og en kort-intervalløkt) og 2 styrkeøkter. Styrkeøktene blir som regel en form for sirkeltrening av store muskelgrupper. I tillegg har jeg jo en veldig aktiv jobb-hverdag hvor jeg er i konstant aktivitet. I helgene blir det endel gåturer, men jeg er veldig bevisst på at kroppen skal få nok hvile, og mottakelig for mer trening når mandagen og ny uke starter.
Favoritt treningsøkt
Selv om jeg trener mye innendørs, er jeg mest glad i å trene ute i frisk luft. Favoritt økta mi er bakkedrag i en passe bratt bakke som ligger et lite kvarter hjemmefra. Jeg får en god oppvarming ved å løpe dit, og så kjører jeg 20 tøffe drag i bakken. Jeg digger rett og slett bakkedrag !! Etterpå løper jeg rolig hjem og jeg har fått ei kvalitetsøkt på under en time.
Beste tips
For å unngå skader bør en bruke gode sko, som er tilpasset den enkelte. Sjekk “løpesettet” ditt og få tips og hjelp til å plukke ut sko som passer deg. Det finns mange som er gode på dette og kan komme med tips. På samme måte som ski må måles og tilpasses, bør løpesko også plukkes ut individuelt. Og kjøp gjerne mer enn ett par så du kan bytte på. Det har beina godt av. Husk og at løpesko mister noe av sine egenskaper med tiden. De kan være modne for utskifting før de nødvendigvis ser hullete og slit ut.
Utstyret ellers er ikke så nøye, så lenge det er komfortabelt og praktisk å bruke, men litt freshe farger kan være nok motivasjon til å ta seg en løpetur ute istedenfor sofakroken hjemme.
Tren gjerne sammen med en venn/venninne. Det er både sosialt og har dere en avtale om ut å løpe er det ikke så lett og finne en unnskyldning til å stå over økta. Er du en uerfaren løper så ikke press deg for hardt i starten. Finn “godfølelsen” og flyten med løpingen. Øk så gradvis både i lengde og fart slik at du unngår skader. Variasjon er også ekstremt viktig. Varier treningen din slik at du opprettholder fremgang og motivasjon. Løping skal være GØY.