HUAWEI WATCH GT Runner – en kraftpakke med solid batteritid
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra Huawei | mars 25, 2022
Lett, sporty innpakning – avansert innhold og god batteritid. Watch GT Runner er alt løperen kan ønske seg i en klokke.
Tross nett og lett design, åpner det seg en verden av muligheter idet du tar i bruk klokka. For treningsnerden er dette rene godtebutikken. La oss se på noe av det Watch GT Runner fra Huawei tilbyr:
Løp lett, tren hardt
Løp lett, tren hardt, er et av mantraene fra Huawei som beskriver den nye Watch GT Runner godt.
– Klokka veier kun 38,5 gram og merkes knapt rundt håndleddet. Det som dog legges merke til, er alle de avanserte treningsfunksjonene, sier testløper Ole Martin Synnes i Runner’s World.
Det vitenskapelig utviklede løpeprogrammet HUAWEI TruSport gir deg tilbakemeldinger, evalueringer og analyser ut ifra ditt nivå. Allerede etter én løpetur har klokka identifisert hva slags type løper du er, og vil gi deg forslag på treningsintensitet, restitusjonstid og treningsvolum.
Noe av det kuleste som Watch GT Runner tilbyr, er en digital personlig AI-løpetrener som vitenskapelig analyserer de ukentlige treningsdataene dine og gir deg en treningsplan for den kommende uka basert på disse tallene.
– Her får du innsikt i estimerte tider på for eksempel 10 km og maraton, samt et opplegg for hvordan du bør legge opp farten, intensiteten og treningsvolumet. Og du kan velge å få coachingen rett på øret underveis i økta, forklarer Ole Martin.
På denne måten er du sikret smart treningsprogresjon på veien mot målene dine – uansett utgangspunkt. I tillegg er det veldig enkelt å holde øye med framgangen.
Proppfull av smarte funksjoner
Skjermen oppleves både oversiktlig og tiltalende, og gir deg alt av informasjon både på trening og ellers i hverdagen. Svar på anrop, sjekk været, styr musikken, og hold full oversikt over aktivitet og helse.
I tillegg til alt som allerede finnes på klokka, finnes det over 30 tilgjengelige apper som du kan laste ned, slik at du kan skreddersy innholdet etter dine preferanser.
Lavt forbruk, høy presisjon
Klokka støtter alle de fem store satelittnavigasjonssystemene, og oppleves kvikk og eksakt i både sporing og signaler. HUAWEI Watch GT Runner er faktisk den første smartklokken med ekstern GPS-antenne. Antennen er skjult inne i den delen av klokkehuset som går ut mot reimene på siden. Dette resulterer i nøyaktig sporing og minimal ventetid på signaler.
Mange løpere opplever at pulsmålingen er mindre pålitelig under for eksempel raske intervalløkter med korte, hurtige drag. Dette slipper du med HUAWEI Watch GT Runner. Den nye komponentoppgraderingen TruSeen 5.0+ gir en solid forbedring i pulsmålingen, helt på høyde med målingen fra et pulsbelte.
Batteritid så det rekker
Batteritiden er avgjørende for alle løpere, ikke bare ultrafolket. Ingen er gira på å måtte utsette en løpetur fordi klokka må lades – igjen. Huawei sine produkter har i lang tid vært kjent for en ekstrem batterikapasitet, og Watch GT Runner er intet unntak.
– Med vanlig bruk varer den i inntil to uker. Bruker du klokka mye, og har avanserte funksjoner påskrudd til enhver tid, holder det likevel med én lading i uka, erfarte testløperen.
Den ultimate klokka for løperen
Oppsummert har HUAWEI WATCH GT Runner alt en løper kan ønske seg, enten du er nybegynner som nettopp har funnet løpegleden, eller en seriøs supermosjonist som ønsker å maksimere ditt fulle løpepotensial.
Funksjonene er pålitelite, nøyaktige – og mange. WATCH GT Runner er både en slitesterk treningskompis, men også en førsteklasses coach på armen.
HUAWEI WATCH GT Runner
Personlig helsearbeider på håndleddet: Tracker og måler alt av aktivitet, puls, oksygenmetning, søvn og helsefunksjoner.
Smart assistent: Styr musikk, besvar anrop, få værvarsel – alt fra klokka.
Inntil to uker batteritid.
Dynamisk pulsmåling i sanntid.
Presis navigering og smart rutefunksjon.
AI-løpetrener med skreddersydde treningsprogram.
Vitenskapelig forankrede treningsforslag.
Full oversikt over løpeevneindex, treningsbelastning og restitusjonstid.
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Fjell-superstjernen Kilian Jornet har teamet opp med skoselskapet Camper og lanserer nå NNormal: Et nytt outdoor-merke, designet på Mallorca og testet i Norge. Første kolleksjon kommer denne høsten.
– Det at vi deler de samme verdiene var ens terk motivasjon til å starte dette prosjektet. Vi ble enige om at vi trengte en ny tenkemåte og gjøremåte når det kommer til miljøet og utendørsaktiviteter, forklarer Kilian Jornet.
– Vi ønsker å være veldig ærlige på hvordan vi produserer utstyret og hva slags rolle selskapet ønsker å utgjøre for samfunnet og miljøet.
Dette betyr at de vil være så transparente som mulig og arbeide for å unngå overkonsumering ved å skape produkter som er holdbare.
– For at produktene skal ha et så lite klimaavtrykk som mulig, må vi jobbe med ulike materialer og utforske forskjellige typer design. Det er en lang og kronglete sti, men det var dette som motiverte meg og teamet til å starte dette prosjektet.
NNormal sine produkter refleterer kollaborasjonens delte verdigrunnlag og filosofi: autensitet og bærekraft som inspirerer mennesker til å nyte og respektere naturen. En mission som er uttrykket gjennom det tidløse designet på det funksjonelle utstyret.
Alt av outdoor-utstyret er designet på Mallorca og testet i Norge – noe som hintes til i navnet på det nye merket: Nor-way + Mal-lorca.
– Å skape en ny merkevare er alltid et svært spennende eventyr, selv om vi er klar over at det er utfordringer involvert, sier Miguel Fluxa, CEO ved Camper og fjerde generasjon i grunnleggerfamilien.
– Å få muligheten til å bringe dette prosjektet til liv sammen med en som Kilian er helt unikt: å kombinere prestasjon med personlig ansvar samsvarer godt med vårt DNA. Han bringer høy prduktutviklingsekspertise og en unik innsikt i outdoor-verdenen, mens Camper bringer innovasjon, skoutvikling og designkunnskap.
NNormals første produkter vil lanseres høsten 2022 i Europa og Nord-Amerika via nnormal.com og spesialistforhandlere innen outdoor- og løpesegmentet.
Den første lanseringen vil være begrenset, med størst fokus på sko, klær og utstyr for terrengløping og fjellturer. Kilian Jornet, den første ambassadøren i NNormal-teamet som også vil avdukes om noen uker – vil løpe i NNormal-klær og -sko denne konkurransesesongen.
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Det våres, det gledes, og det løpes gjerne litt mer enn gjennom vinteren. For at overgangen til bar asfalt skal bli så skadefri og skånsom som mulig – her er et utvalg nye mengdesko.
Om skoguiden Vi kaller dette en guide, og ikke en test. Men jo, alle modellene er testet og vurdert av løpere tilknyttet den norske RW-redaksjonen. Tekstene er basert på testløpernes subjektive mening, ispedd fakta fra de ulike skoprodusentene. Du må sjøl prøve ut og vurdere hvilke sko som passer akkurat deg, men vi håper dette kan være en god guide på veien.
adidas har ikke overlatt noe som helst til tilfeldighetene med deres nye langdistansemodell Adistar. Den tyske giganten sier selv de har testet Adistar over 4500 kilometer og at den er laget for den lange, rolige løpeturen. Det første som slår meg med Adistar, utenom det trendy sneakerdesignet og den kolossale hælen, er stabiliteten. Skoen er fast og stødig, både i steget og i følelsen på foten.
Adistar skiller seg fra andre mengdesko som vil være mykest mulig, og jakter heller tronen som den stiveste og mest solide mengdeskoen. Støtdempingen er kontant, det føles som at hælen og resten av foten lander på en robust mellomsåle det ikke skal være noe tull med. Det skal være ordentlige greier, sånn som den bæreveggen håndverkerpappaen banker i når han er på visning.
Jeg skal ærlig innrømme at jeg var skeptisk til Adistar før jeg prøvde den. Men som vi alle vet, skal man ikke dømme på utseende. Løpsfølelsen overrasket meg positivt, både på tredemølle og utendørs på vinterlige forhold som snø og is. Stegavviklingen preges ikke like mye av det ruvende hælpartiet som jeg hadde fryktet, og foten får god støtte i hvert eneste steg.
Continental-gummien på yttersålen funker fortsatt som ei kule, og er det nærmeste du kommer vinterpigger på kalde, norske forhold. Personlig synes jeg mellomsålen med REPETITOR-skum og REPETITOR+ i en dobbel tetthets mellomsåle blir for voldsom og rigid. Samtidig har Adistar noen egenskaper svært få andre mengdesko på markedet har, som definitivt gjør den til et solid alternativ med overbevisende holdbarhetsdato.
MIZUNO WAVE SKYRISE 3
Drop: 8 mm
Vekt: Herre 295 g. Dame 255 g.
Pris: 1800 kr
Skyrise 3 er et eksempel på at helt vanlige løpesko funker som bare det. Det må ikke være karbonfiber i såla, papirtynn mesh i overdelen og to-tre tusen ut av lommeboka for at det skal gå knirkefritt og komfortabelt framover. Dette er en god sko, lite hokus pokus, ferdig snakka.
Her er det dempingen og komforten som er plassert i høysetet. Mizunos nye dempemateriale er det mykeste og mest responsive hittil, kalt ENERZY Core. Dette materialet har foreløpig vært forbeholdt modeller som ligger et hakk over i pris.
I Skyrise 3 får du lettere vekt og mye demping for en billigere penge. En klassisk vinn-vinn der, altså. Dette er første gang jeg løper i en modell med Enerzy Core, og jeg må si at dette er en helt ny Mizuno-opplevelse med tanke på spenstig respons og lett løpsfølelse.
Overdelen i AIRmesh er vanvittig myk og føyelig, og oppleves tynnere enn den ser ut. Til tross for pustende og tynn overdel, sitter foten likevel som støpt, og den stabile sålebasen bidrar også til en trygg og god stegavvikling. Med andre ord er dette en solid langturkompis i lett innpakning.
BROOKS ADRENALINE GTS 22
Drop: 12 mm (36/24 mm)
Vekt: Herre 289 g. Dame 255 g.
Pris: 1600 kr
GTS står for Go-to-support og finnes blant flere av Brooks’ velkjente modeller. Du kan for eksempel få modellene Glycerine, Launch og Levitate i både «normal» og GTS-versjon.
Men, selv om Adrenaline altså har «support» i navnet, betyr ikke det at dette er en gammaldags pronasjonssko. Det er vi som kjent litt ferdig med.
Det geniale med Brooks’ GTS-teknologi er at det funker for både nøytrale løpere og løpere som trenger litt mer støtte og stabilitet i steget. Her er det altså ikke snakk om noen overkorrigering, men heller en guiding i steget. Som nøytral løper merker du ikke noe til dette, annet enn at hælen sitter godt på plass, takket være oppovervinklede guiderails på sidene av hælen.
Adrenaline GTS 22 er en kvikk og komfortabel sko med god bakkekontakt. Mellomsålen i 100 % DNA Loft-materiale oppleves lett og snerten, absolutt ikke for myk og dvask.
Bakkekontakten og tryggheten fra det stabile hælpartiet gjør dette til en allsidig sko. Du kan ta den med på styrkerommet og på gruppetimer.
Dette er den løpeskoen du hiver i kofferten når du skal på storbyferie – du vet at den vil duge, uansett hvor du skal. Dette er også skoen du gjerne velger på mange av hverdagsturene på rundt mila. Pluss for god friksjon i yttersålen, det er (dessverre) ikke helt isfritt over hele landet enda.
ASICS har truffet mange løpehjerter med sin Novablast-serie. I den første versjonen av Novablast, var spesielt responsen i mellomsålen sammen med god demping to av de største årsakene til at Novablast ble en av favorittene på skohylla.
I Novablast 2 har ASICS beholdt det lette og spretne Flytefoam Blast-materialet i mellomsålen. Den skånsomme støtdempingen er fortsatt svært myk, akkurat som overdelen. Novablast 2 har også klart å holde vekta, som jo er en seier i seg selv. I hælkappen har ASICS dyttet inn noe de kaller for TPU-stabilisator. Den stabiliserer foten og gir en mer stødig stegavvikling, uten å ta bort noe av den smidige, responsive løpsfølelsen.
Overdelen til Novablast 2 oppleves ganske sårbar. Mesh-stoffet holder ikke en dråpe regn ute, så får man bestemme selv hvor viktig det er med solid overdel. Novablast 2 er en godværssko, med andre ord best i stabilt møllevær og pent joggevær.
Den beste løpeturen for ASICS Novablast 2 er en rolig mil. Med sin ypperlige komfort og stabilitet, bør du bruke Novablast 2 når du vil ha en skånsom økt for beina, uten å ta bort den morsomme løpsfølelsen. Også på lengre turer vil støtdempingen ta godt vare på beina, som du til og med kan løpe i et mer moderat tempo, takket være den gode energireturen og responsen i mellomsålen.
ON CLOUDMONSTER
Drop: 6 mm
Vekt: Herre 275 g. Dame 230 g.
Pris: 1899 kr
Sveitsiske On kaller Cloudmonster sin rareste kreasjon noensinne. Vi ble fortalt at utviklerne ofte kaller prototypene sine for monsters, fordi de ikke tåler å se dagens lys riktig ennå.
Når sveitserne endte opp med sin mest monstrøse sko hittil, fikk den det passende navnet Cloudmonster. Denne modellen har de største Cloud-elementene i hele Ons sortiment, og oser av maks demping og god energiretur.
Dette takket være enda mer av produsentens egen CloudTec-teknologi og den eksplosive rockerplaten Speedboard.
Likevel er vekten lavere enn forventet, og løpsfølelsen er svært god. Dialogen mellom responsen og støtdempingen i mellomsålen flyter som to bestevenner fra barneskolen. Dempingsmaterialet er mykt og komfortabelt, samtidig som det gir deg de fine, stive svarene du vil ha i stegavviklingen.
Overdelen derimot, er svært fleksibel. Det sokkelignende stoffet av resirkulert materiale sitter tight og fint over vrista, uten at det føles trangt. Hælkappen er myk og komfortabel, men gir minimalt med støtte til ankelen. Dermed er dette ikke en sko for deg som trenger støtte og stabilitet.
Når det er sagt, er Cloudmonster en glede å løpe i. Det er en mengdesko som spriter opp dine rolige og lengre løpeturer, og gjør sankingen av kilometer morsommere. Samtidig har Cloudmonster lav nok vekt og massevis av løpsfølelse til at du også kan bruke den til raskere økter.
Med denne tolvte versjonen av mengdeikonet 1080 går New Balance et lite hakk tilbake til røttene. Der versjon 10 og 11 var noe mer sokkelignende i konstruksjonen, ligner tolvern mer en god gammaldags joggesko, med tykkere pløs og en tykkere hælkappe.
Ifølge New Balance var mange misfornøyde med nettopp hælkappen på de forrige versjonene, så årets oppdateringer er et forsøk på å møte massene og legge til rette for en hverdagssko som passer alle. Dette betyr blant annet noe mer støtte rundt hæl- og ankelpartiet.
Andre justeringer som er gjort er at overdelen oppleves fastere og mer slitesterk, takket være en mer dynamisk stretch. Det er riktignok fortsatt masser av komfort og føyelighet igjen.
Testpanelet er dog noe delt i meningene. Vi digget versjon elleve, og noen av testløperne mente at dette er steg tilbake, mens andre trakk fram god stegavvikling og respons i versjon tolv.
1080 V12 er fortsatt en gjenkjennelig 1080-modell og innehar alle de egenskapene vi har satt pris på i et drøyt tiår. Den er trygg, den er veldempet, den tåler mange kilometer og den fint henger med på et par raske drag.
Vi antar at dette kan være et godt alternativ for ferske løpere som vil ha en responsiv og veldempet mengdesko hvor foten sitter godt på plass.
HOKA BONDI X
Dropp: 5 mm (33/28 mm)
Vekt: Herre 300 g. Dame 257 g.
Pris: 2900 kr
Hokas maksimalist over alle maksimalister har fått sin x-faktor. I Bondi X har Hoka lagt inn karbonplate i sin super-dempede mengdesko, som gir den myke, brede sålen en ekstra snert.
Utenom karbonsålen er Bondi X veldig gjenkjennelig til Bondi, som er Hokas mest dempede løpesko. Hoka har tatt med seg sitt nye såledesign til Bondi X som har en forlenget v-form bak på hælen.
Materialene i skoen er faktisk 100 % veganske, og den tynne mesh-overdelen puster bra og sitter godt over foten. Selv om Hoka har sendt Bondi X på diett, veier skoen likevel 300 gram, som gjør den til en forholdsvis tung og massiv sko. Men det betyr ikke at løpsfølelsen er daff.
Å lande i Bondi X er som å slenge seg ned i en myk seng. Skummet i mellomsålen er ekstremt komfortabelt, som gjør rolige løpeturer enda mer behagelige enn de strengt tatt burde være.
Og det er her karbonplaten kommer til sin rett. For å ikke drukne i Hokas mykeste skum noensinne, gir karbonplaten mer stabilitet og respons i stegavviklingen. Denne kombinasjonen er skoens fremste styrke.
Bondi X kan tillate seg å være mykere enn den moderne mann og score maks på komfort, når karbonplaten gir stivhet og god energiretur.
Bondi X er en mengdesko som gir deg maks demping og suveren komfort, uten at det går på bekostning av løpsfølelsen.
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Skader er løperens verste mareritt. Heldigvis kan de unngås med riktig tilnærming og god kunnskap. Noen løpere blir nesten aldri skadet – hva er hemmeligheten?
I webinaret 23. mars får du de beste verktøyene som gir deg grunnlaget for å unngå skadeavbrekk og opprettholde kontinuiteten i treningen.
Webinaret er en del av en serie på 10 webinarer som går gjennom hele året. Vi har kalt serien Bli din egen trener. Se alle temaene for webinarene her.
Hva er det meste effektive tiltaket for å unngå å bli skadet?
Det er veldig lett å presentere et sett med øvelser og si at dersom du gjør disse øvelsene unngår du disse løpeskadene.
Styrkeøvelser kan bidra til å redusere risiko for løpeskader dersom du vet hvilken type styrke som har en bevist effekt og klarer å gjøre øvelser som er relevant for løping.
Men bør styrketrening stå øverst på lista over skadeforebyggende tiltak? For å bli virkelig motstandsdyktig mot løpeskader må vi gå dypere.
Vi må skaffe oss kunnskap om de grunnleggende mekanismene som kan kan gjøre oss løpere skadeutsatte. Så må vi bruke den kunnskapen til å gjøre løpingen og livsstilen vår bærekraftig.
I dette webinaret får du kunnskapen du trenger for å forstå hva som gjør deg utsatt for skader. Så får du kunnskapen som bidrar til å holde deg permanent skadefri.
I tillegg får du konkrete verktøy som du med en gang kan implementere i din trening og din hverdag for å virkelig redusere risiko for skader.
Det handler litt om styrketrening, men mest om hvordan du tenker rundt løpetrening og livsstil. Løping er den beste skadeforebyggende treningen for løpere. Og nøkkelordet er tilpasningsdyktighet.
Webinaret finner sted på plattformen Zoom. Du vil få en e-post med lenke til innlogging i forkant av webinaret.
Webinaret starter klokka 18.30, og det vil bli muligheter for å kunne stille spørsmål underveis.
Foredragsholder er RWs Askild Vatnbakk Larsen, som skriver fast om idrettsvitenskap i Runner’s World. Han har en mastergrad i biomekanikk fra Norges Idrettshøyskole, og lang erfaring både som trener og som løper på høyt nivå. I tillegg er han drivandes god på å formidle litt kompliserte ting på en forståelig måte.
Utan føtene våre hadde det vore vanskelig å springe. Tar vi godt nok vare på vårt viktigaste våpen?
Fot-trening er kanskje den mest oversette faktoren for skadefri og god løping. Kvar gong vi landar må føtene ta imot fleire gongar av kroppsvekta vår. Tenk på kor mange steg, og dermed landingar det blir i løpet av ein joggetur eller ti. I tillegg går vi på føtene våre resten av dagen. Dei må med andre ord tole ein god del trøkk.
Vanlige foteskadar
Men spør du løparar flest kva styrketrening dei prioriterer, så er svaret som oftast noko som involverer lår, leggar, sete, mage og rygg. Som eit tankekors er plantar fascitt, akilles-tendinopati, beinhinnebetennelse og andre ankel- og fotplager høgt oppe på lista over dei mest vanlige løpeskadane. Nevrom og stressfrakturar i fotrotsknoklar er heller ikkje heilt uvanlig.
Typisk ønsker vi å springe meir, fortare og lenger – då må også føtene tole meir og meir. Så kjøper vi kanskje meir oppbygde og støttande sko for å tole dette? Vel, det skapar kanskje ein ekstra støtte der og då, men gjer ikkje føtene sterkare.
Sterke kroppsdelar toler meir, og svake føter vil enklare bli skada. Har du eit langtidsforhold med fotskadar allereie? Då er kanskje dette ein ekstra viktig prioritering for deg!
Frigjer føtene
Vi tilbringar store delar av dagen i tettsittande sko, som gjer at tær og andre delar av foten stort sett ligg tett fastklemt. Det er på tide å gje føtene rom for bevegelse, mobilitet og styrkande øvingar. Ikkje berre kan det redusere skaderisikoen, men det kan også betre arbeidsøkonomien ved å gje ei meir effektiv stegavvikling, og dermed fungere prestasjonsfremjande.
Får du gjort desse øvingane to-tre gongar i veka, står du betre rusta til å springe både meir og raskare framover.
Ti minutt
Du har kanskje allereie ein travel kvardag, og meir enn nok med å rekke å gjennomføre løpeøktene dine. Heldigvis trenger du ikkje sette av veldig mykje tid til å gjere dette, faktisk så treng det ikkje stjele tid i det heile tatt. Øvingane under tar 5–10 minutt å gjennomføre, og kan gjerast sitjande, kombinert med kontorarbeidet eller framfor TV-en. Det aller beste er å gjennomføre øvingane barbeint – perfekt for deg som endå er på heimekontor. Om du derimot sitter i felles lokaler der det kanskje ikkje er innafor å ta av seg på beina, så får du effekt av å gjere dei med sokkar og sko også.
Sittande øvingar for fotstyrke og mobilitet
Tå/hæl
Sitt med fotsålane i bakken. Løft opp hælen slik at berre tær og tåball er i underlaget. Senk ned igjen til utgangsstilling. Løft deretter tær og forfot slik at berre hælen er i underlaget. Gjenta 10 gongar.
Eversjon/inversjon
Sitt med fotsålane i bakken. Løft ytre fot-rand slik at berre storetåsida av foten bak til hæl er i bakken. Senk ned igjen til utgangsstilling. Løft deretter innersida av foten slik at berre lilletå-sida av foten er i underlaget. Gjenta 10 gongar.
Krøll/sprik
Sitt med hælen i bakken. Krøll tærne saman og hald i eit par sekund. Sprik deretter med tærne så godt du klarar og hald i eit par sekund. Gjenta 10 gongar.
Storetåløft
Sitt med fotsålane i bakken. Løft storetåa medan du pressar dei fira andre tærne mot bakken. Hald 1-2 sekund før du slepp tilbake til utgangsstilling. Gjenta 10 gongar.
Løft av tå 2–5
Sitt med fotsålane i bakken. Løft tå 2–5 medan storetåa pressast mot bakken. Hald 1–2 sekund før du slepp tilbake til utgangsstilling. Gjenta 10 gongar.
Løft fotbogen
Sitt med fotsålane i bakken. Behald hæl og tær i bakken medan du prøvar å gjere foten så kort som mulig ved å trekke fotbogen opp. Hald i tre sekund (eller til krampa tar deg) og slepp tilbake til utgangsstilling. Gjenta 10 gongar.
Avslutt gjerne med å rulle ein golfball eller liknande under fotsålen, fram og tilbake, sidevegs, og på den måten massere gjennom fotens ulike punkt i eit par minutt. Dette må sjølvsagt gjerast utan sko, men kan også takast igjen seinare, for eksempel på kvelden medan du pussar tennene.
Får du gjort desse øvingane to-tre gongar i veka, så blir føtene dine glade, og du står betre rusta til å springe både meir og raskare framover.
(Foto: Getty Images)
En god grunn til å kjøpe nye løpesko
Eit anna tips både for føtene og generell skade-forebygging, er å variere mellom ulike løpesko, merker og modellar gjennom treningsveka (hurra – ein ekstra grunn til å unne seg nye løpesko).
Både forsking og teori viser at det å rullere mellom ulike sko reduserer skaderisikoen. Kvar einskild skomodell har sin unike oppbygning og varierer når det kjem til materiale, breidde, støtte under fotbogane, sålehøgde og dropp (høgdeforskjellen mellom skoens hæl og forfot).
Dermed vil det å variere mellom ulike sko gje variasjon i korleis føtene blir belasta når du spring.
Når våren kjem kan det til og med vere lurt å ta av skoa og gjennomføre nokre stigningsløp på graset barbeint. Men det får vente litt …
Runner’s World er på nytt stolt mediepartner til Oslo Løpsfestival. Nå søker en av våre samarbeidspartnere, klesmerket Pressio, engasjerte løpere. Er det deg? Søk om å få bli en del av Team Pressio her!
Oslo Løpsfestival består av åtte Oslo-baserte løp som går over sommerhalvåret 2022. Løpsfestivalen legger til rette for løpemoro, utforsking av hovedstaden – og ikke minst, konkurranseløping!
Team Pressio søker løpere
Oslo Løpsfestival og Team Pressio søker etter engasjerte løpere som ønsker å være med på laget.
Vi søker deg som identifiserer deg med ordet løpeglede! Du trenger ikke være den raskeste eller den mest spesialiserte løperen. Oslo løpsfestival byr på variasjon i både distanse og terreng, og nettopp dette ønsker vi at skal gjenspeile deg som søker.
Pressio er med som sponsor av Oslo Løpsfestival, og sammen med Pressio skal vi lage en video-serie, hvor vi blir kjent med årets løpsfestival, Oslo og ikke minst Team Pressio. Du må derfor være komfortabel med å være foran kameraet.
Som ambassadør får du gratis festivalpass til Oslo Løpsfestival, bekledning fra Pressio og sko fra Merrell.
Du må minimum kunne løpe tre av løpene under festivalen.
I åtte løp på åtte ulike distanser samler Oslo Løpsfestival løpere i alle aldre og fasonger til løpefest i hovedstaden.
Gjennom hele løpssesongen setter vi opp forskjellige type løp, i alt fra raske gateløp i flate løyper til krevende motbakkeløp og langløp i marka!
Hver distanse i Oslo Løpsfestival har sin egen åpningstid. Distansen åpner på en fredag og avsluttes søndagen helgen etter.
Du løper når du vil innenfor åpningstiden, og du kan løpe flere ganger. Siste løpsdag i åpningstiden er det fellesstart – perfekt for dere som vil løpe sammen, enten som konkurrenter eller lag!
Du kan delta alene i klassen SOLO, eller i lagkonkurransen som en DUO eller TRIO.
I DUO og TRIO kan man stille i klassene dame, herre og mix.
Deltar du i minimum fem løp, kan du konkurrere du i sammenlagtserien.
Foto: Ian Corless
Om Pressio
Deres misjon er å redefinere standaren og konstruere både gode og avanserte klesplagg for deg som krever det beste.
Etter 20 års erfaring har de opparbeidet seg god kompetanse og har funnet de beste løsningene i klesproduksjonen. De har fokus på tekstil, kraft, ytelse og komfort – noe som har resultert i kvalitetsplagg for utøveren.
Plaggene til Pressio har i tillegg fokus på komfort og pusteevne, og klærne er ideelle til sport med middels til høy intensitet.
Et av de sentrale temaene for Pressio er deres bærekraft og etiske handel og tar vare på alt fra plantene de bruker i produksjonen til menneskene som jobber hos dem.