Når folk spør meg om hvilken sko som er min favoritt sko når det kommer til terrengløping vil jeg som regel ramse opp en hel haug med forskjellige sko, for det er utrolig mange bra sko ute på markedet nå. Men sier du at jeg bare kunne velge meg en eneste sko som jeg måtte løpe absolutt hvert eneste terrengløp med resten av året? Ja, da har du skoen jeg ville ha valgt her.

Foto: Ian Corless

VJ Maxx –Maks grep

Jeg har tidligere lovprist VJ skoenes grep og VJ MAXx er ikke noe unntak. VJ MAXx har riktignok en mindre aggressiv såle enn VJ XTRM2 og VJ IROCK3 og skal du ut i skikkelig gjørmete forhold så vil VJ XTRM og IROCK være bedre alternativer. Likevel gir yttersålen i 100% butylgummi med 4mm glugger et fantastisk bra grep både på vått fjell og på sleipe skogsstier. Skoen gir deg helt enkelt skikkelig bra selvtillit uansett hvilket terreng du løper i. Dette er en sko som gir deg et grep som du kan stole på!

En sko du kan løpe raskt med lenge

Det som gjør at Maxx er skoen jeg oftest velger når jeg skal løpe løp, er at dette er en sko som gir meg både grepet, dempingen og beskyttelsen jeg har behov for – selv om jeg skal løpe løp mange timer med dem. Skoen har en 6mm dropp, noe jeg setter pris på i en sko som jeg skal kunne løpe langt i.

Dette er en terrengsko som jeg kan bruke i nesten hvilket som helst terreng. Den gir meg stabiliteten og beskyttelsen jeg trenger når jeg skal løpe langt. Samtidig er den smidig og raskt i terrenget. Og den lar meg ikke lide selv om det er strekker med asfalt og grus underveis. Skoen har en beskyttende plate som dekker hele skoens lengde som beskytter mot spisse steiner og annet ubehag fra underlaget.

Mellomsålen gir både god demping og mye respons. Her får du beskyttelsen du trenger og samtidig en skikkelig morsom sko å løpe med. Sålen er en del tykkere enn VJ XTRM 2 og VJ Spark, noe som påvirker kontakten med underlaget noe negativt. Men slik er det jo alltid med terrengsko – du kan ikke både få god demping og beskyttelse og samtidig ha maks kontakt med underlaget du løper på. For meg er dette et kompromiss jeg lever godt med på de aller fleste løp. Jeg er fornød om jeg har god nok kontakt med underlaget til å føle meg komfortabel med å gi på litt ekstra i ullent terreng. Og jeg skal ha god nok demping til å holde ut i mange timer på stien og eventuelle asfaltstrekk. Det får jeg med VJ MAXx. Ønsker du deg en sko som gir deg stålkontroll på underlaget? Sjekk ut VJ XTRM2 og VJ Spark.

Foto: Ian Corless

Passform

VJ MAXx har en noe bredere passform enn XTRM 2 og Spark men skoen er helt klart laget med tanke på pressisjon og smidighet i terrenget. FITLOCK systemet gir god støtte og hold rundt mellomfoten så du ikke sklir rundt i skoen. Uansett hvor kronglete og teknisk terrenget blir, så sitter denne skoen slik den skal. Skoen er lett å stramme og lissene har ikke gått opp en eneste gang. Selv etter de mest gjørmete turene gjennom kratt og buskas.

Overdelen er i Kevlar, et pustende, mykt, komfortabelt og svært slitesterkt materiale. Det er ekstra tykk gummi forsterkelse foran rundt tærne og hælpartiet. Skoen har også et beskyttende lag med tynnere gummi rundt der overdelen er mest utsatt for slitasje og skade. Skoen drenerer vann godt. Tungen på skoen er lett polstret og holder seg på plass under hele løpeturen. Det er tilfredsstillende med polstring som beskytter hæl og ankelpartiet.

Grepets eneste ulempe

Når det kommer til terrengsko er det imidlertid ikke mulig å finne en sko som ikke har noen ulemper. VJ sin yttersåle i 100% butylgummi gir et helt formidabelt godt grep. Butylgummien er myk og slites da også raskere ut enn en såle i hardere materiale. Dette er ikke en sko du kan forvente har en levetid på 800km. Spesielt ikke hvis du bruker skoene mye på asfalt og grus. Da vil sålen slites ned enda raskere. For meg er VJ forbeholdt konkurranser og de aller våteste og glatteste løpeturene. Når det er sagt, så er det lett å vende seg til VJ sitt fantastiske grep og jeg kjenner mange som utelukkende løper i VJ året rundt.

Hva passer skoen for?

En super sko for terrengløp, fjelløp og skyrunning. Skoen passer godt for deg som skal løpe lengre løp (30km+) i terreng og der du har varierende underlag og innslag av vei. Dette er en sko for lengre løpeturer, men skal du løpe de virkelig lange løpene på 100km+, anbefaler jeg å ta en titt på VJ Ultra. Ønsker du enda bedre grep i gjørme og mer kontakt med underlaget? Sjekk ut testen min av VJ XTRM2

Tekniske facts

  • Dropp: 6mm
  • Demping: 7/10
  • Vekt: 276gr str 42
  • Stabilitet: 6/10
  • Løpsfølelse: 7/10
  • Grep: 9/10 (10/10 på vått fjell)