Det er ikke mange terrengløpesko som har fått like mye oppmerksomhet som Nnormal Kjerag. For når selveste Kilian Jornet designer en sko som han bruker når han setter nye løyperekorder både på Zegama, Hardrock og UTMB, da må det jo være en skikkelig god sko?
Her er vår dom etter en heftig testtur i Jotunheimen.
Foto: Nnormal
Hva er NNORMAL?
Nnormal er et nytt outdoor-merke med produkter som har blitt designet på Mallorca og testet i Norge.
Produktene reflekterer et felles verdigrunnlag delt av Kilian Jornet og Camper som er grunnleggerne av Nnormal: bærekraft og høy ytelse som kan inspirere mennesker til å nyte og respektere naturen. Tidløst design, høyt ytende, funksjonelle produkter med lang levetid er grunntanken bak produktene. Navnet Nnormal er en sammensetning av Norway og Mallorca.
Deres visjon er å gjøre utendørsaktiviteter mer tilgjengelig og naturvennlig.
Foto: Nnormal
Your Path, No Trace
Som terrengløpere flest, er jeg mer en middels opptatt av naturen og å ta vare på kloden vi lever på. Gjenbruk, resirkulering og holdbare produkter også innenfor terrengløperverdenene er noe jeg ønsker veldig velkommen.
Jeg liker jo å tenke at jeg har valgt en sport og hobby som er miljøvennlig, men når jeg tenker over antallet sko som slites ut av meg hvert år, så er det faktisk et langt stykke å gå før jeg kan kalle meg selv en miljøvennlig løper.
Derfor er det kanskje det jeg liker aller best med Nnormal sin Kjerag. Det er fokuset på bærekraft og det at jeg får mulighet til å løpe med en sko som både er bra for meg og for planeten.
Nnormals mål er å jobbe mot reell sirkularitet gjennom å sørge for både allsidige og holdbare sko med lang levetid og en mulighet for å reparere eller resirkulere skoene fremfor å kaste dem i søpla.
Dette er verdier som veier tungt og som gjorde at jeg virkelig ønsket å bli venn med denne skoen.
Testet under tøffe forhold
Etter noen prøveturer i snilt terreng bestemte jeg meg for å sette Nnormal Kjerag på en skikkelig prøve.
Når jeg først skulle teste en sko skikkelig med tanke på holdbarhet, tenkte jeg at Jotunheimen ville være perfekt.
Terrenget i Jotunheimen er kjent for å spise sko til frokost. Jotunheimen har et røft og steinete terreng, snøpartier, våte områder og kryssing av elv. I dette terrenget trenger du en sko som sørger for beskyttelse og stabilitet og som du kan stole på vil holde seg hele igjennom turen. Litt ettersom hvilke værforhold du får kan også Jotunheimen by på noen skikkelige sleipe steiner som krever et grep utover det vanlige.
Så, hvordan gikk det?
En lett sko som gir mye tilbake
Vekten på Kjerag er det ingen ting å si på. Og selv om skoen ikke veier mer en 200 gram, tilbyr den mye demping og beskyttelse mot underlaget.
Dempingen er responsiv og gjør det til en fest å løpe. Du spretter nesten litt av gårde. Sålehøyden er på 23,5 mm bak og 17,5 mm foran – noe som gir et drop på 6 mm.
Dette er en sko som du like gjerne kan ta på deg for en rask fartslek som om du skal ut å løpe mange mil.
Passform
Modellen har en relativt smal passform som gjør at skoen sitter godt rundt foten og gjør den smidig i terrenget, også når det blir teknisk.
Tåboksen gir rom for litt luft mellom tærne, men kan ikke kalles romslig.
Å stramme skoen godt krever litt innsats. Lissene glir ikke lett og du må starte nedenfra og stramme ett og ett parti på vei oppover. Dette er ikke nødvendigvis negativt, fordelen er at det også gjør det lettere å styre hvor det skal være stramt og hvor det skal være mindre stramt.
Overdel
Imidlertid opplevde jeg at skoen mistet både hold og støtte når den ble våt. Etter noen partier med elvekyssinger skled foten rundt i skoen og den manglende støtten gjorde meg også mer usikker på det kronglete terrenget.
Overdelen er i et slitesterkt materiale med ekstra forsterkninger rundt tåpartiet og langs hele kanten der såle og overdel møtes.
Det at overdelen er slitesterk har både sine fordeler og ulemper. Det er en sko jeg opplever ventilerer lite, og plumper du ut i en vanndam eller elv kreves det litt innsats å få vannet ut av skoen igjen.
Jeg opplevde også flere ganger å få inn gjørme og steiner i skoene. Det er ikke ofte dette er et stort problem for meg og jeg er litt usikker på om det i hovedsak skyldes at det var ekstra vått og gjørmete på stiene denne gangen og at problemet hadde vært det samme med en hvilken som helst annen sko, eller om det skyldes skoens design.
Grep
Yttersålen i VIBRAM® LITEBASE + MEGAGRIP gir et generelt godt grep på det meste av underlag, men jeg opplevde at grepet sviktet på glatt svaberg, både vått og tørt. Det skal sies at Jotunheimen kan by på noen særdeles sleipe steiner som krever grep utover det vanlige.
Holdbarhet
Holdbarheten er det ikke noe å utsette på. Skoen klarte seg godt gjennom flere dager med løping i Jotunheimens mange steinurer. Bortsett fra litt riper i mellomsålen, så kan man ikke se at skoen har fått kjørt seg hardt de siste dagene.
Passer til
Kjerag er en sko som er laget for å passe alt fra lettløpte flytstier til teknisk fjellterreng. Når en sko lages for å være så allsidig må det noen kompromisser til. Skoen passer til det meste. Denne kan du like gjerne bruke når du skal løpe konkurranse eller raske intervaller som når du skal løpe rolig langtur.
Samtidig kan du ikke forvente å få det beste grepet på gjørmete stier og glatte steiner. Det finnes også både lettere sko, enda mer responsive sko og sko som er bedre i teknisk terreng. Dette er en sko som er generelt bra på det aller meste, men ikke best på noe. Men om du bare skal ha én eneste terrengløpesko, så er dette absolutt en sko du bør prøve.
Tekniske facts
- Vekt: 200gr (str 41 1/3)
- Drop: 6mm
- Grep: 7/10
- Knotter: 4mm
- Løpsfølelse: 8/10
- Stabilitet: 7/10
- Demping: 8/10