Den 1. februar lanseres Cielo X1 – HOKAs mest avanserte innovasjon med karbonfiberplate, PEBA-skum og aggressiv rocker. Utviklet for flyt, fart og godt driv i steget på konkurransedagen.

Pressemelding fra HOKA / Run Norge

At løpesko både er en vitenskap og en slags kunstart, er Cielo X1 et godt eksempel på. Vi snakker i alle fall om state of the art både når det kommer til skummet og karbonfiberplaten.

Gjennom utviklingen av Cielo X1 har vi kontinuerlig holdt foten jevnt hardt på gasspedalen og sørget for å eliminere alt som ikke var nødvendig. La oss ta en titt på innovasjonen og teknologien.

Suveren respons

Cielo X1 er HOKAs desidert mest responsive sko og balanserer energiretur og demping på en overlegen måte.

Skummet som er brukt i mellomsåla er det beste av det beste, såkalt PEBA-skum. PEBA står for polyether block amide og er en blanding av myke gummiaktige polyether-komponenter og stivere polyamid-komponenter, dette stoffet varmes opp og formes til et sprettens skum med fantastiske egenskaper: PEBA-skum er lett, fleksibelt, elastisk og slitesterkt. Ikke minst er det enormt responsivt. I tillegg takler det både varme og kaldere temperaturer godt. Flere av toppmodellene til HOKA har dette skummet, fra produsenten Pebax®.

I Cielo X1 finner vi to lag med dette PEBA-skummet i en såkalt ProFlyX™-konstruksjon. Et mykere skum øverst mot foten for komfort, og et noe stivere og mer sprettent lag nederst. Det nederste laget har også cut outs hvor det er fjernet skum under fotbuen og i hælen for å spare vekt.

Nederst finner vi akkurat passe med slitegummi, strategisk plassert. Nok til at grep og slitestyrke er ivaretatt, sparsommelig nok til at det ikke går ut over vekten på skoen.

Sålehøyden er pushet til det maksimale for hva som er lovlig på gateløp, med en stack på 40 mm i hæl og 33 mm i forfot. Hvis du er kjapp i hoderegning har du allerede funnet ut at det er et dropp på 7 mm, og kombinert med en aggressiv MetaRocker™-geometri er dette absolutt en sko som trives i fartsretningen.

Fly human fly

Midt imellom de to skumlagene ligger det en karbonfiberplate – med vinger, som seg hør og bør for et merke med «Fly human fly» som mantra.

Denne karbonfiberplaten har flere egenskaper: For det første er den kurvet i formen og bidrar til ytterligere snert i steget. I tillegg er den nødvendig for å stabilisere og stive av de to skumlagene, slik at løperen får nyttiggjort seg av responsen fra skummet.

Ved mellomfoten og forfoten har platen vinger både på innsiden og utsiden av foten. Disse vingene bidrar til enda bedre stabilitet, noe som kommer godt med i skumhavet.

Voila! En skum-plate-skum-sandwich med uovertruffen respons uten instabilitet.

Sitter som et skudd

Overdelen består av en engineered strikket overdel som setter seg som en sokk på foten. Lett og pustende, men samtidig solid nok til å bidra til trygt og godt fothold. Den asymmetriske pløsen er festet i overdelen, og etter at du har fått lagt den slik du foretrekker og strammet til, rikker ikke lissene seg en millimeter. Hælkappen graderes fra relativt fast nederst til mykere oppover, og to puter på hver side av akillesen sikrer god komfort for både hæl og sene.

Denne raske raceren passer aller best på distanser fra 10 kilometer og opp til maraton. Vi rakk å teste den utendørs et par turer før snøen kom her på Hamar, og gleder oss enormt til å ta den vekk fra møllebåndet og ut på veiene til våren.