Løpeapper kan være en motivasjon gjennom vintertreningen. Her er en liste med informasjon om syv ulike apper som kan holde deg med selskap på løpeturen. Noen har du helt sikkert hørt om før, mens andre kanskje er en nyhet for deg. Test ut en ny app i ny og ne, enten på solo-økter eller sammen med venner.
Nike+ Running
Sko- og klesprodusenten Nike var tidlig ute med en app for loggføring av løpetrening. Dagens versjon av appen er tilpasset til ulike løpsøkter. I tillegg tilbyr den en coach-tjeneste med ulike utfordringer. Liker du å løpe med musikk, så synker Nike+ Running bra med Spotify, som har ferdiglagde spillelister nettopp for løping. For hver kilometer forteller appen hvor langt og lenge du har løpt, og du kan selvsagt dele øktene dine på sosiale medier. Nike+ Running fungerer også bra med Apple Smartwatch. Når du lagrer økten, så er det lett å studere den i etterkant, både tall og kart med høydeforskjeller. Coachingen fungerer ut ifra et bestemt mål med et treningsopplegg tilpasset den tiden du har. Nike+ Running har det meste du trenger i en løpeapp. Har du en iOS-telefon, kan du dessuten bruke et pulsbelte som kommuniserer med appen via Bluetooth.
Pris: Gratis.
Type app: Løpe-GPS med coaching og utfordringer.
Platform: iOS og Android.
Strava
Hvis du liker å konkurrere mot kjente og ukjente løpevenner, så er Strava riktig app for deg. I løpet av en økt, passerer du ulike delstrekker – hver med en egen resultatliste. Din tid på delstrekket registreres automatisk, og du får dermed en plassering i forhold til andre Strava-brukere. Du kan også lage egne strekker og da velge om de skal være synlige for alle eller bare for deg selv.
Etter en avsluttet økt, er det enkelt å sjekke farten og ruta på kartet. Nye rekorder og forbedrede plasseringer presenteres også etter hver økt. Strava fungerer som de fleste mobilbaserte GPS-tjenester for løping, men med resultatlistene som en ekstra motivasjonsfaktor. Appen har også en premiumversjon. Den koster 649 kroner i året og tilbyr bedre analyseverktøy samt coaching og tilkobling under pågående økter.
Pris: Gratis med valfgri oppgradering til premium (649,- per år).
Type app: løpe- og sykkel-GPS med konkurransemoment.
Platform: iOS og Android
Runkeeper
Populær PGS-app som lagrer øktene dine og viser fart og distanse når du løper. Pulsbelte med Bluetooth kan brukes sammen med Runkeeper så lenge det finnes GPS-signal. Pulsen er knuten til posisjonen din, hvilket gjør at du i etterkant kan se hvor hardt hjertet jobbet under øktens ulike deler. Appen har en mengde treningsprogram med ulike målsettinger. Etter hver kilometerpassering får du en fart og tid i hodetelefonene dine. Hvis du velger å oppgradere appen for ca 400 kroner i året, får du blant annet bedre treningsprogram, værmeldinger, mulighet for å sende økten live, samt mer data fra hver økt. Vi liker det enkle med Runkeeper og setter pris på basisversjonens anvendelighet. Det er lett å finne og ta del i treningen til andre Runkeeper-brukere, det samme gjelder for deling på sosiale medier. Runkeeper var en av de første løpeappene. Etter åtte år på markedet ble den i vår kjøpt opp av Asics.
Pris: Gratis med mulighet for oppgradering (400,- per år).
Type app: Løpe-GPS med coaching og utfordringer.
Platform: iOS og Android
Endomondo
En av de mest populære appene for trening er Endomondo. Basisfunksjonene i gratisversjonen holder, men med en oppgradering til 319 kroner i året, får du tilgang til mer statistikk. Som med de fleste lignende apper, kan man finne venner som også bruker tjenesten, og selvsagt dele øktene på sosiale medier. Når man løper får man med jevne mellomrom oppdateringer om aktuell fart, totaldistanse og kaloriforbruk. Etter avsluttet økt kan man analysere treningen både ved hjelp av tall og kart.
Pris: Gratis med mulighet for oppgradering.
Type app: Løpe-GPS med caching og utfordringer.
Platform: iOS og Android
Dreamchallenge
Med denne appen kan du utfordre venner på et strekke eller en distanse du drømmer om. Velg et strekke, for eksempel fra Nordkapp til Lindesnes. Send ut en utfordring til kolleger og bekjente. Når noen i gruppen er ute og løper, meddeles alle andre. Hver økt loggføres og legges til den totale distansen. Det går an å være ni løpere i hver utfordring, og selvfølgelig er det vanlig at det konkurreres i hvem som klarer distansen først.
Pris: Gratis
Type app: Løpe-GPS med utfordring.
Platform: iOS
Fartlek
Appen gjør intet annet enn å fortelle deg når du skal øke farten og når du skal hvile – helt perfekt for den som liker enkelhet i løpetreningen. Du velger hvor lenge økten skal vare, og deretter velger du mellom tre intensitetsnivåer: «Rolig fartslek», «Go Go Go» eller «Are you crazy?» Vi løp en del på alle tre nivåene og likte det faktum at man aldri helt vet hvor lenge intervallene varer. Appen bruker et par sekunder på å komme i gang og deretter signaliserer den tydelig når det er dags for å øke tempo. Fartlek-appen kan også brukes i kombinasjon med en annen løpeapp, slik at du får treningsdata over økten.
Pris: Gratis
Type app: Fartslektimer
Platform: iOS
Zombies, Run!
Spill for løpere som går ut på å redde verden fra zombies. Men først må du redde deg selv ved å løpe fra de udødelige. Før økta angid du hvor lenge du vil løpe, og ut ifra det får du en fortelling og et oppdrag. Deretter gjelder det å holde farten oppe for å unngå zombiene. Etter økten kan du lese va tid og distanse, men ikke noe annet løpsspesifikt. Appen er gratis, men kommer med få fortellinger. For å få flere må du oppgradere til 200 kr i året. Dette gir deg mer komplett treningsdata og løpsstatistikk, samt intervalltimer, i tillegg til flere enn 200 zombieeventyr.
Pris: Gratis, med mulighet for oppgradering.
Type app: Spill og løpe-GPS
Platform: iOS og Android.
Les også: Kom i gang med en 5 km i vinter