Som første norske kvinne er Gabriella Mathisen klar for verdens mest fiendtlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.

Jungle Ultra er et etappeløp på totalt 230 kilometer fordelt på fem etapper. Løpet ansees som et av de mest utfordrende etappeløpene i verden, arrangert av Beyond The Ultimate som står bak flere lignende etappeløp.

Starten går søndag 4. juni, og deltakerne må selv bære med seg alt man trenger for å overleve en uke i jungelen. Sovepose, hengekøye, myggnetting, tak, medisinsk utstyr, mat …

– Jeg må også løpe med kniv i tilfelle jeg må forsvare meg mot dyr, forteller Gabriella til Runner’s World.

Starten for løpet går i Cusco i Andesfjellene på rundt 3500 meters høyde.

– Jeg skal ut på mitt livs største eventyr, ikke minst er det risikofylt. Her treffer elementene deg rått og brutalt. Luftfuktigheten, varmen, høyden, forteller Gabriella.

Hun belager seg på en våt og gjørmete og bratt uke hvor hun må være skjerpet og påskrudd til enhver tid.

– Det blir mye å vurdere, og samtidig skal jeg prestere.

Har med seg fortiden som en styrke

Veien fram mot løpet har ikke bare vært enkel. Det vil si, Gabriellas liv har ikke bare vært enkel. Tidligere har hun fortalt sin historie om en oppvekst med omsorgssikt, rus og prostitusjon til RW.

Kontrastene fra da til nå er enorm, og det kjenner hun litt ekstra på når hun snart står på startstreken i Jungle Ultra.

– Min oppvekst er ingen hemmelighet, jeg har vært i en tøff prosess, men har endt opp med drømmetilværelsen og ikke minst drømmetreneren, sier hun.

I tiden fram mot Jungle Ultra har hun nemlig blitt trent av den legensdariske ekstremsporteren Ben Dame, som blant annet har vunnet The Four Deserts Series, en løpsserie med ekstreme løp gjennom ørkener i Namibia, Mongolia, Chile og Antarktis, arrangert av Racing The Planet.

Gabriella har selv deltatt på flere av disse løpene, og kom på den måten i kontakt med Ben Dame.

Han har satt opp et hardt program til henne hvor hun har tilbakelagt hundrevis av kilometer i vær og vind på fjellet i hjemtraktene, og Gabriella kan røpe at hun er i bedre form enn noen gang.

– Jeg vokste opp med å bli fortalt at jeg ikke var verdt noe, ikke betydde noe … Og plutselig blir jeg trent av en av verdens beste i verdens tøffeste idrett, ultraløping!

Runner’s World besøkte Gabriella Mathisen på hjemlige trakter i fjor vinter. Les hele historien hennes her! Foto: Tonje Lien Wold

Jungelen kaller

Gabriella forteller at hun har sloss med fortidens demoner på trening, stemmer forteller henne at hun er en dritt.

– Treningen har vært knallhard og jeg har følt meg både skjør, sensitiv og sint. Men full av kraft har jeg levert på hver eneste økt, og det har vært episk, forteller hun.

Samtidig innrømmer hun at dette har vært en mulighet til refleksjon.

– Det er en del av prosessen jeg er veldig takknemlig for. Når man skal gjennomføre store mål vil alltid tvilen banke på døra, den indre stemmen som forteller deg at du ikke er god nok kryper fram. Men det er jeg, jeg er god nok.

– Jeg er sammensatt av at jeg har vært knust og sårbar, og at jeg har reist meg opp og tatt det hele innover meg. Det har gjort meg både råere og klokere, og gjør at jeg fortsetter å jobbe mot den atleten og det mennesket jeg vil bli.

Nå står hun overfor et 230 kilometer langt eventyr. Gabriella har god erfaring fra tidligere krevende etappeløp, men Amazonas-jungelen vil antakelig by på helt særegne utfordringer.

– Jungelen kaller, og en ting er sikkert: Jeg skal riste av meg noen demoner i jungelen, og hente lys og varme. Dette blir et et eventyr, og jeg skal gi alt!