Det er klart for årets første store mesterskap utendørs, europamesterskapet i Roma. Det blir en strålende forrett til årets store høydepunkt, de olympiske lekene i Paris. De beste norske utøverne er til start og det er lov å håpe på nok en fyldig medaljefangst for Norge.

Denne artikkelen er et redaksjonelt samarbeid med Friidrett1.

Forhåndsomtale av alle øvelsene, med hovedvekt på de norske utøverne, “norsk” tidsskjema, NRKs sendeskjema og det du trenger å vite finner du her!

Nettsiden til mesterskapet
Tidsskjema
Påmeldingslister
Norges tropp
NRKs streaming

Det meste ligger til rette for at mesterskapet i Roma skal bli tidenes norske friidrettsmesterskap.

Vi har de to klare gullfavorittene i tre øvelser i Karsten Warholm og Jakob Asserson Ingebrigtsen. Vi har også klare medaljekandidater i Karoline Bjerkeli Grøvdal, Henriette Jæger, Narve Gilje Nordås, Markus Rooth, Sander Aae Skotheim og Håvard Bentdal Ingvaldsen.

Vi har utøvere både i spyd for kvinner, slegge for menn og halvmaraton for menn som ingen vil bil overrasket om tar medalje. Med andre ord – et tosifret klare medaljesjanser, det er bare å glede seg.

Mesterskapet arrangeres i en av verdens absolutt vakreste byer, Roma, som har enormt med turistattraksjoner som Colosseum, Fontana di Trevi, Spansketrappen, Pantheon og Forum Romanum. I tillegg er det en haug med strålende restauranter og små pizzasjapper som sørger for de nydeligste munnfuller.

Billettsalget har ikke vært altfor imponerende, så får vi håpe at mektige Stadio Olimpico, som tar over 70 000 tilskuere, ikke vil se stusselig ut med få folk på tribunene.

Tallenes tale

Europamesterskapet i friidrett arrangeres for 26. gang. Første mesterskap ble arrangert i 1934 også det i Italia, men da i Torino. Frem til og med 2010 ble mesterskapet arrangert hvert fjerde år, men fra 2010 har mesterskapet blitt arrangert hvert andre år og det er tredje gang det arrangeres i et OL-år, for to år siden ble det arrangert samtidig som VM. Roma arrangerer mesterskapet for andre gang, de var også arrangør i 1974. Totalt er 1574 utøvere fra 48 nasjoner påmeldt.

Norge har tatt totalt 50 medaljer i EM, som gjør at vi ligger som nummer 17 på medaljetabellen med 16 gull-, 15 sølv- og 19 bronsemedaljer. Forrige mesterskap i München ble en stor suksess med gull til Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter og 5000 meter og til Karsten Warholm på 400 meter hekk. Zerei Kbrom Mezngi tok sølv på 10 000 meter, Pål Haugen Lillefosse bronse i stav og Eivind Henriksen bronse i slegge.

Dette var tidenes nest beste mesterskap – det beste var i 1994 med tre gull, to sølv og en bronse. Sist mesterskapet gikk av stabelen i Roma tok Norge to bronsemedaljer, Grete Andersen, senere Waitz, på 1500 meter og Terje Thorslund i spyd.

Norges tropp talte 52 utøvere, for to år siden ble 45 utøvere tatt ut, men en har trukket seg. Rekorden var tidligere på 50 utøvere fra mesterskapet i Amsterdam for åtte år siden, Norge hadde da flere lag og 38 utøvere konkurrerte individuelt, i 2022 ble det rekord med 41 utøvere tatt ut individuelt.

To nordmenn har mesterskapsrekorder; Jakob Asserson Ingebrigtsen på 1500 meter med 3:32.76 og Karsten Warholm på 400 meter hekk med 47.12, begge satt for to år siden.

Slik som det har vært i europamesterskap tidligere vil de tolv beste utøverne i sprintdistansene opp til og med 400 meter kvalifisere seg direkte for semifinale. Det er de tolv beste på Road to Rome-listen som får den automatiske plassen og av norske utøvere gjelder det Henriette Jæger på 200 meter, Line Kloster på 400 meter hekk, Håvard Bentdal Ingvaldsen på 400 meter og Karsten Warholm på 400 meter hekk.

Les hele EM-bibelen her!