Sponset innlegg
På tide å skru opp varmen

På tide å skru opp varmen


I februar tar jeg turen over Atlanterhavet til det tropiske paradiset Costa Rica. The Coastal Challenge byr på ikke mindre en 240 kilometer og til sammen 10 000 høydemeter i løpet av 6 dager.

Selv om løpet er langt og serverer mye teknisk krevende terreng, mange og bratte bakker og lange, utmattende strekninger på sandstrand, er det som bekymrer meg mest klimaet.

Langs stillehavskysten i Costa Rica er temperaturen på rundt 35 grader og luftfuktigheten på over 75 %. Det er varmt, og luftfuktigheten gjør det vanskelig for kroppen å kvitte seg med overskuddsvarme.

Nå er kroppen heldigvis laget slik at den vil tilpasse seg klimaet den omgis av sakte, men sikkert. Hadde jeg kunne reise ned til Costa Rica et par uker før løpet, ville akklimatiseringen gått av seg selv. Med riktig hydrering og litt sunn fornuft ville jeg ikke trenge å bekymre meg for å få heteslag halvveis inn i første etappe.

Foto: Ian Corless
Foto: Ian Corless

Akklimatisering

Det er gjort flere studier på hva som skjer med kroppen når man trener i varmen. Resultatene fra disse har gitt meg litt ekstra motivasjon til å gjennomføre varmetilvenningen. For ifølge studier vil det å trene i varme omgivelser og å utsette kroppen for høy varme ikke bare føre til økt toleranse for varme i form av at kroppen vil svette raskere og mer, samt gi en lavere kjernetemperatur. Det har nemlig også vist seg å øke volumet av blodplasma, redusere nivået av laktat i blodet og å være enda mer effektivt enn høydetrening når det kommer til å øke VO2max!

Men helt ærlig, VO2max og laktatnivåer i blodet er ting jeg har null peiling på. Ikke er jeg sånn kjempeopptatt av det heller, men jeg har skjønt at økt VO2max er positivt, så just bring it on …

Foto: Ian Corless

Motivasjonen for å drive med varmetrening har altså steget, men når jeg befinner meg i Oslo hvor
temperaturen i januar og februar er det stikk motsatte av tropiske, ja, da kreves det litt andre metoder enn den naturlige akklimatiseringen som man får av å oppholde seg og trene i tilsvarende klima som man skal løpe løp i.

Så hvordan i all verden skal jeg forberede meg på å løpe i tropiske temperaturer midt på kaldeste vinteren i Norge?

Svette tiltak

Jeg har googlet, rådført meg på forskjellige forum og snakket med folk som har peiling og alle er enige
om en ting: kroppen må forberedes på varmen. Tipsene jeg har fått har vært alt fra å løpe i varmerom, kle godt på seg og nyte lange turer på mølla, Bikram-yoga og å avslutte treningsøktene med et lengre besøk i badstuen.

Jeg skal ærlig innrømme at ingen av disse tipsene frister spesielt mye, for helst vil jeg jo bare løpe
rundt ute i skog og mark og en time i badstua vil virkelig sette tålmodigheten min på prøve. Samtidig har jeg jo lyst til å få en god løpsopplevelse i Costa
Rica og da blir jeg nødt til å finne meg i et kompromiss.

Etter å ha lest litt på temaet akklimatisering og vurdert de forskjellige tipsene opp mot hverandre, kom jeg frem til å gå for tipset om mølleløping etterfulgt av badstue.

Det mest ideelle hadde vært å kunne løpe på mølle i et rom med 35 varmegrader og høy luftfuktighet, men tilgangen på slike rom med mølle er ikke kjempestor i Oslo, og siden Olympiatoppen har mer enn nok med å få forberedt diverse eliteutøvere til OL i Tokyo, så strøk jeg det alternativet fra listen.

Bikram-yoga kunne vært aktuelt, men er også litt vanskelig å få til logistikkmessig for min del. Men
det er mulig jeg slenger meg med på en time eller to hvis jeg finner tid til det.

Siden det lokale treningssenteret mitt har både møller og badstue, blir det for meg blir det
enkleste å gå for en kombinasjon av mølleøkter iført lange tights, langermet trøye, lue og (kanskje til og med en ekstra jakke om jeg er sprø nok), med et langt opphold i badstue rett etterpå.

Varmetilvenningen er i gang

Jeg har allerede så vidt begynt med varmetilvenningen, selv om det er 1 måned igjen til The Coastal Challenge Costa Rica.

De som har peiling, anbefaler at varmetilvenningen gjennomføres hyppig de siste 10–14 dagene før det aktuelle løpet. Jeg vil ikke ha mulighet til å tilbringe hver dag de siste 10 dagene i en badstue, men heldigvis har det vist seg å også ha effekt om man gjennomføre slike økter sjeldnere, men da bør man starte tidligere.

Planen min er å få til minst 14 varme økter før jeg reiser til Costa Rica. Dette vil kreve litt mer struktur når det kommer til gjennomføring av trening enn hva jeg er vant til. I tillegg må jeg legge inn en hvileperiode i forkant av løpet. Jeg vil vanligvis redusere treningsmengden min gradvis 14 dager før et langt løp for så å ha noen helt treningsfrie dager de siste 3 dagene.

Jeg har med andre ord dårlig tid og øktene mine innendørs vil gå på bekostning av de lange fine turene mine ute i skog og mark denne måneden.

Foto: Elisabeth Borgersen

Heldigvis for min del ser årets vinter ut til å forbli mild og mangelen på snø gjør at skogen ikke frister like mye som den ville gjort om den så ut som et vinterparadis.

Men helt fri for langturer blir januar likevel ikke, for dette er turer som er minst like viktige i forkant av et løp som TCC Costa Rica hvor jeg vil løpe etapper på mellom 22 og 50 km 6 dager i strekk. Da gjelder det å ha en kropp som er vant til å være i ute og i bevegelse i mange timer om gangen.

Om du er interessert i å lese mer om akklimatisering anbefaler jeg å ta en titt på hva Elisabeth Barnes har skrevet om på bloggen sin.

(Om du vil vite hvordan det gikk da jeg løp The Coastal Challenge så finner du race report her).

Siste utgave av Runner’s World

 • RW var på plass i Lofoten under The Arctic Triple, både for å løpe, men også for å få turtips av forsideløper Mirjam Saarheim.
 • Møt maratonsamler Odd Gunnar Tveit som også arrangerer landets mest eksotiske bygdemaraton.
 • Født til å løpe, sa du? Nja … Vi serverer deg elleve logiske brister som taler for at evolusjonen kunne gjort en bedre jobb.
 • Magnus Eide og Sunniva Bondø Sørensen har begge vært gjennom vanskelige skadeperioder som preget psyken. Nå understreker de unge forbildene viktigheten av åpenhet.
 • Stor terrengskoguide – samt hvordan du velger riktige terrengsko for deg og ditt bruk.
 • Åtte grep for å riste liv i kroppen etter sommerferien.
 • Produkttester, faste spalter, oppskrifter.

Bli abonnent

Sponset innlegg
Hvem ser deg når du løper på stien?

Hvem ser deg når du løper på stien?


(Foto: Lise Bergmann)

De ville rovdyrene vi har på fastlandet i Norge er sjeldent en trussel for voksne mennesker. Både ulv, bjørn, gaupe, jerv og rev er dyr man som regel bare får se sporene etter, for de er lure nok til å holde god avstand til mennesker. Bortsett fra Isbjørn, (som du heldigvis ikke trenger å bekymre deg for hvis du ikke surrer rundt på Svalbard og Bjørneøya og andre øyer oppe ved Nordpolen), er det ingen ville rovdyr som har tatt menneskeliv i Norge siden starten av forrige århundre. Men det betyr ikke at det ikke er farlige dyr som man skal ha respekt for.

Jeg har løpt mye rundt i skog og mark, og ser som regel bare spor etter dyra i skogen. Det hender jeg møter på et rådyr eller en elg og hvis jeg er riktig heldig, en rev. Men ulven i Østmarka har jeg enda ikke vært heldig å få øye på, selv om jeg har fartet mye rundt i området hvor den holder til. Men spor har jeg sett og noe sier meg at selv om jeg ikke har sett ulven, så har nok den sett meg.

Jeg er altså lite engstelig for å møte på rovdyr når jeg er ute på tur, men av de dyrene jeg helst ikke vil komme for tett på ute i den norske naturen så er det elg, bjørn, villsvin og moskus som står øverst på listen. Disse dyrene er vanligvis ikke farlige, bortsett fra om de føler seg truet eller er stresset. Kommer du for brått på en elgku med kalver eller beveger deg inn i moskusens territorier kan du risikere å få skikkelig juling. For en sinna elg eller moskus på over 400kg har ikke noe problem med å ta livet av et voksent menneske. Og ikke tro at størrelsen gjør diss dyrene til noen trege kjemper, for både elg og moskus kan komme opp i en hastighet på over 50km/t. Med andre ord, en løpekonkurranse du ikke har sjans til å vinne…

Bjørnen bekymrer jeg meg lite for, i hvert fall på denne tiden av året, og jeg løper lite i områder med bjørn. Men når jeg har løpt i områder med bjørn lager jeg litt mer lyd enn vanlig. For bjørnen vil som de fleste andre ville dyr, stikke av så fort den merker at det er mennesker i nærheten. Jeg husker hva Kris King, Beyond the Ultimate race director, sa på race briefen i forkant av Ice Ultra, som går igjennom villmarken i det svenske Lappland, om faren for å møte på ville dyr;

«Møter du på ulv, jerv eller gaupe så tenk på deg selv som en veldig heldig person. Dette er dyr som sjeldent lar mennesker se dem og de vil neppe komme i nærheten av deg. Bjørnen sover i hi om vinteren, men skulle du likevel møte på bjørn, (dette var i slutten av februar), så vil den enten være veldig sulten eller veldig kåt. Jeg lar dere avgjøre selv hvordan dere vil reagere på begge alternativene».

Jeg møtte dessverre ikke på et eneste dyr i løpet av mitt 5 dagers eventyr oppe i Nord-Sverige, og det til tross for at det er mange ville dyr der oppe. Så selv om du beveger deg i områder hvor bestanddelen av ulv, gaupe og elg er stor er det fortsatt lite sannsynlig at du får se dem. Selv om de kanskje ser deg…

Hvis du helst vil unngå å møte på dyr når du er ute på tur, så er det lureste du kan gjøre å holde deg til stier som er mye brukt og å sørge for å lage så mye bråk som mulig. Skravler du høylytt med løpepartneren, eller løper rundt med en stor kubjelle dinglende i sekken så har de aller fleste dyr stukket langt av sted lenge før du rekker å i det hele tatt oppdage dem.

Men hva skal du gjøre om du er så uheldig, (eller heldig, alt etter som hvordan du ser på det), og møter på et stort rovdyr eller en elg når du er ute på løpetur?

Hvis du skulle møte på et stort rovdyr, villsvin, elg eller moskus bør du forholde seg rolig og trekke seg forsiktig vekk fra dyret. Følg hele tiden med på reaksjonene til dyret, for dyr kommer med en del signaler før det eventuelt går til angrep;

En elg vil legge ørene flatt bakover på hodet hvis den føler seg truet. Da bør du komme deg bak en trestamme eller enda bedre, klatre opp i et tre. Elgen angriper med å sparke fremover med forbeina og vil fortsette å trampe på motstanderen til motstanderen ligger stille. Blir du angrepet bør du derfor ligge helt rolig i fosterstilling og beskytte hodet så godt du kan. Elgen er mest aggressiv på våren når kalvene er små og på vinteren nær den er næringsstresset.

En bjørn vil kunne reise seg på bakbeina for å få oversikt over situasjonen. Tegn på at en bjørn føler seg truet eller vil forsvare unger eller byttedyr er brøl, fnysing, blåse eller plystrelyder. De aller fleste gangene en bjørn angriper vil det være skinnangrep, angrep hvor bjørnen er ute etter å skremme og ikke går til reelt angrep, men svinger unna før den når frem. Om bjørnen likevel skulle gå til angrep så er ekspertenes råd som følger:

 • Slipp noe foran bjørnen, (for eksempel en drikkeflaske), for å avlede.
 • Klatre opp i et tre om mulig.
 • Siste utvei; legg deg ned i fosterstilling eller på magen, spill død og beskytt hode og nakke så godt som mulig med sekk og hender.

En aggressiv ulv vil legge ørene flatt, reise bust og flekke tenner. Mot en ulv vil det være lurt å gjøre seg selv stor, lage mye lyd og støy og om ulven skulle bli nærgående sparke og slå etter den. Får du tak i en stor pinne kan du sikte mot øynene på dyret, for som mennesker vil også dyr reagere med å trekke seg bort hvis øynene trues. Samme taktikk gjelder om du skulle møte på aggressiv jerv, rev eller gaupe.

På Østlandet har andelen villsvin økt betraktelig de siste årene. Villsvinangrep har økt, men det er for det meste i forbindelse med jakt at dyrene går til angrep på mennesker. Om du skulle bli angrepet av villsvin så er det først og fremst skrittet du bør beskytte, for det er skrittet villsvinet vil angripe.

Som jeg allerede har sagt er sannsynligheten stor for at dyret stikker av så fort det legger merke til deg, eller i hvert fall velger å holde avstand til deg. De ser ikke på voksne mennesker som byttedyr, men har du med deg hund bør du være mere obs når du ferdes i områder med ulv og andre større rovdyr eller større hjortedyr. En liten hund har ikke mye å stille opp med mot en voksen ulv eller en elg. Man bør også være klar over at hunder kan provosere elg mer enn et menneske ofte gjør fordi hunder minner om ulv.

Om denne posten har gjort deg mer utrygg når deg gjelder å bevege deg ut på løpetur i den skumle villmarken så kommer det noen små tankevekkere her:

1: Det er hunder, veps og storfe som topper statistikken over skader, sykdom og ulykker påført av dyr i Norge. Elg, hjort og rådyr kommer på en 4.plass, men dette skyldes trafikkulykker, ikke at elgen angriper mennesker.

2: De siste 5 årene har i snitt 23 fotgjengere og syklende mistet livet og 174 blitt hardt skadet i trafikken i Norge. Til sammenligning er antallet dødsfall og alvorlige skader på mennesker grunnet angrep av bjørn, ulv, moskus, jerv, villsvin, gaupe og elg null. Jeg ville med andre ord føle meg tryggere på en sti midt ute i Femundsmarka enn om jeg løper i byen og ved trafikkert vei hvor sjansen for å møte på ville dyr er særdeles liten.

3: På verdensbasis er det bare mygg som tar livet av flere mennesker enn vi mennesker gjør. Mennesker er nemlig uten tvil verdens farligste pattedyr og tar livet av over 400 000 mennesker i året. Og du møter sannsynligvis på færre folk når du er midt ute i skauen enn om du tar deg en løpetur i parken lørdag kveld….

Derfor avrunder jeg med å si at det ikke er noen grunn til å frykte stien og de ville dyra. Vis dyra respekt og nyt de sjeldne øyeblikkene hvor du får mulighet til å se ville dyr ute i naturen.

Hvordan skaffe support til sprø ultraløp – 10 tips


Visste du at det å ha god support under et løp kan få deg til å yte 10% bedre? Eller, kanskje ikke nøyaktig 10%, men i følge Liss Vallestrands teori bør god support kunne få henne til å løpe 20km lenger på årets Bislet 24 som går av stablen i morgen.

Det at god support øker sjansen for at man presterer bedre er faktisk bevist. Forskning viser at fotballag som spiller på hjemmebane har større vinnersannsynlighet enn når de spiller på bortebane, ikke fordi de spiller i kjente omgivelser, men på grunn av at de som oftest har bedre support når de spiller på hjemmebane. Og hvorfor skal det ikke funke for løpere når det funker for fotballspillere?

Men det å finne folk som er villige til å bruke en hel dag og kanskje også natt på å kjøre rundt og stå klar med fulle drikkeflasker og løpermat, som gjør alt for at du skal ha et bra løp, som trøster når du trenger det, maser på at du skal spise, holder oversikt over hva du har fått i deg av drikke og være fullastet av positivitet den korte stunden dere sees før du løper av sted videre er ikke alltid like enkelt. Derfor har jeg samlet noen gode tips til hvordan man skaffer seg god support.

 

1: Gi familien din en «Team Experience» i julegave

«I stedet for julegaver så har jeg lyst til at vi gjør noe sammen som familie til neste år. Hva med å ta en tur til Skottland i juni, si rundt den 20-21, også kan vi ha noen skikkelige kvalitetsdager sammen. Oi, sett på maken! Det går jo et ultraløp langs den der historiske Hadrian’s wall akkurat da… Det burde vi få med oss! Hva om jeg løper løpet også kan dere møte meg med litt mat og sånt noen steder? Det er jo en super måte å få sett den muren p养.

Du skjønner tegninga? Jeg vet om flere som har engasjert familien sin skikkelig sånn at de stiller opp på det ene løpet etter det andre. Frank Løke har en far som kjører ham hit og dit i Norge i en bobil når han skal løpe løp og en annen venninne av meg drar med seg familien sin på diverse ekstrem triatlon rundt om i verden.

 

Og her er et bilde fra da jeg løp i Cape Town i fjor og ble pacet av moren min (som straks blir 75 år), et par meter den siste strekningen inn mot mål. 

2: Gi bort en support opplevelse i bursdagsgave

Har du lyst til å løpe et ultraløp, men vil ha noen som kan være mental støtte før løpet og ta deg imot med Cola og mat og masse god omsorg etter målgang? Meld på en av beste venn(inn)ene dine på en av de kortere distansene og si at det er årets bursdagsgave.


Sara, redaktør i Runner’s World Norge, fikk startnummer til Stranda Fjord Trail Race 25km i bursdagspresang av en venninne som skal løpe Stranda Fjord Trail Race 100km i august. Smart tenkt Natasha! Og du Sara, jeg blir veldig glad om du kan være litt support for meg også ved målgang på Stranda 100km. Jeg vil helst ha Cola eller ingefærøl, gjerne litt lakris og en god klem når jeg kommer i mål…

 

3: Få deg en kjæreste som digger å være support

Jeg kjenner noen løpere som får utrolig mye støtte fra kjærester og ektefeller. Support kjærester som kjører fra sjekkpunkt til sjekkpunkt bare for å fylle flaskene deres, gi dem den maten de har lyst på, tar imot litt «bad ultra runner mood» og gir masse kjærlighet og oppmuntring, alt i løpet av noen få minutter før løperen løper av sted videre og support kjæresten kjører av sted til neste sjekkpunkt. Hvis du synes det høres kjekt ut å ha en sånn kjæreste så bør du lete etter personer med følgende kvalifikasjoner:

 • Bør ha førerkort
 • Er over middels interessert i detaljer (må vite forskjell på samtlige sportsdrikker på markedet og vite hva løperen kommer til å trenge av mat og drikke på de forskjellige stadiene av løpet)
 • Er strukturert og klarer å holde et til tider stramt tidsskjema
 • Er positiv (selv når løperen er i sitt minst sjarmerende humør)
 • Er fleksibel (må kunne håndtere uventede situasjoner av alle slag)
 • Har god utholdenhet (bør kunne holde seg våken og sane minst like lenge som du er ute og løper)
 • Ikke er løper selv, eller i hvert fall ikke ha ønske om å løpe de samme løpene som deg
 • Være av den oppfatning at det å bruke noen uker av ferien sin på å være høyt oppe i fjellene på Tenerife, Alpene, Etiopia eller i  eller annet relativt øde sted  godt  oppe i høyden er helt supert (sånn at du får høydetrening)
 • Bør kunne håndtere et kamera, eller i hvert fall ta dugelige målgangsbilder med mobiltelefonen

By the way, om du vet om en sånn person som er singel så gi ham nummeret mitt…

 

4: Ta godt vare på de skadede løpevenene dine

Man har alltid en løpevenn som er skadet. Og alle som har vært skadet vet hvor fælt det er å være skadet. Derfor bør man ta litt ekstra godt vare på løpekompiser som er skadet. Gi omsorg, oppmuntring, gode råd om du har noen… Vær en god venn rett og slett. Og tilbake får du kanskje en skadet løper som får lyst til å være support for deg når du skal løpe et løp. Det fine med å ha en som er løper selv som support er at løpere vet hva løpere trenger og du trenger som regel ikke å forklare opplegget sånn veldig i detalj. Og kanskje er dette et løp som den skadde løperen ønsker å løpe selv en gang i fremtiden, og da er det å være support en fin måte å bli kjent med løypa på. Vinn-vinn!

 

5: Bli venn med fotografen

Ok, dette er kanskje ikke den beste supporteren, for fotografene er ute i løypa for å ta bilder og sørge for at du får et kult bilde som beviser at du faktisk løp det der sprø ultraløpet. Men det er alltid hyggelig å møte på folk du kjenner når du er på vei opp en monsterbakke eller når du virkelig må grave dypt for å finne krefter til de siste 10 kilometerne inn til mål. Da kan noen oppmuntrende ord og litt varme og omtanke ha mye å si. Da jeg løp Ice Ultra i fjor klarte media teamet Mikkel og Ryan alltid, (bortsett fra da jeg møtte dem 500m fra mål på dag 4), å få meg til å smile. Det samme gjelder for Sylvain og Ian som, selv om de kanskje ikke er klar over det, har gitt meg det lille ekstra mentale dyttet jeg trengte for å bikke over fra «jeg føler meg skikkelig miserabel» til «hey, dette fikser jeg!».

 

6: Bli venn med Crewet

På Ice Ultra var det et fantastisk crew som bestod av løpsorganisatorene, Exile medics og et team av samer som lever i området. Jeg kunne snakke norsk med samene og fikk mye oppmuntring og råd fra dem under løpet. Jeg husker at de lo godt da jeg dro frem en pose solbærtoddy på et sjekkpunkt «ja, solbærtoddy må man ha» sa en av dem, og da svarte jeg at det eneste jeg manglet nå for at alt skulle være perfekt var en kanelbulla. Og dette er egentlig en hemmlighet, for Ice Ultra er et self support løp, men på det siste sjekkpunktet på dag to fikk jeg en kvart kanelbulla av den samme samen. Jeg tuller ikke når jeg sier at det gjorde hele forskjellen da jeg løp de siste 10 kilometerne i sprengkulda den dagen.

 

7: Kjøp deg support

Noen av løpe coachene er flinke til å stille opp på de største eventene. Så om du allerede har en løpe Coach, hør med personen om det er noen mulighet for å få litt ekstra oppbakking på årets viktigste løp. Sånt bør planlegges i litt god tid for de har gjerne mye på agendaen sin, så ikke tenkt på dette som en «i siste liten» -løsning når du plutselig kommer på at du kanskje burde hatt noen til å gi deg support når du skal løpe rundt i ring på Bislet i morgen…

 

8: Meld deg inn i et idrettslag eller klubb

Det å være med i en klubb kan gi mye god støtte før, under og etter løp. Jeg har vært medlem i Bøler IF friidrett i snart 3 år og har vært heldig å delta på flere løp sammen med folk fra klubben min. De fleste i klubben min løper mye raskere enn meg, noe som gjør at jeg alltid blir tatt imot av blide folk ved målgang. En av de beste minnene mine er da jeg løp Blefjells Beste i sommer og ble møtt av Heidi og Øyvind da det gjenstod 1 km igjen til mål. Jeg var helt tom for krefter og orket ikke tanken på å skulle komme meg opp den siste lille kneika. Da var det en banan og oppmuntring som fikk meg over målstreken.

 

(Foto: Sylvain Cavatz)

9: Vær support for andre

Hvis du er skadet eller det er andre grunner til at du ikke skal løpe selv, så still opp som support for andre. Da er det en stor sjanse for at de du har vært support for vil ønske å stille opp som support for deg en annen gang. Løp jeg kan anbefale å stille som support på er løp som i all hovedsak dreier seg om å løpe rundt i ring sånn som Bislet24 og Backyard Ultras. Fordelen med disse løpene er at du får mulighet til å være support for flere løpere av gangen uten å flytte stort på deg. (Husk å ta med deg en god camping-stol, nok av mat og drikke og store mengder godt humør). Dette er en super måte å score mange support-poeng og du vil ha flust av folk å spørre neste gang du trenger at noen står og venter på deg med litt vann, mat og kjærlighet i starten av et eller annet fjell ute i ødemarken et sted.

  

10: Vær din egen support

Men man trenger ikke alltid å ha support. Jeg tror det er bra å løpe løp uten support også og de fleste løpene har gode mat og drikkestasjoner og kanskje også en dropbag stasjon eller to langs løypa hvor du kan ha tørre klær, nye sko og diverse mat og drikke liggende å vente på deg. Derfor blir mitt siste tips i dette innlegget å være en god support for deg selv.

Planlegg godt og organiser droppbaggen sånn at du vet at du har alt du trenger. Ta imot hjelpen du blir tilbudt på mat og drikkestasjonene; tilbyr de deg å ta jobben med å fylle flasken din så la dem gjøre det. Vær snill og grei mot de du møter i løypa, smiler du til folk og gir oppmuntring til de andre løperne får du gjerne det samme i retur. Jeg deler gjerne på elektrolytter og koffein godis og ekstra fuel med andre løpere jeg møter når jeg løper de lengste løpene. Dette får meg alltid til å føle meg bedre, det å fokusere litt på andre som sliter gjør at jeg glemmer litt at jeg sliter selv. Dessuten blir jeg selv minnet på at jeg må spise og drikke når jeg ser andre som har gått tomme for energi. Og når man gjør sånt får man drahjelp av andre løpere når man trenger det selv. Da jeg løp Blefjells beste i sommer fikk jeg drahjelp av en jeg løp sammen med på Ultrabirken tidligere på året. Han tok meg igjen da det var 5 kilometer igjen til mål. Jeg var allerede langt nede i kjelleren, men han oppmuntret meg til å gi på det siste stykket inn til mål, så da hang jeg meg på ham i nesten 4 kilometer. Og jeg er sikker på at jeg ville brukt dobbelt så lang tid på den strekningen om han ikke hadde dratt meg der.

Jeg løper de aller fleste løpene mine uten support og trives egentlig godt med det. «Klarer selv» er noe jeg har sagt fra jeg var ganske liten og når jeg får spørsmål om jeg vil at noen skal være support for meg har jeg lett for å si at det ikke er nødvendig, jeg klarer det jo selv og har ikke lyst til å bry andre med det. Men jeg setter veldig stor pris på å møte blide folk når jeg er ute og løper og tar med meg all den varmen og omtanken jeg får fra folk på drikkestasjoner og heiagjenger ute i løypa.

Det betyr mye for hele løpsopplevelsen.

Dørstokkmila over til vinterland


Vinteren har meldt sin ankomst med minus grader, snø og is. Dagene blir stadig kortere og hodelykta har igjen blitt fast følge når jeg skal ut på løpetur, (selv om jeg enda ikke har kommet inn i rutine med å lade batteriet etter bruk). På Facebook og andre sosiale medier dukker det opp flere og flere poster med innendørsløping og mølleøkter. Magasiner og blogger kommer med mange gode tips til mølle-økter, være seg langtur på mølla eller raske intervaller og på forumene blir de klassiske mølle-trådene tatt opp igjen. Og jeg må innrømme, at selv om jeg egentlig er veldig glad i vinterløping, så har det krevd litt ekstra av meg å ta turen ut de siste dagene.


Balaclava og polvotter 

(Foto: Sylvain Cavatz)

Men iført polvotter, balaclava, og to lag både på over og underkropp har jeg trosset de iskalde morgenene og ettermiddagene og løpt ute. Når du leser dette så lurer du kanskje på om jeg befinner meg på Røros eller i Kautokeino, for her i Oslo har temperaturene jo ikke vært så kalde at balaclava har vært nødvendig riktig enda. Og det har du rett i. Den har kommet av relativt fort, på samme måte som polvottene har blitt tatt av og på og glidlåsen på jakken har blitt dratt ned og opp mange ganger i løpet av turen. For det er jo ikke så ille når jeg først har kommet litt i gang. Da kjennes det egentlig bare behagelig ut. I hvert fall så lenge jeg ikke stopper opp eller senker tempoet veldig.

Den vanskelige overgangen

Det handler vel mest om den beryktede dørstokkmila. Det er den jeg kler meg så godt for å komme meg over. For jeg har vært ute noen skikkelig kalde dager før, og vet både hvordan det kjennes og hvordan jeg skal håndtere det i forhold til klær og aktivitetsnivå selv om det kryper ned mot -40 grader. Og jeg vet at den mentale biten vil bli lettere for hver tur jeg tar fremover.

Jeg må bare bli vant til vinterløping igjen og få noen påminnelser om hvor fantastisk fint det er å løpe ute om vinteren på hvitkledde stier og nyte en sen soloppgang, eller en tidlig solnedgang, hvor himmelen står i brann før mørket senker seg og alt du kan se er det som lyset fra hodelykten treffer så det føles som om du løper i din egen lille lysboble. Snøfnugg i lufta, hvitkledde trær og kritthvit snø som får det til å se ut som tusenvis av bittesmå diamanter ligger spredt utover bakken og som demper all lyd. Ekte vintermagi som får meg til å føle at jeg løper rundt i en eventyrverden hvor jeg når som helst kan møte på en faun eller høre lyden av sledebjeller.

(Foto: Inov-8 Scandi)

For vinteren kan være en helt fantastisk tid å løpe ute på.
Men den kan også være sur og kald, mangle snø samtidig som den byr på speilblank is eller gjørmeblandet sørpe. Sånn er det bare.

Løpeturen er (som regel) best ute

Uansett så vet jeg at jeg ikke vil bytte ut uteløpinga med innendørs økter på Bislet eller intervaller på mølla på treningssenteret, (bortsett fra de siste ukene før TCC Costa Rica, for da må jeg nok vende kroppen til å løpe i varmen igjen). For selv de kalde og grå vinterdagene byr på fine sti-eventyr. Og uansett hvor klisjé det måtte høres ut, så angrer jeg aldri på en løpetur ute.

(Foto: Sylvain Cavatz)

Og jeg kan love deg at det er de sureste vinterdagene dagene som gir mest mentalstyrke poeng i banken…

Men…

Nå skal jeg ikke svartmale mølleløping og økter i kjelleren på bislet helt, for folk er forskjellige og har forskjellige mål med løpingen. Og jeg ville ikke anbefale noen å løpe de hardeste intervalløktene ute på glattisen. Men jeg anbefaler å ikke legge uteløpingen helt død i vinter, nyt heller mulighetene vinteren byr på når det gjelder uteløping (og vil du vite mer om hvorfor du bør løpe ute på vinteren så har jeg skrevet et innlegg med 5 gode grunner til vinterløping).

(Foto: Sylvain Cavatz)

Og trenger du mer inspo til vinterløpinga så skaff deg årets siste utgave av Runner’s World når det kommer ut i midten av November. Det er en utgave som er fullstappet av tips til hvordan du som løper kan overleve den lange nordiske vinteren.

TCC Costa Rica 2020? Jeg er med!


(Foto: Ian Corless)

Velkommen til Costa Rica. Et frodig paradis som ligger på den tynne armen som forbinder Sør-Amerika med Nord-Amerika og deler Det karibiske hav fra Stillehavet. Landet er kjent for sitt rike dyre og planteliv, for selv om landet er et av de minste i hele verden befinner hele 5% av alle verdens arter seg i dette landet som består av både jungel og regnskog, lange og vakre strender, fantastiske fossefall, ville elver og mange høye fjell og vulkaner. Kombinert med tropiske temperaturer og et folk som lever etter filosofien «Pura vida», (det rene eller det enkle livet), er dette den sanne oppskriften på hva et tropisk ferieparadis er. Eller løpeparadis da. For dette må jo være det perfekte stedet å ta på seg løpeskoene og dra på oppdagelsesferd!

TCC Costa Rica

Forkortelsen står for The Coastal Challenge Costa Rica og er et etappeløp på 236km med hele 10000 høydemeter som går over 6 dager. Det finnes også en kortere variant på 155km hvis man ønsker det. Løpet går i februar måned, nærmere bestemt 9-15 februar, og tar deg med på et løpeeventyr utenom det vanlige langs Costa Ricas vestkyst. I løpet av 6 dager får man oppleve å løpe på vakre strender langs stillehavskysten, gjennom frodig jungel og regnskog, opp i høylandet og på vakre fjellstier. Du vil krysse elver, løpe forbi vakre tropiske vannfall og se eksotiske dyr og planter på din vei.

(Foto: Ian Corless)
(Foto: Ian Corless)

TCC Costa Rica regnes som et av de beste terrengløpene i verden og tidligere deltagere beskriver løpet som en komplett løpeferie hvor du løper i en fantastisk natur på dagtid for så å nyte et avslappet og behagelig all inklusive camp liv på kvelden. For i motsetning av mange andre etappeløp er ikke TCC Costa Rica et løp hvor du må drasse med deg alt av klær, mat og utstyr når du er ute og løper. For all del, det er moro med self sufficient løp også, men helt ærlig, det er ganske deilig med et løp hvor du slipper å ha med deg alt fra fem dagsrasjoner med mat til nok medisinsk utstyr for å kunne utføre en aldri så liten tå amputasjon.

TCC Costa Rica får du servert alle måltider gjennom døgnet på camp og snacks og fuel på drikkestasjonene. De har et team som flytter campen og all bagasjen din til neste camp-område og du kan ha med deg så mange sko og forskjellige sett med klær som du bare vil. Det er både dusj og toalett fasiliteter på camp så du slipper å gå helt «back to basic». Og har du familie som har sett seg lei av at du stikker av gårde på løpe-egotrip flere ganger i året så har TCC Costa Rica løst det problemet med å gjøre det mulig for familie å være med på turen, nyte camp-livet og ikke minst; være med på skreddersydde opplevelsesturer på dagtid mens du er ute og løper.

Jeg vet ikke med deg, men jeg synes i hvert fall at dette høres ut som en drømme løpeferien.

(Foto: Ian Corless)

“Queen of the ice” meets the heat

Jeg kaller det «løpe ferie», men når det er sagt så skal det også sies at dette ikke kommer til å bli en enkel match. For selv om distansen virker overkommelig med dagsetapper på mellom 32 og 52km, foregår dette løpet i et tropisk klima hvor temperaturen på dagen når opp mot 35 varmegrader og en luftfuktighet på opp til 75%.

La sykepleier Abelone, (aka Queen of the Ice), gi deg en rask innføring i problemstillingen varme + høy luftfuktighet + høyt aktivitetsnivå:

Svette er en av kroppens viktigste måter å regulere kroppstemperaturen på. Når kroppen blir varm og begynner å svette vil svettelaget som ligger på huden etter hvert fordampe og denne prosessen virker kjølende. Jo høyere luftfuktigheten er, jo lenger tid vil det ta for svetten å fordampe, og jo vanskeligere blir det for kroppen å kjøle seg ned. Siden kroppen ikke oppnår en kjølende effekt øker svetteproduksjonen som igjen øker faren for dehydrering og overopphetning.

(Foto: Ian Corless)

Ved overopphetning stiger kroppstemperaturen opp til 40 grader, (stiger den ytterligere kaller vi det heteslag). Så forestill deg nå at du har høy feber og legger av sted på et aldri så lite maraton… Du skjønner tegninga?

Nå har jeg løpt noen løp i varme omgivelser tidligere og jeg husker både UTCT og UTSS, for ikke å snakke om fjorårets Ecotrail Oslo som i overkant varme løpeturer. Jeg har overlevd dem, kanskje attpåtil håndtert varmen bedre enn mange andre, men likevel er det noe som sier meg at 6 dager med løping i slike temperaturer vil være noe av det tøffeste jeg har gjort. Eller, i hvert fall like tøft som da jeg løp Beyond the Ultimate Ice Ultra i Februar 2019 hvor temperaturen var nede i -38 grader på det kaldeste.

Over 70 grader i temperaturforskjell mellom de to løpene altså.

(Foto: Ian Corless)

Planen videre

Jeg har i underkant av 3 måneder til å forberede meg til TCC Costa Rica. Og siden det ikke krever mye innkjøp og planlegging i forhold til utstyr kan jeg bruke tiden min på å finne ut av hvordan man overlever 236 kilometer i fuktig hete, bli godt kjent med løypeprofilen og finne ut av hvilke sko og klær som egne seg best til dette løpet. Siden jeg bor i Norge vil det by på utfordringer å trene på å løpe i heten nå som temperaturen synker lenger og lenger ned på gradestokken. Jeg har ingen intensjon om å jakte på en plass på pallen. Den jobben kan gjengen med eliteløpere som er påmeldt TCC Costa Rica 2020 få ta seg av. Og det er en sterk gjeng som stiller til start; Brittany Peterson, Kelly Wolf, Katlyn Gerbin, Julien Chorier, Jordi Gamito og Andy Symonds for å nevne noen.

Men for meg handler dette løpet om å oppleve Costa Rica og «Pura Vida», og derfor gleder jeg meg til februar uten for mye bekymringer for distansen, temperaturen og luftfuktigheten. Det skal jeg nok klare å overleve og jeg vet at TCC Costa Rica har et fantastisk team som vil gjøre alt de kan for at jeg fullfører løpet og får en opplevelse for livet.

(Foto: Ian Corless)

5 ting du ikke bør gjøre når du løper en Ultra (og hvordan du unngår å gjøre det)


Jeg får en del spørsmål fra løpere som skal løpe sin første ultra om jeg har noen gode tips og råd. Og det har jeg jo. For jeg har vært igjennom en «prøve og feile» prosess og har gjort meg noen tanker rundt hva som er lurt og hva som ikke er lurt når man skal løpe et ultraløp. Så her kommer mine topp 5 råd om hva du ikke bør gjøre når du skal løpe et ultraløp og hvordan du kan unngå å gjøre det.

1: Løp deg bort

Et par kilometer fra eller til spiller vel ingen rolle når du først skal løpe 100km? Jo, det gjør det. Det å plutselig oppdage at du har løpt en kilometer i feil retning under et løp kan virkelig ta knekken på selv de mest hardbarka ultraløperne. Å løpe tilbake samme vei du nettopp har kommet samtidig som du vet at de foran deg har fått et enda lengre forsprang mens de som var bak deg kanskje har løpt forbi deg er en skikkelig motivasjons killer. Nå skal det sies at slike små sidespor og navigasjonsfeil kan være skikkelig morsomme også, i hvert fall i etterkant. Mange av de morsomste minnene mine fra ultraløp er nettopp når jeg har forvillet meg litt bort fra den originale løpstraseen. Som da jeg bommet på et merke på UTSS 90km og endte opp med å klatre oppover i en elv med små fossefall (den historien kan du lese om her).

Hvordan unngår du det?

For det første, følg med på løypemerkene. Synes du det er lenge siden du så et merke sist, så er det antagelig det. Stopp heller opp litt og se om du ser et merke foran eller bak deg.
Legg inn løypa på klokka di. Dette er den funksjonen på klokka mi, (jeg har en Garmin 935, og den er ikke sponset), som jeg har satt aller mest pris på under ultra løp. For selv om du prøver å følge med på merkingen så godt du kan så hender det at det er litt langt mellom hvert merke, eller at noe har skjedd med merkene (noen har ryddet i skogen, dyr har spist merkene eller merkene har viklet seg inn i buskas og er vanskelig å se). Da hjelper det å ha løypa lagt inn på klokka for da kan du se om du er på rett vei eller ikke.
Bli kjent med løypeprofilen i forkant av løpet. Det gir deg en liten peiling på om du er helt på bærtur (eller klatretur) hvis du plutselig befinner deg et sted som er hakket mer luftig og teknisk enn løypeprofilen har gitt inntrykk av.

2: Still dårlig forberedt til start

Du må gjerne glemme drikkeflaske og gels når du skal løpe 10 for Grete eller halvmaraton i London, og om du ikke har trent sånn kjempe mye før løpet gjør det ikke all verdens. For 21 kilometer kommer de fleste seg igjennom på en eller annen måte og om det skulle gå helt skeis så er det ikke noe verre enn at du hopper av løpet ved første og beste kafe. Men skal du løpe en ultra i terrenget krever det litt forberedelse. Å glemme essensielle ting som hodelykt hvis løpet er så langt at du kanskje blir nødt til å løpe i mørket, eller å ikke ha en vind og vanntett jakke i sekken i tilfelle væromslag oppe på fjellet kan ikke bare gi deg straff i form av ekstra tid eller enda verre, diskvalifisering. Det kan også gi deg skikkelig problemer når det blir så mørkt at du ikke ser stupet som er rett foran deg eller når været plutselig skifter og du står iskald oppe på toppen av et fjell, gjennomvåt av regn og med vind i styrke liten kuling rett i fleisen. Det å «bare hoppe på» et løp uten å ha trent eller sjekket løypeprofilen er også helt greit om det er et løp som foregår midt i bykjernen, men på en ultra vil det ikke være like enkelt å bare droppe ut når du skjønner at det var litt tøffere å løpe de 60 kilometerne enn du hadde trodd og at litt trening i forkant hadde vært lurt. Dessuten er du nesten garantert en eller annen form for skade hvis du like vel går for full distanse.

(Foto: Sylvain Cavatz)

Hvordan unngår du det?


Veldig enkelt: forbered deg til løpet! Les løypeprofilen, les utstyrs listen og pakk sekken god tid i forveien. Snakk med andre som har løpt det aktuelle løpet eller et lignende løp tidligere. Og tren på det du skal gjøre. Melder du deg opp på et 100 kilometer fjell løp i Pyreneene med over 8000 høydemeter, hjelper det ikke å løpe frem og tilbake langs Frognerkilen 3 dager i uka. Løp gjerne igjennom hele eller i hvert fall de mest krevende partiene på forhånd hvis du har mulighet til det. Og det er bedre å undervurdere seg selv enn å være alt for skråsikker. Ikke gjør samme feil som Jim Walmsley. Ta med en liten hodelykt til nødstilfelle, selv om du regner med å være i mål før solnedgang.

3: Dropp å spise og drikke


Uansett hva folk sier eller mener, her er hva en sykepleiers sunne fornuft sier om saken: å løpe mange mil uten påfyll av mat og drikke er en veldig dårlig ide.
Kroppen trenger energi for å kunne løpe i flere timer, så du sparer ikke noe på å droppe å stoppe på matstasjonene for å dytte i deg litt næring eller ved å slanke vekten på sekken ved å minimere mengden løper-fuel. Men nå er det sjeldent jeg hører at grunnen til at folk går på en smell er at de bevisst ikke har villet spise eller drikke under et løp. Som regel skyldes det heller at man glemmer å spise og drikke eller at man etter hvert mister matlysten fullstendig og kanskje til og med bli kvalm og uvel. Det kan også være at den favoritt sjokoladen din smaker høgg når du når toppen av Gulekoppen på Hornindal rundt eller at det eneste du har skikkelig lyst på er buljong, men at akkurat det er noe som ikke serveres på matstasjonen på Ultra Birken.

Hvordan unngår du det?

Tren på å spise når du løper. Ha alltid med deg litt mat på langturer og vend kroppen til å ta til seg mat mens du løper. Det er lurt å trene på å spise den maten du planlegger å ha med deg under løp. Hvis du planlegger å bruke gels under løp så test den typen gels på langturer i forkant av løpet.

Få i deg nok elektrolytter. Ubalanse i elektrolyttnivået vil kunne føre til at du føler deg kvalm og uvel. Derfor kan det hjelpe å få i seg sportsdrikk med elektrolytter eller tilføre elektrolytter på andre måter om du begynner å føle deg kvalm.

Ha med deg litt forskjellige varianter av fuel. Selv om du elsker den Maxime gelen med jordbærsmak er det fare for at du er ganske lei alt som heter Maxime og Jordbær etter å ha inntatt bare dette de siste 8 timene. Ha med litt forskjellig slik at du har noen salte nøtter å tygge på hvis saltsuget gjør seg gjeldende og kanskje noen sure cola smågodt om du plutselig trenger noe syrlig. Og skal du løpe veldig lenge kan det være en ide å ha med seg noe ordentlig mat også. Selv har jeg alltid med et par brødskiver med ost hvis jeg forventer å skulle løpe i mer enn 7-8 timer. Da vet jeg at jeg kommer til å ha behov for noe ordentlig mat i tillegg til gels og bloks.

Bruk klokka! Mange av løpeklokkene på markedet har nå funksjoner hvor du kan få klokka til å minne deg på at du skal spise og drikke. Dette fungerer slik at du får en påminnelse for eksempel hvert 15 minutt som sier DRIKK og hvert 30 minutt som sier SPIS. Jeg kjenner flere som sverger til denne funksjonen (og også nettopp denne tidsintervallen).

4: Tenk negative tanker


Det sies nemlig at det å gjennomføre et ultraløp er 90% mentalt og 10% fysisk og da sier det seg selv at de mentale strategiene du bruker under et løp vil ha mye å si for om du kommer til å lykkes. Om du for eksempel kun fokuserer på det store målet, (å gjennomføre løpet), øker du sannsynligheten for å bli mentalt sliten. Skal du løpe et ultraløp er det langt til mål. Men det hjelper lite å tenke på det. Hvis du fokuserer på mål helt fra starten på løpet er faren stor for at du vil gå på en mental smell. Hjernen forteller kroppen at du har en lang lang vei igjen å løpe og vil naturligvis sende signaler til kroppen om å spare på alt. Det samme gjelder for tanker om at det gjør vondt, at du er sliten og lei eller at alle andre løper fortere enn deg. Negative tanker er energityver og er det noe du ikke har behov for å bruke energien din på i et løp er det slike tanker.

(Foto: Sylvain Cavatz)

Hvordan unngår du det?

Ha noen mentale strategier og verktøy godt innøvd i forkant av løpet. Hvilke strategier som virker varierer fra person til person, men det å sette seg mange kortere delmål er en god strategi på lange løp. I stedet for å tenke 60 kilometer kan du bryte ned løpet til delmål på 10 kilometer eller enda kortere. Jo mer sliten du blir jo kortere bør delmålene være. Da jeg løp 3. etappe av Beyond the Ultimate Ice Ultra løp jeg over en enorm innsjø hvor det føltes ut som om jeg ikke flyttet meg av flekken. Redningen min ble å fokusere på stolpene som var satt opp med omtrent 100 meters mellomrom. Delmålet var en og en pinne hvor jeg vekslet mellom å løpe og gå mellom annenhver pinne.

Jeg er veldig bevisst hvor mye negativ tenkning påvirker prestasjonen og jeg har lært meg å snu tankemønsteret med en gang jeg merker at jeg begynner å tenke negativt. Dette gjør jeg blant annet ved å flytte fokuset over på andre hyggelige ting som for eksempel den vakre naturen. Men jeg bruker også positiv selvsnakk mye. Jeg forteller meg selv at «i dag er jeg sterk, i dag løper jeg bra» om og om igjen. Og tro det eller ei, det er faktisk mulig å lure kroppen til å tro at den egentlig ikke er sånn kjempe sliten like vel.

5: Test ut helt nye sko eller annet nytt utstyr på selve løpsdagen


Kjøp deg gjerne nye sko til et ultraløp, men prøv dem for all del ut i forkant av løpet. For selv om skoen kjennes helt fin ut på foten i butikken, kan det hende at den ikke kjennes like behagelig ut etter noen mils løping når føttene har begynt å hovne opp og friksjonen mot de utsatte stedene virkelig begynner å irritere. Og tro meg, gnagsår er noe av det siste du ønsker deg når du løper ultraløp.
Det samme gjelder klær, sekk og annet stæsj. Unngå at en shorts som til stadighet glir opp eller en vest som har en stropp eller søm som irriterer vettet av deg tar livet av løpsgleden.

(Foto: Sylvain Cavatz)

Hvordan unngår du det:

Test alltid alt utstyr i forkant av løpet. Helst bør du teste det ut på en langtur. Og er det noe som irriterer deg det minste lille gram, så gjør noe med det. FØR løpet.

Har du noen flere?

Så her har du altså min «topp 5 liste» over ting man ikke bør gjøre. Alle punktene er testet nøye ut av meg selv, faktisk opptil flere ganger. Med andre ord; rimelig seriøs forskning.
Det finnes sikkert mange flere ting man ikke bør gjøre under ultraløp, og kommenter gjerne om du har flere tips til hva man ikke bør gjøre før, under eller etter et ultraløp.

(Foto: Sylvain Cavatz)