Høsten kan by på krevende føre for deg som er glad i å løpe på stien. Her er skoen for deg som ikke vil la vått og sleipt underlag stoppe deg fra å løpe turer i terrenget i høst.

Den siste tiden har jeg hatt gleden av å teste ut VJ XTRM både på kortere og lengre turer i perfekt møkkavær.

Gjørme, våte og glatte fjell, sleipe klopper i skog og mark, myr og våte høststier dekket av våte og glatte blader.

Skoen er av det slaget som gir deg skikkelig bra selvtillit når du tar dem på, for du merke veldig raskt og skoen gir deg et grep som du kan stole på.

Tekniske facts

VJ XTRM fungerer på det meste av terreng. Den har en plate i sålen som beskytter foten mot spisse stener og 6 mm knotter som graver seg ned i mykt og sleipt underlag.

Skoen er overraskende bra dempet til å være en terrengsko med så aggressiv såle. Dempingen går heller ikke på bekostning av kontakten med underlaget eller stabiliteten.

Skoen har en smal passform, som passer min fot bra og den føles smidig og lett i terrenget.

Med FITLOCK-systemet får jeg strammet skoen godt rundt foten, de sitter rett og slett som et skudd og lissene har ikke gått opp en eneste gang. Selv etter de mest gjørmete turene gjennom kratt og buskas.

Overdelen er i et behagelig, men likevel svært robust materiale og tåboksen gir god beskyttelse om jeg sparker borti stener og røtter.

Til å gi så mye beskyttelse oppleves skoen som lett og leken. Den har en fantastisk løpsfølelse som gir meg lyst til å løpe raskt.

Foto: Ian Corless

Bestod testen

Den ultimate testen av denne skoen var da jeg løp Ultratrail Snowdonia 50km i september.

Etter noen regnfulle døgn bød traseen på en herlig blanding av gjørme, glatt fjell, myr, steinete, bratte, våte og glatte gresskledde bakker.

For første gang i historien var det nedoverbakkene jeg briljerte på. Der andre skled som Bambi på isen, løp jeg lett forbi, med full tilitt til skoene jeg hadde på.

Når det kommer til terrengsko er det imidlertid ikke mulig å finne en sko som ikke har noen ulemper.

Jeg har aldri før opplevd bedre grep, men godt grep betyr ofte en mindre holdbar såle. Gummien er myk og slites da også raskere ut enn en såle i hardere materiale.

En annen ting er at det er begrenset hvor lenge jeg vil løpe på asfalt og annet hardt terreng med denne skoen. Selv om skoen er dempet merket jeg stor forskjell på strekningene jeg løp på asfalt og strekningene jeg løp i mykt terreng.

Igjen er det vanskelig, om ikke umulig, å få til en sko som presterer optimalt både der du trenger det aller beste grepet og stabiliteten og der du trenger maksimalt med demping.

Foto: Ian Corless

Kort og godt

  • Vekt: 250gr (UK8)
  • Grep: 10/10
  • Løpsfølelse: 8/10
  • Stabilitet: 10/10
  • Demping: 6/10
  • Passer til: Alle typer terreng, men best på vått, mykt og glatt føre. Passer ikke for lange strekker på asfalt og grusvei. En super sko for tekniske terrengløp, fjelløp og skyrunning

Obs: Jeg måtte opp en halv størrelse i denne skoen.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.