Først og fremst vil jeg presisere at det ikke finnes noe som heter en ‘god’ halvmaraton-tid, med mindre du er en eliteløper og jager banebrytende rekorder. Som en vanlig løper er en halvmaraton til for å nå egne personlige rekorder. Derfor er det ingenting som tilsier at én tid er ‘bedre’ enn en annen, da vi alle har ulike forutsetninger.

Det sagt, så viser google-søk at løpere verden over flittig har stilt seg nettopp dette spørsmålet; “Hva er en god tid på et halvmaraton?”, og derfor ønsker vi å finne svar på denne gåten. Til tross for at det ikke går an å finne frem til én enkelt ‘god’ tid, ser vi det som vår oppgave å fremlegge funn på hva som viser seg å være de gjennomsnittlige tidene – noe som faktisk er mulig å måle.

Om du så har løpt utallige halvmaraton eller aldri før begitt deg ut på de saftige 21 097,5 meterne, vil det å ha et tidsmål å jobbe mot være til stor hjelp. Og ved å ta en titt på data samlet opp av RunRepeat, vil du forhåpentligvis klare å sette deg et hjelpsomt mål til ditt første eller neste halvmaraton.

RunRepeat har samlet hele 107.9 milliarder resultater fra mer enn 70.000 eventer, i 209 land, mellom årene 1986 og 2018.

Ok, så hva er nå den gjennomsnittlige tiden på et halvmaraton?

Resultatene viser at tiden på et gjennomsnittlig halvmaraton i Norge er på 1 time og 58 minutter, for menn og damer sammenlagt. For menn er gjennomsnittet på 1 time og 52 minutter, og for damer alene, på 2 timer og 7 minutter.

Det tilsier at den gjennomsnittlige nordmannen bruker rundt 5 minutter og 35 sekunder per kilometer, mens den gjennomsnittlige mannen bruker omtrent 5 minutter og 19 sekunder, og damen ca. 6 minutter og 1 sekund.