Fire tips til halvmaratontreningen Halvmaratonløpere under Oslo Maraton. Foto: Eivind Bye

Fire tips til halvmaratontreningen


Løping er en nådeløs idrett uten steder å gjemme seg, og kroppen må være forberedt på å håndtere distansen. Det er ikke bare å melde seg på en halvmaraton og stille til start. Så, hva gjør man?

De to viktigste ingrediensene for å gjennomføre en halvmaraton er like enkle som de er kjedelige: Kontinuitet i treningen og å samle nok kilometer.

Det finnes ingen magisk formel eller kode å knekke; det handler om å gjøre jobben. I tillegg har vi lagt til to punkter til, som kan hjelpe deg til å enten fullføre din første halvmaraton eller sette ny personlig rekord.

Punkt 1: Kontinuitet

De aller fleste som har løpt ei stund har nok vært innom diverse skader eller sykdom, og den kjedelige veien tilbake derfra. Da er det dessverre også lett å merke hvor fort løpeformen forsvinner i de periodene man ikke får trent godt nok eller i det hele tatt.

Etter en tid uten trening kan det være tungt å se kilometertidene gå opp, pulsen øke raskere enn vanlig, og hastigheten gå ned.

Perioder uten trening koster, så det er viktig å løpe regelmessig, altså minst to ganger per uke, om man først skal gjøre det.

Punkt 2: Nok kilometere, fordelt utover

Man kan ikke tvinge 21,1 kilometer på en hvilken som helst kropp. Løping gir stor belastning, og for å unngå skader, er det viktig å vende kroppen din distansen. Det må skje gradvis.

En generell regel kan være å ikke øke ukas kilometertall med mer enn ti prosent sammenlignet med uka før. Ved å løpe et kontrollert antall kilometer kan man styre belastningen til et nivå kroppen tåler.

Det viktigste er uansett å samle nok kilometer. Det handler om å bygge opp den løpsspesifikke utholdenheten.

Punkt 3: Fartsøkninger/intervaller

Om du ønsker å løpe fortere over lang tid, må du begynne med å løpe fortere over kort tid.

Aktuelle intervaller kan være 4–8 x 4 minutter, 6–10 x 1000 meter, 10–20 x 400 meter eller lignende, gjerne med aktiv (joggende) pause mellom hvert drag.

Mulighetene er uendelige, men det viktigste er å ha høy puls i arbeidsperiodene, samt å kunne finne et tempo man kan holde i alle dragene etter hverandre. Periodene med økt puls gjør at man øker kondisjonen (oksygenopptaket).

I tillegg kan det være en god regel at man ikke skal være helt utslitt når intervallene er over: Man skal ideelt sett ha krefter så man kunne gjennomført ett drag til.

En grunn er at for det første går restitusjonstida veldig opp dersom man sliter kroppen helt ut. En annen er at hvis det blir så slitsomt at man virkelig misliker det, synker sjansen for at man gjennomfører lignende trening igjen. Man bør være veldig sliten, men ikke utslitt.

Om du ønsker å løpe fortere over lang tid, må du begynne med å løpe fortere over kort tid.

Punkt 4: Styrketrening

Beklager til alle dere – inkludert meg selv, og sikkert de aller fleste løpere – som synes styrketrening er blant det mindre morsomme i et løpeprogram: Styrketreningen må med.

«Flere tidligere studier antyder at idrettsutøvere med god styrke i setemuskulaturen er mindre utsatt for akutte- og belastningsrelaterte løpeskader», skriver NHI.no.

Styrketrening kan gjøre at man i utholdenhetsidretter kan forbedre sin arbeidsøkonomi og utnyttingsgrad, noe man kan lære mer om blant annet i NIH-podcastens episode 43.

I tillegg vil styrketrening naturlig nok gjøre at musklene blir sterkere, og dermed mindre utsatt for skader.

Med andre ord: Styrketreningens fordeler går langt utenom det å bli raskere.

Det handler om å få maks ut av kapasiteten man har, og i tillegg unngå skader, noe som tar oss tilbake til punktet om kontinuitet. En skadd løper er verken en fornøyd løper eller en løper i utvikling.

Les mer om styrketrening for løpere her.


SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Verdens letteste vanntette jakke

Verdens letteste vanntette jakke


Vi løpere liker det lett. Ingen overraskelse der. Det som kanskje er overraskende, er at verdens letteste vanntette jakke kommer fra norske Non-Stop Dogwear, som til vanlig lager utstyr til aktive hunder. Vi har testet det lette vidunderet av ei løpejakke.

Det er tydelig at Non-Stop Dogwear har gått inn for å lage et skikkelig produkt. Trail Light Jacket har alt en løper kan ønske seg. Lett, vanntett, pustende.

Trail Light Jacket – Non-Stop Dogwear

Vekt: 79 gram (størrelse M)
Vannsøyle: 10 000

Passform og komfort

Passformen i Trail Light Jacket er upåklagelig. Vår opplevelse er at den er akkurat passe tettsittende, uten at det på noen måte går ut over bevegelsesfriheten, og at den er akkurat passe lang, både i ermene og kroppen. Trail Light Jacket er normal i størrelsen.

Takket være en elastisk strikk nederst og på ermene, holder jakka seg på plass under hele økta, og sørger for at du ikke får vann innunder og oppunder.

Hetta har snøremekanisme og fin passform og føles lite forstyrrende å ha på.

Lær om tanken bak Trail Light-serien her:

Andre detaljer

Trail Light Jacket er sømløs og helt uten lommer. En liten lomme er alltid kjekt, uansett løpeplagg, men vi forstår at her har alt av unødvendige detaljer måttet vike for å lage verdens letteste jakke.

Jakka er svært enkel å komprimere, slik at du kan løpe med den i hånda eller lomma hvis det blir oppholdsvær underveis i turen.

Pluss for refleksdetaljer både på brystet og ermene.

Jakka kommer med en oppbevaringspose hvor det også er plass til Trail light dog jacket, et tilsvarende nød-dekke til hund. Oppbevaringsposen kan festes til hoftebeltet ditt når du løper, går tur, går på ski eller gjør andre aktiviteter med hunden din.

Om Non-Stop Dogwear

Non-stop dogwear ble grunnlagt i 2009, etter at gründerne hadde sydd og utviklet sin egen trekksele for hund. De hadde oppdaget at det ikke fantes noe på markedet som lot hunden løpe med god bevegelsesfrihet, og dermed utviklet de sin egen.

I dag utvikler, designer og selger de hundeutstyr over hele verden, både for seriøse canicross-utøvere og for vanlige mosjonister som er aktive med hunden sin. Les mer om den norske bedriften her.


Klar når det gjelder

Klar når det gjelder


Göteborgsvarvet er rett rundt hjørnet. Timer med trening skal nå «hentes» ut av banken og gi avkastning, forhåpentligvis en god en.

Artikkelforfatter Lisa Svisdal kal løpe Göteborgsvarvet sammen med Team New Balance. Gjennom en uttrekkningsprosess i Runner’s Worlds kanaler, er de tre blitt valgt ut til å representere New Balance på startstreken i verdens største halvmaraton.

De siste to ukene inn mot løpet er jeg på oppladning. Volumet er redusert, samtidig som intensiteten i treningen opprettholdes. Ønsket er å stå på startstreken med et energioverskudd – klar til å yte mitt aller beste

For meg har det vært viktig å skape de beste forutsetningene for en sterk og utholdende kropp.

Artikkelforfatter Lisa Svisdal kal løpe Göteborgsvarvet sammen med Team New Balance. Her er en oppsummering av treningen hun har gjort fram mot løpet. Foto: Lemos Media

Treningen

Treningen min fram mot Göteborgsvarvet har tatt utgangspunkt i et løpeprogram med ulike faser. Det viktigste grunnlaget ble lagt i mengdetreningsfasen. Lange og rolige økter med på å forberede kroppens muskler og sener til å tåle lengre distanser.

Med 4 ukentlige økter har jeg variert mellom rolig langkjøring, terskel og raskere intervaller.

Styrketrening er også et fast innslag. Her varierer jeg mellom ulike øvelser for styrke i særlig legger, sete, hoftepartiet, mage og rygg.

Planlegging av hvilke økter som skal på hvilke dager og tidspunkt har falt på en søndag hos meg, da har jeg best oversikt over kommende uke og kan legge treningen inn i kalenderen sammen med jentenes fotballtreninger og musikkundervisning.

Lisa Svisdal står på startstreken i Göteborgsvarvet sammen med Pål og Nils Petter i Team New Balance. Foto: Lemos Media

Jobbe med farten

Etter en god mengdetreningsfase har jeg jobbet noen uker med fokus på fart. Først med kortere varighet, deretter over lengre distanser.

Det har vært intenst og tidvis krevende, men motivasjonen for å gjennomføre øktene har alltid vært til stede. Jeg vil være klar når det gjelder.

Nå er jeg inne i mine siste uker. Jeg har trappet ned løpingen – ikke antall økter, men varigheten. Kroppen kjennes litt tung og noe sliten. Det er vel kanskje ikke så unormalt.

Fokuset nå blir å samle krefter inn mot løpet. Uansett sluttid så skal jeg smile bredt når jeg passerer målstreken – fordi jeg er stolt av egeninnsatsen!

Lisa Svisdal er glad i progressive langturer og er nå klar for Göteborgsvarvet halvmaraton. Foto: Lemos Media

Progressiv langkjøring – favoritten

Jeg er veldig glad i varierte treningsøkter og kan sette pris på alt fra en lang og rolig 2 timers tur til raskere langintervaller.

En økt som gir en fin variasjon til vanlig langkjøring er progressive langkjøringer som i hovedsak går ut på å øke hastigheten underveis, enten på tid eller distanse. Her finnes det flere varianter.

Eks på en økt i sone 3–4 som jeg kjørte i slutten på tempofasen:

  • Oppvarming 2 km, svært lavt tempo
  • 4–6 stigningsløp
  • Langtur 16 km, start på en hastighet som du vet du klarer å øke. En liten fartsøkning på 5 km og 3 km
  • 8 km (1 min pause)
  • 5 km (1 min pause)
  • 3 km
  • Nedjogg 10–15 min

Slik har Pål trent seg til perseform før Göteborgsvarvet

Da er det kun få dager igjen til vårens løpemessige høydepunkt nemlig Gøteborgsvarvet! Jobben skal nå være gjort og nå er det bare å hanke inn mest mulig overskudd og godfølelse fram mot start. Er målsettingen fortsatt realistisk og hvordan har treningen egentlig vært? Det er på tide med en statusjekk.
Les mer

Klar for Göteborgsvarvet?

Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.
Les mer

Veien mot målene

Nils Petter Eckhoff har endret sitt syn på løping de siste årene. Nå løper han for løpingens del, og for å nå målene sine. Her er hvordan han tenker å legge opp løpet i Göteborgsvarvet.
Les mer

Løping = mentalt overskudd

Løping er som en energipille, sier Lisa Svisdal på Team New Balance. Gjennom kontinuerlige økter klarner hun hodet og ruster kroppen fram mot Göteborgsvarvet. Les om forberedelser og skovalg her!
Les mer
Sponset innlegg
DHL-stafetten inviterer til stafest!

DHL-stafetten inviterer til stafest!


Torsdag 25. august blir det piknik og stafettmoro i Frognerparken under DHL-stafetten. Meld på ditt stafettlag allerede NÅ!

Runner’s World er mediepartner for DHL-stafetten i Oslo.

DHL-stafetten er et stafettløp i Frognerparken med høy trivselsfaktor og masse løpeglede. I DHL-stafetten løper hvert lag fire etapper i samme løype på 4 km. Etappen i DHL-stafetten svinger seg rundt i Frognerparken i en utradisjonell, men flat og tilskuervennlig løype. Veksling foregår i start- og målområdet, som ligger rett sør for Skøyen skole. 

For de som ikke ønsker å løpe, har DHL-stafetten også en egen WALK-klasse. Klassen er godt egnet for alle bedrifter og vennegjenger som ønsker en gåtur gjennom den tradisjonsrike Frognerparken, for så å delta på det sosiale sammen med venner og kollegaer etterpå. Delta med bæremeis, barnevogn eller rullator – i DHL-stafetten finnes det klasser for alle aldre!

SOMMERFEST: Topp stemning med piknik etter DHL-stafetten i 2019.

Piknikområdet i Frognerparken er også det perfekte stedet å samle løperne og heiagjengen. Den største fordelen med at alle etappene løpes i samme løype, er at parklivet kan nytes med gode kollegaer og venner både før, under og etter løpet. DHL-stafetten er mer enn bare en stafett – det er også en folkefest! Du og ditt stafettlag kan velge mellom:

  • Bestill lekker grilltallerken eller meny fra Helt Raa
  • Bestill helt egen catering 
  • Kjøp mat & drikke i våre foodtrucks
  • Ta med egen piknikkurv og benytt de store fellesgrillene
  • Det store ølteltet er åpent for alle

Med over 200 000 deltakende løpere hvert år er DHL-stafetten i Danmark verdens største mosjonsløp. Løpet er et stafettløp for både bedriftslag, klubblag og private med fokus på teamarbeid og sosialt samvær. Siden 2016 har DHL-stafetten også blitt arrangert i Oslo, frem til covid-19 satte en stopper for arrangementet de to siste årene. I 2022 er det endelig klart for stafest i Frognerparken igjen!

STAFEST: Den gode lagfølelsen gjør DHL-stafetten ekstra stas.

Hvem kan jeg løpe stafett sammen med?

Hvert lag i DHL-stafetten består av fire personer som løper 4 km hver. Det konkurreres i følgende tre klasser:

  • Damer: 4 kvinner
  • Herrer: 4 menn
  • Miks: 2 kvinner og 2 menn

Det kan ikke være 3 menn på et mikslag. Et mikslag kan kun bestå av 2 kvinner + 2 menn eller 3 kvinner + 1 mann.

Bli med på STAFEST i Frognerparken torsdag 25. august kl. 18:00! 

Farvel, tyngdekraft. Hei, lette løpesteg!

Farvel, tyngdekraft. Hei, lette løpesteg!


Sveitsiske On sier farvel til tyngdekraften og hallo til lette løpesteg med spenstige Cloudrunner på føttene og den vind- og vanntette Zero Jacket mot elementene.

Løping er en nådeløs idrett. Her får du ingen ting gratis, men fremdriften avhenger kun av deg og din egen form. Alle vet hvor grusomt det føles å legge ut på første løpetur etter et lengre opphold, når formen er på bånn.

Men, vi alle vet også hvor fantastisk lett løping kan føles når alt klaffer. Når skoene sitter som støpt og føles som en forlengelse av beina dine, når klærne du har på knapt merkes fordi de gir deg full bevegelsesfrihet og det florlette materialet føyer seg etter kroppen din. Det er løping for oss.

Sveitsiske On sier farvel til tyngdekraften med sine to nye produkter: Asfaltskoen Cloudrunner med det nye Zero Gravity-skummet i mellomsålen, og den ultratynne løpejakken Zero Jacket.

En fighter på 50 gram

Zero Jacket er et godt eksempel på at størrelse ikke spiller noen rolle. Tross sin ultralette vekt står den støtt imot både vind og vann.

Det resirkulerte materialet minner om vingene til en øyenstikker – papirtynt, men likvel slitesterkt. Takket være fleksible mesh-partier rundt albuene, har du full bevegelsesfrihet og kan flyte av gårde.

Ikke bare ser den rask ut, Zero Jacket har alle detaljer ivaretatt for at du kan løpeuanstrengt i all slags vær. Alt fra glidelåsen til ermene er nøye gjennomtenkt til et komplett og nærmest vektløst plagg i resirkulerte materialer.

On Zero Jacket

Ikke overraskende har jakken nylig vunnet ISPO award for sin teknologi. Med sine 51,7 gram for damer og 60,5 gram for herrer, er det bare å løpe uanstrengt fra tyngdekraften, selv i regn og blest.

Vektløs løping

Som barn forsøkte vi å løpe fra vår egen skygge, uten hell. Med nye Cloudrunner har On visualisert følelsen av vektløs løping i rommet – med hell.

Du vet løpeturene hvor beina føles limt til bakken, og hvert lår er en tømmerstokk? På sånne dager er den riktige støtten fra skotøyet essensiell. On har utviklet en sko med støtte, ultimat komfort og en letthet i dempingen som gjør løpingen til en dans.

Kombinasjonen av stiv plate og mykt skum har revolusjonert løpeskoindustrien de siste årene. Her har On vært oppe og nikket siden dag én: Cloudrunner gir deg respons og energiretur i hvert steg, takket være den avstivede Speedboard®-platen sammen med den særegne CloudTec®-dempingen.

On har særlig hatt to typer løpere i bakhodet når de utviklet denne skoen: Nye løpere og løpere som har hatt et lengre opphold. Den første løpeturen, som ikke akkurat er kjent for å være komfortabel, vil nå være noe du gleder deg til. Aldri har asfalten føltes så myk!

On Cloudrunner

Over 90 % resirkulert materiale, en pustende og omsluttende overdel sammen med en responsiv og støttende såle gir en velbalansert sko som byr opp til vektløs løping.

Sponset innlegg
Handling som mål

Handling som mål


Josh Stinton går i gamle tradisjoners fotspor ved å kalle seg selv en eventyrer på jakt etter uoppdaget land. Eller vann, som da han syklet over Atlanteren. Eller til og med luft når han som første menneske skal løpe over himmelen.

Josh flyttet grenser da han uventet forlot Colorado, USA, til fordel for Australia med sitt eksotiske hav. Det var ingen grunn til at en Stinton av norsk herkomst skulle forlate hjemkontinentet en gang til, men grenser har blitt noe Josh velvillig og nysgjerrig krysser på flere måter.

Fra å kaste seg utenfor et spansk fjell på en enhjulssykkel til å se på stjernene over Atlanteren, alene på sykkeltur som første menneske over havet. Der kom idéen om å løpe over himmelen, og nå er NTNU, NASA, et dokumentarteam og eventyreren Josh på saken.

Navn: Josh Stinton

Alder: 40

Kommer fra: Colorado Springs, USA

Bor i: Oslo

Jobber som: Foredragsholder og eventyrer. Finner opp usannsynlige utfordringer og gjennomfører dem til inntekt for veldedige formål rettet mot barn.

Neste utfordring: Løpe maraton gjennom lufta over Lysefjorden

Nettside: joshstinton.com – her kan du lese om tidligere veldedighetsprosjekter og kommende utfordringer.

Hvem bryr seg?

Det er jo noe litt unorsk ved å kalle seg en eventyrer og satse alt i livet på syke utfordringer og gode formål. Bokstavelig talt livet, for den turen ned det spanske fjellet høres ut som et mareritt.

– Det viser seg at det er mitt verste mareritt også.

Josh ler og selv om de norske anene ligger på lur langt baki der, så er det med amerikansk gusto han snakker med en dialekt preget av fjorten år i Australia. Han skulle delta i nybegynnerversjonen av rittet, men var så nervøs at han trodde bussen stoppet for trafikk og ikke for å slippe av deltakere. Plutselig sto han på toppen med 14 kilometer ekspertløype foran og under seg.

– Mange ting går gjennom hodet ditt når du er i ferd med å sykle ned et fjell på en enhjuling, men hvilken plass du kommer på i mål er ikke en av dem. Jeg kom femte sist, men hvem bryr seg?

Smilet brer seg opp til de nøttebrune øynene og Josh ler.

– Jeg var der i hvert fall.

Josh Stinton finner opp usannsynlige utfordringer og gjennomfører dem til inntekt for veldedige formål rettet mot barn. Det er ufattelige prosjekter, men hans mål er alltid en lavterskel gjennomføring. Foto: Tonje Lien Wold

Identitet og mål

Da han sa opp konsulentjobben i Australia og ble en eventyrer på fulltid skjedde det et skifte i identitet. Det følger med mye drivkraft når man tar på seg prosjekter man er lidenskapelig investert i.

– Vi bygger identitet av tingene vi gjør, ikke bare av målene vi setter oss. Det er løping som gjør deg til en løper, ikke mållinjene.

Josh snakker med en rolig og tydelig stemme fylt med engasjement om målet mange har om å løpe en tikilometer eller kanskje en hel maraton. Det krever trening og handling over tid som gjør at du utvikler deg og vokser, uavhengig av distanse. Så kommer løpsdagen, og av en eller annen grunn får du ikke fullført.

– Da er det helt naturlig for oss å tenke at «jeg feilet for jeg nådde ikke målet mitt», men vi overser hva vi skaper i de daglige handlingene. Vi etablerer en identitet som en løper, og den identiteten er mye viktigere enn å kun fokusere på målet.

For hver nye utfordring tar han på seg en liten del av aktivitetens identitet, men mest av alt beholder han identiteten som nysgjerrig. Den samme som drev ham da han gikk fra å være en som skulle flytte til Australia, til at han landet på flyplassen og plutselig var en som hadde flyttet.

– Vi bygger identitet av tingene vi gjør, ikke bare av målene vi setter oss. Det er løping som gjør deg til en løper, ikke mållinjene. Foto: Tonje Lien Wold

Viking og Batman

Ironisk nok ble amerikanske Josh med norske gener født på Swedish Memorial Hospital i Denver. Han vokste opp i Colorado Springs som han beskriver som et ganske hippie område, og hvor den norske arven ble trukket frem med stolthet.

– Syv år på rad kledde jeg meg ut som en viking på Halloween, helt til jeg var åtte og pappa fortalte at vår slekt faktisk lagde sandwicher til vikingene. Da ble jeg Batman.

Planen var aldri å reise utenlands eller studere, men Josh har vært fascinert av det eksotiske og ukjente havet hele livet. Han hadde til og med et lite crush på en hval i en tegneserie da han var seks år, og selv da følte han seg dratt mot Australia, et engelsktalende land omkranset av vann.

– Da jeg fullførte high school kom faren min med en smart-ass kommentar.

Familien dro på The Outback, en restaurantkjede med australsk tema («I’m telling you, it’s awful»), hvor faren sa dette sannsynligvis er det nærmeste Josh kom til å komme Australia.

– Han sa det velmenende, men som et lite stikk for å se hvordan jeg tok det. Jeg var 18 år, og det funket.

Det lengste visumet han kunne få var et studentvisum, og så dro han.

Kunsten å ikke angre

I 2008 var Josh ferdig med mastergraden sin, men finanskrisen tok knekken på jobbmulighetene. Han flyttet hjem, men med en mulighet som dukket opp i Australia trengte han å tjene penger til flybilletten tilbake.

– Der var jeg, 30–31 år gammel med et hårnett og plukket tranebærstilker av et rullebånd. Forventningene mine etter å ha studert internasjonal forretning og markedsføring var å gjøre noe business-y, ikke stå på gulvet i denne fabrikken.

Grunnen til at han forteller om det, er at han nå ser tilbake på det som en av de hyggeligste jobbene han har hatt, med noen av de beste menneskene han har møtt.

– Noen av dem hadde jobbet der i tre generasjoner og bestefar, far og sønn jobbet samme skift. Når jeg ser tilbake på de to månedene, er det sånne uventede opplevelser som hoper seg opp på reisen vår og gjør at vi fortsetter å vokse og utvikle oss.

Josh prøver å la alle opplevelser føye seg til historien, fremfor å tenke at «jeg skulle ikke vært sammen med den personen» eller «jeg burde ikke vært involvert i det prosjektet»

– No, don’t ever do that, everything is part of your identity and growth.

Utfordringene

Reisen som har tatt ham rundt verden og til Norge startet ikke med et spansk fjell, men med svenske skoger. Den første utfordringen Josh gikk i kast med var Vasaloppet, og treningen skjedde på rulleski i Australia. Det gjorde at han skilte seg ut Down Under, mens det som gjør at han skiller seg ut i Norge er ironisk nok alt det unorske ved ham. Det er et drag av Amerika i hvordan han snakker med baristaen over bestillingen, eller skaper relasjoner med nye mennesker når han reiser rundt og holder foredrag.

– Norge er det landet jeg føler meg mest tilfreds i av landene jeg har bodd i, og nå tenker jeg at det er her jeg blir. Jeg tror det har med kulturen å gjøre, og hvor ekte folk her er.

I USA og Australia er det lett at folk sier «aah mate, call you Wednesday», men så skjer det ingenting.

– I Norge kan det ta litt lenger tid å komme til «ringer deg på onsdag»-delen, men når du er der, så er du der. Du kommer til å få det anropet på onsdag.

Josh lener seg tilbake og retter på hettegenseren med Right to Play-logoen.

– Jeg tror jobben jeg gjør er viktigere her enn i for eksempel Australia, for der er det flere som meg. Jo mer media, desto mer til barna.

Handling

Josh definerer inspirasjon som et resultat av handling. Et sitat kan være så svulstig det vil, men med mindre du faktisk gjør noe med det så har det ingen effekt. Og det er sjeldent at solen skinner akkurat så der, favorittsangen din spilles fra en bil som stopper ved siden av, og du er klar for å gripe dagen og løpeturen. Det handler heller om å gjenta en handling og forsterke identiteten rundt det, og uavhengig av andres bekreftelse.

– Hvis du er avhengig av andres respons, så gjør du det du gjør av helt feil grunn, for det kommer alltid til å være ditt løp, og kun ditt løp.

Av den grunn er han ikke så fan av Strava, og synes det kan føre til feil fokus. Fokus på målet som vi jo aldri vet om vi kommer til å nå akkurat slik vi ønsker, men som ikke har noe å si for hvem vi faktisk er.

– Det er som det Oscar Wilde-sitatet som er blitt filtrert ned til «life is way too important to be taken seriously.” Det er så sant. Vi kan våkne om morgenen og overtenke alt helt til vi lammes.

Fra et løpeperspektiv handler identitet kun om å knyte på seg et par sko og løpe.

– Når du har løpt 200 meter, er du en løper? Ja eller nei? Ja, du er en løper. Du trenger ikke medaljer fra masse løp og startnummer over hele veggen for å være en løper. Identiteten skapes og utvikler seg i alle de små øyeblikkene hvor vi hele tiden kan si ja eller nei. Noen dager har man ikke lyst til å løpe, men så velger man å si ja til løperidentiteten og så beviser man for seg selv at joda, jeg kan visst løpe i regn.

– Det er helt greit å ikke ta seg selv så alvorlig, og målet mitt er å skape aktiviteter som engasjerer folk, sier Josh Stinton. Foto: Tonje Lien Wold

Ambassadører

Det er samfunnsoppdraget som gjør at Josh er stolt ambassadør for Oslo maraton.

– Jeg er så stolt av målet de har fordi de ønsker å senke gjennomsnittstiden på deltakerne deres. Da betyr det at ikke bare profesjonelle, superatleter deltar, men at også vanlige mennesker stiller til start.

Å være en løper, eller hvilken som helst annen identitet, bør ifølge Josh være preget av lavterskel. Han har en kamerat som løper halvmaraton i ti minusgrader i en basketshorts og gamle sko, og som har det helt fint med det. Kameraten nekter å betale X kroner for klesplagg han allerede har, og trenger jo ikke nyheter fra dyre merkevarer.

– Hvorfor finnes det ikke en ambassadør for det? De nyeste merkene og plaggene blir allerede representert – de er tatt hånd om. Hvorfor fremmer vi ikke mannen i gata?

Hvordan når vi ut til de menneskene som trenger å se slitne hettegensere og syv år gamle sko?

– Ved å være dem, sier Josh alvorlig.

– Jeg tror mye blir presentert som et glansbilde fordi når vi viser lidenskapen vi har eller arbeidet vi gjør, så ønsker vi å fremme oss selv for å ta del i en gruppe vi tror at ligger litt foran oss. Det er helt greit å være akkurat der vi er, slitne basketshortser eller ei.

I form av de store utfordringene han begir seg ut på, men også små som burpee- eller routfordringer, ønsker Josh å fremme det uhøytidelige – lavterskelen. Han er ingen ekspert, men han skal fortsatt løpe en maraton i luften.

Lysefjorden maraton, luftversjonen

Løpeturen som forhåpentligvis kan gjennomføres i september har to kriterier for den fysiske jobben og distansen. Josh må løpe fullverdige 42,2 kilometer på et møllelignende apparat, men selve konstruksjonen må også forflytte seg samme distanse – over Lysefjorden, drevet av kraft skapt av møllen og Josh.

Etter flere utsettelser og et stadig voksende team som utvikler alt fra selve konstruksjonen til gjennomføringen, og nå også en dokumentar, øker også oppmerksomheten rundt prosjektet. Det passer Josh bra for dette handler om barna han løper til inntekt for, og selve prestasjonen og hvor fort han løper maratonen har aldri betydd noe særlig for ham.

– Det er helt greit å ikke ta seg selv så alvorlig, og målet mitt er å skape aktiviteter som engasjerer folk. At de begynner å tenke litt annerledes og går ut av komfortsonen så de virkelig forstår at alt er mulig – til og med å løpe en maraton gjennom lufta.

Boken om livet ditt

Hans største forbilde fra han var liten er Roald Amundsen. Hvordan den norske eventyreren prøvde nye ting, tok sjanser og brydde seg ikke om status quo. Sånne historier gjør seg godt i bøker, og det er et mantra Josh lever etter. Hvis livshistorien din hadde vært en bok, hadde du villet lese den?

– The book I want to read has got a lot of shenanigans in it. It’s got a lot of ridiculous things, and twists and turns.

Da handler det ikke hvorvidt vi når alle mål vi har satt oss, men heller hva vi gjør på veien. Om vi er åpne for nye opplevelser, og hvordan vi tør å gå inn i det litt ubehagelige og vonde. Det er gjerne der vi vokser og utvikler oss mest, mener Josh, selv om det kan komme med voksesmerter.

– Alt vi gjør handler om identitet, og vi utvikler og skriver den om uansett hvilke valg vi tar. Hvis vi følger for nøye med på andre rundt oss så er det som i svømming – vi begynner å dreie retning. Det gjør vi i både løping og i livet, og det er fryktelig kostbart for oss.

For Josh handler det ikke om hvilken plass han kommer på, det handler om å starte handlingen. Deretter kommer inspirasjon og motivasjon. Og idéene om ville utfordringer som hadde gjort Roald Amundsen stolt.