Å velge riktig løpesko er like vanskelig som å velge hva du skal ha til middag. Tidligere i høst pakket derfor ASICS med seg skoparken sin og dro på test-turné for å hjelpe løpere finne sin riktige løpesko.

Med ASICS’ løpestegsanalyse får du nemlig svarene på de spørsmålene du ofte tenker på når du er ute på løpetur. Bør jeg ha en sko med mer stabilitet? Trenger jeg en sko med mer demping? Kanskje jeg bør finne en sko som passer steget mitt enda bedre?

På kun noen få minutter gir løpestegsanalysen svaret, hvor du kun trenger å løpe noen få meter for at analyseprogrammet får nok informasjon om steget ditt til å veilede deg og beina dine videre inn i skoparken.

Se hvordan det gikk da redaktør Ole Martin fikk sitt løpesteg analysert her:

Den naturlige pronasjonsbevegelsen

For hvert steg du lander når du er ute og løper, vil foten din – sammen med skoen du har på deg – dempe støtbelastningen fra underlaget du løper på. Denne bevegelsen som går fra utsiden av hælen eller fotbladet, kaller vi pronasjonsbevegelsen.

I mange år var ordet pronasjon et ukvemsord alle løpere helst ikke ville snakke om. I flere sammenhenger ble overpronasjon, altså at fotens bevegelse var overdrevet, noe man måtte unngå og gjerne ha løpesko som stoppet.

Men ser du på alle løpere, til og med raskeste maratonløperne – søk opp Haile Gebrselassie på YouTube, for eksempel – ser du fort at pronasjonsbevegelsen ikke er så fryktinngytende som man først trodde.

Pronasjon er nemlig helt naturlig, men i ulik grad hos hver enkelt løper. 

Derfor vil en løpestegsanalyse kunne avdekke i hvilken grad pronasjonsbevegelsen ser ut i ditt løpesteg. Ved å filme ditt løpesteg bakfra når du løper på tredemølle, fanger kameraet opp dine pronasjonsbevegelser.

Å være klar over hvor på pronasjonsskalaen du befinner deg, og dermed bruke løpesko som passer ditt bevegelsesmønster, øker du sjansen for å unngå overbelastning og andre løpeskader.

ASICS Shoefinder

Om du ikke fikk muligheten til å gjennomføre løpestegsanalysen under ASICS Trial Tour, kan du ta en digital skotest. ASICS Shoefinder gir deg veiledning og hjelp til å finne din perfekte løpesko, basert på seks enkle spørsmål.

Løper du mest på asfalt og hardt underlag?

Hvor mye demping liker du å løpe med?

Er du nybegynner eller har du løpt i mange år?

Hvordan er skadehistorikken din?