Å løpe på tredemølle er vel og bra, men man utfordrer i større grad balanse og koordinasjon ved å løpe utendørs. Mange føler også at tiden går sakte på tredemøllen, mens den flyr avgårde når man er ute. Når man løper på et naturlig underlag utfordrer man hele kroppen, noe som kan gi økt balanse, stabilitet og styrke. Man får ikke de samme fordelene ved å løpe på en tredemølle da underlaget er konstant og lite variert.

Dette er noen av tipsene skoprodusenten Icebug kommer med for å hjelpe deg til å løpe bedre om vinteren.

Er du godt forberedt og har riktig utstyr så er vinterløping helt topp. I tillegg øker man risikoen for å skade seg dersom man har et lengre opphold fra treningen, og det kreves mindre å vedlikeholde enn å starte på nytt.

Les også: Sko for vinterløping

Lag på lag
Det er ikke farlig å løpe når det er kaldt ute, men man må ta noen forhåndsregler. Kle deg godt slik at du holder deg varm og tørr. Lag-på-lag er det som gjelder når kulda setter inn. Bruk funksjonelle plagg i enten syntetiske- eller ullmaterialer, og kle deg lagvis. Dersom det er skikkelig kaldt anbefales det å bruke ullundertøy ettersom det varmer selv når det blir fuktig. Unngå bomull da det binder fuktigheten og gjør at man raskere blir kald. Ikke glem lue og hansker for å skjerme mot kulde og vind, og gjerne et godt par sokker som holder deg varm på bena.

Varm luft
Dersom temperaturen er helt nede i 15-20 minusgrader, bør du bruke en kuldemaske som varmer opp luften før den pustes inn. Spesielt dersom du har astma eller har lett for å få smerter i luftveiene ved utendørsaktivitet. Masken varmer opp luften man puster inn. Eksempelvis, dersom det er -10° ute, blir luften man puster inn gjennom en kuldemaske +19°.

Les også: Løp deg gjennom vinteren – del 1

Synlighet
Refleksvest eller klær med integrert refleks er en nødvendighet i mørketiden. Selv om man løper i skogen er det fint å bruke vest, for sannsynligheten er stor for at du vil treffe på biler på vei til og fra skogen. Å investere i en refleksvest er en billig livsforsikring.

Hodelykt er et must når man løper i vintermørket. Det anbefales å bruke hodelykten selv om man løper langs en opplyst vei, da løpsopplevelsen blir hakket bedre når man ser hvor man løper til enhver tid.
– Er man urolig for å falle er det lett for at man spenner seg og får unaturlige løpesteg. Vi vil at man skal ha den samme løpeteknikken uansett årstid. Derfor anbefaler vi å bruke sko med pigger som gir deg et trygt grep, selv på isete og glatt underlag, sier Karoline Jordet, fysioterapeut fra Løpeinstituttet ved Muskelklinikken i Norge.

Tar du utfordringen
Lys opp vintermørket med et 10 eller 5 km langt vinterløp. Runner’s World vil i samarbeid med Icebug og Craft arrangere en skikkelig løpefest – WinterRun – Light up your city. Hundrevis av deltakere som kommer til å lyse opp gatene med sitt selvlysende armbånd.

5-kilometerdistansen er ny av året, og du kan lese mer om hvordan du bør trene frem mot denne distansen her: Kom i gang med 5 km

Dette blir en folkefest på en fin vinterkveld. Fakirer vil skape magisk atmosfære ved starten og DJs og lysshow holder trykket oppe under hele arrangement.
WinterRun kommer også til å bli en stor opplevelse for de som ikke løper, men som kun ønsker å være med å se og oppleve det hele.

Tidspunktet for Winterrun i Oslo er 4. februar klokken 17.00, og du kan melde deg på her: WinterRun Oslo.

I Bergen arrangeres Winterrun den 18. feburar, også med start kl 17. Meld deg på her: Winterrun Bergen