Vi har testet 11 terrengsko, og kåret beste allround, beste nykommer og beste minimalist.

Terrengsko er ikke lenger bare løpesko tilpasset terreng. Nå finnes det mange ulike modeller for ulike typer løping, underlag og preferanser.
Testutvalget spenner altså fra modeller som skulle kunne betegnes som asfaltsko – det vil si godt dempede og stabile løpesko men med en litt grovere såle – til tynne og lette barfotsko. Derimellom finnes det flere ganske typiske terrengsko, med litt demping og stabilitet, men likevel en hel del fleksibilitet.

Slik testet vi
Testgruppen har i seks uker løpt med skoene i terreng, på ulike typer underlag, og da fokusert på flere variabler som er relevante for terrengsko: grep, stabilitet, løpsfølelse, beskyttelse, passform og kvalitetsinntrykk. Testprotokollene og beskrivelsene er sammenfattet til en felles bedømming og karakter for hver sko. Alle skoene er veiet av oss i størrelse 44,5/US10,5.

Minimalistiske sko
I denne testen finnes det tre modeller som helt klart er innenfor kategorien minimalistiske løpesko. Det som særtegner minimalistiske løpesko er fraværet av dempemateriale, noe som gjør at skoene får en meget tynn såle. Kontakten med underlaget blir svært godt. Dette er sko som passer for de som ønsker å løpe i terrenget med mer følelse mot underlaget. Løperen bør også ha en godt trent løpsmuskulatur for å kunne løpe uten demping.

Det er tre sko i denne testen som havner i kategorien minimalistisk:
New Balance MT110
Vivobarefoot Breatho Trail
Merrell Mix Master 2 Waterproof

Testresultatene


Asics Gel-Fuji Elite
Vekt: 306 gram
Veil.pris: 1200
Karakter: 9/10
Ny modell fra Asics, med litt lavere mellomsåle og teknologi hentet fra deres eget speed-sortiment. Kjennes velbalansert, ganske nøytral og har fin løpsfølelse. En ganske klassisk Asics-sko når det gjelder passform, men med en grovere såle og en bra snøring som kan puttes inn i en lomme i tunga. En perfekt allroundsko for alle typer av terrengunderlag eller gateløp.

PLUSS: Velbalansert, robust sko som klarer det meste.
MINUS: Ikke det beste grepet i testen, men helt greit for en allroundsko.

Mer info på www.asics.no.

Adidas Adizero XT4
Vekt: 290
Pris: 1400
Karakter: 8/10
Endelig en terrengsko fra Adidas i lavvektkategorien og formel-1 klassen. Skiller seg tydelig fra de tidligere XT modellene. Lavere mellomsåleprofil, lavere vekt, ny gummi og mer mønster i yttersålen er de viktigste endringene. Grepet er blitt betydelig bedre. Oppleves også som en bra løpesko på grusveier med mye snert i sålen. Adidas har tatt store steg i riktig retning innenfor kategorien «lette terrengsko» med denne modellen, men de har fortsatt litt å gå på.

PLUSS: Meget stabil sko for å være så lett. Fast og smal hælkappe. Stiv yttersåle beskytter foten godt mot spisse steiner og røtter. Høy slitasjestyrke på yttersåle
MINUS: Overdel slites raskt. På våt stein finnes det bedre gummiblandinger. Kan være problematiske for brede føtter siden den er veldig smal over vrista.

Mer info på www.adidas.no.

Dynafit Feline Superlight
Vekt: 312 gram
Veil.pris: 1399
Karakter: 7/10
Feline er en annerledes terrengmodell fra skimerket Dynafit, produsert spesifikt for løping opp og ned steinete stier i alpene. Det merkes spesielt gjennom en stabil og dempet hæl, en vridstiv mellomdel og en fleksibel, lavere fremdel og en aggressiv mønstret såle. Tunger har en litt vanskelig snøreløsning, som dessverre gjør skoen litt vanskelig å justere.
Feline kjennes stabil og trygg i tøft terreng, med mye sten og grus, og gir til tross for sin oppbygning bra kontakt med underlaget. Den har en stabil konstruksjon, og grepet er fenomenalt. Særlig i oppoverbakke.

PLUSS: Fantastisk grep, ikke minst i fraskyvet. Bra beskyttelse rundt tåboksen.
MINUS: Komplisert snøring gjør skoen litt knotete å justere.

Mer info på www.dynafit.com.

Haglöfs Gram Comp
Vekt: 278 gram
Veil.pris: 1300
Karakter: 8/10
Asicseide Haglöfs lanserte nylig en serie terrengsko produsert i samarbeid med Asics, med blant annet Asics Solyte-materiale i mellomsålen og gel i hælen. Gram Comp har en aggressiv mønstret yttersåle og en stabiliserende plate i mellomdelen. Men med bare syv millimeter høydeforskjell mellom hæl og tå, en utrolig fleksibel tådel og en myk overdel gir Comp en løpsfølelse og kontakt med underlaget som er vanskelig å slå blant sko i denne kategorien.

PLUSS: Myk og følsom, bra løpsfølelse. Fine detaljer. Bra grep.
MINUS: Kan kjennes for spinkel for løpere som vil ha litt mer støtte.

Mer info på www.haglofs.com.

Inov-8 TrailRoc 245
Vekt: 271 gram
Veil.pris: 1348
Karakter: 8/10
Inov-8 har en gjennomgående lav profil på sine såler, bare seks millimeter skiller foten fra underlaget. Nye Trailroc 245 har tre millimeter høydeforskjell mellom tå og hæl (0 og 6 millimeter finnes som alternativ). Det gir en veldig enkel og tilsynelatende tynn sko, men Trailroc 245 har likevel forbausende mye komfort. Yttersålen gir et bra grep takket være tre ulike gummiblandinger og et klassisk piggmønster.
Da Trailroc 245 har ganske lite demping og er veldig fleksibel, så passer den først og fremst lette terrengløpere. Men modellen er likevel allsidig for ulike typer terrengunderlag, og passer også for lengre konkurranser.

PLUSS: Positiv følelse og komfort. Veldig bra i terrenget.
MINUS: Litt løs i framfoten. Sparsommelig med tåbeskyttelse.

Mer info www.inov-8.com.

Merrell Mix Master 2 Waterproof
Vekt: 316 gram
Veil.pris: 900
Karakter: 6/10
En lav terrengsko påtenkt litt eventyrlig allroundløping, med blant annet en vanntett overdel (finnes også i Gore-Tex), refleksdetaljer og en skikkelig forsterket tåboks. Merrell er også tro til sin minimalistiske filosofi, så Mix Master 2 har en lav såle, med bare fire millimeter høydeforskjell mellom hæl og tå. En beskyttelsesplate under framfoten skal fordele trykk fra underlaget.
Men yttersålens grep overbeviser ikke når det blir skikkelig sleipt. Skoen kjennes også ganske tett og litt klumpete og stiv foran, men løpsfølelsen er tross det overraskende positiv.

PLUSS: Stødig overdel og positiv løpsfølelse.
MINUS: Litt stiv i framfoten.

Mer info på www.merrell.com.

New Balance MT110
Vekt: 227 gram
Veil.pris: 1200
Karakter: 8/10
MT110 bygger videre på det fremgangsrike Minimus-konseptet, men har fått litt mer demping i særlig hælen, samt en høydeforskjell på fire millimeter mellom hæl og tå. Under fremre delen av yttersålen sitter en plate som skal beskytte mot stener, som vi opplever at også stiver opp fronten en del. Grepet i sålen er bra, og beskyttelsen på tåboksen er smart – men har en tendens til å slippe litt fra limingen mot overdelen. Deilig å løpe barbent i, og har en veldig fin løpsfølelse for gode framfotløpere.

PLUSS: Lett og skjønn løpesko som minner om barfotløping. Bra løpsfølelse og grep.
MINUS: Yttersålens liming går opp.

Mer info på www.newbalance.com.

North Face Hyper-Track Guide
Vekt: 289 gram
Veil.pris: 1100
Karakter: 7/10
Hyper-Track Guide er en dempet terrengsko med en høydeforskjell på åtte millimeter mellom hæl og tå. Mellomsålen er også mykere enn i tidligere skomodeller, hvilket gir bedre fleksibilitet og løpsfølelse.
Hyper-Track er en stabil og god sko med fin løpsfølelse som passer for allroundløping. Lav profil på yttersålens mønster gjør at den passer best for tørre, steinete forhold. Snøringen var litt upålitelig og hadde en tendens til å gå opp.

PLUSS: Stabil, velgjort nøytral sko med fin løpsfølelse. Bra allroundsko.
MINUS: Snøringen og grepet overbeviser ikke.

Mer info på www.thenorthface.com.

Salomon Sense Mantra
Vekt: 294 gram
Veil.pris: 1300
Karakter: 9/10

Etter den lette og minimalistiske S-Lab Sense lanserer Salomon ytterligere to Sensemodeller, Mantra og Ultra. Vi tester Sense Mantra – en mer oppbygd sko, med mer demping og beskyttelse i sålen enn S-Lab-versjonen. Modellen har likevel bare syv millimeter høydeforskjell mellom hæl og tå.
Mantra er en stødig, slitesterk allroundsko med bra demping, men den har ikke samme fleksibilitet og følelse som S-Lab Sense. En perfekt, nøytral mengdesko for den som vil ha litt mer støtte og demping.

PLUSS: Bra løpsfølelse til tross for oppbygningen. Bra grep.
MINUS: Anelsen hard. Hurtiglåsen er litt unøyaktig.

Mer info på www.salomon.com.

Scott T2 Kinabalu
Vekt: 293 gram
Veil.pris: 1300
Karakter: 8/10
Scotts letteste terrengsko er bygget for å gi både demping, støtte og beskyttelse i tøft terreng. Sålen har en tydelig rund profil, en teknologi som Scott kaller for e-ride, og som skal fremme overgangen fra hæl til mellomfot til fraspark. I kombinasjon med mellomsålen i «aero-foam» gir det en meget bra løpsfølelse og god stabilitet og demping. Kinabalu er en fin sko for allroundløping, men minner også ganske mye om en gatesko i oppbygning og følelse, og kjennes litt for snill i tøffere terreng.
Ganske tett passform og har et helt greit grep.

PLUSS: Bra løpsfølelse til tross for oppbygningen. Smarte detaljer.
MINUS: Ikke vårt førstevalg for tøffere og utfordrende terrengløping.

Mer info på www.scott-sports.com.

Vivobarefoot Breatho Trail
Vekt: 278 gram
Veil.pris: 849
Karakter: 7/10
Breatho Trail er en utpreget barfotsko for skogen. Passformen er meget romslig, særlig rundt tærne – og produsenten mener selv at deres størrelser er litt større enn mange av konkurrentenes størrelser. Sålen er bare noen millimeter tykk, og det er ingen høydeforskjell mellom hæl og tå. Overdelen kjennes luftig og puster bra. Yttersålen gir bra grep og går langt opp på skoens sider. Den er ingen integrert beskyttelsesplate. En fleksibel og minimalistisk sko med mye følelse, men mangelen på demping og støtte stiller krav til løperens styrke.

PLUSS: Utrolig følsom og tynn. Den gir mye kontakt med underlaget. Bra grep.
MINUS: Snøringen er litt lite følsom. Litt dårlig med beskyttelse for tærne.

Mer info på www.vivobarefoot.com.