Det var en gammel familierekord på mila, en fallskade og en pandemi som skulle til for at Camilla Bønøgård tok steget vekk fra gressmatta, inn i løpeskoene og høyt opp på årets maratonstatistikk.
Det er ikke uvanlig i Norge at det dukker opp gode løpstalenter fra fotballbanen. Camilla Bønøgård er en av dem som har forlatt fotballen til fordel for løping og oppnådd imponerende resultater på kort tid. Hun har i sesongen 2022 bemerket seg som en habil langdistanseløper, og ligger per dags dato på tredjeplass av kvinnene på den norske maratonstatistikken.
Gjennom fotballkarrieren var løping alltid hennes beste egenskap på banen.
Hun vant som regel alle løpetester, og det ble flere ganger snakket om at hun burde starte med løping. Det var likevel ikke disse ordene som førte til at hun ble en løper.
– Løpegleden er hovedgrunnen til at jeg har begynt med løping.
Camilla var i barndommen aktiv innen både håndball og fotball. Hun hadde også en tur innom friidrettsbanen med et ønske om å bli stavhopper før det i ungdomsårene ble full satsing på fotballen.
Dette brakte henne inn på toppidrettslinja ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg.
Der var hun med på morgentrening med skolen og så kveldstreninger med damelaget til Sarpsborg 08 etter skoletid.
– Etter det har jeg alltid trent to økter om dagen. Jeg har alltid vært ekstremt glad i å trene. Det gir meg energi.
Fristende familierekord
Da Norge stengte ned i mars 2020 begynte Camilla å løpe mer. Hun fortsatte med fotball, men høsten samme år falt hun på en løpetur i skogen og brakk albuen, håndleddet og tre fingre, i tillegg til at kneet måtte sys. Fotballen måtte pauses helt, men hun kunne løpe med armen i fatle.
– Jeg ble lei fotballen og enda mer glad i å løpe. Løpinga gir meg en helt egen frihetsfølelse!
Ikke minst var det et helt konkret tidsmål som fungerte som motivasjonsfaktor.
– Pappa har alltid snakket om at han løp mila på 40 minutter da han var ung. Hele livet har jeg derfor hatt et ønske om å slå den tida. Det var egentlig sånn det hele begynte.
Et annet ønske som alltid har ligget der, var å delta på løpskonkurranser. Men en barriere av frykt sto mellom henne og påmeldingsknappen. Grunnen? Camilla stiller svært høye krav til seg selv.
Før hun turte å melde seg på sitt første løp, følte hun at hun måtte gjennomføre et testløp i forkant, og la ut på en 10 kilometer alene. Tida ble 37:33.
– Jeg var overlykkelig for å knuse tiden til pappa, og tenkte at jeg endelig skulle melde meg på et løp.
Aldri igjen
Det første løpet Camilla så seg ut var Perseløpet 10 kilometer på Jessheim i juli 2020. Perseløpet er kjent for en nokså flat asfaltrunde som har resultert i mange perser. Starten går i slak nedoverbakke og kan gi litt ekstra fart til både erfarne og uerfarne løpere. Camillas plan var å løpe i en fart på cirka 3.45 minutter per kilometer, noe som ville gi henne en ny personlig rekord.
– Den første kilometeren dundret jeg ut på 3.22, og jeg fikk det tungt allerede etter to kilometer. Underveis tenkte jeg at jeg aldri skulle være med på løp igjen, fordi det var så tungt.
Hun klarte likevel å klokke inn på tiden 37:13, som holdt til både ble pers og en sterk andreplass, bare fem sekunder bak vinneren. Og vi kjenner alle til den indre dialogens vinglende prinsipper. «Jeg skal aldri løpe et løp» blir fort til «dette må jeg gjøre igjen», så fort vi har krysset målstreken.
– Etter at jeg endelig turte å delta i konkurranser, ble jeg helt bitt av basillen.
Mengde og kvalitet over tid
Flere konkurranser og treningsøkter ble det på løpende bånd. For de som følger Camilla på Strava ser man at det legges ned solide treningsmengder sammen med god kvalitet på intervaller over tid. Hun løper ofte lengre drag med flytpauser, for eksempel 2 x 3-2-1 km med 500 meter pause, og er ikke redd for å fylle ukene med mange kilometer. Samtidig er hun flink til å variere løpingen med alternativ trening og styrke blandet med en god dose treningshumør og gjennomføringsvilje.
– Jeg har alltid trent mye løping og styrketrening i tillegg til fotballtreninger. Den første uka etter at Norge stengte ned gikk jeg fra å løpe maks 80–100 kilometer på en uke, til å plutselig løpe 180 kilometer på en uke.
Det resulterte i at hun fikk en liten skade og lærte på den harde måten at man ikke skal øke for brått. Nå ligger hun på rundt 150–160 kilometer løping i uka med litt rulleski, sykling, ellipse og styrketrening ved siden av.
– Jeg er veldig bevisst på å trene en del styrke og mobilitet for å unngå skader. Av erfaring har jeg funnet ut at denne mengden tåler kroppen min, og at jeg tåler veldig mye trening. Etter hvert som jeg har løpt mer, har jeg forstått viktigheten av å løpe rolig nok på de rolige øktene mine. Det er fordi hovedfokuset ligger på kvalitetsøktene, forklarer Camilla.
– I tillegg har jeg en fast kiropraktor, Ann Kristin Brodin, som hjelper meg med forebyggende behandlinger, og alle mulige skavanker og skader når det oppstår. Hun har virkelig vært helt fantastisk og løst alle mine utfordringer!
En typisk treningsuke for Camilla
Dag | Mandag | Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag | Lørdag | Søndag |
Økt 1 | Terskel: 3×5 km, p: 500 m jogg. (22 km) | Jogg: 8 km | Motbakkeintervall: 5×10 min (18 km) | Jogg: 10 km | Jogg: 12 km | Terskel: 6×2 km, p: 500 m jogg. (20 km) | Langtur: 25 km |
Økt 2 | Terskel-intervall: 6×1 km, p: 200 m jogg (12km) | Jogg: 8 km Styrke: 40 min | Sykling: 1t | Jogg: 10 km Styrke: 40 min | Rulleski: 20 km | Restjogg: 8 km | Ellipse: 1t |
Camilla sikter seg hver uke inn på å ha 3–4 intervalløkter og én langtur.
Hovedfokuset er på disse kvalitetsøktene, og hun setter som regel opp en plan for hvordan uken skal se ut.
Hun arbeider som spesialpedagog på en skole, og legger inn en økt før og en etter jobb.
Planen er satt opp som et rammeverk hvor det som regel er intervalløkter mandag, onsdag, lørdag, og en langtur på søndag.
Tirsdag, torsdag og fredag kjører hun ofte to økter om dagen og flere ganger alternativ trening som spinning, ellipse, rulleski, langrenn og styrketrening.
– På kvalitetsøktene varierer jeg ofte underlaget. Om vinteren blir det ofte mølle for å få gode forhold. Jeg er veldig glad i å løpe på mølla, og har egen mølle hjemme. Andre kvalitetsøkter kjører jeg enten på grus, asfalt eller bane.
Konkurranseforberedelser
Inn mot konkurransene har Camilla også en klar tanke om hvordan hun skal legge opp øktene for å stille best mulig forberedt. Selv om å trappe ned på treningen kanskje ikke er hennes sterkeste side, så vektlegger hun at antall kilometer per uke skal være betydelig mindre enn ellers. Inn mot halvmaraton kjører hun to kontrollerte intervaller og havner totalt, medregnet løpet, på 130 kilometer i uka. Inn mot maraton trapper hun ned til rundt 100 kilometer totalt, inkludert selve løpet.
– Fokuset før maraton er å sove og spise godt, og å ha lette og korte økter. Jeg kjører alltid en kort intervalløkt på tirsdag (3 x 2 km) og noen drag på torsdag (8 x 400 m) i maratonfart, hvis løpet er på søndag.
De resterende dagene løper hun kort og rolig. Camilla har også noen økter der hun sykler helt lett på spinningsykkel for å holde beina i gang.
I lange løp som maraton prøver Camilla å finne ulike ting som kan motivere underveis. Det kan være å fokusere på når neste drikkestasjon er, eller på når neste sted noen hun kjenner står langs løypa. I tillegg skriver hun ned passeringstider på hånda i forkant, slik at hun kan følge med på hvordan hun ligger an i forhold til målsettingen underveis.
NM i Oslo
I løpet av vårsesongen 2022 har man kunnet se Camilla på pallen i flere løp, og persene har ikke latt vente på seg. Under NN Marathon Rotterdam 2022 i april satte hun pers med 2:47:28, og ikke mindre enn fem uker senere stod hun på startstreken i København maraton i noe som skulle bli en av hennes beste løpsopplevelser.
– Med tiden fra Rotterdam var jeg kvalifisert til å starte i elitefeltet i København. Bare det å få være en del av eliten var utrolig kult. Der fikk man egen oppvarmingsbane og egen inngang.
Jeg hadde en fantastisk god dag og følte jeg bare løp rundt og smilte. Det var flere venner, familie og kjente som hadde tatt turen for å heie.
Det var en fantastisk stemning rundt løypa og jeg følte jeg fikk masse energi underveis. Det var en stor opplevelse.
Camilla satt ny pers med tiden 2:44:14, ble beste norske og nr. 14 av 3500 damer.
Hovedmålet i år er Oslo Maraton i september som også er årets norgesmesterskap på maraton.
– Jeg har hatt som mål å sette pers på 10 km, halvmaraton og maraton i 2022. Det klarte jeg å gjøre før sommeren og har fått nye perser på alle distansene. Jeg har brukt en del løp på våren og sommeren som delmål for å være best mulig forberedt til Oslo Maraton.
Løypa i Oslo er ikke av de raskeste og flateste, så Camillas mål blir først og fremst å få en god plassering og en fin opplevelse. Frykten for å ikke være god nok til å stille til start er heldigvis borte for godt, og byttet ut med konkurranseiver og løpeglede.
– Jeg har blitt ekstremt glad i å være med på løpskonkurranser. Det er så mange fine og morsomme løp rundt omkring i Norge, og verden. Det er fantastisk å kombinere både konkurranse og opplevelser.
Red. anm: Med 2.51.51 endte Camilla på en strålende 4.plass under NM og Oslo Maraton. Slik oppsummerte hun løpet selv på sin Strava-profil:
«Klassevinner! Kjentes greit ut fram til 28km, da sa det stopp. Tung og kupert løype. Brutalt vondt i beina, men prøvde å kjempe hele veien. Surt å være såå nærme medalje, men..»
Og hvis du lurte – Camilla hadde selvfølgelig to økter dagen etter; 13 kilometer på sti og 45 min spinning.
Camilla Ek Bønøgård
Alder: 25 år
Bor: Halden
Yrke: Spesialpedagog og lærer
Utvalgte meritter
– Løyperekord Glommaløpet 16 km: 59:57
– 14. plass av 3500 damer og beste norske i København maraton
– 22. plass og beste norske i Rotterdam maraton
– 2. plass på Strømstadmila
– Vinner av Jessheim vintermaraton 2021
– Vinner av Jordbærmila virtuelt 2021
Utvalgte perser:
– 10 km: 35:33
– Halvmaraton: 1:18:54
– Maraton: 2:44:14
Camillas favorittøkter;
For begge øktene kjører hun 3 km oppvarming og 3 km nedjogg.
Økt 1: 3 x 5 km med 500 m joggepause
Økt 2: 6 x 2 km med 500 m joggepause
– Det er to skikkelig gode økter hvor jeg får mange minutter med god kvalitet. Begge øktene havner på rundt 20 km totalt. Slike økter gjør meg godt rustet for maraton.