For noen år tilbake oppdaget jeg VJ XTRM og skoen ble med en gang mitt førstevalg til våte og sleipe terreng og fjelløp. Når VJ XTRM 2 dukket opp, var det en selvfølge for meg å teste den ut. Jeg var spent på om de hadde klart å gjøre en av mine desiderte favoritt sko enda bedre.

Sannsynligvis verdens beste grep

Vi starter med det beste. VJ XTRM har et grep i særklasse. Yttersålen er 100% butylgummi og har 6mm glugger noe som gir et formidabelt bra grep både på vått fjell og på gjørmete skogsstier. Selv de sleipe plankene i skogen blir en lek med VJ XTRM på.  Skoen er av det slaget som gir deg skikkelig bra selvtillit uansett hvilket terreng du løper i, for du merke veldig raskt og skoen gir deg et grep som du kan stole på.

VJ XTRM fungerer på det meste av terreng. Den har en plate i sålen som beskytter foten mot spisse stener og 6mm knotter som graver seg ned i mykt og sleipt underlag. Skoen har 4mm dropp med 10mm demping foran og 14mm såle bak.

Skoen er overaskende bra dempet til å være en terrengsko med så aggressiv såle. Dempingen går heller ikke på bekostning av kontakten med underlaget eller stabiliteten. Korte strekk på asfalt og grus er heller ikke noe problem, men om det er mange eller lange strekk på grus og asfalt vil du nok merke det i føttene etter en stund.

Dessuten er det verdt å merke seg at den myke sålen som sørger for et formidabelt bra grep, desvere også raskere slites ned. Så om du vil gi skoen et langt liv unngår du grus og asfalt om du kan.

Foto: Ian Corless

En sko som sitter i terrenget og på foten

VJ XTRM 2 har en videre passform enn sin forgjenger. Tåboksen er betydelig bredere og for meg ble det faktisk litt for mye sko foran. For å få strammet til skikkelig ble overdelen buet innover mot tærne mine, noe som førte til litt irritasjon på en tå.

Som alltid er passform på sko noe som i hovedsak handler om hvilken fot som skal løpe med den. For meg var nok den gamle modellen en bedre fit. Men for mange er nok den litt bredere passformen en kjærkommen endring.

Selv om tåboksen er bredere mister ikke skoen sin presisjon, slik jeg var litt redd den skulle gjøre. Skoen er smidig i terrenget og her kan du trygt gi gass selv i kronglete terreng.

FITLOCK-systemet sørger for at skoen sitter godt rundt foten og at foten ikke sklir rundt i skoen. Skoen er lett å stramme og lissene har ikke gått opp en eneste gang. Selv etter de mest gjørmete turene gjennom kratt og buskas.

Foto: Ian Corless

En sko som holder på det den lover – og slipper ut det den skal

Overdelen er i Swiss Schoeller Keprotec®  et svært robust materiale. Overdelen oppleves som litt hardere enn på den tidligere modellen. Overdelen slipper raskt ut vann om du plumper i en vannpytt og gjørme preller raskt av.

Skoen holder fasongen og sitter godt uansett hvor vått det blir. Tåboksen gir god beskyttelse i tilfelle du kommer borti stener og røtter. Hælen er litt polstret, men ikke overdrevent og hælen sitter godt i skoen også i oppoverbakkene.

Til å gi så mye beskyttelse oppleves skoen som lett og leken. Den er stabil i terrenget og har en fantastisk løpsfølelse som gir meg lyst til å løpe raskt.

Foto: Ian Corless

Medaljens bakside

Når det kommer til terrengsko er det imidlertid ikke mulig å finne en sko som ikke har noen ulemper. Jeg har aldri før opplevd bedre grep, men godt grep betyr ofte en mindre holdbar såle.

Gummien er myk og slites da også raskere ut enn en såle i hardere materiale. En annen ting er at det er begrenset hvor lenge jeg vil løpe på asfalt og annet hardt terreng med denne skoen.

Selv om skoen er dempet merket jeg stor forskjell på strekningene jeg løp på asfalt og strekningene jeg løp i mykt terreng.

Igjen er det vanskelig, om ikke umulig, å få til en sko som presterer optimalt både der du trenger det aller beste grepet og stabiliteten og der du trenger maksimalt med demping.

Hva passer skoen for?

Alle typer terreng, men best på vått, mykt og glatt føre. Passer ikke for lange strekker på asfalt og grusvei. En super sko for tekniske terrengløp, fjelløp og skyrunning.

Dette er en sko som gir deg et fantastisk grep uansett hvor i landet du løper, men løper du et løp på vestlandet vil du raskt se at VJ er et merke veldig mange løpere sverger til. Og det er ikke så rart, for Vestlandet er jo kjent for å ha noen skikkelig sleipe og bratte fjell hvor grepet er alfa omega.

Kort sagt så er dette en sko alle terrengløpere bør ha i sin sko-garderobe.

Foto: Ian Corless

Tekniske facts

  • Vekt: 250 gr (UK8)

  • Drop: 4 mm

  • Grep: 10/10

  • Løpsfølelse: 8/10

  • Stabilitet: 8/10

  • Demping: 6/10

  • Obs. Denne kan oppleves som litt liten i størrelsen.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.