Annonse fra Altra Running.

Dette er ikke en sensasjonell historie om en person som har gått fra å veie 100 kg til å bil en sprek ultraløper på 70, beklager å måtte skuffe deg. Det handler rett og slett om gleden ved å løpe i naturen, og en vedvarende dedikasjon som til slutt har gjort at Sondre Amdahl ligger godt plassert oppe i verdenstoppen i ultraløping. Nærmere bestemt ultraløping i fjellet.
– Jeg liker det best når det er over 100 kilometer i terrenget, med syv, åtte tusen høydemeter, forteller han. Mange vil kanskje mene at det er litt sensasjonelt likevel.

Godt plassert i verdenstoppen
Som student i Australia på begynnelsen av 2000-tallet begynte han å løpe mer og mer. Varmen og studenttilværelsen tillot det. Da han flyttet tilbake til Norge igjen kom hverdagen snikende med barn og jobb, hvilket til slutt resulterte i seks år uten løping, før Sondre bestemte seg for at han måtte gi det et ordentlig forsøk.
– I 2011 fikk jeg sansen for løping i terrenget, eller ultraløp i fjellet. Å løpe rundt og rundt inne på en bane er ikke noe for meg, forteller Sondre. 2013 skulle bli et godt år. Han hadde tid til å reise mye og utvikle løpingen i ulikt terreng rundt om i verden. Det ble mange løp i Spania og Frankrike – Sondre ble bare bedre og bedre. De siste fem årene har han opprettholdt posisjonen sin som en av verdens beste fjell-ultraløpere. I 2015 tok han en andreplass i Hong Kong 100 – et løp på, ja nettopp, 100 kilometer med hard konkurranse. Tidligere har han også en solid syvendeplass fra et av de største løpene i denne klassen, nemlig Ultra-Trail du Mont Blanc. Et løp på 168 kilometer.


Sondre Amdahl og resten av startfeltet i Ultra-Trail Mount Fuji i Japan, 2015.

Hva er formelen?
Det er fristende å spørre seg hvordan man blir god i nettopp ultraløping i fjellet. Svaret er irriterende enkelt.
– Det dreier seg i hovedsak om at jeg har trent mye på det – du blir god på det du gjør mye, forteller Sondre. Han vokste opp i Trysil, hvor han nå er bosatt igjen, og har flittig benyttet seg av skogen og fjellet som treningsarena, hele livet. Mange tenker at ultraløpere som Sondre, som tilbakelegger konkurranser som strekker seg over flere døgn, nødvendigvis må legge ned ekstreme treningsdoser, hvilket sikkert er altoppslukende og krevende. Slik er det ikke, ifølge Tryslingen:
– Det er ikke snakk om så mange timer, og det er ikke så krevende. Jeg løper litt hver dag fordi jeg liker det – mellom halvannen til tre timer om dagen. I forhold til mange andre er ikke dette så mye i det hele tatt, men jeg legger ned jobben og liker å utfordre meg sjøl, og jeg liker å løpe i fjellet, sier Sondre.


Sondre Amdahl i storslåtte Zion National Park, Utah.

Man må tørre
Så enkelt kan det altså være. Men det finnes en vesentlig ingrediens til: Sondre stiller alltid godt forberedt til start, og han tør. Han tør å konkurrere mot de aller beste. Et startfelt med toppløpere er ingen trussel, men snarere en god utfordring.
– Det er det fine med ultraløp i mine øyne, å kunne stille seg på startstreken ved siden av de beste i verden. Jeg liker utfordringen og synes det er veldig artig.


Sondre i tet. Her fra Antelope Island rett nord for Salt Lake City, Utah.

En viktig støttespiller i Altra
Det fineste med ultraløping er utvilsomt naturopplevelsene, understreker han.
– Å kunne være ute i naturen og løpe i fjellet – jeg får sett utrolige steder som jeg ellers ikke ville opplevd, forteller Sondre og trekker frem perler som Hornindal, det skotske høylandet, ørkenen i Oman, Marokko, Costa Rica…
– Jeg liker jo å løpe mye, og for å kunne løpe mye, så har jeg måttet ha et konstant fokus på å holde meg skadefri og å nyte utviklingen. Jeg vokste opp med stabilitetssko, joggebølge og en oppfatning om at man skulle lande på hælen og rulle frem på forfot, men jeg kjøpte aldri det konseptet helt. De siste årene har jeg prøvd å utvikle teknikken til det bedre for å holde meg skadefri. Altra har vært et hjelpemiddel her, med sine nulldroppsko med bred tåboks. Jeg løper ikke teknisk perfekt enda, men jeg tenker på det hver gang jeg er ute og løper. På denne reisen har Altra vært veldig viktig for meg, forteller Sondre som fint kan løpe i 30 timer i strekk uten å få en eneste vannblemme, takket være Altra.

Får du gnagsår, løper du i feil sko
I fjor gjennomførte han et ørkenløp i Marokko – et etappeløp på til sammen 260 kilometer – ikke en eneste blemme.
– Jeg blir lei meg når jeg møter folk med blodige føtter surret inn i tape, som tenker at dette er en av de nødvendige bakdelene med løping. Slik er det ikke, sier han og trekker frem Altra-modellen Lone Peak som en favoritt, ved siden av Paradigm, nyheten Escalante og terrengmodellen King MT.
Til «kortere» løp er den lette Superior-modellen å foretrekke.

I mai går ferden tilbake til Australia for sesongens første konkurranse – landet hvor han for mange år siden plukket opp løpingen. Denne gangen returnerer han som en av verdens beste ultraløpere.