inov-8 med verdensnyhet

inov-8 med verdensnyhet


inov-8 hopper bukk over karbonfiberplaten og lanserer nå verdens første løpesko med grafén-forbedret skum som lover respons og seig slitestyrke.

Pressemelding fra inov-8

inov-8 har samarbeidet med grafén-eksperter ved universitetet i Manchester, og lanserer nå det de mener er den største løpeskoinnovasjonen i 2021.

Det grafén-forbedrede dempematerialet kalt G-FLY™ finner du nå i inov-8s nye sko TRAILFLY™ ULTRA G 300 MAX, som er designet for ultradistanser i terrenget.

TRAILFLY ULTRA G 300 MAX veier 300 gram og har et drop på 6 mm.

Grafén er verdens sterkeste materiale, 200 ganger sterkere enn stål i tillegg til at det er svært tynt og fleksibelt.

Vitenskapelige tester viser at skummaterialet med grafén gir 25 % bedre respons og er mer motstandsdyktig mot press og belastning. Med andre ord lover Inov-8 at spensten i skoen vil vare i kilometer etter kilometer.

TRAILFLY ULTRA G 300 MAX er en veldempet terrengsko, og takket være den nye Adapter-Flex™-teknologien, tilpasser skoen seg ujevnt og teknisk terreng.

– I en industri hvor skoprodusentene er oppsatt på karbonfiberplater tilbyr vi nå et innovativt alternativ. G-FLY dempemateriale gir ikke bare løperne en langvarig respons, men også en fri og fleksibel løpsfølelse, sier Michalen Price, COO ved inov-8.

inov-8 har brukt grafén siden 2018, da det ble benyttet i yttersålen (Graphene-Grip) for et slitesterkt og solid grep. Denne yttersåla er også å finne på nyheten TRAILFLY ULTRA.

Livet etter covid for trail running-verdenen

Livet etter covid for trail running-verdenen


Merrell har gravd for å finne ut av hvordan livet egentlig er etter pandemien for utøvere, mentaltrenere og arrangører i terrengløpermiljøet.

Pressemelding fra Merrell

Siden juli har konkurransene og sportsarrangementene omsider begynt å rulle igjen.

Og ikke bare ruller det, det beveger seg tilsynelatende enda raskere enn tidligere, et tegn på at alle utøvere i alle slags grener vender tilbake til startstreken sterkere enn noensinne.

Over 20 nye rekorder ble notert under OL i Tokyo i år, og mange løyperekorder er blitt satt i flere av verdens største terrengløp, inkludert UTMB, hvor Courtney Dwalter satte ny kvinnelig løyperekord.

Dette er hva verden ser på sosiale medier og på tv. Men bak kulissene – har det virkelig vært så enkelt å returnere til konkurransene igjen?

Outdoor-varemerket Merrell har snakket med utøvere, mentaltrenere og arrangører for å finne ut av hvordan livet virkelig er etter covid.

To typer utøvere har dukket opp

Et av de viktigste spørsmålene er: har pausen fra konkurranser i 2020 hatt en negativ eller positiv effekt på utøvernes prestasjoner?

Koen Willems, mentaltrener og fysioterapeut til noen av verdens beste terrengløpere, forklarer:

– Det er ikke så enkelt.

Willems påpeker at som et resultat av ingen konkurranser, ingen konkrete mål og stor usikkerhet, har to typer utøvere dukket opp.

En gruppe så dette som en mulighet til å endre fokus over til andre ting som de ikke har hatt tid til tidligere, for eksempel familie, fritid og jobb. Den andre gruppen gjorde det motsatte. De trente hardere for å overkompensere for at de ikke fikk konkurrere.

– De utøveren som tok seg mer fri for å nyte livet uten å konkurrere i 2020, returnerer nå tilbake til startstreken med en mer positiv mental energi. De er roligere og uthvilte, og dette gjenspeiles i prestasjonene deres. Majoriteten av utøvere som overtrente på grunn av at de ikke klarte å slippe opp trykket, har fått skader.

Willems fortsetter:

– Vi må huske på at profesjonelle utøvere også er mennesker som du og jeg. Det å være en løper er en stor del av hvordan de ser på seg selv. Denne livsstilen av konkurranser og løping definerer dem og hvordan de føler seg, derfor trenger de å føle litt press – og om presset ikke kommer utenifra, så skaper de det den selv.

Willems påpeker at det har skjedd en økning av utøvere som søker mental trening siden pandemien, på grunn av fysiske skader og angst.

– Nå når konkurransene er tilbake igjen, er utøverne desperate etter å få et godt resultat for å kompensere for fjoråret. Det betyr ofte for mye, for fort og for tidlig, og de slutter å komme til meg med skader eller fordi de sliter mentalt. Mange sliter med å fokusere på ett mål, og vil i stedet gjøre alt. Noen kjenner også på en angst knyttet til det å reise til konkurranser. Noen utøvere uroer seg for risikoen for å viruset, eller hvordan restriksjonene og nye regler rundt arrangement kan påvirke prestasjonen deres. Frykt har en enorm påvirkning på energinivåene, hvilket igjen påvirker prestasjonen.

Betyr det at vi har startet opp igjen med konkurranser for tidlig? Nei, ikke nødvendigvis, mener Willems.

– Her finnes også fordeler. Det er en ro og en frihetsfølelse ved det å løpe i fjellet og naturen som også kan redusere angst og stress. Mitt råd til utøvere er å ikke være for hard mot seg selv. Det siste året har vært tøft. Ikke fokuser på resultatet, men først og fremst bare nyt det å kunne løpe og møte medløperne dine. Vi kan ikke påvirke alt, derfor bør man ikke bruke energi på noe man ikke kan kontrollere.

Merrell-løper Denisa Dragomir

Vi deler ikke følelser og øyeblikk som vi pleide

For løperne er det tydelig at 2021 ikke har vært business as usual. Den rumenske løperen Denisa Dragomir tilhører gruppen som tok en pause i 2020 – en beslutning som kanskje resulterte i fire seire i Skyrunner World Series i år, samt seier i det nasjonale mesterskapet.

– Jeg trengte å nullstille meg, og det har vært helt alfa-omega for meg, forteller Dragomir, som har måttet kjempe seg gjennom regler og restriksjoner.

– Jeg har ikke fått min andre vaksinedose enda, så jeg må ta en test hver gang jeg skal konkurrere. Jeg har vært tunget til å sitte i karantene og mistet konkurranser på grunn av det her, og jeg merker at disse komplikasjonene blir et ekstra stress i kroppen som ikke var der tidligere.

På tross av at han er kommet ut av pandemien “fitter than ever”, har den britiske fjelløperen, skyrunneren og orienteringsløperen Hector Haines bare fullført halvparten av de store løpene i år sammenlignet med i 2019. Dette er på grunn av usikkerheten og vanskeligheten med å planlegge.

– Mange internasjonale skyrunning- og fjelløp er blitt avlyst eller utsatt hele tiden, og det har gjort det umulig å planlegge året. I stedet valgte jeg å delta i lokale orienteringsløp ettersom det virket mye mer stabilt, forteller briten som nå bor i Sverige.

Interessant er det det sosiale aspektet rundt konkurranser som utøverne savner mest.

– Jeg savner å være med likesinnede mennesker som deler samme pasjon og som forstår det du gjør og hvorfor du gjør det, sier Georgia Tindley. Hun er Storbritannias ledende kvinnelige terrengløper og skyrunner.

– Jeg liker å trene og konkurrere med andre som kan pushe meg. Det er også da jeg presterer som best.

Haines deler samme tanker og tror at selv om løpene arrangeres igjen, reduseres likevel pasjonen.

– Det føles som at vi ikke kan dele følelser og øyeblikk slik vi pleide. Nå må vi bare møte opp, være sosialt distanserte, ha på munnbind etc.

Merrell-utøver Hector Haines

Erfaringen har gjort oss mer spontane og fleksible

La oss ikke glemme påvirkningen som pandemien har hatt på varemerker og sponsorer. Med flere restriksjoner og færre utøvere som reiser utenlands, er varemerkene og sponsorer da urolige for mindre eksponering?

Franziska Freer, markeds- og utøveransvarlig hos Merrell forklarer:

– Til syvende og sist må du bare være mer kreativ.

Ikke bare Merrell, men mange andre terrengløps- og outdoormerker vente fokus mot digitale strategier for å nå ut med budskapene sine. Merrell samarbeidet med Skyrunner World Series før deres virtuelle løp i 2020, som vikk mennesker fra over 80 nasjonaliteter til å engasjere seg i skyrunning, virtuelt.

– Gjennom denne erfaringen har vi lært oss å være mer spontane og fliksible. VI ser ikke bare på Merrell-utøverne våre som deltakere som kun skal stå der på pallen. De representerer varemerket med eller uten konkurranser.

En mulighet til å oppdage lokale talent

Fra utsiden virker det som arrangementene går avstabelen på en smidig måte. Bortsett fra munnbindene på startstreken ser alt ganske normalt ut igjen, inkludert antall publikummere.

Thomas Bosnjak, østerriksk løpsarrangør av Kaiserkrone Skyrace, Nassfeld-MOuntain-Skytrails og Hochkönigman, forklarer at selv om det føles bra å kunne organisere arrangement igjen, har det vært en lang og turbulent reise å komme til dette punktet.

– Økonomisk gikk vi på en smell. Vi måtte forsøke å strekke budsjettet for ett år over to år, og det var ikke lett. Det er mye mer jobb som går til å organisere et arrangement nå med alle nye regler og retningslinjer fra myndighetene – særlig når reglene stadig forandres.

– I år var vårt største problem ikke for få deltakere – men for få funksjonærer. Her var det mange som måtte melde avbud i siste liten. Men når vi ser at startfeltet er fylt opp av konkurranseklare løpere, så ser vi lyset i enden av tunellen for arrangementene våre, og det gir oss håp for fremtiden.

Seana Forbes, arrangør av Skyrunner World Series, medgir også at det har vært et par tøffe år for den internasjonale konkurransescenen som vanligvis turnerer rundt i ti land.

Sesongen 2020 ble helt innstilt og erstattet med virtuelle løp, etterfulgt av en usikker 2021-sesong som startet med at noen løp dukket opp på kalenderen, og heldigvis ble bare ett av dem avlyst.

– Det har vært vanskelig å gjøre alt riktig. Vi bryr oss om å arrangere fysiske, gode løp for utøverne, men vi bryr oss også veldig om arrangørene i konkurranseserien. Å måtte avlyse et løp eller bytte ut et løp med et annet var aldri et alternativ. Hvis det ble vanskelig for eliteløperne å møte opp på våre løp, så vi det som en mulighet til å oppdage lokale talent.

Selv om internasjonale løp kan ha sett en reduksjon av eliteløpernes deltakelse i år sammenlignet med 2019, sier Forbes at dette ikke bekymrer henne.

– Pasjonen er der fortsatt, og forhåpentligvis vil vi ha alle våre toppløpere på startstreken i Skyrunner World Series så fort usikkerheten rundt pandemien har dødd ut.

Nytt fokus på bærekraft

Hvis det finnes ett felles tema som har blitt enda viktigere under pandemien, innen alle områder ved internasjonale konkurranser – og det er bærekraft.

Løperne Tindley og Haines sier at de har blitt mer lydhøre for påvirkningen reiser har på klimaet.

– Jeg kommer definitivt til å konkurrere og reise på en mer bevisst måte i fremtiden, jeg kan ikke tenke meg å hoppe på et fly hver uke for å reise til et annet land, bare for å løpe en dag og så fly tilbake, sier Tindley.

– Under koronaen føles det som om jeg har utviklet empati for verden. Jeg stiller meg spørsmålet: Hva er poenget med å reise over hele verden for å gjøre et løp når jeg kan konkurrere nærmere hjemmet, sier Haines.

Freers synsvinkel er at du ikke kan unngå reiser om du vil konkurrere mot de beste utøverne i verden. Derfor, om vi ikke kan unngå reiser, burde vi i stedet se på måter å gjøre det mer klimavennlig.

– Hva kan vi gjøre i gjengjeld? Hvordan kan vi gi tilbake? Bærekraft har alltid vært forankret i Merrells visjon, men vi innser nå i større grad enn noensinne at forbrukerne også er mer bevisste.

Hvordan ser framtida ut for internasjonale løp?

Det er tydelig at alle parter er motiverte til å komme sterkere tilbake i 2022, men det er også tydelig at det vil bli forandringer. Mer bevisst reising, planlegging og en mer bærekraftig måte å konkurrere på og organisere arrangement på ser ut til å være den nye normen.

VI kan forvente oss en økning av nasjonale og lokale løp samt nye talenter som har dukket opp det siste året.

Hva som enn hender, er terrengløpermiljøet takknemlig over å være tilbake på startstreken igjen.

Legger til rette for løping med lav klimapåvirkning

Legger til rette for løping med lav klimapåvirkning


Komfort, grep og minimal klimapåvirkning. Det var de viktigste faktorene når Icebug utviklet den vanntette løpeskoen Arcus, som skal få flere til å oppdage det fine med løping i skogen og på glatta.

Pressemelding fra Icebug

Svenske Icebug er kjent for å lage sko med godt grep, og den siste nyheten Arcus er intet unntak.

Arcus kommer i to ulike varianter; én med grovmønstret gummisåle (Arcus RB9X GTX), og én med Icebug sine dynamiske stålpigger (Arcus BUGrip GTX) som gir grep på is samtidig som de trekker inn i sålen når skoen brukes på asfalt.

Vår beste løpesko noensinne

En solid løpesko utviklet for å gjøre løpeturene så komfortable som overhodet mulig.

– Vi i Icebug lever etter mottoet om at livet alltid er bedre i skogen, og vi vil hjelpe flere mennesker med å oppdage hvor fantastisk det er å løpe på stier og skogsveier. Det har vi gjort lenge, men med Arcus har vi skapt vår beste løpesko noensinne – og den kommer til å passe enda flere typer løpere. Med Arcus på føttene kan alle komme i gang med å løpe i skogen, sier Marie Thomasson, Head of Demand hos Icebug.

Arcus gir et høyt nivå av komfort og demping. Skoen er utformet for å gi en myk bevegelse fremover og en behagelig rull i steget, i tillegg har løpeskoen en generøs mellomsåle som tilfører komfort for alle typer løpere.

Arcus er laget med den ultratynne membranen GORE-TEX Invisible som er 100% vanntett og sikrer at føttene holder seg tørre, selv i dårlig vær og på bløtt terreng.

Klimaavtrykk tilsvarende to burgermenyer

Sammenlignet med andre løpesko på markedet har Arcus et betydelig lavere klimaavtrykk. Icebug har gjort det til sin oppgave å utfordre skobransjens metoder og materialer, og med Arcus har de tatt det til neste nivå.

I gjennomsnitt har en vanlig løpesko et klimaavtrykk på 14 kg CO2. Arcus RB9X GTX derimot har et totalt klimaavtrykk på 8,8 kg CO2, noe som tilsvarer to hamburgermenyer, eller en bilreise på mellom tre til fire mil.

Dette har blitt mulig ved at store deler av løpeskoen er laget av gjenvunnet eller biobasert materiale. I sitt pågående arbeid med å redusere bruken av olje, har løpseksperten laget Arcus med blant annet bluesign®-sertifisert polyester fra gjenvinnende PET-flasker, gjenvunnet fiskenett, gjenvunnet gummi og alger fra overgrodde vassdrag.

Skoens klimaavtrykk blir fullstendig klimakompensert for gjennom FN-initiativet Climate Neutral NOW, i tillegg til at Icebug legger til 10% på all klimakompensasjon.

Lys i enden av løpesesongen

Lys i enden av løpesesongen


Med flere EM- og VM-gull i Ultra Skyrunning vet Emelie Forsberg alt om å prestere i tøffe løyper og forhold. Når høstmørket faller på, lyser tobarnsmoren opp kveldene med løpeturer i skogen.

– Jeg liker veldig godt å løpe i skogen når det er mørkt! Det er skikkelig fint å sanke noen høydemeter og komme litt opp på fjellet, med det skinnende lyset fra hodelykten, forteller Emelie Forsberg.

Så du blir ikke noen gang mørkredd på løpetur?

– Jeg bor ute på landet, og løper mest på sti, i skogen og i fjellet. Og der finnes det ikke mye å bli redd av! Jeg synes det er så fint å gå inn i min egen, mørke boble, hvor bare det skinnende lyset fra hodelykten viser veien foran meg. 

Merittert

Merittlisten til Emelie Forsberg er ikke annet enn voldsomt imponerende. Verdenscupseier i Ultra Skyrunning Series, førsteplass i Mont Blanc 80 kilometer og triumf i Transvulcania Ultramaraton på 73.3 kilometer er beundringsverdige prestasjoner av Forsberg.

Hun har også levert noen kruttsterke FKT’s – også kjent som Fastest Known Times. 

Opp og ned vår egen Galdhøpiggen med start på Spiterstulen lyder Emelies rekord på overbevisende 1 time, 45 minutter og 41 sekunder. Langs den svenske Kungsleden har Forsberg virkelig satt et dypt avtrykk med terrengskoene sine. 

Intet mindre enn 4 dager og 21 timer tok det Emelie å komme seg gjennom den 450 kilometer lange turstien fra Abisko til Hemavan i Nord-Sveriges fjellkjede. 

Sammen med sin internasjonale-løpestjerne-samboer Killian Jornet, har Emelie Forsberg også bestetid opp og ned Mont Blanc. I juni 2018 stoppet Emelie klokken på 7 timer, 53 minutter og 12 sekunder, med start og mål i Chamonix og en liten svipptur innom toppen av Mont Blanc.

Tenk litt på det neste gang du føler du ikke gjør noe i løpet av en åtte-timers-dag på kontoret.  

Nye rutiner i hverdagen

Ettersom Forsberg konkurrerer i Ski Mountaineering på vinteren, legger hun ofte inn 1–2 rolige uker om høsten før mengdetreningen mot vintersesongen begynner. 

På veien dit har løpsåret 2021 gitt svensken nye, minneverdige opplevelser på hjemmebane i Måndalen. 

– Min løpesesong i år har vært relativt kort siden vår andre datter ble født i midten av april. Jeg har brukt mye tid på opptrening, med mange lokale motbakkeløp rundt i Romsdal nå på sensommeren. Det har vært kjempekult å endelig kunne løpe alle konkurranser på hjemmebane. Selv om jeg selvfølgelig ikke har vært i mitt livs beste form. Jeg har heller sett på det som god trening, forteller Forsberg. 

Emelie har prestert på det aller øverste nivået med både løpesko og ski på beina i flere år. Den svenske fjellgeita har plukket med seg internasjonale gullmedaljer i både Ski Mountaineering og Ultra Skyrunning. Løping og skikjøring er så mye mer enn en hobby for Silva-ambassadøren.

– Jeg trener mest ski mountaineering på vinteren, men jeg nyter en god joggetur. Spesielt en morgentur med hodelykt, forteller Emelie.

Med to små krabater i huset er det blitt nye treningstider i huset hos den løpende familien. Da gjelder det utnytte døgnets små muligheter, og smette inn en treningsøkt om morgenen eller etter barnas leggetid på kvelden.

Selv om mørket smyger seg innpå og dagene blir kortere, ser Emelie Forsberg lyst på fremtiden.

– Noe jeg aldri glemmer var da jeg løp i skogen, og jeg plutselig lyste hodelykten opp på et par store ugleøyne som stirret rett på meg! 

Fem kjappe med Emelie

Første du gjør etter en treningsøkt?

Dusjer.

Kaldeste temperatur du har løpt i?

– Minus 20 cirka!

Seneste tidspunkt på døgnet du har løpt?

Har startet flere konkurranser kl 01.00 på natten.

Favorittøkt på snø?

Lange dager i fjellet!

Lengste løpetur?

31 timer. 170km med 12 000 høydemeter.

Test hodelyktløping i Silva Nightrun

Samtidig som hodelykt-sesongen starter, går også startskuddet for Silva Nightrun. Løpet arrangeres i Oslo 21. oktober og Bergen 2. november. Du kan også delta virtuelt.

Silva Nightrun er et 9 kilometer langt terrengløp hvor reflekser lyser opp løypa foran deg i et blendende samspill med hodelykten rundt hodet ditt.

Den magiske atmosfæren som oppstår når lyset treffer terrenget under deg, gir en helt unik stemning som enhver løper føler seg tiltrukket av. Skap nye, glødende løpsopplevelser i mørket på Silva Nightrun!

Meld deg på Silva Nightrun HER!

Test av adidas Adizero Adios Pro 2

Test av adidas Adizero Adios Pro 2


Lettere, mer aerodynamisk og mer lettløpt enn forgjengeren. Vi har testet den nyeste konkurransemodellen fra adidas.

For en god stund lå Nike et hestehode foran andre produsenter med sine Vaporflys når det kommer til innovasjon på konkurransesko-markedet.

Det var fram til adidas lanserte sin Adizero Adios Pro. Skoen dukket opp på den internasjonale maratonscenen og var med på å sette verdensrekorder både på herre- og kvnnesiden i halvmaraton. Adidas hadde tatt opp kampen.

Nå er oppfølgeren her, med et raskere utseende og enda mer aggressiv respons.

Overdelen

Adizero Adios Pro 2 er ikke designet for å vare i hundrevis av kilometer, men den er laget for å være ditt ultimate verktøy på konkurransedagen.

Overdelen var superlett både på Adios Pro og Adizero Pro, men i denne andreversjonen er den faktisk blitt enda lettere. Kun en tynn polstring rundt ankelen og ved hælen, ellers er overdelen syltynn og gjennomsiktig rundt hele foten, med noen små forsterkinger for stabilitet på utsiden av forfoten for å holde foten på plass når farten skrus opp.

Passform

Passformen oppleves som god og passe tight, men du må jobbe litt med snøringen for å få den til å sitte skikkelig. Det er lite fleksibilitet i overdelen, her får du ingen hjelp fra sokkelignende overdeler som føyer seg etter foten. Her må det snøres og lirkes, og muligens justeres litt etter et par hundre meter.

Når du først har fått jenka det til, sitter den både komfortabelt og som støpt. Mange vil nok mene at overdelen minner om Vaporfly-modellene.

adidas Adizero Adios Pro 2

Vekt: 215 g

Drop: 10 mm (hæl: 39,5 mm / forfot: 29,5 mm)

Pris: 2349 kr

Sålemateriale og løpsfølelse

Yttersåla består i denne modellen av to ulike typer continental-gummi: gummi med mer friksjon og mønster akkurat under tærne for et bedre fraspark, mens den resterende gummien under resten av skoen er lik som hos forgjengeren – svært avslepet og litt sandpapiraktig. Oppsummert; litt bedre grep her enn hos forgjengeren.

Mellomsåla er lik forgjengeren, full lengde med adidas’ eget superskum Lightstrike Pro. Det vil si, innholdet er likt, men utformingen er annerledes.

Pro 2 har fått en mer aerodynamisk touch, og deler av mellomsåla er kuttet bort under fotbuen. Her kommer karbonfiber-fingrene (Energy rods) til syne – først og fremst en artig kosmetisk touch, men det gjør også skoen et par gram lettere.

Pro 2 har en separat karbonfiberplate i hælen, for stabilitet. Denne stabiliteten merker vi ikke så mye til, for å være ærlig, men kommer antakelig godt med for løpere som lander mer på hælen eller hele foten. Noe har i hvert fall skjedd med løpsfølelsen i denne oppfølgeren sammenlignet med den første Pro-modellen. Vi opplever at det er lettere å løpe på mellomfot og å lande på hælen i nedoverbakker. Med andre ord føles denne skoen mer lettløpt enn forgjengeren, der du ble tvunget opp på forfot til enhver tid.

Når det er sagt formelig dyttes man opp på forfot og skyves av gårde i denne modellen også, men det føles mindre anstrengende og mer naturlig.

Likevel, dette er en sko du vil løpe med på slett underlag for å unngå overtråkk. Det er mye såle og respons, så litt sterke ankler er en fordel.

adidas Adizero Adios Pro 2 er fantastisk til hurtige langturer og baneøkter, og man føler seg unektelig rask med disse på føttene.

Les også: Konkurranseskoguide 2021

Årets beste terrengsko

Årets beste terrengsko


Man kan selvfølgelig løpe i terrenget uten spesialiserte løpesko, men et par riktig gode terrengsko gjør opplevelsen bedre, tryggere og morsommere. Vi har testet 15 modeller for ulike typer terreng og løpere – slik at du kan finne riktig modell...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER