I februar tar jeg turen over Atlanterhavet til det tropiske paradiset Costa Rica. The Coastal Challenge byr på ikke mindre en 240 kilometer og til sammen 10 000 høydemeter i løpet av 6 dager.

Selv om løpet er langt og serverer mye teknisk krevende terreng, mange og bratte bakker og lange, utmattende strekninger på sandstrand, er det som bekymrer meg mest klimaet.

Langs stillehavskysten i Costa Rica er temperaturen på rundt 35 grader og luftfuktigheten på over 75 %. Det er varmt, og luftfuktigheten gjør det vanskelig for kroppen å kvitte seg med overskuddsvarme.

Nå er kroppen heldigvis laget slik at den vil tilpasse seg klimaet den omgis av sakte, men sikkert. Hadde jeg kunne reise ned til Costa Rica et par uker før løpet, ville akklimatiseringen gått av seg selv. Med riktig hydrering og litt sunn fornuft ville jeg ikke trenge å bekymre meg for å få heteslag halvveis inn i første etappe.

Foto: Ian Corless
Foto: Ian Corless

Akklimatisering

Det er gjort flere studier på hva som skjer med kroppen når man trener i varmen. Resultatene fra disse har gitt meg litt ekstra motivasjon til å gjennomføre varmetilvenningen. For ifølge studier vil det å trene i varme omgivelser og å utsette kroppen for høy varme ikke bare føre til økt toleranse for varme i form av at kroppen vil svette raskere og mer, samt gi en lavere kjernetemperatur. Det har nemlig også vist seg å øke volumet av blodplasma, redusere nivået av laktat i blodet og å være enda mer effektivt enn høydetrening når det kommer til å øke VO2max!

Men helt ærlig, VO2max og laktatnivåer i blodet er ting jeg har null peiling på. Ikke er jeg sånn kjempeopptatt av det heller, men jeg har skjønt at økt VO2max er positivt, så just bring it on …

Foto: Ian Corless

Motivasjonen for å drive med varmetrening har altså steget, men når jeg befinner meg i Oslo hvor temperaturen i januar og februar er det stikk motsatte av tropiske, ja, da kreves det litt andre metoder enn den naturlige akklimatiseringen som man får av å oppholde seg og trene i tilsvarende klima som man skal løpe løp i.

Så hvordan i all verden skal jeg forberede meg på å løpe i tropiske temperaturer midt på kaldeste vinteren i Norge?

Svette tiltak

Jeg har googlet, rådført meg på forskjellige forum og snakket med folk som har peiling og alle er enige om en ting: kroppen må forberedes på varmen. Tipsene jeg har fått har vært alt fra å løpe i varmerom, kle godt på seg og nyte lange turer på mølla, Bikram-yoga og å avslutte treningsøktene med et lengre besøk i badstuen.

Jeg skal ærlig innrømme at ingen av disse tipsene frister spesielt mye, for helst vil jeg jo bare løpe rundt ute i skog og mark og en time i badstua vil virkelig sette tålmodigheten min på prøve. Samtidig har jeg jo lyst til å få en god løpsopplevelse i Costa Rica og da blir jeg nødt til å finne meg i et kompromiss.

Etter å ha lest litt på temaet akklimatisering og vurdert de forskjellige tipsene opp mot hverandre, kom jeg frem til å gå for tipset om mølleløping etterfulgt av badstue.

Det mest ideelle hadde vært å kunne løpe på mølle i et rom med 35 varmegrader og høy luftfuktighet, men tilgangen på slike rom med mølle er ikke kjempestor i Oslo, og siden Olympiatoppen har mer enn nok med å få forberedt diverse eliteutøvere til OL i Tokyo, så strøk jeg det alternativet fra listen.

Bikram-yoga kunne vært aktuelt, men er også litt vanskelig å få til logistikkmessig for min del. Men det er mulig jeg slenger meg med på en time eller to hvis jeg finner tid til det.

Siden det lokale treningssenteret mitt har både møller og badstue, blir det for meg blir det enkleste å gå for en kombinasjon av mølleøkter iført lange tights, langermet trøye, lue og (kanskje til og med en ekstra jakke om jeg er sprø nok), med et langt opphold i badstue rett etterpå.

Varmetilvenningen er i gang

Jeg har allerede så vidt begynt med varmetilvenningen, selv om det er 1 måned igjen til The Coastal Challenge Costa Rica.

De som har peiling, anbefaler at varmetilvenningen gjennomføres hyppig de siste 10–14 dagene før det aktuelle løpet. Jeg vil ikke ha mulighet til å tilbringe hver dag de siste 10 dagene i en badstue, men heldigvis har det vist seg å også ha effekt om man gjennomføre slike økter sjeldnere, men da bør man starte tidligere.

Planen min er å få til minst 14 varme økter før jeg reiser til Costa Rica. Dette vil kreve litt mer struktur når det kommer til gjennomføring av trening enn hva jeg er vant til. I tillegg må jeg legge inn en hvileperiode i forkant av løpet. Jeg vil vanligvis redusere treningsmengden min gradvis 14 dager før et langt løp for så å ha noen helt treningsfrie dager de siste 3 dagene.

Jeg har med andre ord dårlig tid og øktene mine innendørs vil gå på bekostning av de lange fine turene mine ute i skog og mark denne måneden.

Foto: Elisabeth Borgersen

Heldigvis for min del ser årets vinter ut til å forbli mild og mangelen på snø gjør at skogen ikke frister like mye som den ville gjort om den så ut som et vinterparadis.

Men helt fri for langturer blir januar likevel ikke, for dette er turer som er minst like viktige i forkant av et løp som TCC Costa Rica hvor jeg vil løpe etapper på mellom 22 og 50 km 6 dager i strekk. Da gjelder det å ha en kropp som er vant til å være i ute og i bevegelse i mange timer om gangen.

Om du er interessert i å lese mer om akklimatisering anbefaler jeg å ta en titt på hva Elisabeth Barnes har skrevet om på bloggen sin.

(Om du vil vite hvordan det gikk da jeg løp The Coastal Challenge så finner du race report her).