Hopp tau for bedre løpeform

Hopp tau for bedre løpeform


Trenger du litt variasjon i treningen, eller et alternativ om du ikke har tredemølle tilgjengelig og utendørs løping ikke er aktuelt? Hoppetau er gøy, effektivt og har faktisk en ganske høy overføringsverdi til løpetrening. Her er noen tips for å komme i gang.

Alternativ trening er bra på mange måter: Du fordeler belastningen slik at den blir mindre ensidig, og minimerer risikoen for skade. Ikke minst er variasjon en motivasjon for mange av oss, for å unngå å gå lei monotone økter.

Av og til befinner vi oss i situasjoner der den vanlige treningen er vanskelig å gjennomføre. Dårlige vær- og føreforhold, stengte treningssentre eller liten tilgang på møller kan hindre deg fra å få gjennomført den planlagte økta.

På reise kan det også være begrenset med tid og plass til å få trent systematisk og effektivt.

Hoppetau er en treningsform som er perfekt for løpere sånn sett. Det krever liten plass, og trener mange av de samme egenskapene som man trenger til løping.

Artikkelforfatter Kjartan Bjørkvold er en av Norges fremste eksperter på hoppetau. Foto: Tarjei Krogh
Overføringsverdi

Hoppetau og løping har noen fellestrekk, særlig om du lærer deg å hoppe tau med annethvert ben. Bevegelsene er ganske like, og kan lett varieres for å treffe akkurat der du trenger litt ekstra fokus.

Leggmuskulaturen får kjørt seg mest, spesielt om du hopper med to ben eller gjør eksplosive dobbelthopp. Dette er styrke som kommer godt med for ankelstabilitet og fraspark/demping når du løper.

En oppreist kroppsposisjon og kortest mulig kontakt med bakken for hvert steg gjelder like mye i løping som i hoppetautrening.

Stabilisering med kjernemuskulaturen, kontroll over pusten og en avslappet overkropp er andre stikkord å tenke på både for løpere og hoppere.

Det aller mest relevante og direkte overførbare mellom hoppetau og løpetrening er utholdenhetseffekten – man kan jobbe med ulike pulssoner og energisystemer (anaerobt og aerobt). Noen økter kan kopieres direkte fra løp til hoppetau, for eksempel 60 minutters langkjøring eller 45/15-intervaller.

To grunnteknikker

For å få utbytte av hoppetau som treningsform, trenger du egentlig bare å mestre de to grunnleggende teknikkene: grunnhopp med to ben, og løpesteg med annethvert ben. Hva vil det si å mestre teknikkene? At du lett kan hoppe 100 hopp uten feil hver gang du prøver.

Prinsippene bak en hoppetauøkt

Hva er det du trenger å trene på eller motiveres av? Skal du jobbe i spesielle pulssoner, eller gjøre spesifikke intervaller? En hoppetauøkt kan bygges opp på akkurat samme måte som en løpeøkt.

Er du typen som trener mer etter dagsform og inspirasjon, er det fullt mulig å hoppe mer instinktivt også, og bare ha det gøy med hoppetauet.

Plukk en av øktene fra eksemplene, eller lag en selv!

Slik trener du med hoppetau:

Oppvarming

Hensikten med oppvarmingen er å bli klar til selve økta. Her er målet å bli komfortabel med hoppetauet slik at du kan hoppe med god flyt og uten for mange feil i hoveddelen av programmet.

Hopp rolig og avslappet, og jobb gradvis inn ulike teknikker, fartsforandringer og retningsforandringer. Etter tre oppvarmingsrunder på 1–3 minutter bør du være god og varm, og teknisk er du så klar som du blir denne dagen.

Økt 1: Sprinttesten

Hopp så fort du klarer i 30 sekunder og tell antall hopp. Ta en god pause mellom settene, minst ett minutt. Gjør 3–6 forsøk med grunnhopp og 3–6 forsøk med annethvert ben. Dette er en fin test å gjøre av og til for å se hvor god du har blitt. Over 100 hopp på 30 sekunder er ganske bra!

Økt 2: Fartslek

Hopp i 5 minutter av gangen, og repeter 3 ganger med 1 minutts pause. Hopp rolig, og varier så mye du kan mellom ulike teknikker og hopp i ulike retninger. Innimellom legger du inn en 10 sekunders sprint med løpesteg før du hopper rolig videre.

Økt 3: 1-2 kombinasjon

Hopp fire ganger med grunnteknikken og fire ganger med annethvert ben. Hold denne rytmen gående i 3 minutter, ta ett minutts pause og fortsett. Hopp så fort at du holder en puls som er passe utfordrende. Gjør mellom 4 og 10 runder.

Avslutning

Etter at hoveddelen av økta er unnagjort, ønsker du bare å roe ned pulsen og å få ut eventuell syre av muskulaturen. Nå kan du godt legge bort hoppetauet, og heller jogge rolig ned, riste løs og bevege deg rolig rundt på plassen du har.

Treningsglede og mestring

Noen grunnleggende forutsetninger for å få mest mulig ut av hoppetuøktene er listet opp her:

Riktig utstyr teller

Akkurat som det er forskjell på ulike tredemøller og løpesko, er det også forskjell mellom ulike hoppetau.

For best mulig utbytte av treningen bør du unngå et tungt hoppetau. Disse er ikke raske nok for løpsspesifikk hoppetautrening. Unngå også tynne stålkabler, disse er litt for lite allsidige og fleksible for de fleste.

Og for all del – ikke rask med deg et hoppetau fra lekebutikken.

Kjøp et godt hoppetau, så har du mer glede av treningen. Det du bør se etter er en kabel av PVC (myk plast) og helst ganske lette og tynne håndtak. Disse hoppetauene har de egenskapene du ønsker deg: allsidighet, fleksibilitet og fart. Gode hoppetau krøller seg heller ikke om du har lyst til å leke litt med krysshopp eller andre triks.

Viktig å tilpasse lengden

Med riktig lengde på hoppetauet får du det gøy på trening og unngår unødig frustrasjon. Et tau som er for langt blir tregt og uhåndterlig, men er det for kort blir det mye vanskeligere å hoppe med.

Hvordan finner du riktig lengde? Stå på tauet med én fot og strekk det opp langs kroppen. Mål toppen av håndtaket for å finne ønsket lengde.

Nybegynnere kan ha det helt opp til toppen av skulderen, men for de fleste er armhulen et godt målepunkt.

Begynner du å bli god og vil ha skikkelig fart på tauet, kan du gå ned til brystet og enda lenger ned på ribbena.

beenhere

Teknikktips

●      Ikke hopp for høyt. Hoppetauet er bare noen millimeter tykt, du trenger bare å hoppe akkurat høyt nok til å komme over tauet.
●      Hold håndtakene lett og ledig, med tommelen på toppen og de andre fingrene rundt. Pek håndtakene litt frem og utover, litt nedenfor hoften.
●      Sving først og fremst med håndleddet, ikke gjør bevegelsen med hele armen. Albuene bør være ganske tett inntil kroppen.
●      Som i løping: ha en strak holdning og se rett frem. Land på forfoten og bruk minst mulig energi per hopp.
●      Frekvens: Cirka 2,5 hopp i sekundet er et godt utgangspunkt.

Hvilke sko er best for hoppetau?

Et par gode løpesko er det perfekte valget for hoppetautrening. Bruk et par som ikke har så grove spor eller knotter i yttersåla, så unngår du at tauet fester seg under sålene. Tilpass gjerne skoene litt til underlaget og erfaringsnivået ditt. En lett intervallsko er det beste valget for de fleste, men er du nybegynner eller underlaget er veldig hardt, kan du velge en sko med litt mer demping.

Valg av underlag

Det er ikke alltid man kan velge det perfekte underlaget. Men har du tilgang på en løpebane, et sportsgulv i gummi eller en treningssal med tregulv er disse perfekte å hoppe tau på.

Det viktigste er at det er flatt og jevnt, og at du har minst et par meter i alle retninger.

Hopper du utendørs kan asfalt være et fint underlag, men det sliter mer på hoppetauet. Unngå gress, grus eller gulv med store sprekker.

Start forsiktig

Ikke overdriv i begynnelsen. Hopp korte økter og bare hopp et minutt av gangen før du tar pause. I begynnelsen er målet å trene med kvalitet for å mestre teknikkene, og å venne kroppen til de nye belastningene.

beenhere

Flere teknikker for mer variasjon

Det er gøy å variere treningen med flere teknikker. I tillegg gir det muligheten for enda mer variert og spesifikt treningsutbytte.

Noen varianter du kan prøve: høye kneløft, hoppe to ganger på hvert ben eller å hoppe i ulike retninger.

Om artikkelforfatteren
Kjartan Bjørkvold er personlig trener med spesialisering innen hoppetau. Han driver nettsiden Jumprope.no, Youtube-kanalen Jump Rope Tips og Instagram-kontoene @jumpropeno og @jumpropetips for å motivere flere til å hoppe tau. Han er for øvrig ivrig løpemosjonist, har jobbet som bokseinstruktør og jobber ellers med å fremme et plantebasert kosthold.


SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Slik påvirker trening vår mentale helse

Slik påvirker trening vår mentale helse


En uke med fysisk inaktivitet har tilsvarende effekt på vår mentale helsetilstand som en uke med dårlig søvn, ifølge ASICS. Men, studien viser også at det er svært lite trening som skal til for å gi oss et mentalt løft.

ASICS-studien Mind Race viser for første gang hvordan fysisk inaktivitet påvirker vår sinnstilstand.

Mind Race er et ASICS-eksperiment hvor personer som trener regelmessig, satte sin vanlige treningsrutine på pause i en uke. Påvirkningen dette hadde på deres mentale tilstand viste seg å være tilsvarende som en uke med dårlig søvn, hvor deltakerne
rapporterte 23 % økning i tankekjør.

Heldigvis viser resultatene fra ASICS’ Uplifting Minds Study, som involverer tusenvis av deltakere fra hele verden, at det kun kan være nødvendig med 15:09 minutter med fysisk aktivitet for å løfte sinnstilstanden vår – selv etter perioder med inaktivitet.

En uke med inaktivitet har mye å si

Professor Brendon Stubbs, en ledende forsker innen bevegelse og sinnet, overvåket State of Mind-resultatene til friske deltagere som gikk med på å sette sine vanlige treningsrutiner på pause i en uke.

Resultatene er svært betydningsfulle, og viser at både den kognitive og emosjonelle helsetilstanden til deltagerne ble påvirket. Når aktive mennesker sluttet å bevege seg, falt selvtilliten med 20 %, positiviteten falt med 16 %, energinivået falt med 23 % og evnen til å takle stress ble redusert med 22 %.

Etter bare en uke uten trening falt deltakernes totale State of Mind-score gjennomsnittlig med 18 % – en nedgang fra 68 på en skala på 100 når de var fysisk aktive, til en middelmådig 55 av 100.

Bare 15 minutter med aktivitet

Men det finnes gode nyheter. Deltakerne ble overvåket da de returnerte til sitt vanlige treningsregime, og alle opplevde umiddelbare forbedringer i sinnstilstanden.

Dette viser hvor raskt de negative effektene av inaktivitet kan reverseres.

Professor Brendon Stubbs analyserte også data fra tusenvis av mennesker som har deltatt i ASICS’ pågående Uplifting Minds Study siden juni 2021.

Studien bruker banebrytende teknologi for å etterligne EEG og fange opp hvilken effekt trening har på folks sinnstilstand. Data fra flere ulike idretter og på tvers av regioner, viser at kun 15.09 minutter trening har en betydelig påvirkning på vår mentale tilstand.

– Vi vet at trening er bra for vår mentale helse, men effekten av hvile og det å gjenoppta trening etterpå er ikke like tydelig. Nå, takket være ny teknologi og bidrag fra tusenvis av mennesker, har vi klart å finne ut hvor mye trening som er nødvendig for å utløse et positivt mentalt løft, sier Professor Brendon Stubbs i en kommentar til resultatene av studien.

Denne studien viser at når man gjenopptar regelmessig trening etter en hvileperiode, vil sinnstilstanden raskt returnere til der den var før man stoppet treningen.

– Vår grunnleggende filosofi er bokstavelig talt i navnet vårt, Anima Sana In Corpore Sano eller Sound Mind in a Sound Body. Vi tror at vårt fokus på fordelene med sport og bevegelse, ikke bare på kroppen, men også på sinnet, aldri har vært mer relevant. Vi vet at de siste to årene har vært tøffe og at det har påvirket den mentale tilstanden til mange. Og selv om det kanskje ikke er svaret for alle, vet vi at trening kan utgjøre en forskjell. Vi håper å inspirere flere til å bevege seg med ASICS, selv om det bare er i 15,09 minutter, slik at de kan føle fordelene på kropp og sinn, sier Gary Raucher i ASICS.


Webinar om formtopping 27. april

Webinar om formtopping 27. april


Din neste konkurranse er bare noen uker unna. Du har lagt ned jobben og kapasiteten er god. Men god kapasitet er ingen garanti for en god tid og et godt resultat på løpsdagen. Hva bør du gjøre den siste tiden før konkurranse for å få ut ditt fulle potensial når det gjelder?

Onsdag 27. april klokka 18.30 holder Runner’s World et webinar om temaet formtopping.

Dette webinaret inngår i serien Bli din egen trener som består av 10 webinarer gjennom hele året.

Kursholder er vår eminente Askild Vatnbakk Larsen, som er fast idrettsvitenskapsspaltist i Runner’s World og har en master i biomekanikk og løping fra Norges Idrettshøgskole.

Det er gode muligheter for å stille spørsmål til ham både underveis og etter webinaret.

Vi benytter plattformen Zoom. Du får tilsendt en lenke til webinaret etter bestilling.

Hva lærer du?

Formtopping kan virke kontrainruitivt for mange, og det er lett å misforstå og gjøre noen generaltabber den siste tiden inn mot konkurranse hvis vi ikke vet hva vi driver med.

Vi må trene mye for å komme i virkelig god form, men for å toppe formen må vi gjøre det motsatte. Hvordan og hvorfor kommer du i bedre form av å trene mindre?

En god formtopping vil kunne heve prestasjonen din betraktelig på løpsdagen. Men da må det gjøres riktig.

Løper du for lite blir du slapp og mister formen. Løper du for mye får du ikke utnyttet kapasiteten din til det fulle.

Hva er de viktigste prinsippene for en god formtopping og hva sier vitenskapen om hva som er den optimale formtoppingen?

Vil du maksimere sjansene dine for å sette ny pers på konkurransedagen bør du få med deg dette webinaret.

Les mer om hele webinarserien Bli din egen trener her!


Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer
Møt våren med Coros og Larq

Møt våren med Coros og Larq


Batteri og bakterier – hva har det med løping å gjøre? Vi presenterer her en løpeklokke med overlegen batterikapasitet og en selvrensende, antibakteriell drikkeflaske. Perfekte gadgets for vårløpinga.

Ting som varer er i vinden. Engangsbestikket og plastprodukter er på vei ut. Bra for planeten og bra for oss. Likevel: Hvert minutt brukes en million plastflasker verden over, og hver dag lader vi mobilen én til to ganger.

Med klokke fra Coros og drikkeflaske fra Larq, slipper du både daglig lading og urent vann i drikkeflaska.

En ener på batteri

I løperverdenen har det fram til de siste årene vært lite konkurranse å spore på klokkemarkedet. Det er et par merker som har preget de aller fleste håndledd, i hvert fall blant norske løpere.

De siste årene har flere produsenter kommet på banen, deriblant amerikanske Coros, og løpere kan nå velge blant et bredt utvalg av klokker og filtrere på de egenskapene som er viktig for seg.

For mange løpere er batterikapasitet en viktig faktor når de skal velge klokke. Vi har nok av dingser som må lades til enhver tid.

Når du plutselig har tid til å klemme inn en løpetur, har du ikke tid til å måtte lade klokka først. Da er det deilig å vite at batteriet er med deg, uansett hvor lang turen blir.

COROS Pace 2 har fått en 20 % økning i batterikapasitet fra forgjengeren. Med denne på armen kan du løpe i 30 timer med full GPS-ytelse.

Har du tenkt å holde på enda lenger, kan du sette klokka i UltraMax GPS Mode, så får du hele 60 timer til rådighet.

I vanlig klokkemodus varer Coros Pace 2 i 20 dager.

Funksjonell og lett

I tillegg til å være en pålitelig og utholdende treningskompis, har Pace 2 også masser av funksjoner og egenskaper som gjør at du får optimalisert treningen din.

Pace 2 har både en mer kraftfull prosessor, mye mer RAM og langringsplass enn forgjengeren. Urskiven og skjermen har også fått nytt design, og gir deg tydelig alt du trenger av informasjon underveis i økta.

Alt dette har forenklet brukeropplevelsen med mange hakk. Du kan spare rundetider, holde styr på hjertefrekvens og planlegge neste treningsøkt bare med pekefingeren.

Med sine 29 gram er faktisk COROS Pace 2 den letteste GPS-klokka i verden. Men til tross for nett og lett utseende, er klokka en solid kraftpakke fullspekket av funksjoner som gjør treningshverdagen lettere.


COROS Pace 2

Vekt: 29–36 gram avhengig av bånd
Batteri: 30–60 timer avhengig av GPS-mode

  • Barometer
  • Kompass
  • Søvnmonitor
  • Optisk hjertesensor
  • Telefonvarsler
  • … Og mye, mye mer!

Friskt vann for alltid

Drikkeflaskene fra Larq er revolusjonerende i sin selvrensende teknologi. Hver andre time aktiveres PureVis-teknologien som nøytraliserer over 99 prosent av bakterier som E.coli i drikkevannet.

Dette gjør at du alltid har friskt, luktfritt og rent vann tilgjengelig, selv om flaska har ligget i treningsbagen siden forrige uke.

I tillegg er det utrolig lettvint når du er ute på treningstur, enten det er i fra en kran på en flyplass, et hotell i utlandet eller i en bekk i marka.


Drikkeflaskene fra Larq kommer i forskjellig utforming. Du kan velge den selvrensende varianten, eller en flaske med innebyggdet filter. Filteret kan rense opp til 150 liter vann før det må skiftes ut. Dette tilsvarer 300 plastflasker.

I tillegg kan du velge Larq-flasker med isolering som kan holde drikken kald eller varm i opptil 12 timer.

LARQ selvrensende drikkeflasker

  • PureVis-teknologien nøytraliserer 99 % av alle bakterier som for eksempel e.coli.
  • Teknologien aktiveres hver andre time og holder vannet rent og luktfritt.
  • Flaskene kan også fås med et plantebasert filter som effektivt renser vekk forurensning som kvikksølv og klor fra vannet.

Sponset innlegg
Magi og galskap i Etiopia

Magi og galskap i Etiopia


For å bedre forstå hemmelighetene bak den etiopiske løpesuksessen, har den britiske antropologen – og 2:20-maratonløperen – professor Michael Crawley studert den etiopiske løperkulturen innenfra. Crawleys innsikt, gjengitt i boken Out of thin air, kan kanskje ikke måles objektivt i et laboratorium, men det kan forandre synet ditt på løping for alltid.

Tekst: Utdrag fra boken Out of thin air av Michael Crawley / Illustrasjoner: Antonio Sortino

Mengden mennesker i den kullsvarte gata overrasker meg. På amharisk er ordet for morgengry “goh!”, og folk har en tendens til å starte dagen som om dette ordet ble ropt ut høyt, som et startskudd. 

Menn går målbevisst over den støvete gata, grupper med mennesker venter på minibussene som går inn til bysentrum.

Et barn i en blek Arsenal-trøye bøyer seg ut fra en av dem og tester engelsken sin: “Where are you go?” roper han. “Entoto!”, svarer jeg innen han forsvinner inn i mørket igjen.

Når jeg klyver om bord på Moyo Sports-teamet sin buss er den full av slumrende løpere.

Iført hettegensere eller drapert i tradisjonelle “shammas” i bomull ser de ut som en høyst uventet blanding av munker og boksere som alle forsøker å karre til seg ytterligere noen minutter med søvn før treningen begynner.

Hailye, assisterende trener, konsulterer mobilen sin for å kunne instruere sjåføren om hvor neste henting av utøvere skal skje.

Løperne står i mørket ved veikanten, side om side med arbeiderne som venter på sin transport.

I det bleke morgenlyset skimter vi konturene av en og annen løper som passer på å trene nå, innen veiene blir alt for trafikkerte.

Silhuettene deres er spøkelseslignende, som øyeblikksbilder fanget i den lyskasteropplyste morgendisen innen de forsvinner i mørket igjen.

Bussen jobber seg oppover svingete veier, forbi boligområder som fortsatt ligger mørklagt.

Mens vi kjører går sola langsomt opp og minibussens interiør blir tydeligere. Dashbordet er pyntet med kristne ikoner og på frontruta er det festet to klistremerker: til venstre en hvit due, til høyre en stor Nike-logo.

Når asfalten tar slutt går veien over i brostein og deretter over til å være en smal grusvei som fortsetter oppover gjennom serpentinsvinger mot startpunktet for treningsøkta vår.

Når veien blir alt for smal, stopper bussen.

I tekstmeldingen jeg fikk av Hailye for noen uker siden anbefalte han meg å reise hit: “Entoto er hemmeligheten bak Haile Gebrselassies utrolige seier og prestasjon i Berlin.”

Men det viste seg snart at denne “hemmeligheten” ikke var særlig hemmelig – i hvert fall ikke i hovedstaden Addis Abeba.

Mange av løperne jeg har trent med de siste ukene har allerede hvisket om det myteomspunne fjellet.

– Nå er vi på 3800 meters høyde. Du kan sjekke det selv på internett! sier lagets hovedtrener Meseret.

Jeg svarer at jeg ikke er helt overbevist. Vi befinner oss på en høyde som tilsvarer halvparten av Everest, og så skal vi løpe oppover?

Det viser seg til slutt at den eksakte høyden ikke er så viktig, men troen på den. Å trene her skader ikke noens lungekapasitet, men det kan gjerne løfte en ung løpers kapasitet når det gjelder å drømme stort.

– Luften her oppe er spesiell, sier Aseffa mens han strekker på kroppen etter bussturen. Teklemariam, hvis høye hårfeste de andre løperne mener kommer av ekstraordinær tankekraft, forklarer:

– Det er bra for hemoglobinet. Kjenner du til hemoglobin?

– Ikke personlig, spøker jeg, mest overrasket over at han har det ordet i sitt svært begrensede engelske vokabular.

– Man løper bare veldig sakte. Luften er spesiell.

Teklemariam sier at jeg skal slå følge med ham og starter deretter å jogge i retning skogen, bak de andre løperne. Når vi har løpt en stund begynner kroppen min å våkne til liv, musklene varmes opp noe raskere enn morgenluften rundt dem.

Selv om jeg aldri før har løpt på denne høyden, føles kroppen akkurat slik som den pleier på en morgenøkt, hvilket er en god følelse i dette fremmede miljøet.

Kroppen mykner opp og sakte men sikkert faller jeg inn i den samme lette rytmen som Teklemariam.

Man løper bare veldig sakte. Luften er spesiell.

De som bare løper på følelsen klarer seg ikke

Solens stråler flimrer gjennom eukalyptustrærne langs stien, og den eneste lyden vi hører er lyden av stegene våre.

Etter en stund byttes stillheten fra bussen ut med den leende småpraten som er så karakteristisk for morgenøktene her i Etiopia. Så lenge gruppen som løper rett foran oss fortsetter å snakke, vet jeg at farten er rolig.

Etter at vi har forsert to lengre bakker rett etter hverandre, begynner vegetasjonen å forandre seg. Trærne ser nesten unaturlig rette ut nå, der de stolt strekker seg mot himmelen.

Etter hvert blir det mer glissent mellom dem, og et karrig, månelignende landskap brer seg ut langsmed stien som fortsetter oppover.

Tankene mine vandrer, den tynne luften her oppe gjør det vanskelig å fokusere. Jeg synes stien minner om skogen der jeg vokste opp, og forestiller meg den i en enorm glasskrukke tom for oksygen.

Stien, som til å begynne med fulgte fjellets naturlige kupering, tar nå mer vilkårlige veivalg opp bakkene.

Beina mine blir tyngre og tyngre etter hvert som mengden oksygen til arbeidende musklene blir mindre og mindre.

Små grupper på to eller tre løpere drar fra hovedfeltet foran meg. En uuttalt beslutning om å øke tempoet har tydeligvis blitt tatt og lukene mellom grupperingene øker.

Spesiell luft, sikksakk-løping, hyener … Den etiopiske natta kan by på så mangt. Illustrasjoner: Antonio Sortino

Det hele skjer nesten umerkelig i begynnelsen, før det plutselig går urovekkende fort. Nå får jeg store problemer med å henge med, og det på en måte jeg aldri har opplevd tidligere.

Jeg har kun befunnet meg på høy høyde i en uke og nå klarer ikke lungene håndtere anstrengelsen mer. Beina mine skjønner ikke hvordan de skal respondere på den plutselige oksygenmangelen.

Jeg fokuserer først på å bare løfte ett bein av gangen, deretter på å nå neste falske bakketopp.

Til slutt forsøker jeg bare å unngå gangfart. I stedet for å løfte blikket og ta inn omgivelsene, innsnevrer jeg fokuset på den svingete stien foran meg mens jeg befaler beina mine å fortsette framover.

Endelig sakker Teklemariam slik at jeg tar ham igjen. Han forsikrer meg om at det bare er to hundre meter igjen å løpe.

Etter noen hundre meter spør jeg hvor langt det er igjen nå, og han svarer: “Jeg sa jo det, to hundre meter.”

Sånn fortsetter vi, og Teklemariam synes spøken hans blir morsommere desto lenger vi holder på.

Det blir den ikke.

Nå kryper jeg framover. Ut av porene mine svettes rent salt og jeg kunne ønske jeg fikk nok luft til å si imot ham.

Etter hvert stabler jeg meg rundt et hjørne og der står bussen, jeg kan endelig stoppe opp.

To minutter senere har Teklemariam allerede hentet seg inn igjen og ler like smittende som den store Haile Gebrselassie.

Klokka er ikke mer enn halv åtte om morgenen og vi har allerede løpt over tjue kilometer. Sola har gått opp over Addis og vi er tilbake ved utgangspunktet tidsnok for å rekke å se hovedgruppen kjøre intervaller oppover og nedover en bratt bakke som avslutning på morgenøkta.

Jeg elsker det her.

Jeg står ved siden av Meseret på 3500 meters høyde og skuer utover det kuperte åkerlandskapet nedenfor oss.

Når gruppen med løpere løper om kapp oppover bakken roper Meseret “Na! Na!” for å få dem til å løpe fortere.

Hvert intervalldrag er en konkurranse, som oftest vunnet av Tsedat. Han er 152 centimeter lang med små ben som trommer kraftfullt under ham.

Mens vi sitter i gresset etter økta kommer flere løpere ut fra skogen og virrer rundt på området før de forsvinner inn blant trærne. En del løper to og to, andre i store grupper på femten løpere eller flere. Ingen løper alene.

Jeg kommenterer den store mengden løpere. Meseret nikker.

– Minst fem tusen i Addis Abeba. De starter som en stor flokk med fugler, men etter hvert krymper de til nesten ingenting. Bare noen få kan bli fremgangsrike. Av de hundre løperne du har sett her i dag kan du telle de fremgangsrike på én hånd.

Jeg spør hva som kreves for å få fremgang.

– De som lykkes er de som ser med øynene og tenker med hjernen før de begynner å bruke beina. De som bare løper på følelsen klarer seg ikke.

Det kan virke som et merkelig svar, særlig hvis man, som jeg, forventet en klisjé om hardt arbeid og å gi 110 prosent.

De som lykkes er de som ser med øynene og tenker med hjernen før de begynner å bruke beina.

Stedet der drømmene lever

På starten av 1900-tallet skrev den tyske sosiologen Max Weber at menneskene i vesten hadde blitt desillusjonert og nå betraktet verden mer rasjonelt.

Han mente at den moderne vestlige verden er overbevist om at det ikke finnes uberegneligheter, ingen mystiske krefter som påvirker verden, men at alt i prinsippet kan beherskes og kontrolleres ved hjelp av rasjonelle beregninger.

Dette synspunktet stemmer enda bedre i dag enn da Weber skrev det.

Vi løper med pulsmålere og gps-klokker i en forutbestemt fart. Vi registrerer øktene våre på apper som Strava og tuller med at “det ikke har skjedd” om det ikke er lastet opp og kan sammenlignes med andres prestasjoner.

Idrettsfysiologer tester utøvere for å fastslå deres fysiske parametere. Vi tror vi kjenner våre begrensninger.

Det som lokket meg til Etiopia er at løperne her tror at nettopp “uberegnelige, mystiske krefter” har enormt stor betydning for deres fremgang.

Hvorfor skulle de ellers reise i timevis, tre ganger i uka, for å løpe på en plass som Entoto?

Å stå opp klokka fire om morgenen for å kjøre opp til et hellig sted med “spesiell” luft gjør at løpingen her minner mer om en pilgrimsferd enn en fritidssyssel.

I Etiopia har jeg blitt fortalt at energien kontrolleres av engler og demoner. At heksedoktorer kan hjelpe deg med å ta over en annen løpers krefter.

Her har en løper fortalt meg at han i en drøm har sett at han skal løpe 10 000 meter på 25,32 – nesten 40 sekunder raskere enn verdensrekorden – uten å tvile på budskapet.

Her har man sagt at luften i Entoto kommer til å gjøre meg til en 2.08-løper på maratondistansen.

Etiopia er rett og slett et sted fylt av magi og galskap – et sted der drømmer lever i aller høyeste grad.

En lang rekke med løpere springer i sikksakk over feltet foran oss. Hver gang løperen i tet svinger, følger rekken etter. Jeg spør Meseret hvorfor de gjør dette.

– Jeg vet ikke. De lærer det der av hverandre, det er ingen som har sagt at de skal løpe på den måten, sier han.

Også dette overrasker meg – en trener som medgir at løperne lærer av hverandre, ikke av ham?

Langt fra den vestlige besettelsen av jakten på marginale fordeler, i en verden der forskerne forsøker å kartlegge eksakt hva som kreves for å få fremgang i idrett, har jeg i Etiopia opplevd en helt annen måte å forholde seg til løping på – kreativt, intuitivt og eventyrlig.

Samtidig har mediedekningen av blant annet ulike prosjekter med formål om å løpe maraton på under to timer løftet fram vestlige forskere som de virkelige “ekspertene” på østafrikansk løping, men da har oppmerksomheten vært rettet mot tekniske innovasjoner som karbonfiberplater og aerodynamiske gruppeformasjoner.

Men som en ung etiopisk løper formulerte det for meg: “En forsker kjenner ikke tiden, en doktor løper ikke.”

Vi forestiller oss at toppidretten på verdensnivå er styrt av idrettsforskning og lab-tester, men det finnes forskere som innrømmer at en vanlig løpskonkurranse kan være en bedre måte å måle relevante fysiologiske aspekter på, enn en hvilken som helst laboratoriumstest.

Og for en etiopisk løper finnes det ikke en mer objektiv test enn å konkurrere fra punkt A til punkt B. Ifølge etiopierne er dette den beste måten å lære seg mer om løping på: Å løpe – mye.

En forsker kjenner ikke tiden. En doktor løper ikke.

I løpet av min tid i Etiopia fikk jeg også bekreftet at det ikke råder noe motstandsforhold mellom å prestere på høyeste nivå og å nyte løpingen i seg selv.

Gjennom å få en bedre kontakt med kroppen og miljøet ved å følge intuisjonen kan vi fortsatt nå målene våre – uten å ofre det som var forlokkende med løping i starten.

Den etiopiske løperkulturen viser at det finnes et alternativ til den sjelsdrepende og vitenskapstunge treningsmetodikken som dominerer idretten globalt, og som har dryppet ned på oss lekfolk.

Vi kan alle lære noe om løping fra mennesker som er sunt skeptiske og som våger å stole på kunnskap som er blitt ervervet gjennom erfaringer i stedet for gjennom vitenskap.

I Etiopia har jeg oppdaget alternative måter å se på idrettspsykologi på, formulert av mennesker som aldri har hørt ordet idrettspsykologi før.

For dem er løpingens hemmeligheter alt for mystiske til at de skal kunne destilleres i et reagensrør.

Teksten er hentet fra boka
Out of Thin Air
av Michael Crawley.


Runner’s World starter egen løpegruppe

Runner’s World starter egen løpegruppe


RW starter opp sin egen løpegruppe i Oslo, med mål om å komme i form til sesongstart. Bli med på en sosial, lærerik, morsom og bittelitt slitsom 12-ukersperiode.

Formålet med RW sin løpegruppe er å ha det gøy på trening, samtidig som du får nye løpevenner og kunnskap om både løpetrening, kompletterende styrketrening, teknikk og intensitetsstyring. Og selvfølgelig er det et mål å få deltakerne i bedre form til våren og løpssesongen.

Første økt er tirsdag 18. januar klokka 18.00. Deretter holder vi på i 12 tirsdager framover, helt fram til påske.

Kvalitetsøkter og kunnskapspåfyll

Treningsplanen vi skal gjennom på disse tolv ukene er utarbeidet av RW-spaltist Askild Vatnbakk Larsen, som selv er en habil løper i tillegg til at han har solid trenererfaring og en mastergrad i biomekanikk fra Norges idrettshøyskole.

Vi lover kvalitet på øktene og kunnskapspåfyll underveis. 12-ukersperioden inneholder en test i uke tre, og avsluttes med en lik test for å måle framgang.

Vi har alltid et pakketilbud hvor du kan kjøpe alle resterende økter og spare 200 kroner. Det betyr at du kan få en god treningsbolk selv om løpegruppa allerede har holdt på noen uker.

Du kan selvfølgelig også velge å kun melde deg på et par enkeltøkter. Dette er helt opp til deg.

Praktisk info

Oppmøtested er RW-kontoret i Nydalsveien 36a, Oslo. Her kan du legge fra deg bagasje før økta. Dørene er åpne fra 17.45, og vi starter økta presis klokken 18.00.

Øktene gjennomføres utendørs i området rundt Nydalen (Voldsløkka, Nordre Gravlund, Akerselva). Kle og sko deg etter vær og føre.

Varigheten på øktene er cirka en time.

Vi understreker at denne løpegruppa er for alle – uansett nivå. Vi legger opp øktene slik at alle kan løpe i sitt tempo!

Øktene holdes av RWs coacher. Du vil enten møte Ole Martin Synnes, Sara Skarabot Pedersen, Maria Sørbø eller Askild Vatnbakk Larsen.

Vi gleder oss! Vel møtt!

Se øktene her:

Økt 1 – intensitetsstyring

Tirsdag 18. januar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min. Intensitetsstyring-session. 4 x 5 min progressiv intervall (pause: 2–3 min).

Reflekter over følelse av intensitet på de ulike intervallene i forhold til dine andre løpeøkter. Hardere? Roligere?  Tren hardt, men smart. Målet er å komme like langt eller lengre for hver intervall. 2 poeng for hvert drag som er lengre enn det forrige.

Økt 2 – Teknikk-session

Tirsdag 25. januar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Hurtighetsdrag 6 x 45 sek (flatt) + 5 x 12 sek (bakke). Avslutter med spenst på gressmatta.

Hvordan kan raske korte drag gjøre deg bedre på lange distanser? Hva skjer med løpeteknikken? 

Fokus på “maksimal flytfart” på flate i 45-sekundersdrag. 90 % av max spurt på bakkespurter. Horisontale og vertikale spenstøvelser. 

Økt 3 – intervaller

Tirsdag 1. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min. Intervall 8 x 3 min (Pause: 1–2 min)

Løpes i kupert runde. Målet er å finne en intensitet som er anstrengende, men der du klarer samme distanse gjennom alle dragene. Ekstra fokus på fall i kroppen + rask frekvens i motbakke. 

Økt 4 – 3000-meterstest!

Tirsdag 8. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 15 min + 2 stigningsdrag. 3000-meterstest.

Alternativt 5 x 5 min progressive intervaller for de som ikke ønsker å teste.

Anbefaler alle å være med på testen. Dette er ikke ment å være konkurranse, men en måte for deg å få et objektivt svar på hvor formen din ligger. Basert på resultatet fra din test kan du regne ut din terskel-hastighet, samt hva du kan forvente å løpe 10km og halvmaraton på per i dag. 

Økt 5 – terskelintervall

Tirsdag 15. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 15 min + dynamisk bevegelighet. Terskelintervall 7–10 x 3 min. Pause: 1–2 min

Fokus i dag er å finne din terskelhastighet og holde den på alle drag. Nøkkelord er “behagelig anstrengt” og “kontroll på pust og melkesyre.

Økt 6 – terskel og hurtighet

Tirsdag 22. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. 4 x 1000 meter (Pause: ca 2 min (til vi samles)). Deretter 3–4 x 200m (Pause: ca 1 min og 45 sek). Intensitet 4–5.

I dag er det fokus på VO2 max og høy hastighet. Målet er likevel å løpe ca 5 sek raskere for hver 1000-meter, så pass på åpningshastigheten. På 200-meterne skal vi holde så høy hastighet som vi klarer med kontroll på teknikken og avslappet kroppsholdning.

Økt 7 – terskelintervall

Tirsdag 1. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. Progressive intervaller 6 x 4 minutter. Pause: 2–3 min (til vi samles igjen).

Løp progressivt lengre for hver intervall. Sett strek/merke der du ender opp på første intervall og prøv å kom noen meter lengre for hvert drag. Økta skal føles behagelig anstrengt, med mulighet for å gå all-in på de to siste intervallene for de som vil.

Økt 8 – synkende intervaller

Tirsdag 8. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. Synkende intervall 6-5-4-3-2-1 min. Pause: ca ½ av dragtid (til vi samles igjen. Avslutter med 3 x raske steg i trapper hvis tid. Intensitet 3-4+

Fokus: Forsøke å løpe intervallene i et tempo som tillater deg å løpe raskere for hvert drag. Husk at intervallene blir kortere, så du kan tillate deg å gi på litt fra starten.

Økt 9 – terskel og hurtighet

Tirsdag 15. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. 4 x 1000 m (Pause: ca 2 min (til vi samles)). Deretter 3-4 x 200m (Pause = ca 1 min og 45 sek). Intensitet 4–5.

Fokus: I dag er det fokus på høy hastighet. Målet er likevel å løpe ca 5 sek raskere for hver 1000-meter, så pass på åpningshastigheten. På 200m’erne skal vi holde så høy hastighet som vi klarer med kontroll på teknikken og avslappet kroppsholdning.

Økt 10 – løpsspesifikk styrke + subterskel

Tirsdag 22. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + dynamisk stretching for bena. 20 minutter med løpsspesifikke styrketreningsøvelser (stasjontrening). Deretter 4 x 3 min intervaller sub-terskel (behagelig anstrengt). Pause: ca 2 min) Intensitet: 3

Fokus: Vi har 40 sekunder per styrkestasjon. Fokus på å gjennomføre øvelsene teknisk bra, og med eksplosivitet der det kreves. Kvalitet foran flest mulig repetisjoner. Intervallene gjennomføres behagelig anstrengt, med mål om å komme like langt eller noen få meter lenger per drag.

Økt 11 – hurtighetstrening

Tirsdag 29. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + dynamisk stretching. Hurtighetstrening.

  • 6 x 45 sek (85 % av max spurt) Pause: 90 sek
  • 6 x 12 sek i bakke (95 % av max spurt). Pause: 1 min

Trappeøvelser hurtighet + spenst

Fokus: Dette er trening for å forbedre løpsøkonomi og løpsspesifikk styrke. Ha alltid fokus på en avslappet men kraftfull teknikk på spurtene. I trappene: Max innsats i hvert hopp!

Økt 12 – avsluttende test

Tirsdag 5. april kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 15 min + 2 stigningsdrag. Ny test: 3000 meter!

Alternativt 5 x 5 min terskelintervall for de som ikke ønsker å teste.

Hvor mye er det mulig å forbedre seg på syv uker? Mulighet for de som var med på forrige test å sjekke hvor stor fremgang de har hatt, og mulighet for de som ikke fikk deltatt på den første testen til å få en formsjekk.