Å komme seg ut i skogen – og utenfor de faste løperutene – er godt for mestringen og motivasjonen. Her er Tove Alexanderssons tips til hvordan du kommer i gang.

Orientering kan virke svært krevende for utenforstående. Løperne fyker av gårde i en bestemt retning etter et ørlite blikk på kartet. Alt skjer i stor fart, og alt skjer i kupert, ulendt og uoversiktlig skogsterreng.

Verdensmesterens tips

For en nybegynner med kart og kompass er det viktig å ta stegene i riktig rekkefølge når det handler om å lære seg o-løping. Det mener regjerende verdensmester i orientering, Tove Alexandersson.

– Det er veldig viktig å tørre å stoppe opp for å orientere seg, selv om man har god kondisjon, sier hun.

Den svenske orienteringsløperen har hele ti VM-gull i orientering, og tilsvarende i skiorientering, så hun vet hva hun snakker om. Selv trenger hun riktignok aldri å stoppe opp, men så har hun også vært i idretten siden hun kunne gå.

Et eksempel hun trekker fram er at det ikke hjelper å satse på gode løpeegenskaper hvis man ikke kan å lese kart. I o-løp må man kunne begge deler.

Tove Alexandersson

– Man må starte den riktige veien. Begynn med å gå, mens du orienterer deg. Etter hvert kan du øke farten, råder hun.

Tove Alexandersson trekker fram at det er mange orienteringsklubber rundt om i Norge, og at de fleste er veldig imøtekommende overfor nybegynnere.

– Jeg tror det er lurt å få hjelp av noen som kan orientering godt. Finn din nærmeste klubb og ta kontakt med dem, tipser hun.

Riktig utstyr

Orienteringssporten har all slags terreng som sin lekegrind, både på og utenfor stien – ja selv også i tettbygd strøk om man regner med sprintdistansene.

– Når du løper i skogen er det veldig viktig å sko med godt grep, tilpasset nettopp løping i skog. Løper du med vanlige asfaltsko får du ikke en særlig god opplevelse, og det er stor fare for å tryne, ler hun.

Hvis du løper med asfaltsko i skogen, er det stor fare for å tryne, sier Tove. Foto: Icebug

Selv varierer hun mellom ulike modeller fra Icebug sitt sortiment. I konkurranser bruker hun sko med metallpigger for ekstra godt feste, mens på trening bruker hun stort sett terrengsko med en grovmønstret gummisåle.

– Heldekkende benklær er også et must. Det er fort gjort å skrape seg opp i skogen, så jeg løper alltid i lange tights, forteller Tove.

To skomodeller egnet for orientering

Icebug Acceleritas 7 RB9X
For nybegynneren: Icebug Acceleritas7 RB9X

Icebug Acceleritas7 RB9X  er en rask terrengsko med høy komfort egnet for terrengløp og orientering. Vannopptaket er minimalt og dreneringen ypperlig. Hælkappen er veldig myk og komfortabel. Mellomssålen er fleksibel er bemerkelsesverdig takket være sålens lave profil. Denne skoen fremmer fotens naturlige bevegelser. Yttersålen i RB9X-gummi sørger for et ekstremt grep både på tørre og våte overflater.

Icebug Spirit 7 OLX
For den mer erfarne: Icebug Spirit7 OLX

Icebug Spirit7 OLX er en veldig lett, pigget sko for rask løping i vanskelig terreng. Skoen er utviklet i samarbeid med verdens beste orienteringsløper Tove Alexandersson. Med lav dropp, uslåelig bakkekontakt og 14 stålpigger er den et ekte monster i skogen.