Skal du ta løpingen et steg videre, er det viktig å ha et godt forhold til tredemølla. Med kvalitetsmøller fra Master Fitness kan du få mer ut av kvalitetsøktene dine når dagene blir korte og kulda setter inn.
Uansett hvor mange kilometer du løper i uka, vil en god tredemølle være alfa og omega for å opprettholde og videreutvikle løpeformen gjennom vinterhalvåret. Mange av oss har allerede satt oss et mål for våren, enten det er 10 kilometer, halvmaraton eller maraton.
Mølleløping bidrar ikke bare til at kvalitetsøktene dine kan bli bedre, men også til å gi best mulig kontinuitet i treningen din. Når du først finner en god tredemølle, blir den ofte en god og trofast treningskompis året rundt. Hos Mobech Treningsspesialisten kan du velge blant tre forskjellige kvalitetsmøller og finne den som passer best til dine behov.
Se vår dom over tredemøllene til Master Fitness i videoen under!
Mølleøkt til deg som løper 10 kilometer
10-20 x 90/30
Denne mølleøkta bør du løpe jevnlig hvis du har satt deg et mål på den berømte mildistansen. Hensikten med korte intervaller på 90 sekunder er å trene på en litt høyere fart enn du klarer å løpe ti sammenhengende kilometer på, som gir deg en spesifikk 10 kilometer-økt på en billig måte.
Sett hastigheten på båndet i den farten du har som mål å løpe ti kilometer på og løp 10-20 drag, avhengig av hvilket utgangspunkt du har og hvor nære du er å løpe på målfarten din. Pausen er 30 sekunder, hvor du hopper av båndet og lar det gå mens du står på kanten av mølla.
Etterhvert som du kommer i bedre form og ditt 10 kilometer-løp nærmer seg, kan du løpe flere og flere drag i samme fart.
Mølleøkt til deg som løper halvmaraton
3 x 7 min + 3-7 x 3 min
Skal du løpe halvmaraton, er det lurt å løpe litt lengre intervaller for å trene opp den aerobe utholdenheten. Samtidig er halvmaraton en distanse du trenger god løpsøkonomi på, for å føle deg komfortabel i din konkurransefart. Derfor bør du som løper halvmaraton kombinere lange og litt kortere drag når du skal kjøre en kvalitetsøkt på mølla.
Først løper du 3 x 7 minutter, på en fart som er fem-ti sekunder saktere enn din halvmaratonfart. Etter hvert drag på 7 minutt tar du 1 minutt pause. Før du begynner på del 2 med 3 minutters-drag, tar du en seriepause på 3 minutter. Velg mellom 3-7 intervalldrag à 3 minutt, avhengig av din nåværende form. Disse dragene løper du på halvmaratonfarten din. Pausen mellom 3 minutters-dragene er også 1 minutt.
Hvis du trener mot et spesifikt halvmaratonløp, kan du for eksempel starte med 4 drag på 3 minutter, og øke med ett drag for hver gang du løper denne økta. Da får du en god progresjon i mengde og belastning frem mot løpet.
Mølleøkt til deg som løper maraton
12 min + 6-10 x 2 min + 12 min
Behovet for spesifikke økter er kanskje aller størst for deg som løper maraton. Å løpe maratonøkter på mølla kan føles monotont og tungt å gjennomføre. Løp heller denne mølleøkten som ikke bare gir deg høy kvalitet, men også god variasjon og godfølelse.
Etter en god oppvarming, begynner du på del 1 av økta: 12 minutter i maratonfart. Ta 1 minutt pause etter det første draget på 12 minutter, før du løper 6-10 raskere drag à 2 minutter, med 30 sekunder pause. Farten på disse kortere dragene starter du på halvmaratonfart, og løp deg progressivt ned mot 10 kilometer-fart. Etter ditt selvvalgte antall 2 minutters-drag, tar du 1 minutt pause før du gyver løs på det avsluttende draget på 12 minutter.
Med den raskere bolken i midten av økta, er poenget at du skal bryte opp litt i den jevne maratonfarten. De raske dragene vil også gjøre at det siste, lange intervalldraget på 12 minutter vil oppleves hakket mer komfortabelt enn det første draget – selv om du allerede har mange minutter i beina.
Kvalitet på løpende bånd
Å droppe glatte fortau og slapsete stier til fordel for tredemølla er noe alle løpere setter pris på. På tredemøllene fra Master får du full kontroll over fart og intensitet, i tillegg til mindre skaderisiko på et trygt og godt underlag.