Det er alltid morsomt å titte på studier relevant for løpere. Vi nevner likevel at flere av disse studiene er små og enkeltstående, så ei lita klype salt kan muligens være på sin plass. Her er noen av de siste relevante funnene fra forskningsverdenen.
Opp og hoppe (eventuelt løpe)
Ønsker du å gå ned i vekt – og bli der? Sett vekkeklokka på grytidlig. Det foreslår i hvert fall en studie publisert i tidsskriftet Research US. De som trener på morgenen har visstnok mindre vanskeligheter med å holde vekta, sammenlignet med dem som trener senere på dagen. Forskerne bak studien tror at dette kommer av at de som trener tidlig i større grad får gjennomført treningen sin, mens kveldsløperne ofte blir forhindret av andre ting som dukker opp og gjør at treningen må vike. Løper du i tillegg morgenturene på fastende mage kan du øke fettforbrenningen med 20 prosent, sammenlignet med om du løper senere på dagen.
Skriv deg til framgang
En viss oversikt over løpeframgangen kan være lurt. En ny studie, publisert i Journal of Personality and Social Psychology, kobler nemlig sammen følelsen av å vinne eller forbedre seg med frigjøringen av dopamin og testosteron i kroppen. Forskernes teori er at framgang forandrer kroppens biologi og gjør deg mer rustet til å overvinne framtidige utfordringer.
– En av de største kildene til selvtillit er at du tidligere har lykkes med noe utfordrende eller krevende. Å skrive ned og skaffe seg oversikt over framgangen din gjør at du lettere ser at du presterer bra. Det fører igjen til at du har tro på at du kan prestere bra i framtida, sier Andy Lane, professor i idrettsmedisin ved universitetet i Wolverhampton, Storbritannia.
Tenk tempo!
Løping i rask fart (rundt femkilometersfarten din) kan gjøre underverker for sluttiden i ditt neste maratonløp, ifølge en studie publisert i Journal of Strength and Conditioning. De løperne som gjennomførte regelmessig tempotrening var 18 prsent raskere på maraton enn de som unngikk tempotrening. Men pass på – sjansen for å rammes av skader i løpet av de seks første ukene med tempotrening var fire ganger høyere hos de løperne som gjennomførte den. Dette kan du gjøre for å unngå skader:
Gjør dette…
- Ta en rolig dag før og etter dagen med tempotrening.
- Forsøk å gjennomføre økta på mykt underlag.
- Vær nøye med oppvarming og nedjogg.
Men unngå dette…
- Å pushe deg for hardt (tenk 7 av 10 på anstrengelsesskalaen)
- Å løpe for langt. 20 minutter effektiv intervalltid holder i starten.
- Å løpe for fote. Én tempoøkt i uka holder.