Konkurranseskoguide: De raskeste skoene til høstens løp

Konkurranseskoguide: De raskeste skoene til høstens løp


Lett og veldempet mellomsålemateriale. Kvikke, responsive plater. Lav vekt og eventyrlig løpsfølelse. Vi har testet de nyeste konkurranseskoene på markedet, slik at du kan cruise inn til ny pers med et nytt favorittpar på føttene. New Balance FuelCell SuperComp Pacer...

vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Bli RW-medlem!

Som medlem får du tilgang til alt innhold på runnersworld.no samt tilgang til arkivet og digitale utgaver.
Du får også treningsprogram på alt fra 5 km til maraton, tilpasset ditt nivå.
I tillegg følger en rekke medlemsfordeler, avhengig av hvilken medlemspakke du velger.

4 utgaver + digitalt + alle medlemsfordeler

Kr. 790,-

ABONNER

Digitalt + tre medlemsfordeler

Kr. 79,-

ABONNER

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Vil du være fartsholder på Oslo Maraton?

Vil du være fartsholder på Oslo Maraton?


Liker du å motivere folk? Har du god fartsfølelse? Vi søker deg som vil være fartsholder på “10 for Grete” under BMW Oslo Maraton 17. september!

Å være fartsholder er overraskende gøy – det er motiverende å motivere andre. Som fartsholder har du det ærefulle oppdraget å lose løpere inn til ny pers. Du bør holde en jevn fart, du bør ha overskudd nok til å kommunisere om noen trenger en verbal dytt, og du må ha trua på at “tilhengerne” dine kan klare målet sitt. 

Vi søker deg som kan tenke seg å være fartsholder på 10 for Grete under BMW Oslo Maraton lørdag 17. september!

Når du løper som fartsholder, løper du med vimpel på ryggen. Tiden du skal løpe på står på vimpelen på ryggen. Basert på sin estimerte sluttid vil deltagerne bli plassert i pulje med en fartsholder nær den tiden de har oppgitt.

Løypa i 10 for Grete har start og målgang på Rådhusplassen i Oslo. Løypeprofilen er forholdsvis flat og rask, og har to drikkestasjoner underveis.

Foto: Eivind Bye

Dette er tidene vi søker fartsholdere til:

 • 40 minutter
 • 45 minutter
 • 50 minutter
 • 55 minutter
 • 60 minutter
 • 65 minutter

Dette tilsvarer en kilometerfart på henholdsvis 4:00, 4:30, 5:00, 5:30, 6:00 og 6:30 minutter per kilometer. Last gjerne ned Oslo Maraton-appen i din appbutikk, og bruk tempokalkulatoren til å regne deg frem til hvilken fart som passer for deg!

Meld deg som fartsholder her:

Løpeglede for alle: – Her kan virkelig alle delta!

Løpeglede for alle: – Her kan virkelig alle delta!


DHL-stafetten inviterte til stafest i Frognerparken, og fikk med værgudene på stafettlaget. Se stort bildegalleri her!

Alt fra OL-vinnere på langrennslandslaget til spreke kollegaer og familier deltok i DHL-stafetten, som ble en sosial og inkluderende løpsfest for alle deltakere.

Team Work fra DHL var den store forhåndsfavoritten.

Laget bestående av verdensmester på femmil, Hans Christer Holund, verdensmester på stafett, Pål Golberg, og olympisk mester på stafett og tremil, Simen Hegstad Krüger, måtte likevel se seg slått av Team Toget som løp 4 x 4 kilometer på den imponerende vinnertiden 56.45.

Løypa på fire kilometer snirklet seg gjennom og rundt i Frognerparken, og varierte mellom grus, asfalt og gress. Selv om løypa ikke var den raskeste, skulle det mer til enn noen oppover- og nedoverbakker for å knekke konkurranselysten. Både før og etter løpet var stemningen god i start- og målområdet.

– Dette var utrolig gøy, her kan virkelig alle delta! sa en fornøyd deltaker etter målgang.

– Men det var en tøff løype, morsom og kupert. Jeg fikk kjenne litt på syra allerede i første bakken, legger han til.

Strålende vær

Frognerparken viste seg fra sin aller beste side torsdag kveld med strålende sol og nydelige løpsforhold.

Flere bedrifter hadde samlet kollegaer for et aktivt kick-off etter ferien, hvor samholdet og lagfølelsen sto i fokus. Til tross for ulik løpserfaring fra tidligere løp, ble alle deltakere heiet frem og løpsgleden var stor i vekslingsfeltet,

Se bildegalleri fra DHL-stafetten her:

Bli med Norgesmesteren og RW på løpeuke i Portugal

Bli med Norgesmesteren og RW på løpeuke i Portugal


Siste uka i oktober inviterer Runner’s World og Springtime til en sol- og humørfylt treningsuke i Portugal. I tillegg til de faste instruktørene har vi i år med oss en celeber gjesteinstruktør, Norgesmester på 1500 meter Even Brøndbo Dahl.

Runner’s world og Springtime tilbyr to treningsuker i Portugal hvert år – en på våren og en på høsten. Neste tur ut er 22. til 29. oktober, og som vi gleder oss! Og for første gang har vi med oss en løper i Norgestoppen i instruktørstaben. Les videre for å bli kjent med de norske instruktørene og ikke minst opplegget for uka.

Men først, la oss presisere én ting:

Hvis du tenker at “dette er helt sikkert kun for supermosjonister i knallform, jeg hører ikke hjemme på treningsleir”, tenk om igjen!

Denne løpeuka er for absolutt alle som liker å være i aktivitet. Alle øktene er nivådelt i mange ulike grupper etter deltakernes nivå og fartspreferanser – så her er ingen for raske eller for trege.

 • Hvor? Monte Gordo, sør-øst på Algarvekysten i Portugal.
 • Når? 22.–29. oktober 2022
 • Hva? En uke fylt med løping, annen trening, nye bekjentskaper, faglig påfyll, god mat, masse opplevelser.
 • For hvem? For absolutt alle som liker løping!

Mekka for løpere

RWs søsterselskap Springtime har arrangert løpsreiser siden 80-tallet. I mange år har Monte Gordo på Algarvekysten i Portugal vært en av de faste destinasjonene.

Her bor vi på strandhotellet Dunamar og har tilgang på det som må sies å være blant Europas beste treningsfasiliteter – særlig for løpere.

Morgenjoggen legges til den milelange, hardpakkede stranda i soloppgang.

Ettermiddagsøktene legges til naturreservatet rett ved hotellet. Her er det mange kilometer med lettløpte grusveier.

I tillegg byr området på lengre asfaltrunder med mye fint å se på, og friidrettsbanen ligger 2,38 kilometer unna hotellet – perfekt oppvarmingsdistanse.

En dag i løpet av uka tar vi buss en liten halvtime inn i landet, og løper langturen i et mer kupert og frodig område.

Treningsukene i regi av Springtime fungerer slik at du alltid kan velge blant et bredt spekter av treningsøkter – selv under en temauke som løpeuka.

Nede på stranda har Springtime en egen stor platting hvor dans, yoga og styrkeøkter holdes. Andre økter skjer i sanda eller på gresset utenfor hotellet.

Et lite bildegalleri fra vårens løpeuke

Fire norske instruktører

I tillegg til en drøss svenske instruktører, blant annet flere fra den svenske RW-redaksjonen og gjeng fra Team Stockholm Maraton, vil det også være med tre norske løpere, to av dem fra RW-redaksjonen.

Redaktør Sara Skarabot Pedersen og spaltist Askild Vatnbakk Larsen er mer enn klare for en løpeuke i sola, og ser fram til en sosial og energisk uke i Portugal.

Med oss har vi også et langløperalibi, Hilde Johansen, også kjent som UltraHilde. Hun kjenner hver krik og krok av stier, veier – og omveier i Monte Gordo-området.

I tillegg er vi så heldige å ha med oss en av Norges beste mellomdistanseløpere, Even Brøndbo Dahl. Even tok gull på 1500 meter under årets NM og har markert seg som en allsidig og kløktig løper. Årets NM-gull beviste at du kan komme langt med smart trening, mye alternativ trening og en solid dose trenings- og naturglede. Du kan lese mer om Even her.

RW-redaktør Sara Skarabot Pedersen (til høyre) er med som instruktør til høsten.
Her fra en rolig langtur med noen av vårens deltakere.
Hilde Johansen (foran) er med som instruktør til høsten. Her fra vårens løpeuke i Monte Gordo.
Askild Vatnbakk Larsen (til høyre) skriver fast om idrettsvitenskap i Runner’s World, og deler mer enn gjerne av sin kunnskap under løpeuka i Portugal.
Norgesmester på 1500 meter, Even Brøndbo Dahl, er også med i instruktørstaben. Even har en mastergrad i idrettsfysiologi og biomekanikk fra Norges Idrettshøyskole, og jobber som personlig trener i Driv trening. Foto: Tonje Lien Wold

Energipåfyll

Ja, det er mye trening å velge blant på disse ukene – opp mot ti økter daglig, med alt fra kettlebelltrening og sirkeltrening til dans og løping. Men, du velger helt selv hvor mye og hva du ønsker å være med på.

I tillegg er det lagt opp til mingling på strandbaren, felles frokost og middag, og flere foredrag fra dyktige folk om kvelden.

Med andre ord; energipåfyll både for hodet og beina.

Du styrer tempoet for uka helt selv – både tempoet på løpinga og frekvensen på antall økter. Det er nok av tid til både en dukkert i havet og et glass sangria ved bassenget.

For absolutt alle

Kan man reise alene på en slik løpeuke?

Svaret er ja. Mange reiser alene, men føler seg ikke alene. Springtime har rundt 30 plasser for norske deltakere, og cirka 100 plasser for svenske deltakere. Vi som reiser fra Norge blir godt kjent allerede på bussen fra Faro flyplass til hotellet, og blir som en storfamilie på tur sammen. Gi det en halv dag, og du har (løpe)venner for livet.

Må man være i superform for å delta på løpeuka?

Svaret er nei. Alle øktene nivådeles etter form og preferanser fra deltakerne. Vi har en haug med dyktige instruktører som sørger for at alle er ivaretatt. Lengden på øktene og hvor mange økter du vil være med på er helt opp til deg.

Les hvordan en tidligere deltaker, Astrid, oppsummerer det på sin instagram-profil etter en uke med RW og Springtime høsten 2021:

Hoka Tecton X – karbonsko til terrengløping

Hoka Tecton X – karbonsko til terrengløping


Hoka har tatt med seg suksessoppskriften fra konkurranseskoene vi kjenner fra asfalten over i terrenget. Med den nye Tecton X på føttene blir løpeturene på stier og i skogen en helt ny opplevelse. 

Tecton X er det første medlemmet i X-familien til Hoka som hører til i terrenget. Akkurat som i skoene vi kjenner fra asfalten – Carbon X, Rocket X og Bondi X – står  “X” for karbon. 

HOKA TECTON X

Dropp: 5 mm (32 mm / 27 mm)

Vekt: 240 gram (us 9)

Anbefalt underlag: Skogsterreng, fjellterreng

Dobbel karbon

I Hoka Tecton X ligger det faktisk to parallelle karbonplater ved siden av hverandre, som strekker seg langs hele skoens lengde. Grunnen til at Hoka har lagt inn to tynne karbonplater istedenfor én, er for å beholde mest mulig løpsfølelse og kontakt med underlaget – som byr på noen helt andre utfordringer i terrenget enn på asfalten. 

Den samme forklaringen om å gi størst mulig dynamikk i variert terreng går også igjen i mellomsålen. Den nedre delen av mellomsålen er fastere, for å gi god respons og snert mot underlaget. 

Samtidig har Hoka konstruert ProFlyX-materialet i den øverste delen av mellomsålen mykt og komfortabelt, for at du fortsatt skal kjenne den behagelige dempingen og beskyttelsen som Hoka er så kjent for. 

Lett og fleksibel

Yttersålen i Vibram Megagrip går ikke med noen kompromisser. De 4 mm lange knastene er strategisk plassert for å ikke legge på mer vekt enn nødvendig uten at du mister noe grep. Og apropos vekt; 240 gram for en terrengsko med karbonplate og overlegen demping snakker mer enn godt nok for seg selv!

For å favne både de smale og brede føtter har Hoka laget en luftig og fleksibel overdel, hvor snøringen går helt ned til tåboksen på skoen. Dermed kan du tilpasse snøringen slik at den passer foten din slik du foretrekker.

Tecton X krysser av alle bokser for løping både i marka og mer krevende terreng i fjellet. For ambisiøse løpere som søker lange og raske turer, i variert terreng, treffer Tecton X blink. Samtidig åpner kombinasjonen av god demping og godt grep for nye muligheter til alle løpere som vil oppleve hvor lett og kvikk man kan føle seg når man løper på stien eller i skogen. 


Sponset innlegg
– Uansett hvilken løper du er, anbefaler jeg Endorphin Speed 3

– Uansett hvilken løper du er, anbefaler jeg Endorphin Speed 3


Den tredje versjonen av Sauconys populære Endorphin-kolleksjon har fått en markant oppgradering. Forandringene i både overdelen, mellomsålen og yttersålen gjør Saucony Endorphin Speed 3 til en enda bedre allrounder enn de to tidligere utgavene av Endorphin Speed. Saucony-løper Live Solheimdal er veldig fornøyd med å ha fått enda en favoritt inn i skoskapet. 

– Endorphin Speed 3 er en lettvektsko. Samtidig som det har blitt mer demping i den, spesielt nå i den seneste utgaven, forklarer Live. 

– Jeg synes Endorphin Speed 3 støtter bedre opp på innsiden av foten enn Endorphin Speed 2. Derfor synes jeg at denne tredje utgaven er en bedre allroundsko enn nummer to, samtidig som den også er en av mine favorittsko. 

Foto: Dominik Zrolka

Langvarig forhold til Saucony

Helt siden Live tok NM-gull på 10.000 meter og NM-sølv på 5000 meter som 19-åring, har moldenseren trivdes med den amerikanske skoprodusenten på føttene. 

– Saucony er et skomerke jeg kjenner godt til over lang tid, og som jeg har alltid likt å løpe i. Jeg begynte vel å løpe i Saucony allerede i 2013. Alle de tre løpene jeg har i EM terrengløp har vært med piggsko fra Saucony. Så da jeg fikk spørsmål om å samarbeide med Saucony, synes jeg det var helt sinnsykt, forteller Live.

Foto: Dominik Zrolka

På sensommeren i år satt Saucony-løperen personlig rekord på både 1500 meter (4.23.34) og 3000 meter (9.14.97) – med kun et par dagers mellomrom. Bak de resultatene ligger det mange kilometer på trening, hvor Live er bevisst på hvilke sko hun velger til de forskjellige øktene i løpet av treningsuka. 

– Du kan løpe lange turer i Endorphin Speed 3, i tillegg til at den egner seg veldig fint til intervall. Ofte hvis du velger en sko til lange turer, så responderer den ikke like godt til intervall. Du merker veldig fort den forskjellen på skoene, men med Endorphin Speed 3 så merker du det ikke. Jeg synes skoen passer til alt egentlig, jeg kunne helt sikkert løpt et løp i Endorphin Speed 3 også, forteller Live. 

Saucony Endorphin Speed 3

Dropp: 8 mm (36/28 mm)

Vekt: 229 gram (herre) / 204 gram (dame)

I overdelen til Endorphin Speed 3 har Saucony produsert et enda tynnere mesh, som gir en tettstittende og komfortabel passform i mellomfoten. I yttersålen er det strategisk plassert slitegummi der du trenger det mest.

PWRRUN PB-skummet i mellomsålen har blitt enda tykkere sammenlignet med Endorphin Speed 2, som gir forbedret respons i stegavviklingen. Den samme Speed Roll-teknologien som vi kjenner fra tidligere versjoner av Endorphin Speed skyver deg fremover i steget.

Samtidig har Saucony endret på utseendet og introdusert en vingekonstruksjon i mellomfoten som bidrar til endra bedre stabilitet. Vingen er designet som en S-formet nylonplate som faktisk er synlig for det blotte øyet utenpå mellomsålen. Den stiver av foten og stabiliserer det myke PWRRUN PB-skummet, uten å redusere noe på løpsfølelsen. Denne nye detaljen gjør Endorphin Speed 3 til en meget allsidig løpesko – også for rolige og lengre løpeturer.

Se mer på www.saucony.no og @sauconynorge på Instagram.

Foto: Dominik Zrolka
Sponset innlegg