Sponset innlegg
Derfor bør løperen velge HUAWEI GT Runner

Derfor bør løperen velge HUAWEI GT Runner


Tidligere denne våren lanserte HUAWEI løpeklokka GT RUNNER. Vi har tatt turen til Finland og snakket med HUAWEIs ekspert om hvorfor løpere bør velge akkurat denne klokka.

I Finland, nærmere bestemt Helsinki, har HUAWEI sitt vitenskaplige hovedkontor hvor alle klokker blir testet og gjort klare for det norske markedet.

Vi har tidligere testet klokka GT Runner og ønsket å finne ut mer om teknologien i klokka og Aritificial Intelligence-løpetreneren. Vi tok en prat og stilte noen spørsmål til HUAWEI sin RnD-ekspert på hovedkontoret for å få svar.

Hvordan fungerer AI-løpetreneren og hvordan er det mulig å analysere øktene og gi løperen så vitenskaplige gode treningsprogram?

– Al-løpetreneren lager en personlig treningsplan basert på løperens mål, hvor lang og hvor ofte løperen ønsker å trene. Treneren evaluerer deretter løperens aerobe kondisjon og løpeevne fra treningsøktene, og justerer planen kontinuerlig for å å hele tiden tilpasse seg løperen.

– Treningsplanen er basert på den nyeste vitenskapelige kunnskapen om løping og treningsfysiologi og modifiseres hele tiden i henhold til treningsdataene, løperens fremgang i kondisjonsnivå og løpeevne på en måte som gjør at hver treningsøkt blir så effektiv som mulig – dette fører til forbedring i løpingen og bedre resultater.

Hva kan løperen forvente å oppnå med AI-løpetreneren?

– Vi i HUAWEI vet at livet kan være travelt og uforutsigbart, noe som gjør det utfordrende å forplikte seg til en treningsplan. Vi har derfor gitt løperen kontroll over sin egen treningsplan slik at man selv kan bestemme hvor ofte, hvor lenge og når man skal trene.

– Hvis man går glipp av en treningsøkt justerer AI-treneren automatisk planen og det blir derfor lettere å komme i gang igjen. Løperen kan forvente best mulig resultater ut i fra den tiden de legger ned i treningen.

Hvis du er en nybegynner, mosjonist, eller en erfaren løper – hvorfor skal man kjøpe en HUAWEI GT Runner i stedet for andre lignende klokker?

– GT Runner er designet for å møte kravene til løpere på alle nivåer. Hvis løperen er nybegynner vil klokka og al-treneren gi en treningsplan som oppfyller målene til brukeren. For mer erfarne løpere som vanligvis har sin egen treningsplan, kan GT Runner gi nøyaktige og pålitelige data og fysiologiske analyser fra treningsøkten.

– GT Runner er en lett klokke med lang batteritid og er derfor et godt valg for alle løper.

Les testen av GT Runner her

Når kan HUAWEI GT Runner kobles mot Strava og andre apper?

– For øyeblikket kan HUAWEI GT RUNNER kobles opp mot appen Runtastic og det blir hele tiden vurdert forbindelser med andre apper.

Mange sier at HUAWEI helse-appen kan være den beste sammenlignet med andre merker/klokker. Hva har HUAWEI gjort annerledes? Hva kan brukeren forvente og hvilke fordeler får man ved bruk av helse-appen?

– På forskningssenteret vårt her i Finland jobber vi hardt for å gi brukerene av HUAWEI klokkene våre de beste sports- og helsefunksjonene. Vi har et stort nettverk av fantastiske internasjonale akademikere og treningsfysiologer som vi hele tiden samarbeider med for nettopp å levere og utvikle de beste produktene.

Kan pulsmålingen fra TruSeen 5.0+ erstatte et pulsmålerbelte?

– Selv om målingen av pulsen er blitt forbedret og mer nøyaktig med TruSeen 5.0+ er et pulsmålerbelte fremdeles mest nøyaktig.

Hvorfor mener dere HUAWEI GT Runner er den mest optimale klokka for løpere?

– HUAWEI GT Runner gir intelligente treningsplaner for løpere på alle nivåer, gir nøyaktige data og holder orden på treningen til brukerne. Klokken er lett og har lang batteritid – noe som gjør at klokken er å foretrekke på lange løpeturer og hyppige treninger.

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
Den mest effektive styrkeøvelsen

Den mest effektive styrkeøvelsen


Jo, styrketrening for løparar er viktig. Men vi har ein drøss med unnskyldningar for ikkje å gjere det. Eg vil slå eit slag for å gjere EIN styrkeøvelse.

Styrketrening – er det nødvendig? Vi vil jo bli god til å springe, og det er jo ein uthaldsidrett … Før vi går vidare inn på den mest effektive styrkeøvelsen, så kan vi ein gong for alle avfeie all tvil som rådar rundt om man bør trene styrke eller ikkje. Det er to hovudgrunnar til det:

  • 1. Auke trenings- og belastningstoleransen.
  • 2. Betre arbeidsøkonomien og effektivisere løpesteget.

Ved å auke kroppen si evne til å tåle trening og belastning, så vil du kunne trene og springe meir med lågare risiko for skadeavbrekk.

Kontinuitet i treningsgjennomføringa gjev framgong. Forbetrar du i tillegg arbeidsøkonomien din og effektiviserar løpesteget, så vil det koste deg mindre krefter å springe i eit gitt tempo, ergo du spring «billigare» og meir effektivt i kvart steg enn før, og kan auke tempoet.

Korleis gå fram?

Men korleis gå fram med styrketreninga? Det fins omtrent uendeleg måtar å gjere det på. For det første har vi 650 ulike musklar i kroppen som kan trenast. Kvar muskelgruppe kan påvirkast med ulike øvelsar.

I tillegg har vi ei rekke metodar innanfor styrketrening: Vi kan trene med vekter, strikk, slynge, kroppsvekt, eller anna motstand, og øvelsane kan gjennomførast eksentrisk, konsentrisk, isometrisk, sakte, eksplosivt, tungt, lett … Puh, styrketrenings-jungelen er enorm og kan vere vanskelig å orientere seg i.

Legger man dette saman med dei mange «gode» unnskyldningane som «har ikkje tid», det svir, frykt for gangsperre eller tunge bein, så er det ikkje rart at terskelen for å komme i gong blir høg.

Når man omsider bestemmer seg for å komme i gong, og legger ambisiøst opp til eit stort og omfattande program, slik man ofte gjer når man først bestemmer seg for noko, så blir det kanskje med den eine, første økta, som føles både tung, vond og tidkrevande, og ikkje fristar til gjentaking.

Kanskje du ikkje eingong fekk gjennomført heile planen, og går frå økta med skuffelse og ei kjensle av å ha mislykkast.

Ein øvelse

Eg vil slå eit slag for å velge ut EIN styrkeøvelse, og bestemme seg for å gjere den skikkelig i ein periode.

For det første tar det ikkje mykje tid å gjere berre ein øvelse, og det vil vere enklare å motivere seg til enn eit omfattande program. Sjansen for å gjennomføre er større når man legger lista lågt.

Det høyres kanskje banalt ut, men den mest effektive styrkeøvelsen er jo den man faktisk får gjort. Kanskje er det dette som skal til for å implementere styrketrening som ei fast rutine?

Når du rettar hovudfokus på ein ting i steden for mange, så vil det vere enklare å halde fokuset, vere skjerpa, og gjennomføre med god kvalitet. Etter nokre veker kan du måle framgong både i form av om du har forbetra deg i sjølve øvelsen, men også om du merkar eit positivt utbytte når du spring.

Etter evalueringa kan du velge deg ein ny øvelse og ha hovudfokus på den i ein periode før ny evaluering. Det kan rett og slett bli eit lite forskingsprosjekt på seg sjølv, der du får evaluert kva øvelsar som gir deg effekt!

Kanskje vil du også halde fram med forrige øvelse som vedlikehaldstrening, ettersom du kjenner den godt og allereie er inne i ein ny vane. Ta med deg det som fungerer vidare, og plutselig har du ein bank av styrkeøvelsar som du har innøvd og testa på deg sjølv.

Korleis velge øvelse?

Veldig ofte kjem det spørsmål som: «Korleis trenar du styrke? Kva styrkeøvelsar gjer du?» og liknande. Det er heilt greit, men man må tenke over kvifor man spør.

Har du akkurat same behov som den du spør? Akkurat dei same svakheitane? Kanskje den du spør gjer ein utvalt øvelse på bakgrunn av at venstre hofte er litt svakare enn høgre etter ein skade. Vil du då bli ein betre løpar av å gjere denne øvelsen? Kanskje, men ikkje nødvendigvis.

Tenk over kva du trenger, kva vil vere viktig for deg og dine behov eller svakheitar, samt kva muskelgrupper som nyttast når du spring.

Dersom din svakheit ligg i leggmuskulaturen, så vil det trulig vere gunstig å legge hovudfokuset der for ein periode.

Velg øvelsar for denne muskelgruppa som du får gjort, med det utstyret som du har enkelt tilgjengelig.

Bestem deg for kor og når du skal gjere denne treninga. Kanskje det er tåhev ute i trappa mandag, onsdag og fredag etter den faste joggeturen, eller knebøy på treningssenteret dei dagane du likevel er der.

Hald fokuset og gjennomfør dette skikkelig i nokre veker. Etter kvart som den nye vanen er implementert, blir det lettare å få det gjort.

Når du først er i gong med denne eine øvelsen, så vil du kanskje plutselig ta eit par ekstra av og til, sidan du først var i gong.

Brått har denne eine øvelsen som var hovudfokuset blitt til fleire, og du går frå økta sjukt fornøgd, fordi du faktisk har gjort meir enn du «skulle», i staden for å gå rundt å vere skuffa og føle deg mislykka resten av dagen, fordi du berre fekk gjort halvparten av ein plan som var i overkant optimistisk.

Inngongen til økta var enklare sidan det ikkje var så vanskelig å motivere seg til å gjere berre ein øvelse. Den gode kjensla av å ha gjennomført planen, og kanskje endå litt til, bygger fort ekstra motivasjon til å halde fram med gode treningsvaner.


God lyd på sommerøktene

God lyd på sommerøktene


Bang & Olufsen slipper en rekke nyheter som tilrettelegger for god lyd på løpeturene i sommer. Sjekk ut sportstilpassede øreplugger og høytaleren for styrke- og baneøktene.

Pressemelding fra Bang & Olufsen

Danske Bang & Olufsen er kjent for sine eksklusive elektronikkprodukter som kombinerer design og kvalitet.

Blant sommerens nyheter finner vi et par sportsørepropper samt trådløse høytalere som kan akkompagnere baneøkta eller styrkeøkta i parken.

Beoplay E8 Sport

Beoplay E8 Sport er trådløse in-ear øretelefoner med batteritid opptil 12 timer. Ørepluggene har innebygd touchkontroll i tillegg til at de er vanntette.

Støyreduksjonsfunksjonen (ANC) har hele 4 ulike nivåer som styres gjennom Beoplay-appen.

Etuiet er i ekte skinn. Øreproppene finnes i Oxygen Blue, Anthracite Oxygen og sort. Beoplay E8 Sport har en utsalgspris på 3750 kr.

Beosound A1 2ND GEN

Med B&Os trådløse Bluetooth høyttalere har du god lyd i mange i timer. Perfekte å ha med i parken, på stranda, eller på trening.

Beosound A1 2ND GEN er en eksklusiv, støv- og sprutsikker, ultrabærbar Bluetooth-høyttaler med innebygget mikrofon.

Den har batterilevetid på opptil 24 timer og en multipoint-funksjon, som gjør det mulig å opprette forbindelse fra to telefoner og styre musikken. Høyttaleren er laget for deg som er opptatt av både god lyd og flott design. Veiledende pris er på 3299 kr.


Slik blir du klar til Oppdal Fjellmaraton – treningsprogram og tips

Slik blir du klar til Oppdal Fjellmaraton – treningsprogram og tips


Sensommeren blir ikke den samme uten et flott fjelløp. Den 27. august inviterer Enern Oppdal på nytt til et fjellmaraton i fantastisk omgivelser. Her er forberedelsestipsene som gjør deg klar til løpet.

Enern Oppdal ønsker å gi deltakerne en løpsopplevelse i høyfjellet med storslått natur, akkompagnert av heiarop fra et entusiastisk publikum. Løpet går av stabelen i slutten av august, nærmere bestemt lørdag 27. august. Og du må ikke løpe en hel maraton for å være med på moroa.

For at du skal få en best mulig opplevelse og stille mest mulig klar til løpet, vil du lengre ned i artikkelen få et 6 ukers treningsprogram – et til mosjonisten og et til treningsentusiasten.

Du har flere muligheter til å delta i dette fjelløpet, Enern Oppdal byr på hele tre distanser du kan velge mellom.

Et løp du sent vil glemme

Selve maratondistansen byr på en fantastisk trasé hvor 80 % av løypa går over skoggrensen. Løpstraseen går på teknisk sti gjennom fjellområdet Trollheimen og byr på nydelig fjellterreng.

I løpet er det mange høydemeter som skal forseres, noe som byr på en solid utfordring, men samtidig også en helt unik opplevelse. Dynafit-bakken er allment kjent for å være krevende, men den gir en ekstra mestringsfølelse etter den er besteget.

Tips til deltakere som skal delta for første gang? Ta det med ro i oppoverbakkene, sånn at du kan gi full gass på flatene og i nedoverbakkene.

Trening før løpet

Oppdal fjellmaraton er et langt løp om man løper 42 km eller 22 km, og som setter krav til løpskapasitet, teknikk, muskulær utholdenhet, mentale strategier, næringsinntak og fartsjustering.

Disse er det viktig å få inn i treningsforberedelsene for å stille best mulig forberedt på start. Det er anbefalt å vurdere egne styrker og svakheter blant disse, og fokusere litt ekstra på disse fram mot løpet:

  • Løpskapasitet – Alle typer hardøkter, motbakker er ekstra viktige inn mot dette løpet.
  • Teknikk – Løping i terrenget. Spesifikk maratonfart og lignende terreng er nok mest effektivt.
  • Muskulær utholdenhet – Lengre rolige turer, helst med både opp- og nedoverbakker.
  • Mentale strategier – Trene på fokus når du løper, visualisere de neste stegene og finn noe som motiverer deg. For eksempel «i denne nedoverbakken skal jeg flyte som ei fjellgeit». Eller: «jeg skal ta igjen konkurrenten foran meg!».
  • Næring og væskeinntak – Test ut eksempelvis å innta 60–80 gram og 30-60 gram karbohydrater/time, og 600–1200 ml væske/time, gjerne sportsdrikk når du har langtur med litt fart.
  • Fartsjustering – Tren på å holde igjen i motbakkene og øk farten i de lettere partiene på treningsturer i terrenget.

Treningsprogram

Her har du to treningsprogram – et for entusiasten og et for mosjonisten, og disse defineres etter forventet sluttid. Det finnes riktignok ingen treningsprogram som passer alle, og derfor er programmet åpent for justeringer etter hver enkelt sine behov.

Vi er alle forskjellige, og det finnes ingen one-size-fits-all-treningsprogram. Dette gjelder både hva du tåler og responderer på av trening, hvor mye du har trent før, og hvor mange økter du vil trene. Trener du vanligvis 1 løpeøkt i uka, kan du gjennomføre for eksempel 1-2 løpeøkter og resten alternativt på sykkel eller lignende. Og får du til to økter i løpet av en uke bør du prioritere én intervall og én langtur.

Det er lagt opp til progresjon på begge programmene med gradvis lengre økter, deretter hardere hardøkter mot slutten for å utløse en formtopp til løpet. Det er også slingringsmonn i planen, som gir deg mulighet til å ta eierskap til egen trening.

Trener du mot 42 km, velg lengre langturer, og motsatt. Og jo mer du trener, jo viktigere er det å skille mellom intensiteten både på de rolige og harde øktene for å ha kvalitet i treninga og for å treffe med formtoppen.

Treningsprogrammene er utarbeidet av løpsekspert Ånung Viken, treningsfysiolog og spaltist i RW. Ånung Viken (28) er oppdaling, mellomdistanseløper i norgestoppen, men også en svært habil løper i terrenget, med flere pallplasser i Oppdal fjellmaraton.

Entusiasten: Treningsprogram for deg som satser på å løpe 42 km på 6 – 4:45 timer. Eller 22 km på rundt 3 – 2:20 timer.
Mosjonisten: Treningsprogram for deg som satser å løpe 42 km på 7 – 6 timer. Eller 22 km på 4 – 3 timer.
4 gode tips

Nyttige råd til deg som nå starter med oppkjøringen til Oppdal fjellmaraton:

  • Trening skal være enkelt, ikke heng deg opp i detaljer.
  • Alle monner drar – de rolige korte turene kan være like bra på sin måte som de lange og tunge. Totalen er viktigst!
  • Hvis du vil måle framgang, kjør intervallene i den samme løypa for å se hvor langt du kommer på hvert drag.
  • Finn deg en venn og tren sammen, det motiverer!

Enern Oppdal Fjellmaraton blir en løps- og naturopplevelse du vil huske lenge!

Sponset innlegg
Puma Run XX – markedets første sko for kvinnelig biomekanikk

Puma Run XX – markedets første sko for kvinnelig biomekanikk


Med slagordet RUN FOR HER lanserer Puma nå en sko kun for kvinner. Med Run XX NITRO WNS viser de at alle ikke er skodd over samme lest.

Enhver kvinnefot er unik, ikke minst skiller den seg fra den mannlige foten. Løpeskomarkedet har lenge ignorert dette, og ofte produseres det primært herresko som er tenkt at også skal passe kvinnelige føtter.

Kvinne, bli ved din lest?

Som en del av kampanjen RUN FOR HER, er Puma det første merket som lager en sko med kvinnelest, tilpasset kvinners biomekanikk.

Den banebrytende Run XX NITRO WNS har en smalere hæl og en tilpasset fotbue. I tillegg kommer mellomsålen i NITRO-skum, som gir en perfekt balanse mellom slitesterk og lett demping – og RUNGUIDE som gir deg en god stabilisering og guiding i steget, slik at du lettere kan takle de lange distansene.

Skoen er passende nok oppkalt etter X-kromosomet som kvinner har to av. Skoen omfavner kvinneføtter med komfort, passform, demping og støtte i høysetet. Dette er en veldempet og lett mengdesko som passer til alle kvinner som elsker en pålitelig og komfortabel sko på hverdagsturene.

Demping, respons og stabilitet

NITRO-skummet er lett og responsivt, samtidig som det demper godt i mange kilometer. Dette er Pumas eget mellomsåleskum, som gjennom en avansert prosess tilføres nitrogen, hvilket gjør det svært lett, med bouncy respons og god slitestyrke. I Run XX er skummet noe fastere for å fremme ekstra god stabilitet.

Guiding i fotisettet

RUNGUIDE er en fast kant som bidrar til en god stabilisering i steget ved å holde foten sentrert gjennom hvert steg. Dette oppleves på ingen måte korrigerende, kun som en god guiding i steget.

Godt grep

PUMAGRIP med high traction-gummi. Dette er et av de beste trekkene ved Puma sine sko. Den pålitelige gummiblandingen i yttersålen gjør at du har et trygt grep uansett underlag. Perfekt for norske forhold, som mildt sagt kan være varierende, selv i sommerhalvåret.

Allround komfort

Overdelen er i Engineered Mesh og omslutter foten på en tight og komfortabel måte. Dette er en ypperlig allround-sko som kan brukes både på grus og asfalt. Takket være stabiliteten, tåler den også at du er innom mer ulendte partier innimellom. Ikke minst henger skoen med når du har lyst til å øke farten.

  • Vekt: 209 gram
  • Stack: 31 mm / 23 mm
  • Drop: 8 mm
Sponset innlegg
Järv Eventyr har endelig kommet til Norge

Järv Eventyr har endelig kommet til Norge


Järv Eventyr har lenge gjort suksess i Sverige med sine mange arrangementer. Nå har de endelig kommet til Norge – nærmere bestemt Trysil og du kan bli med på eventyret.

Järv Eventyr er tufta på naturopplevelser, spenning og lagarbeid – for alle.

Målet og visjonen til Järv Eventyr er at flere skal oppdage den skandinaviske naturen og samtidig ha det gøy på veien – senke terskelen for et aktivt friluftsliv for familien, vennegjengen eller bedriften.

Järv Trysil

I Trysil er det kort vei til de aller fleste eventyr, her finner du Skandinavias beste sykkelpark og herlige turmuligheter. Kort sagt – perfekt for Järv Eventyr.

Järv Trysil byr på fantastiske turmuligheter og Mountainbike-sykling i verdensklassen.

Dag 1 – En uforglemmelig fjelltur der laget sammen skal løse spennende oppgaver, lete etter skatter og nyte utsikten på Trysilfjellet 1132 moh. 

Dag 2 – Sammen sykler dere i Nordens heftigste MTB-park og løser spennende oppgaver. Eventyret avsluttes med at hele laget tar heisen opp til toppen og sykler sammen ned den 7 km lange “Magic Moose” mot mål.

Järv Eventyr ønsker at alle skal få oppleve natur, samarbeid, spenning og ha det morsomt på veien til målet.

Velg mellom:

Järv Kompis | Anbefalt yngste alder 14 år

Järv Familie Anbefalt yngste alder 7 år

Godt samarbeid er viktig

Alle utfordringene i eventyret og på turen er designet for at alle på laget skal kunne bidra til å finne løsningene. Det er nemlig ikke sikkert mor eller far klarer å løse oppgavene, noen av oppgavene er laget for barna når dere melder dere på Järv Familie. Dette gjør det hele mer spennende og et godt samarbeid er helt nødvendig.

Når dere starter eventyret deres på Trysil har dere ingen maxtid. Bruk den tiden dere ønsker på fjellet, ta en omvei, eller stopp å se på den fantastiske utsikten – dere bestemmer og skal lage en herlig dag sammen.

Järv Eventyr er et eventyr med naturopplevelser, samhold, konkurranser og spenning – alle kommer i mål som vinnere med sekken full av herlige opplevelser

Sponset innlegg