Hvordan forberede seg best mulig til vårens 10-kilometere?

Hvordan forberede seg best mulig til vårens 10-kilometere?


Det er mange veier til Rom, men å ha en god base i bunnen med mye terskeltrening er aldri feil når målet er å forbedre seg på mila. Deretter kommer farten. Her er hvordan du tilpasser deg den.

10-kilometer er i all hovedsak en aerob distanse, i den forstand at det er de aerobe prosessene som i hovedsakelig bestemmer sluttresultatet.

På alle distanser fra 1500-meter og oppover er det kondisjonen og arbeidskapasiteten som i størst grad bestemmer utfallet.

Derfor håper jeg at du har brukt de siste månedene til å skape et godt grunnlag med mye terskeltrening.

Terskeltrening som grunnlag

Som sagt i tidligere artikler foregår terskeltrening på cirka 80–85 prosent av maksimal hjertefrekvens. Dette er individuelt og til dels trenbart. Restitusjonstiden etter en terskeløkt er kortere enn en knallhard økt over terskel hvor du produserer masse melkesyre.

Antall kilometer i en terskeløkt blir også som oftest mye høyere sammenlignet med hardere økter, og danner derfor et godt grunnlag. Løper du på terskel skal du kunne ha kort pause (30–60 sekunder), eller aktiv pause (joggende), uten at du blir mer og mer sliten for hvert drag.

En måned før konkurranse

Siste måneden før et viktig løp liker jeg å vende kroppen gradvis til høyere intensitet. Er du ikke vant til å kjenne på syra, kommer det som et sjokk og du takler det dårlig. Har du hatt noen gode, solide økter i konkurransefart og raskere før du skal i ilden, stiller du mye sterkere.

I perioden før konkurranse tåler du en til to slike konkurransespesifikke økter i uka, selvfølgelig avhengig av utgangspunktet ditt.

En regel kan være at du har to dager med roligere trening, styrketrening, skadeforebyggende eller alternativ trening mellom hver konkurransespesifikke økt. Da sikrer du både at du er fullt ut restituert og du reduserer skaderisikoen.

Om du i tillegg har lurt inn stigningsløp eller kortere tempodrag i løpet av uka også i grunntreningsperioden, går denne overgangen til høyere intensitet skånsommere.

Kombinasjonsøkter

Det er heller ingen myte at kroppen fungerer bedre i hastigheter den er vant til å løpe i enn å plutselig løpe i et tempo som er uvant. Derfor er det fint å vende kroppen til dette. I starten anbefaler jeg kombinasjonsøkter hvor du løper terskel tidlig i økta for så å løpe raskere og raskere utover i økta.

Et eksempel kan være 5 x 1000 meter på terskel med 45 sekunder pause, før 3 x 1000 meter progressivt raskere over terskel med 1,5–3 minutter pause (avhengig av hvor mye det koster).

Ved å kjøre slike kombinasjonsøkter får du det beste fra to verdener: Både vedlikehold av den viktige terskeltreningen du er avhengig av i det lange løp, og en skånsom tilvenning til konkurransefarten du er nødt til å bli litt kjent med for å prestere på kort sikt i en konkurranse.

Spesifisitetsprinsippet

Etter hvert som du vender deg til høyere intensitet, bør du etter hvert kjøre økter hvor du gjennomfører 8–10 kilometer i konkurransefart i løpet av økta. Hvordan økta er designet i form av dragtid og pauser avgjør hvor mange kilometer det blir i konkurransefart.

I starten av perioden hvor du vender deg til tempo er det lurt å ha kortere, men heller relativt mange drag. Deretter øker du draglengden og går ned på antall drag.

For å bruke spesifisitetsprinsippet ønsker du selvsagt å få litt lengde på intervalldragene etter hvert, siden du må klare å løpe i høy hastighet over tid i konkurranse.

At du er kjempegod til å løpe på høy fart på 30/30-intervaller hjelper deg ikke veldig mye når du skal løpe sammenhengende i 10 kilometer på relativt høy intensitet.

30/30 intervallene kan likevel hjelpe deg til å takle høyt tempo og er derfor nyttig, men målet må være å overføre dette til lengre intervaller slik at du står distansen.

Siste uka før konkurranse

Den siste uka før konkurranse kan du godt trene cirka like mange ganger i løpet av uka som du vanligvis gjør, men tone ned øktene litt. En anbefaling er å løpe litt kortere turer og passe ekstra godt på at rolig er rolig.

Intervallene kan du enten halvere eller kutte slik at du sitter igjen med to tredjedeler av økta. Du kan øke pauselengden noe, slik at økta i seg selv virker lettere, selv om du fortsatt får den gunstige muskulære påvirkningen og fart i kroppen.

Som en regel anbefaler jeg løpefri to dager før konkurranse, men en lett løpetur med noen stigningsløp dagen før.


Les også: 12 leveregler for løperen

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

ASICS vil bedre verdens mentale helse med #SunriseMind

ASICS vil bedre verdens mentale helse med #SunriseMind


Den globale pandemien gjør ikke bare at den fysiske helsen vår står på spill – den utgjør også en reell risiko for verdens mentale helse. Dette har fått ASICS til å innse at noe må gjøres. De går nå tilbake til røttene og relanserer sin filosofi om at kropp og hode henger sammen – og du kan være med å bidra!

ASICS vil oppfordre mennesker til å oppleve treningens transformative kraft, ikke bare ved bruk av kroppen, men også med sjelen.

Gjennom forskning og innovasjon, og ved å støtte prosjekter som får folk til å bevege seg til fysisk og mental velvære, er ASICS forpliktet til å bevege både kropp og sjel.

SLIK KAN DU BIDRA: For hvert bilde på sosiale medier med emneknaggen #SunriseMind, donerer ASICS 20 NOK til veldedige formål med mental helse i fokus. Kom deg ut ved morgengry og husk og ta en selfie!

Tilbake til røttene

Visste du at ASICS er et akronym? Merkenavnet er en forkortelse av den latinske setningen Anima Sana In Corpore Sano. Dette kan oversettes til Sound Mind in a Sound Body.

Navnet tilsier at ASICS alltid har trodd på den positive effekten trening har for hodet.

Grunnleggeren av ASICS, Kihachiro Onitsuka, så at idrett hadde evnen til å bringe håp og løfte humøret i Japan etter krigen. Denne filosofien som ligger til grunn for ASICS’ tilblivelse kan sies å være mer aktuell enn noensinne.

Derfor går nå selskapet tilbake til røttene sine og setter “Sound Mind, Sound Body” på dagsordenen nok en gang.

Metodene er forskning og en verdensomspennende emneknagg #SunriseMind, som både skal øke bevisstheten og bidra til donasjoner til mental helse.

Forsker på mental helse og trening

I mange tilfeller er det tanken som teller, men i denne situasjonen må handling til. ASICS  har derfor konkrete planer for hvordan de skal nå sine mål.

De har nå startet et stort forskningsprosjekt med tusenvis av deltakere verden over. Studien skal kartlegge hvordan fysisk aktivitet påvirker den mentale helsen. Her vil de bruke banebrytende biometrisk teknologi for å fange den virkelige effekten trening har for hodet.

Prosjektets metoder er allerede testet ut på et knippe eliteutøvere og mosjonister, for sammenligningsgrunnlag. I prøveprosjektet fant forskerne ut at selv etter en kort treningsøkt opplevde idrettsutøverne blant annet 29 % forbedret stressmestring, i tillegg til at de følte seg hele 18 % mer avslappet. Negative følelser som frustrasjon sank over 135 % og deltakerne var 28 % mindre tilbøyelige til å ta destruktive beslutninger.

Og det stopper ikke der. Kognitivt stress, som blant annet innbefatter angst, glemsomhet og forvirring var redusert med hele 58 % etter en kort treningsøkt. Hukommelsen ble bedret med 21 %.

Forskningen fortsetter, og resultatene vil bli brukt til å utvikle fremtidige innovasjoner som booster de mentale fordelene ved trening for utøvere på alle nivåer.

ASICS-ambassadør Linn Ravn sier følgende om ASICS Novablast Tokyo (til venstre):
– Fargene gjør meg glad. Skoene veier utrolig lite, men har så mye, og følelsen av å bli “dyttet” fremover liker jeg godt. Jeg føler meg rask med Novablast på føttene.

Slik kan du også bidra

Ved å bruke soloppgang som et symbol på håp, oppfordrer ASICS folk overalt til å starte dagen med bevegelse ved soloppgang for å spre positivitet, og øke bevissthet rundt tematikken.

Fra i dag vil hundrevis av ASICS-idrettsutøvere, ambassadører og ansatte bevege seg ved soloppgang, og for hver #SunriseMind-selfie som blir delt, donerer ASICS 20 NOK til finansiering av forskning på mental helse samt finansiering av støttetjenester for mennesker som opplever mentale helseproblemer.

Bli involvert ved å:

  • Stå opp, gå ut og beveg deg ved soloppgang.
  • Ta en soloppgangsselfie og del den på Instagram, Facebook eller Twitter med emneknaggen #SunriseMind
  • For hvert #SunriseMind-bilde som deles, donerer ASICS 20 NOK til veldedige formål med mental helse i fokus .
Sponset innlegg
Test av ni treningsklokker

Test av ni treningsklokker


Treningsklokkene blir stadig smartere. Dette er gull for løpere som vil kunne være “på” uten å måtte fikle med mobilen til enhver tid. Men, er det slik at vi foreløpig befinner oss i et intermezzo hvor smartheten til klokkene i noen tilfeller går på bekostning av treningsfunksjonene? Kan vi få både i pose og sekk – altså en pålitelig, seig treningspartner OG en smart følgesvenn, eller ligger det ennå frem i tid?

Blant klokkene vi har testet er det hele fire smartklokker: Apple, Huawei, Samsung og Suunto. De resterende følger hakk i hæl. Både Garmin og Polar sine klokker kan minne om smartklokker i utformingen og skjermen, og kommer med en rekke funksjoner. Nok av funksjoner for løperen har også Wahoo og Coros, som holder fast ved det enkle, nødvendige og funksjonelle. Så, hva foretrekker du?

Batteri

Batteritid er en faktor vi har valgt å vektlegge ekstra i denne testen. Før smarthetens inntreden var sjeldent dette et problem. Batterikapasiteten til de “gode, gamle GPS-klokkene” var enten bra eller veldig bra. Med smartklokkene har altså en ny batterikapasitetskategori kommet: må lades hver kveld – nesten.

Ta for eksempel en vanlig konkurransedag: vi vil jo gjerne at klokka for det første skal kunne sørge for at vi rekker startskuddet, deretter bør den kunne lose oss gjennom en gjennomsnittlig firetimers maraton, og aller helst vil vi kunne fortsette å ha klokka på armen etter løpet, slik at vi både rekker banketten og kommer oss i seng i høvelig tid. Fra en løpers synspunkt er dette ikke mye forlangt.

Batterikapasiteten til klokkene i denne testen varierer mye. Men heldigvis er alle klokkene så tilpasningsdyktige og fullspekket av ulike funksjoner, at du enkelt kan tilpasse til ditt bruk og dermed spare batteri.

Puls

Alle klokkene i denne testen kommer med optisk pulsmåling på håndleddet. Her har det skjedd en utvikling siden de første håndleddssensorene så dagens (grønne) lys, men vi mener at det fortsatt er slik at pulsbelte rundt brystet er det mest pålitelige.

Sammenlignende tester vi har gjort, viser at håndleddet kan avvike så mye som 20 pulsslag fra beltet når intensiteten økes. På rolige økter med jevn intensitet er håndleddsmålerne jamt over til å stole på, men hvis du primært styrer øktene dine etter puls, eller er interessert i å vite nøyaktig puls på intervalløkter, anbefaler vi deg å anskaffe et pulsbelte i tillegg til klokka.

For løpere som stort sett løper “på følelsen”, og kun vil holde et øye med hjertefrekvensen i ny og ne, er håndleddsmålerne mer enn bra nok.

GPS

Alle klokkene i denne testen kommer naturlig nok med innebygget GNSS (global navigation satellite systems). På norsk folkemunne kaller vi dette gjerne bare GPS, men alle klokkene i testen, unntatt Apple Watch, har komplette GNSS-system med støtte for både GPS, GLONASS og Galileo.

Suunto, Garmin, Polar, Wahoo, Huawei og Coros kan også kobles opp mot det japanske satelittsystemet QZSS. Dette gjør at du kan velge én eller flere satellittsystemer for ekstra god nøyaktighet.

Ellers er det ikke så mye å si. Klokkene finner signaler raskt, og vi har ikke opplevd store avvik på noen av målingene.

Jevnlige oppdateringer

Det må nevnes at programvareoppdateringer skjer hyppig hos alle klokkeprodusentene. En liten detalj som savnes i dag, kan være løst i morgen.



Suunto 7

Både rendyrket smartklokke og treningsklokke.

Med Suunto 7 går produsenten ut av komfortsonen – og lykkes. Dette er ikke en toppmodell som kan konkurrere med for eksempel Suunto 9 Baro, men en ekte smartklokke med funksjonene fra Wear OS by Google, som passer godt til løpere som har et liv utenom løpingen. Den ser unektelig bra ut, og skjermens farger og kontraster er top notch!

AMOLED-skjermen i ripesikkert Gorilla Glass er stor og oversiktlig med nydelige kontraster, som gjør at du enkelt får med deg alle stats mens du løper.

Husk å oppdatere programvaren til klokka. Her er det gjort noen forbedringer vedrørende “alltid på”-funksjon når klokka er i treningsmodus. Skjermen er berøringsbasert, i tillegg til at du har knapper på siden. Svært responsiv, men noe følsom skjerm. Det finnes en låsefunksjon for skjermen – kan være hendig når du for eksempel står i dusjen og vannstrålen plutselig har fått klokka til å loggføre en økt eller starte taleopptak (av dusjsyngingen din).

Du kan ha musikk direkte på klokka. Dette krever riktignok litt batteri, men er ypperlig for løpere som ikke vil drasse på telefonen. Andre hendige funksjoner er Google Pay, Google Assistant, Google Translate, værvarsel, lommelykt, “finn min telefon”-funksjon samt mye annet. Klokka samarbeider naturlig nok best med Android-telefoner, men går greit i hop med iPhone også.

Vi savner en skikkelig intervallfunksjon som på andre Suunto-modeller, hvor du kan legge inn intervalløkta på forhånd og deretter bare følge klokka som sier ifra når du skal starte og stoppe, men mulig dette kommer med fremtidige programoppdateringer. Foreløpig kan man logge økta som intervall og markere manuelle runder selv, men det er ikke helt det samme som en god intervallfunksjon som innbyr til “ikke tenk, bare løp.”

Kartfunksjonene er helt fantastiske, her har du virkelig stålkontroll på omgivelsene og løypa, og detaljene sees godt takket være skjermkvaliteten.

Uten strømsparingstiltak, vil du måtte lade klokka om kvelden eller neste morgen etter en dag med normal bruk og en times treningsøkt. Suunto har dog en ordentlig nøye og god brukerhåndbok på nettsidene sine, hvor du får en rekke strømsparingstips. På denne måten kan du tilpasse klokka etter dine preferanser, og spare strøm der du kan. Du skal kunne løpe i 12 timer med GPS-en på, hvilket faktisk er svært bra for en smartklokke.

Vi kunne gjerne ønsket oss litt bedre batteritid på Suunto 7, men bortsett fra det, er det en fresh, oversiktlig og smart klokke som samtidig er en ytterst pålitelig treningspartner. Med tanke på at den “konkurrerer” i samme klasse som Samsung, Huawei og Apple, er dette løperens beste alternativ i smart-kategorien.


Apple Watch Series 6

Først og fremst en smartklokke, dernest en treningspartner.

Alt hos Apple er tilsynelatende sømløst. Klokka sitter som et skudd på armen uten noen som helst fare for at reima skal løsne. Touchfunksjonen, tross relativt liten skjerm, er upåklagelig. Sensorene i skjermen er så fininnstilt at du alltid treffer det du skal treffe – selv med kalde, skjelvende pølsefingre. Retina-skjermen er forbedret i denne modellen, noe som gjør fargene og kontrasten utrolig bra, og det er umulig å ikke la seg fascinere av denne vakkert utformede lille tingen.

Skjermen er dog ganske liten, og alt av info (pace, avstand, puls etc) kommer opp på ett skjermbilde når du løper. Vår anbefaling er derfor å velge ut så få som mulig av de faktorene du synes er viktig når du løper, og sette det viktigste (for eksempel pace) øverst, slik at du ser det godt.

Dernest anbefales du å skru av alt av strømsparingsmoduser og skru på “alltid på”-funksjonen når du trener. I strømsparing er skjermen svart når armen er nede, og du må vente et langt sekund før tallene lyser mot deg når du vipper opp armen foran deg. Dette har man ikke tid til når man løper. Med andre ord betyr det at klokka bruker en god del strøm hvis den skal oppføre seg optimalt på trening.

Intervallfunksjonen er så som så. Det er foreløpig ingen mulighet til å markere runder manuelt. Men klokka innbyr absolutt til alternativ trening, med sine ekstremt mange forskjellige aktiviteter og daglige påminnelser om bevegelse, pusting osv. Men noen langrennsklokke er det foreløpig ikke. Du må gjerne loggføre langrenn som aktivitet, men distansen måles ikke i denne modusen, kun hvor lang tid eller hvor mange kalorier du har forbrent. Dette blir kanskje forbedret i en oppgradering etter hvert.

Apple Watch Series 6 er smartest i klassen, uten tvil. Du kan måle oksygenmetning i blodet, ta EKG, svare på meldinger, spille av musikk og podkaster. Når du vasker hendene teller klokka ned i 20 sekunder og gir deg applaus når du er ferdig. Tryner du på løpetur spør klokka om det går bra og om du vil ringe 113. Går du all in i Apples univers, er det knapt grenser for hva du kan gjøre. Alt dette krever sitt batteri, som varer i 18 timer med vanlig bruk og en times treningsøkt.

For å konkludere: Smartest i klassen og sømløs utforming, men treningsnerden blir muligens ikke tilfredsstilt. Synes du til gjengjeld at tekniske funksjoner er gøy, og vil ha en velfungerende aktivitetsmotivator som i tillegg er fin å ha på armen uansett antrekk, er Apple Watch Series 6 klokka for deg.


Wahoo Elemnt Rival – Pris: ca. 4200 kr. Vekt: 53 gram

Wahoo Elemnt Rival

En rendyrka treningsklokke. Ikke noe dill. Særlig egnet for triathlon.

Atlanta-baserte Wahoo har siden 2009 forsøkt å gjøre treningshverdagen enklere for folk ved å produsere enkle, funksjonelle og intuitive produkter, slik at du kan fokusere på treningen. Wahoo er kanskje mest kjent i sykkel- og tri-verdenen, blant annet for sykkelrullene sine, men de leverer også treningstilbehør som sensorer og nå også klokker.

Elemnt Rival er helt i tråd med Wahoos simplicity-løfte: Det er en enkel klokke uten ekstra dill. Et hint om at dette er en klokke ment for en spesialisert og seriøs utøver.

Skjermen i ripesikkert Gorilla Glass er slitesterk, men oppleves noe mørk i forhold til de andre klokkene i testen. Man ser likevel alt av data godt underveis i økta, og klokkelyset er alltid på når du trener. Her er det ingen touch-funksjon, men fem knapper hvor alle er svært intuitive, dog noe harde å trykke på.

Du kan løpe i 24 timer med GPS-en påskrudd før batteriet sier takk og god kveld. Bruker du den bare som klokke, varer den i 14 dager. Med daglige treningsøkter havner den altså et sted midt i mellom, hvilket er svært bra.

Dette er en ren treningsklokke med minimalt av andre tilleggsfunksjoner. Ikke noe musikk, foreløpig ikke noen søvnanalyse-funksjon (ryktes at det kommer i fremtidig programvareoppdatering. Det samme gjelder intervallfunksjon, foreløpig er det manuell rundemarkering som gjelder). Til gjengjeld er klokka god på statistikk og treningsdata, med flest detaljer tilgjengelig i den tilhørende appen. Du kan motta varsler fra telefonen på klokka.

Målet har vært å skape en pålitelig følgesvenn for triatleten, hvilket betyr at de mest velutviklede sportsprofilene er løping, sykling og svømming.

Klokka er vanntett ned til 50 meter, og tilbyr også en såkalt touchless transition, hvilket kan være hendig i tri-økter og -konkurranser. Her skal du i teorien kunne ta deg gjennom en hel triatlon uten å være borti klokka – den registrerer når du er i transition-sona og loggfører automatisk riktig aktivitet etter hvert som du bytter.

Navnet tilsier at Wahoo Elemnt Rival streber etter å kunne konkurrere mot de mest etablerte sportsklokkemerkene, hvilket den i og for seg gjør, for den er god på akkurat det den skal være god på, nemlig trening. Hvis du er en rendyrka løper, kan de 4200 kronene være litt vel mye for en såpass basal klokke, men hvis du i tillegg liker å sykle og/eller svømme, har du en solid kompanjong i Elemnt Rival.


Huawei Watch GT 2 Pro – Pris: 3200 kr. Vekt: 52 gram

Huawei Watch GT 2 Pro

En smartklokke som faktisk utfordrer de veletablerte treningsklokkene.

Her får du en elegant smartklokke med ripesikkert safirglass som, i tillegg til å ha en rekke gode smartfunksjoner, også leverer en knallgod batteritid. Med GPS-en på kan du kose deg i hele 30 timer. Bruker du klokka kun som smartklokke, varer den etter sigende i 14 dager. Med daglige treningsøkter og flittig bruk havner vi på rundt en uke før den må lades – og det er skikkelig bra til smartklokke å være. Fem minutters hurtiglading gir dessuten rundt ti timer med batteri.

Hvis du allerede nå tenker at oj, dette kan være noe for meg, så må du få vite dette før du leser videre: Watch GT 2 Pro er nemlig ikke kompatibel med tredjepartsapper som Strava. Og det er jo en dealbreaker for mange.

Alltid på-funksjon under trening er et must ifølge oss. Skal du kaste et raskt blikk på klokka for å sjekke pace, blir du bare frustrert om du må opp med armen for å vekke klokka før du får se tallene. Av en eller annen grunn fungerer bare “alltid på” under sykling – ikke løping. Det er dog mulig at dette fikses i fremtidige programvareoppdateringer).

Foreløpig er det ikke mulig å betale med klokka i andre land enn Kina. Bortsett fra disse tre minusene, fremstår klokka som en upåklagelig treningspartner.

Du kan velge mellom et hundretalls aktivitetsprofiler, intervallfunksjonen er meget bra, og GPS og puls funker som det skal. Det er plass til hele 500 sanger på klokka, så her slipper du å drasse på noe ekstra hvis du liker musikk tel arbe.

Funksjoner som detaljert værvarsel, stormvarsel, barometer og “ta meg hjem”, vitner om at dette også kan være en god turkamerat i fjellet i sommer. Klokka leverer over ti ulike treningsprogrammer med forskjellig fokus, og du kan få skreddersydde program mot et spesifikt mål på forskjellige distanser ved å taste inn ønsket sluttid og tidligere pers. Du kan også løpe mot en “smart følgesvenn”, som vi kjenner igjen fra Polar og Garmins “Virtual pacer”.

I likhet med Garmin og Suunto samarbeider også Huawei med Firstbeat, et verdensledende selskap for avansert analyse av ytelsesbaserte målinger innen helse og trening. Dette gjør klokka til et fullgodt analyseredskap for treningsnerden, hvor alt fra vo2-max til restitusjonsstatus blir estimert.

Med Watch GT2 Pro kan både den blodseriøse supermosjonisten og nybegynneren som vil komme i gang med løping få svært god valuta for de drøyt 3000 kronene. Stort pluss for lang batterilevetid. Men, her må du være monogam – ingen Strava-relasjon på si!


Coros Apex Pro

Best på batteri, en pålitelig klokke for ultraløperen og eventyreren.

Da jeg fikk klokka til testing var det rett i laderen og deretter rett på armen. Et døgn og to treningsøkter senere viste batteristatus: 96 prosent. La oss bare understreke det med en gang, batterikapasiteten her er enormt bra. Og det er nettopp batteri som er Coros sitt hovedfokus.

Apex Pro har foreløpig ingen “alltid på”-funksjon på lyset under trening, men du kan til gjengjeld aktivere Night Mode, som gir deg et dimmet lys som alltid er på, både under økter eller til vanlig bruk. Hendig! Klokka har tre knapper, hvorav én er en krone du kan rulle på. Det er faktisk en touch-funksjon også, det tok litt tid før jeg fant denne. Den er begrenset til scrolling mellom ulike skjermvisninger når du trener og når du navigerer i kart.

Batteriet varer i hele 30 dager ved vanlig bruk. Med GPS-en på kan du løpe i 40 timer, og aktiverer du den såkalte UltraTrack-modusen skal det holde til 100 timer.

Pro-suffikset vitner om at målgruppen er løpenerdene. Klokka inneholder alt av sonsorer som trengs for å registrere data, samt høydemåler, akselerometer, barometer med mer. GPS-en oppleves som svært nøyaktig og rask, og rask er også klokka når det gjelder synkronisering av økter til Coros-appen og Strava, og det går også superraskt å laste ned GPX-filer inn på klokka. Notifications tikker inn på telefonen og klokka samtidig!

Apropos GPS: du MÅ vente på GPS-signaler før du starter økta. Klokka vil ikke prøve å koble seg til GPS etter at du har startet økta.

Apex Pro er både ultra- og outdoor-vennlig i den forstand at klokka gir deg hele tiden god oversikt over vær og lufttrykk. På startskjermen kan du scrolle deg gjennom temperaturen, lufttrykket og temperaturen for de siste seks timene, i tillegg til at du selvfølgelig kan se din egen puls og aktivitet. Klokka gir deg også værvarsel og stormvarsel. Kjekk turkamerat. En annen hendig funksjon for de som liker å løpe langt, er Multi day modus, hvor du kan pause og gå helt ut av økta, for så å starte der du slapp senere på dagen eller neste dag. Hendig om du skal løpe fra hytte til hytte i fjellet i flere dager og vil registrere totalt aktiv tid, for eksempel. En siste ting som kan være kjærkomment for de som for eksempel driver med 24-timersløping på bane – eller egentlig baneløping generelt, er at man kan “låse” GPS-en til såkalt Track Mode, hvilket gjør at de 400 meterne registreres mye mer nøyaktig.

Blant alle de ulike aktivitetsprofilene kan du velge en som heter Training, her kan du på forhånd legge inn Coros’ skreddersydde treningsprogrammer mot ditt spesifikke mål. Du kan også velge blant et hundretalls ferdiglagde økter og gjennomføre dem her, eller designe egne økter. Digg med tanke på for eksempel styrkeøkter og intervalløkter. Andre funksjoner som Apex Pro tilbyr er måling av oksygenmetning i blodet, søvnanalyse, restitusjonsanalyse, estimater for VO2 Max, terskelfart etc.

Det er helt klart batterikapasiteten som er den aller største fordelen med denne klokka. Ellers er den jamt over god på alt annet. Så er spørsmålet – hvis du er ute etter mye batteritid, trenger du da å betale drøyt fem tusen kroner? Vi anbefaler å ta en titt på forgjengeren Apex hvis du vurderer Apex Pro.


Samsung Galaxy Watch 3

En pen smartklokke som kan vikariere for telefonen din, men ikke bli med på maratontrening.

Samsung Galaxy Watch 3 har touchskjerm med to knapper og et genialt roterende bezelhjul som fungerer som opp- og nedknapper. AMOLED-skjermen er kvass og klar i alle lysforhold. Litt lite brukervennlig med håndleddsbevegelse og den har en lei tendens til å gå til «skjermsparer» og falle ut av det du holder på med. Jeg satte på kontinuerlig lys som må slås av via nattmodus når du legger deg, og under innstillinger under hver aktivitet må du justere slik at skjermen alltid står på under økter.

Batteriet skal ha en levetid på nesten 60 timer i vanlig bruk, men vi opplevde at den bør lades noe oftere enn dette.

Menyen du får ved å sveipe ned gir deg rask tilgang til nødvendige funksjoner, inkludert en hendig lommelyktfunksjon. Bezelhjulet du scroller med er brukervennlig og funksjonelt. Smartklokkemulighetene inkluderer e-SIM som gjør at du kan ringe uten telefon, og det går an å snakke til klokka og for eksempel få transkribert ting du ønsker å huske. Noen funksjoner går kun på Android-telefoner. Når du starter en treningsøkt, teller den ned fra tre på direkten, og det er ingen «vente på GPS»-tid.

Det som gjør denne smartklokka til en aktivitetsmåler er hvordan den forholder seg til trening, inkludert at den kommer med lærreim. Om du ikke skal gjøre en av fire favorittaktiviteter eller den du legger som snarvei på hjemskjermen, så er det en del trinn frem til aktiviteter å bla i og innstillinger å justere. Når du først er fremme kan du velge «running coach» eller ferdiglagde sett x repetisjoner for øvelser som pushups og leg extension, i tillegg til de vanlige aktivitetene. Disse funksjonene sammen med påminnere om å reise seg for å strekke (med forslag til hvilke strekker) samt automatisk start av økter når du er i bevegelse klokka tolker som aktivitet (løping, sykling, gåtur), gjør at dette tydelig er en aktivitetsmåler fremfor treningspartner.

Fra en løpers perspektiv er det for store avvik i f.eks. puls, fart og kadens sammenlignet med treningsklokke med pulsbelte, og det finnes ingen intervallfunksjon eller runde-knapp, og pulsbelte kan ikke kobles til. Kartet på klokka er derimot imponerende presist til å ha null GPS-søketid ved øktstart. De andre parameterne har dessverre stor nok feilmargin til at dette er en klokke som blir med deg på løpetrening, men ikke er med på å trene deg.


Garmin Venu

Allroundklokke som tilbyr Garmins treningshimmel i en livsstilsvennlig og vakker innpakning.


Venu blander smartklokkeelementer som rask, god og vakker touchskjerm med treningsfunksjoner som innbyr og oppfordrer til aktivitet.

En nydelig AMOLED-skjerm som nesten må sees for å skjønne hvor fin den er. Klokka har touchskjerm med to knapper for hjem og tilbake/runde. Skjermen er tydelig i alle lysforhold, og all info er lett å se under trening. Den reagerer raskt på håndleddbevegelse, og kan trykkes på gjennom skihansker.

God batterilevetid på mange dager selv ved 60–90 minutter trening per dag, med synlig klokke hele dagen frem til leggetid og ingen endring av fabrikkinnstillinger for å spare strøm.

Jeg er i utgangspunktet ikke glad i å måtte bevege håndleddet for å se hva klokka er, men Venu reagerer svært raskt og presist. I tillegg var det en enkel innstilling å endre på for å få klokke litt synlig hele tiden, bortsatt i perioden du har satt som leggetid hvor lyset skrus helt av.

Det er mulig å legge inn en snarvei til valgfri funksjon. Jeg valgte musikk, og dette ble min favoritt under trening når jeg kunne sveipe meg lett fra økt, via hjemskjerm, til musikk. Også under forhåndslagde intervalløkter jeg sendte fra app til klokke. Bonus at man ikke må ha med telefon på tur, men kan laste ned musikk eller podkastepisoder fra Spotify. En favoritt var også de tydelige fire datafeltene med god plass og synlig informasjon i øktmodus.

Dette er klokka for deg som vil ha en fin aktivitetsmåler og treningspartner på håndleddet det ikke lyser VO2-maksing av. Når det er sagt kan du kjøpe pulsbelte og makse alt du vil, men klokkas styrke ligger i hverdagen. I tillegg til alle standard treningsformer finnes her også pustetrening, etasjer oppover, og skjermen kan gi styrketrening i form av animerte øvelser. Det oppleves som et livsstilselement i en klokke som i embete av å være Garmin-produsert også får med mengder av helseparametere du kan følge med på og aktiviteter du kan gjøre. På en løpetur overrapporterer den noe på gjennomsnittspulsen, men ellers svært like data som en klokke med pulsbelte.

Styrken er den vakre, store skjermen som gjør den like oversiktlig og god på trening som til vanlig. Jeg visste faktisk ikke hvor opptatt jeg kunne være av klokkeskjerm før jeg så denne.

De som ønsker funksjonene til Venu, men i en mindre og firkantet pakning kan velge Venu Sq Music. Her mister du AMOLED-skjermen til en vanlig LCD-fargeskjerm, som til tross for mindre størrelse også er en god og oversiktlig skjerm. Venu Sq Music har tre datafelt mot Venus fire i diamantform som med sin større skjerm også har mer luft og større skrift.

Jeg testet Venu Sq Music først og tenkte ikke over størrelse på datafeltene som noe problem – heller tvert om likte jeg den mindre framtredende størrelse som gled lett under jakkeermer.

I tillegg er noen funksjoner fjernet – barometer, termometer og gyrometer – som i praksis betyr at den ikke teller etasjer.

Utenom det er de to Venu-klokkene ganske så like og avgjørelsen ligger mer i hvilken klokke du ønsker å pryde håndleddet med, og hvilken pris du vil gi.


Garmin Forerunner 745

For utøveren som ønsker treningsdata å analysere.


Denne inngår i Garmins klokker for den seriøse utøver og triatlet, og mengden informasjon du kan hente ut er så mye at du kan pusle med det i appen nesten like lenge som økta varte.

Skjermen har ikke touch, med fem knapper. Etter min erfaring er dette mer pålitelig under skikkelig svette økter (også når gradestokken bikker 30), og selvsagt under svømming. Klokke er synlig til enhver tid, men uten lys.

Batteriakapasiteten er brukbar, men dårligere enn storebroren 945. Du kan løpe i 16 timer med “beste” GPS på, eventuelt seks timer med musikk i tillegg. Med UltraTrack-funksjonen kan du skvise ut 21 timer. Ellers varer klokka i cirka en uke i vanlig klokkemodus.

745 gjør seg nok best i samarbeid med et pulsbelte som gir deg tilgang til ufattelig mye informasjon om løpingen din. Bakkekontakttid og hvor mye av den tiden som er på hvilken fot, Virtual Racer og Virtual Partner, vertikal bevegelse, skrittlengde med mer. Øktene kan analyseres på både klokke og i Garmin Connect-appen hvor du får grafer over nevnt informasjon. Du kan følge treningsprogram etter valgfri trener, og klokka kan foreslå økter og intensitet basert på foregående dagers trening.

Det er enkelt å opprette og laste over (intervall)økter på klokka. Etter oppvarming trykker du på knappen for rundetid og da starter første intervall som du har stilt inn etter distanse, tid, forbrente kalorier eller puls.

Dette er en solid treningspartner tilpasset triatleten og er med det knallgod på løping, sykling og svømming, også hver for seg. Det er vanskelig å finne noe å utsette på en så god klokke som er spisset inn mot sine spesialiteter, selv om batterikapasiteten kunne vært en anelse bedre.

I tillegg tilbyr den alle av Garmins helsefunksjoner, presis GPS, har et sporty uttrykk, og min favoritthack – om du holder nedknappen inne i treningsmodus så åpner musikkontrollskjermen seg.Klokka støtter deg og med mange og gode funksjoner i både for- og etterkant, og gjør hard trening lettere.


Polar Vantage V 2

En rendyrket treningskompanjong og portabel personlig trener.

Med Vantage V2 leverer Polar en rendyrket og seriøs multisportsklokke, uten mye dill og dall. Fysisk er klokken stilren og til å være en sportsklokke forholdsvis elegant. Med en vekt på 52 gram er den en av de aller letteste klokkene i sin klasse, og skreller av hele 14 gram fra forgjengeren.

Batteritiden er forholdsvis god; avhengig av treningsmengden har jeg måttet lade den cirka 1–2 ganger per uke med kontinuerlig pulsmåling og uten noen batterisparingstiltak aktivert. Alt dette kombinert gjør at Vantage V2 er en klokke man lett kan gå med døgnet rundt i alle slags sammenhenger, og det er rett og slett fort gjort å glemme at man har den på armen.

GPS-en oppleves nøyaktig, men jeg vil anbefale å holde registreringsfrekvensen på maks, selv om dette vil gå utover batteritiden. På den laveste frekvensen blir resultatet såpass unøyaktig at jeg ikke helt skjønner hva man skal bruke dataen til.

Det store trekkplasteret til Vantage V2 er de nye testfunksjonene som kalibrerer puls- og fartssonene dine. Løpetesten er enkel og rask å utføre, hvor man skal holde seg til et stadig økende fartsmål mens klokka kontinuerlig gir beskjed hvorvidt du ligger over eller under. Med testene som grunnlag får du en langt mer nøyaktig og informativ vurdering av belastningen under treningsøktene dine.

Et annet nytt tillegg er en restitusjonstest for beina. Testen utføres fort ved å gjøre tre hopp, som klokka bruker for å vurdere hvorvidt du er klar for en hardøkt eller ikke. Enkelt, men veldig funksjonelt. Om du sover med klokka får du også en detaljert logg over søvnmønsteret ditt og en vurdering av søvnkvaliteten, som jeg opplever at korresponderer veldig bra med dagsformen.

Med V2 introduseres det noen standard smartklokkefunksjoner som er fine å ha, men ikke noe å skrive hjem om. Det at man nå for eksempel kan kontrollere avspilling av medier fra den tilkoblede telefonen føles som et temmelig fattig tilbud i forhold til klokker med innebygget medieavspilling. Liker du å lytte til podcast på langtur er du fortsatt nødt til å ha med telefonen. Klokka har også fått et innebygget tredagers værvarsel, men dette krever jevnlig synkronisering og føles alt i alt litt unødvendig. Touchskjermen oppleves ofte som lite responsiv, men de fleste funksjonene kontrolleres uansett bedre med de langt mer taktile fysiske knappene som omkranser klokka. Når man er midt i en økt og ikke har all verdens tid til å stirre på klokka er det bemerkelsesverdig avgjørende med knapper som klikker skikkelig og ikke etterlater noen tvil om hvorvidt trykket ble registrert.

Hvis du er ute etter en rendyrket treningskompanjong og portabel personlig trener som samtidig ser elegant ut, kan jeg varmt anbefale Polar Vantage V2.

Komfort i hvert steg

Komfort i hvert steg


Mengdeskoen Glycerin fra Brooks kommer nå i sin 19. versjon. Oppgraderingene gjør den komfortable klassikeren om mulig enda mer komfortabel.

En sko du skal sanke kilometer i og bruke på de vanlige langturene bør ha særlig to egenskaper: demping og komfort. Er den slitesterk og lettløpt i tillegg er dette en stor bonus. Brooks Glycerin nailer alt dette i den 19. versjonen som er ute nå.



Mellomsåle med mer demping

I Glycerin 19 er det nå mer DNA LOFT enn noensinne i mellomsåla, hvilket gjør den hakket mykere og mer veldempet enn forgjengeren, men ihuga Brooks-fans vil kjenne igjen denne skoen fra tidligere. Oppgraderingene er slik oppgraderinger bør være – subtile og til det bedre.

Yttersålen har godt med gummi langs hele skoen, hvilket gjør dette til en sko du kan bruke på våte eller sleipe partier, på grus og til og med hvis du er innom parker eller kortere skogsetapper.



Med andre ord en sånn type sko enhver løper bør ha i skohylla.

Sålebasen er noe bredere rundt hælen og forfoten, hvilket gjør dette til en pålitelig sko for både hæl- og forfotsløperen. Du føler deg trygg på urbane løpeturer med fortauskanter, krappe svinger og trapper, og du vil verdsette den samme stabiliteten på de lange langturene.



Glycerin-klem

Vi er jo utsultet på klemmer i disse dager, men for noen vil dette faktisk gjøre nytta. Overdelen i Glycerin 19 omfavner foten din på en så perfekt måte at du får tilfredsstilt noe av klemmebehovet ditt for en stund framover.

Overdelen har også fått noen oppgraderinger for enda bedre passform. Det pustende og myke mesh-materialet er superfleksibelt og omslutter foten på en svært god måte, uten at noe strammer eller irriterer. Samtidig er det godt med plass i forfoten slik at tærne kan bevege seg naturlig.

Hælen sitter godt på plass i skoen uten noe glipping, selv i høyere fart.



Har absolutt snøring

La oss snakke lisser! Dette er en del av skoen man gjerne tar for gitt. Men så fort du kommer over en sko med lisser som IKKE funker særlig bra, vil du starte å verdsette de skoene som har forstått greia.

Du har kanskje noen sko som krever justering av lissene både én og to ganger underveis i en løpetur? Ikke sant. Med Glycerin slipper du det. Snøresystemets utforming og materiale,  i kombinasjon med den særdeles myke overdelen, gjør at fot og sko jobber sammen gjennom hele steget.

Lissene på Glycerin er festet rett oppover på hver sin side av pløsen. Eh, ja, er ikke alle lisser det, tenker du kanskje? Men nei, måten disse lissene er plassert på, legger til rette for at foten din kan bevege seg fritt gjennom hele steget, og gjør at overdelen utvider seg noe akkurat idet foten treffer bakken, det vil si under fotisett og fraspark. Og i denne fasen komprimeres og bøyes skoen noe, hvilket betyr at det må være rom for en ørliten ekspandering i overdelen.



Dette er kanskje en liten detalj i skoutformingens verden, men se for deg å løpe med en sko hvor det er null fleksibilitet i verken lisser eller overdel – det ville gjort vondt over vrista i hvert steg.

Selve lissene er lette og medgjørlige, og akkurat passe fleksible, slik at du kan stramme skoen godt rundt midtfoten, og samtidig oppleve litt fleksibilitet over vrista. For fleksible lisser vil ikke stramme godt nok, for stive lisser vil stramme for mye. Her har Brooks truffet spikeren på hodet i en liten, men likevel viktig detalj.



Konklusjon

Brooks Glycerin 19 er en sånn type sko som alle løpere bør ha i skoparken. Vi har alle hørt om 80/20-regelen når det gjelder intensitetsstyring på treningen vår. Brorparten av løpetreningen bør bestå av rolig og moderat trening. Da er det viktig å ha en slitesterk, pålitelig, veldempet og særegent komfortabel mengdesko som Glycerin å ty til.



Sponset innlegg
Alt eller intet

Alt eller intet


Fra 0 til 100 kan ikke utføres mer ordrett. Sofiia Granheim startet med 0 kilometer i 2017 og etter halvannet år løp hun sin første 100 miles. Én dag, bokstavelig talt, skal hun løpe en 24-timers i ren glede.

Hun beskriver seg selv som ganske ekstremist i alt hun gjør, fra baking til å være mor, og de siste årene som løper.

– Når jeg gjør en ting, så gjør jeg det, forteller Sofiia Granheim med sin skånsk-svorske, klare stemme.


Sofiia Granheim
Fra: Tomelilla i Skåne, Sverige
Alder: 37 år
Løpefilosofi: Bevegelse som en naturlig del av hverdagen.
Instagram: @sofiia_runner


Det mørke håret rammer inn et kjapt blikk og et stort smil, og ekstremisten hun beskriver har gjort henne til en ultimat forelder som stiller opp i alle utvalg og baker til hver eneste anledning.

Bakeriet hun på et tidspunkt startet førte til full fryser, kakemett nabolag og en glidende overgang til å bli bryllupsplanlegger hvor hun åpenbart tok ansvar for kaken, men også kjole, gardinsying og interiørdesignen.

Sistnevnte ble et naturlig resultat av å ha studert interiør i to år hvor hun gikk all in og kun sov noen timer per natt for å få de resultatene hun ønsket. Da hun fikk sine tre barn viet hun like mye til oppgaven som mor.

– Jeg var aldri alene og jeg mistet helt Sofiia; jeg var bare mamma. Og det er veldig fint det, men det er veldig lang tid igjen av barndommen når de er to, fire og seks. Det har jo presis begynt, så da tenkte jeg at jeg måtte gjøre nånting.

Nysgjerrighet på løpegleden

Sofiia bobler nesten over av en naiv glede og optimisme for det hun gjør. Hun trekker frem igjen og igjen hvor viktig det er at dette er gøy. Å løpe skal kun være glede, til tross for, men kanskje også på grunn av, en røff fortid hvor hun ikke følte hun fikk bestemme.

Hun har to stemmer på hver sin skulder som bølger mellom å få mest lyttetid.

Balansekunsten på denne knivseggen er blitt preget av de beundringsverdige målsettingene og resultatene hun kan vise til, med både pallplasseringer og håndgripelig nærhet til både svensk og norsk landslag i ultraløping 24-timers.

Det stammer fra at jo gøyere hun har det, desto bedre gjør hun det. Og jo bedre hun gjør det, desto mer fokuserer hun på resultatet, og da blir det tvang.

– Jeg kan ikke gjøre så mye som er vondt, for jeg har gjort så mye veldig vanskelig i tenårene, forteller hun med en sårbarhet.

– Jeg kan ikke tvinge meg til ting som jeg gjorde før i tiden.

Men det er optimismen og nysgjerrigheten på hvor lenge og hardt hun kan tviholde på løpegleden – selv gjennom runde på runde under Bislett – som er fremtiden, og det som er det viktige. Det er den historien jeg skal fortelle.

– Jeg har ikke helt knekt koden med å løpe lykkelig i 24 timer.

Tror du det er mulig? spør jeg.

– Ja, sier Sofiia og tenker.

– Absolutt. En vakker dag skal jeg løpe et løp og være lykkelig alle 24 timene. Jeg har vært med på tre 24-timersløp og det går jo bedre og bedre. Men søvnen sliter jeg med, sier hun og ler.



Monoton alenetid

Det første løpet Sofiia deltok i var Sentrumsløpet et par måneder etter hun startet. Målet var sub-50 og hun kom i mål på 49:42. Mestringsfølelsen hun fikk føle på er en av de viktigste motivasjonsfaktorene for henne nå, sammen med egentiden.

– Det er kos for meg. Det er alenetid, mestringsfølelse, og jeg har alltid hatt masse energi, aldri klart å sitte ned.

Da hun oppdaget løping og hvordan det oppfylte alle behovene mammarollen skapte, var det en åpenbaring. Sofiia finner flytsonen i egentiden, og omgivelsene kan gjerne være monotone.

Hun bruker transportløping for alt det er verdt, løper mens barna er på aktiviteter, og om hun har langkjøring på 30 km så kan de like greit være 30 strekninger av den én kilometer lange sykkelstien rett ved huset de bor i.

– Jeg trenger ikke fin natur, jeg trenger bare egentid, så derfor er jeg nok god på runder og 24-timers, forklarer hun om løpertypen hun er.



Ultraløplangkjøring

Som mor til tre og beboer i et gammelt, nydelig hus med stor hage og grønnsaksland er det alltid oppgaver å løse, steder du kan være. Hun skryter av ektemannen Lasse som fikk slippe mer til da hun tok seg egentid, og som er en fantastisk pappa og en raus, tålmodig og støttende partner.

Løpingen er et supplement til livet med familien, men skal ikke gå på bekostning av, og sånn ble ultraløplangkjøring til. I 2019 løp Sofiia omtrent ett ultraløp i måneden, og en av de første gangene hun løste det slik var premiereturen i Lommedalen rundt som er på 19 kilometer.

– Det er ikke verdt å kjøre helt til Lommedalen for å bare løpe 19 kilometer, da kan jeg ta to runder, forklarer hun om løpet som dermed ble Lommedalen rundt og rundt.

– Men om jeg tar to runder kan jeg like greit ta tre. Når jeg er borte fra familien kan jeg likegodt gjøre noe vettug ut av det. Én time fra eller til er jo ingenting, sier hun om løpet som endte med fem runder i Lommedalen.

Den ordinære langkjøringssøndagen er blitt ekstraordinær i Sofiias sko, slik mye av løpingen hennes er.


Sofiias mål:

• Klare VM-kravet i 24-timers på 220 km (gir også landslagsplass i både Norge og Sverige)

• The Gax 100 miles Skåne

• Spartathlon 264 km asfalt

• Bli god på 6-timers (over 70 km)

• En 200 miles om det dukker opp i 2021


Normalisering

Hun har det i seg å tøye strikken så langt den tøyes kan, samtidig som den rene gleden er så altoppslukende viktig for henne.

De jafsene hun har tatt på kort tid, og helt uten systematisert trening (hun har løpt én eller to intervalløkter i sitt liv) lar seg vanskelig passere uten å vekke et konkurranseinstinkt.

– Da hørte jeg om en i løpegruppa kalt Midtlivskrise i lycra som skulle løpe 24-timers, tenkte jeg at «han er jo en helt vanlig fyr», gjenforteller Sofiia om sitt første møte med noe av det mest intense en løper kan støte på.

– Jeg tenkte at han må være helt galen. Assa, det er jo bare eliten som løper omkring der i kjelleren på Bislett, og jeg hadde aldri løpt på bane, aldri løpt intervall – jeg bare løper, jeg.

Men så dro vi hjem, og så klarte jeg ikke å slippe tanken.

Det begynte å kverne runder i hodet – hvis han kan, da kan jo hun også.

– Hvorfor skal han gjøre det og inte jag? spurte hun seg.

– Da satte det i gang noe, og jeg ble helt besatt av tanken: Å løpe 24-timers, fy faen så kult. Jo mer jeg tenkte på det, desto mer normalt ble det.

Fra Soria Moria

142 kilometer og 29 timer fra Soria Moria den 12. mai 2019.

– Når jeg tok den telefonen og sa jeg måtte gi meg. Det er noe av det vanskeligste jeg har gjort, deler Sofiia ærlig om DNF-en som skulle prege henne resten av året.

– Jeg husker følelsen av nederlag. Jeg går ikke inn i noe sånt for å se hvordan det går, jeg skal jo klare det.

Men viljen var tom, og kroppen var trøtt. Hun sovnet gående og etter 29 timer tok hun den vanskelige telefonsamtalen, satte seg på en stubbe og sovnet før hun ble hentet av løpepartner Roy som måtte bære henne inn i bilen.

– Det preger meg veldig. At jeg ikke klarte det, fast min vilje var så sterk og at jeg hadde et slikt stort, stort ønske om å klare det … men så gjorde jeg ikke det. Det har vært veldig sårt.

Innsikten i at begrensningene kan være større enn viljen var overraskende og vanskelig å godta. Men også en viktig milepæl for å finne tilbake balansegangen til riktig side, den med glede, og forstå at det er mye erfaring å hente på sånne løp.

– Ernæring, søvn, det fysiske og mentale, klær, lading av klokke, vanninntak, vaselin, gnagsår – det er et helt prosjekt, ler hun.

– Man er gjennom et helt liv i hodet. Høye topper, dype daler. Øsregn og hagl, og to grader.

Til Verdens Ende

Så kom 2020 med alt det skulle innebære. Det virket ikke tyngende på Sofiia, heller tvert imot. Det kom aldri på tale å utsette deltakelsen i SMVE til 2021; helt utenkelig å måtte bære byrden av en DNF ett år til.

Koste hva det koste vil, Sofiia skulle til Verdens Ende.

Det kostet ekstrem nervøsitet og vrengning av mageinnholdet bak Soria Moria; en happy-go-lucky-innstilling til å lære seg GPS-en på veien («det er det jo god tid til på vei ut av Oslo»); utfordringen av umerket løype, og skog som hun hater å springe i; en tjueminutters powernap på veien; og nesten nederlag to kilometer fra mål da hun skled på svabergene, var tom for alle batterier med navigasjonsmuligheter og hennes siste følgesvenner fikk streng beskjed om å komme seg til mål.

Etter 34 timer, 46 minutter og 45 sekunder kom Sofiia til Verdens Ende som siste løper, 13 minutter fra cutoff.



Knivseggen

I hele sin løpekarriere, og i de tidlige dagene på tross av uerfarenhet, har hun aldri vært i tvil om å klare målene hun setter seg.

– Jeg er ikke sånn at om jeg ikke klarer en ting så tenker jeg at «jaja, men neste gang klarer jeg det», for jeg høyner det. Jeg gjør ikke det samme en gang til for jeg har på en måte klart det i hodet, beskriver hun.

Hun har det med å gå all in, men nå tar hun oppgjør med seg selv når hun trenger. Hun beskriver det som at hun kan være luftig og forsvinne opp i drømmene, men så holdes hun fast av familien som har en tråd festet i henne og trekker henne ned igjen til jorda.

Løping skal være gøy, men samtidig driver hun med en idrett hvor man til en viss grad må tvinge seg, for det gjør jo vondt i «sjel og kropp og knær og allting».

Allikevel drømmer hun om å knekke koden med å løpe lykkelig i 24 timer, og på veien – når det blir tungt – så er det dette hun sier til seg selv:

– Nå skulle alle andre gitt seg så derfor fortsetter jeg. Jeg gir meg ikke når alle andre gjør det for jeg er ikke som alle andre. Jeg må tenke at jeg er dritrå, humrer hun.

– Og så må jeg tenke at det er ikke mange som klarer det jeg driver med. Men i bunn og grunn så måste jo glädjen være der.

Det er lett å la seg rive med, og lettere når man er god på alt eller intet.

To spreke nyheter fra Bose

To spreke nyheter fra Bose


Bose har produsert høyttalere og lydsystemer siden 1964. Nå kommer de med to produkter tilpasset trening – earbuds og musikkspillende solbriller!

Pressemelding fra Bose

La oss først ta en titt på ørepluggene. Bose Sport Earbuds har nemlig fått en rekke oppgraderinger.

Lydkvaliteten er bedre og størrelsen mindre. Ørepluggene er designet for å være med deg på trening, både når det gjelder passform, komfort og kontroll. 


Passform 

Ørepluggene nærmest låser seg på plass i ørene, og blir sittende der, selv på de mest intensive intervalløktene eller kuperte terrengturene. 

Batteri 

Levetiden er på fem timer per opplading, men i tillegg får du 10 timer batteritid fra ladeetuiet. Er du tilhenger av å bare bruke én propp av gangen, er du med andre ord oppe i et helt ultraløp av timer totalt.   

Funksjonell og robust 

Bose Sport Earbuds er resistente mot både svette og vann. I tillegg har de taktile knapper slik at du enkelt kan styre musikk og volum underveis i økta. 


Sportssolbrillene Frames Tempo

Solbrillene Frames Tempo er en av tre nylig lanserte solbriller fra Bose. Tempo leverer den beste ytelsen i Frames-serien og er spesielt konstruert for utendørs trening – som sykling, løping og klatring. Brillen har fått en oppgradering både i stil, design og akustikk.


Solbrillene har Bose sin egenutviklede Open Ear AudioTM-teknologi, samt de tynneste og mest skjulte høyttalersystemene fra Bose noensinne. Resultatet representerer et gjennombrudd innen bærbar lyd, der lyden ikke lenger bare kommer fra øreplugger, men fra solbriller.


Modellen Frames Tempo tar sportssolbriller til et nytt nivå. Brillen er laget av TR90, som sørger for at de både er lette, fleksible og tåler ekstreme temperaturer og intens trening.

Passform og komfort

Spesialdesignede brillestenger og TPE sørger for komfortabel passform rundt hodet.

Neseputene kommer i tre ulike varianter for å gi et godt tilpasset grep. Dette forhindrer at de sklir nedover nesen når du blir svett.

Premium lydkvalitet

Tempos akustiske pakke er et teknologisk fenomen med den høyeste ytelsen i Frames-serien. Med solbrillene er det også fullt mulig å høre på musikk, samtidig som du fører en samtale med treningspartneren din.

Robust

Frames Tempo er designet for å tåle flere typer forhold. Den passer under de fleste hjelmer, og er svette-, vær-, ripe- og splintresistente.

Batterilevetiden er opptil åtte timer og lades opp med en USB-C-kabel som følger med.