Et år siden sist – endelig nærmet datoen for stafetten i NM i orientering seg! Vi i Indre Østfold orienteringsklubb hadde selvsagt planer om å delta i også, men skulle koronasmitte i laget spenne bein for planene denne gangen?

NM henger i en tynn tråd!

Etter en aldri så liten virusinfeksjon i ukene før, var det et heftet et bittelite lite spørsmålstegn ved min deltakelse i år. Selv om jeg ikke var veldig sjuk, var ikke formen tipp topp i ukene etterpå.

(Hypotesen om at 14 dager uten trening ville resultere i et vanvittig overskudd, skulle vise seg å bli ettertrykkelig forkastet).

Heldigvis klarte jeg å beholde den utsatte 3. plassen på laget, og kunne vende nesa mot en av Grenlandområdets vakreste byer: Porsgrunn. Som alle klubber med respekt for seg selv, stilte Indre Østfold orienteringsklubb med et solid støtteapparat.

Det var høy voksentetthet og en-ti-en oppfølging av alle på laget. Dermed kunne vi innkassere enn viktig seier allerede allerede før startskuddet hadde gått: norgesmester i support!

Ingen ting å si på stilen ut fra veksling. En av arbeidsoppgavene var å ikke ha større klaring til underlaget enn nødvendig. Check Foto: Claes-Tommy Herland

I beste sendetid

NM-stafetten i orientering har klare paralleller til NM-stafetten i langrenn: Den er en massemønstring og et viktig mål for klubbene.

I år kunne vi ta med oss en parallell til: begge stafettene blir sendt på NRK TV.

Alle som husker TV-sketsjen med Bård Tufte Johansen som o-entusiast smiler sikkert i skjegget når de leser dette.

Men, det spørs om disse må ta med seg skjegget til postkassa, for det er ting som virkelig tyder på at o-sporten har fått et gjennombrudd som TV-idrett.

I løpet av sesongen har NRK sendt direkte fra VM og verdenscup med gode seertall. Løpende kameramenn og animerte gps-spor gjør at vi kan følge løperne gjennom hele løypa, og slipper å passe på slik at vi ikke går glipp av vinnerne som plutselig kommer ut av skogen (slik orienteringsentusiasten må).

Her er sendingene fra stafetten. Det er ikke så fort gjort å se gjennom hele stafetten, men jeg lover at det i allefall ikke er sakte-tv ;)

Kvinner:

https://tv.nrk.no/serie/orientering/2021/MSPO31253421/avspiller

Herrer:

https://tv.nrk.no/serie/orientering/2021/MSPO31253621/avspiller

Vil vår beste mann levere?

Tilbake til laget vårt. Som i fjor sendte vi ut vårt sterkeste kort på førsteetappen: Bjørn Erik.

Han er alltid i god form, men et år med hjemmekontor har nok gitt ekstra gode treningsmuligheter, for i år har Bjørn Erik vært helt umulig å matche for oss andre.

Bjørn Erik hang veldig bra med fra start, og løp raskt og sikkert gjennom hele løypa.

Ved veksling var han bare 9 minutter etter 21-åringen Jørgen Baklid. Ja, dere husker rett! Samme mann som tok gull og bronse i VM i ski-orientering i Estland i februar i år. Sikkert ikke noe å si på det maksimale O2-opptaket der i gården.

Vår Bjørn Erik Glomsrud forsøker å hamle opp med sin nemesis, Viggo Molund fra Imås IL. Det gikk nesten. Foto: Claes Tommy Herland

Dere vil ikke tro hva som skjedde på vei til 1. post!

Etter å ha travet nervøst fram og tilbake i oppvarmingsfeltet, var det min tur til å gi jernet. Både beina og pusten føltes fine opp den første bakken. Jeg hadde god kontroll på kartet også, syntes jeg.

Fulgte en sti, deretter en bekk. Tok ingen sjanser i starten og brukte tydelige ledelinjer, og fant den myra jeg var på jakt etter. Men, én var ganske mye mindre enn det jeg hadde sett for meg. Rart. Nå hadde det jo vært veldig tørt i sommer og i høst, så det var nok forklaringen.

Selvsagt var det ikke det som var forklaringen. Jeg hadde begått den klassiske feilen med å ikke orientere kartet riktig, men allikevel klart å finne detaljer som passet til min oppfatning av hvor jeg burde ha befunnet meg.

Det er fascinerende hvor lett det er å få kartet til å passe med terrenget, selv om man er på helt feil sted. Det kan dere få et inntrykk av i videoen under. (NB! Litt kaotisk dette kartet. Jeg forsøker å vise med «hånda» hvilken av postene jeg til enhver tid er på vei til.)

Heldigvis klarte jeg å holde hodet kaldt, hentet meg inn og fant posten ganske greit etter det. Når man har gjort en stor bom så tidlig i løpet, er det alltid en fare for at man skal forsøke å hente inn igjen den tida som er tapt.

Det er aldri noen god idé, så for en gangs skyld klarte jeg faktisk å holde igjen, og løpe med god kontroll.

Med den litt råtne formen jeg var i så var det kanskje ikke så vanskelig, tenker du sikkert. Det har du sikkert rett i.

Ikke akkurat The dark side»

Allikevel, jeg må si meg fornøyd med at jeg kom meg gjennom resten av løypa uten noen store tidstap på grunn av orienteringa.

Fysisk var det ikke så bra. Alle snakket om hvor lettløpt og fint terrenget var. Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen, og hadde opplevde det hele mer som å løpe med Dart Vader maske. Ja, det hørtes sikkert sånn ut for de jeg møtte ute i skogen.

“I find your lack of faith disturbing” er et sitat som ikke passer særlig bra på støtteapparatet til Indre Østfold orienteringsklubb. Foto av form PxHere. CC 0.

Ved runding ble jeg møtt av en stor folkemengde som skulle ta imot vinnerne av stafetten, og hele støtteapparatet vårt.

De gjorde alt de kunne får å få meg til å holde motet oppe, det vil si jeg fikk en  banan, drikke og en peptalk som ville gjort Willy Raylo varm om hjertet (Gjert Ingebrigtsen ville ikke vært like fornøyd).

Med litt ekstra påfyll var jeg klar for den siste runden før veksling.

Støtteapparatet kunne by på både karbohydrater og oppmuntrende sitater som var tatt ut av en lærebok i idrettspsykologi. Foto: Claes-Tommy Herland.

Veksling

Den siste runden var ganske udramatisk. Spiste en banan og en halv New Energy-sjokolade med den oppbyggende setningen «Ikke gi deg!».

Det gjorde jeg heller ikke, og dermed var det ikke så mange minuttene før jeg kunne sende vår ankermann, Håkon, ut på siste etappe. Håkon hadde heller ingen ideell oppladning til dette NM-et, men han kom seg gjennom løypa på høvelig vis, og flere minutter raskere enn det jeg klarte.

Etter 6 tøffe kilometer, er jeg mer en klar til å gi stafettpinnen (som i o-sporten faktisk burde være en pinne!) videre til ankermann Håkon. Foto: Claes-Tommy Herland

Dommen

Vi har vanligvis to mål når vi deltar på NM stafett:

  1. Slå OK Moss
  2. Bli blant de 50 beste
Håkon Gjerde tar sats og sikrer oss en 62. plass i årets NM-stafett. Foto: Claes-Tommy Herland

Status etter målgang var at vi kom inn 40 minutter etter OK Moss sitt lag, og at vi ar 15 min bak lag nr. 50.

Etter en kort evaluering i målområdet kan det virke som om det beste tiltaket er å stille med et enda større støtteapparat til neste år.

Noen mumlet noe om terskeltrening også, men det virker noe overdrevet å gå så drastisk til verks.

Vi nådde ikke målet om en plass blant de 50 beste lagene i år (heller). Det gir, om ikke annet, enda sterke motivasjon for å prøve igjen til neste år.

Alle resultater:

https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=11843&groupBy=EventClass

Støtteapparatet vårt hadde selvsagt satt fram solide gjerder som slitne løpere kunne kollapse over. Foto: Claes-Tommy Herland

Orientering er en lagidrett

Jeg avslutter med bildebeviset på at orientering er en lagidrett, hvis noen skulle være i tvil om at det er det.

At gjengen kan smile så bredt etter 65. plass i NM forstrekker mistanken om at det noe annet enn det sportslige som gjør det verdt å være med! Takk for turen til hele laget 🙌

Indre Østfold OK = Sindre Valsgård, Claes-Tommy Herland, Fredrik Larsen, Håkon Gjerde, Bjørn Erik Glomsrud og Thomas Bedin. Foto: Arild Andersen.