Runner’s World Challenge er et konkurransekonsept utformet av Runner’s World. Det går ut på å utfordre løperen til å konkurrere på syv ulike løp gjennom ett år. I februar i år fikk deltakerne bryne seg på isete og kalde Winterrun i hovedstaden, opplyst av fakler og fakirer i vintermørket. Nå er RWC-deltakerne klare for vårslippet – årets andre utfordring står for tur: Råskinnet.
Nytt, utfordrende og sosialt
Runner’s World Challenge er et nytt konsept der målet er å spre løpeglede, utvide løpsbegrepet og lage en ramme for sosialt løpesamvær. Løping er ikke nødvendigvis synonymt med gateløp. Derfor er denne ultimate løpspakka sydd sammen. De resterende løpene RWC-deltakerne skal gjennom er blant annet et trappeløp, i tillegg til kortere og lengre løp fordelt utover sesongen. En av RWCs deltakere, Geir Bjerkestrand, mener at konseptet gir en god mulighet til å bli kjent med andre i løpemiljøet. Som så mange andre løpere trener han mye alene og gleder seg nå til å se kjente fjes på startstreken.
– Jeg har meldt meg på RWC for å få mer struktur på treninga mi, bli kjent med andre løpere og kanskje få noen løpevenner jeg kan trene sammen med. I tillegg ønsker jeg å lære mer om riktig trening av kunnskapsrike folk. Jeg ønsker å satse mer på løping og da er RWC en ypperlig anledning til det, sier Bjerkestrand.
Next up: Råskinnet
Råskinnet er et godt etablert terrengløp, men ikke et hvilket som helst terrengløp. Her er det ikke bare snakk om teknisk sti og kupert terreng, men gjørme til knes og iskaldt vann. Råskinnet har i mange år vært en løpsfest for hele familien og tilbyr startplass på ulike distanser til alle aldre. Løypetraseen holdes ukjent frem til konkurransedagen, så man vet aldri helt hva som venter en.
Rutinerte råd fra Ølstad
Vegard Ølstad er ambassadør for RWC og har tidligere vunnet Råskinnet. Han har flere gode råd på lager til de som skal begi seg ut i gjørmedbadet rundt Sognsvann.
– Den tøffeste utfordringen med Råskinnet blir det å holde motivasjonen oppe, selv om man synker ned i dype myrer, løper med vann til livet, og skal forsere bratte bakker. Da er det viktig å holde fokus på at man skal komme seg videre, og ikke nødvendigvis fokusere så mye på fart og puls. I de lettere partiene bør man derimot fokusere på å komme seg greit fremover, og bare nyte det at man endelig har fast grunn under beina og mulighet til å løpe litt raskere igjen, sier han.
Når det kommer til bekledning og sko anbefaler Vegard en tettsittende tights og en tynn trøye.
– Det viktigste er at man har tøy som ikke blir tungt eller sklir ned når det blir bløtt. Det gjelder selvsagt også sko, da det finnes utallige historier om sko som har blitt sugd ned i myr- og gjørmehull under Råskinnet, så knyt skoene godt med dobbeltknute og gjerne også teip rundt knuta for at den ikke skal gå opp. Om man har orienteringstøy og orienteringssko er dette etter min mening det alle beste, ellers har Inov-8 mange gode terrengsko for dette løpet. Om man ikke har dette vil jeg anbefale noen lette løpesko med godt grep og som sitter godt på beina. Korte pigger kan også være et pluss når man løper over våte tømmerstokker/klopper, råder han avslutningsvis.
Praktisk info, Råskinnet:
Startområdet er ved Sognsvann i Oslo, like ved Norges Idrettshøgskole, Olympiatoppen og friidrettsbanen. Barne- og ungdomsløpene Knøttetassen og Råtassen starter henholdsvis klokken 12 og 12.30. Deretter starter Råskinnet puljevis fra klokken 13.30 og utover. Det er ingen garderobe- og dusjmuligheter, men det er meldt strålende sol i år – i motsetning til fjoråret. Distansen er på ca. 9 kilometer og løypa er merket med røde bånd.
Lykke til og ha det gøy i gjørma!
Les mer om Råskinnet HER.