Silva, Löplabbet og Runner’s World ønsker å fremme trygg løping i mørket for jenter, og arrangerer dermed Girls Night Out i Trondheim 19. oktober og Oslo 27. oktober.

I forbindelse med Girls Night Out-arrangementet i Oslo kommer Anne Margrethe Hausken for å holde et foredrag i forkant av løpeturen. Hausken har en lang merittliste og drøssevis av medaljer fra VM, EM og verdenscupen i orientering. Hun er vant til å ferdes i terrenget, både på dag- og kveldstid, og oppfordrer jenter som kvier seg for å løpe i mørket til å tenke rasjonelt:
– Kanskje er man redd for å møte farlige mennesker eller dyr? Farlige mennesker er det flere av på byen enn i skogen på kveldstid. Farlige dyr har vi ikke så mange av i Norge, og selv jeg som løper orientering på heltid møter svært sjelden på noen av disse, forteller hun.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Trygghetsfølelsen
Hausken har et knippe med gode tips til hvordan man kan øke trygghetsfølelsen når man er ute og løper i skogen etter at det er blitt mørkt.
– Løp sammen med andre, og begynn med en runde du kjenner godt fra løping i dagslys. Selv har jeg ikke med mobil når jeg trener, men for noen vil nok det føles bra. Hvis du kan lese litt kart, kan du bruke sti og terreng like fritt som i dagslys. Da får du uendelig mange muligheter, og kan alltid føle deg trygg, sier hun.

Løp med hodelykt
På Girls Night Out vil det være muligheter for å teste Silva sine hodelykter ute på løpeturen. For noen er det uvant å løpe i en egen «boble» av lys, mens omgivelsene rundt deg er mørklagte. Ifølge Hausken er det bare et par turer som skal til, før det føles normalt:
– Jeg får dårligere fartsfølelse enn i dagslys, for man mister jo noen referanser til omgivelsene i mørket. Det er ikke uvanlig å tro at man løper fortere enn man faktisk gjør. Som o-løper er jeg vant til å ikke se hvor jeg setter beina, fordi jeg leser kart eller ser framover i skogen samtidig som jeg løper. For andre vil det momentet være nytt. Kroppen trenger noen økter i mørket før den beveger seg like avslappet som i dagslys, men da kan man få en deilig mestringsfølelse!

Hodelykt-tips
– Tenk over hva du vanligvis trenger lykt til, sier Anne Margrethe Hausken. Er det orientering, løping, ski eller friluftsliv? Er det treningsturer eller ekspedisjoner?
– Det har skjedd en enorm utvikling de siste ti årene, og nå er utvalget av lykter veldig godt. Toppmodellene er lette lykter som lyser både sterkt og lenge, men det er ikke sikkert du trenger å svi av tusenvis på slike. De anbefaler jeg nok bare til o-løpere, som trenger maksimal lysstyrke for å se både kart og terreng best mulig i høy fart. For å løpe langs skogsbilveier i mørket, ville jeg valgt en langt enklere lykt. Alle lyktene er enkle å tilpasse til ulike hodestørrelser og -fasonger. De enkleste har batteri i samme enhet som selve lykta, mens en god del har separat batteri. Dette må du ha med enten i batterisele, batterivest, i lomma eller ved at du klipser det fast i bukselinningen, forteller hun.

Med andre ord kan man finne en lykt for enhver smak og til ulike bruksområder. Bli med på Girls Night Out i Oslo for å teste hodelykter og løpe sammen med andre jenter – i den mørke skogen.

Meld deg på i skjemaet under.

For mer informasjon, følg denne linken: Girls Night Out