Må du ha et eksakt, uttalt mål, som løper, eller følge et rigid treningsprogram for å nå målene dine? Nei, det må du ikke. Bare løp.

Jeg har befunnet meg i et slags vakuum i vinter. Motivasjonen har det aldri vært noe i veien med, ikke viljen heller. Det overhengende målet har også vært krystallklart. Men, selv den mest erfarne og innbitte fjellfant, kan løpe seg bort i tåka.

Følg meg på Strava her

Løpeprat

I hverdagen blir det mye løpeprat. Det liker jeg, og det skulle bare mangle. I samtale med venner, familie, kollegaer, løpefrender, perifere bekjente, og så videre, får jeg mange spørsmål. Spørsmålene varierer i henhold til hvilken “gruppe” man tilhører.

Andre utøvere innen kondisjonsidrett vil gjerne vite:

Hva er målene dine for denne sesongen, da?

Hvilket treningsprogram følger du for å nå målene dine?

Den andre gruppen, altså de som ikke driver noe særlig med sport, spør ofte:

Driver du med denne løpingen ennå?, enten i et toneleie som forteller meg at de hadde forventet at jeg hadde sluttet for lengst, eller med et snev av misunnelse. 
For ikke å nevne; hvorfor?

Hva er egentlig målene mine?

Når jeg blir spurt om sesongens mål, blir jeg svar skyldig. Såpass ofte får jeg spørsmålet, at en uvelkommen tanke, og et visst press, har sneket seg inn under hjernebarken. Hva er egentlig målet i år, for mål, det må jeg vel ha, ikke sant?

I en periode begynte jeg nesten å stresse etter å finne en målsetting å strekke meg etter. Terminlister ble endevendt, og diverse ymse “løpe-coacher” på Instagram ville pompøst fortelle meg “how to reach my 10K goals”.

I et øyeblikks villfarelse i det nevnte vakuum, fikk jeg for meg at løpere ha konkrete mål, og konsekvent jage bedre tider, for å anses som seriøse. Heldigvis lettet tåka under en løpetur, og jeg ble flau på egne vegne.

Sekundære målsettinger

Jeg er selvsagt klar over at både konkrete mål og treningsprogrammer for å komme dit, kan være nyttige. For enkelte. Og hvis det er det du liker, eventuelt trenger, så er det helt sikkert riktig for deg. Ikke misforstå denne teksten som kritikk mot mål og treningsprogrammer.

Jeg har også visse ting jeg ønsker å oppnå; bedre tid på mila og halvmaraton, bedre teknikk, generelt bli bedre på alt innen løping. Og jeg løper gjerne intervalløkter, terskeløkter, rolige turer i sone to, deltar i konkurranser, og alt som hører med. 

Men alt dette er, i beste fall, sekundære mål. Det er ikke essensen av løping, for meg. Hvis jeg kan få lov til å være litt pompøs selv, så er løping mer et grunnleggende og elementært behov, som kommer innenfra. En form for urkraft, et kall, om du vil.

Dette er viktig for meg

Når jeg løper, er jeg nær meg selv, naturen, fortid og nåtid. Da jeg var barn, spratt jeg fra tue til tue i fjellet, helt uanstrengt, blikket og føttene fant de smidigste ruter under lyngen. Fjærlett forserte jeg fjellsidene, totalt ubekymret.

Det er denne følelsen jeg forbinder med løping. Friheten, gleden. Ren, uforpliktende moro. I voksenlivet kan det være utfordrende å finne tilbake til denne følelsen. Vi blir stadig bombardert gjennom skjermen til å jage sommerkroppen, dyre abonnementer på treningssenter, samt hvordan og hvor raskt vi bør løpe til enhver tid.

Det er lett å gå seg bort i tåka iblant, miste fokus på hva som er viktig og riktig for en selv. Jeg har forsøkt alskens idretter, og raskt falt ifra. Det er lett å være etterpåklok, men det er ganske tydelig for meg nå, at jeg har sett for lite innover, for mye utover.

Ting tar tid

En dag skal jeg løpe ultradistanser på jevnlig basis. Det er mitt overhengende, dog ullne, mål. Da får jeg vært ute i naturen, lenge, i ett med meg selv (håper jeg), og testet mine fysiske barrierer.

I vinter har jeg løpt mindre, kortere, og saktere. Jeg har trent mer styrke, forsøkt å restituere og sove bedre, samt opprettholde, og forbedre, kostholdet. Jeg har ikke helt friskmeldt meg selv etter skaden i fjor høst ennå, men det kjennes ikke så aller verst ut.

Og det er jo ikke så nøye. Jeg skal tross alt hovedsaklig kose meg. Ultra får ta den tiden det tar. Tenk litt på dette du også: Det er ingen andre som kan definere hva som skal til for å kalle seg løper. Det gjør du selv.