Etter mitt forrige innlegg om kjærligheten for de lange løpene og baktroppen har jeg fått mange spørsmål om hvordan jeg faktisk trener for å klare å gjennomføre disse løpene.

Først må jeg bare si, det er utrolig gledelig og hyggelig at flere potensielle baktroppløpere tar kontakt fordi dere har lyst til å prøve! Det er så gøy at flere drømmer om maraton og lange løp. Det gleder mitt baktropp-hjerte stort!

Mitt budskap til dere er: Gå for drømmen, gi det et forsøk! Jeg har tro på at du klarer det!

Min treningsfilosofi for å gjøre meg rustet til de lange løpene er svært enkel. Det viktigste er å løpe, glede deg over hver løpetur og nyte opplevelsen av å være ute på tur. Jeg tror noe av det viktigste er å trene på løpegleden. Det høres kanskje sprøtt ut, trene på løpegleden, er det mulig? Ja, det er mulig! Tren på å være ute på tur noen timer, tren på å glede deg over det, ta inn inntrykkene og tren på å nye opplevelsen.

Jeg har hentet inspirasjon og ideer fra ulike treningsprogrammer og kan anbefale å ta en titt på maratonprogrammene til Runner`s World. De finner du HER.

For meg er det vanskelig å ha en treningsplan som skal følges slavisk. Det er mulig at jeg ikke er disiplinert nok, men det er heller ikke like lett i en hverdag med to barn og aktiviteter. Jeg må derfor ha en treningsplan som gir rom for fleksibilitet, kan tilpasses hver uke og lett endres på hvis det er nødvendig. Jeg løper når jeg har lyst og hviler når jeg kjenner at kropp eller hode ikke henger helt med. Jeg løper når jeg kan glede meg over løpeturen og hviler når det bare kjennes ut som plikt-løping. Det høres banalt ut, litt for klisje og kanskje ikke så troverdig? Vel, for meg er det slik! Jeg esker jo å løpe i utgangspunktet, så det skal mye til for at jeg ikke har lyst. Det handler også om at jeg trener mye på løpegleden. Trener på å glede meg over løpeturene, nyte opplevelsene og kose meg på tur. Når jeg kjenner at kropp og hode ikke vil, ikke orker, så er det som regel en grunn til det. Med årene har jeg blitt mindre redd for å hvile litt ekstra, og det er nok en av årsakene til at jeg nå sjelden opplever skader. Jeg tror også at å løpe når man har lyst bidrar til positive løpsopplevelser, som igjen gir økt lyst til å løpe. Å løpe av plikt derimot, er med på å knekke løpelysten hos meg.  

Treningen min er i stor grad preget at lyst- og innfallsmetoden, men jeg har likevel en slags struktur eller ramme som jeg holder meg innenfor. Her beskriver jeg min plan når målene for året er Ecotrail 50K i mai og Oslo maraton i september.

Jeg løper som regel 4 økter per uke. Noen uker blir der 5 ganger, men også noen uker 3 økter. Hver uke inneholder:

  • 1 langtur

  • 1 intervalløkt eller hurtigere langkjøring

  • 1-3 rolige og korte turer

Den viktigste og prioriterte økten er ukens langtur. Skal du løpe langt så må du trene på det. Jeg tror at det er helt nødvendig. Både kropp og hode trenger å kjenne på og venne seg til hvordan det er å løpe over tid. En langtur betyr imidlertid ikke at du skal løpe 3-4 mil. Mine langturer er mye kortere enn det. I vintermånedene er langturene kun på 10-12 km. I mars og april øker jeg gradvis lengden på langturene fra 13 km til opp mot 20 km. I månedsskifte april/mai løper jeg 1-2 langturer på rundt 30 km som forberedelse til Ecotrail 50 K. Jeg har aldri løpt en langtur på trening som er lengre enn 3 mil. Det er nok for å kunne gjennomføre både maraton og 50K.

De første ukene i mai roer jeg ned langturene og samler overskudd til Ecotrail som i år er 25. mai. Det koster krefter for meg å løpe langturer på 2 mil og lengre, så det er viktig å samle krefter før et løp. De siste to ukene før Ecotrail kommer jeg bare til å løpe korte og rolige turer. Etter Ecotrail legger jeg også inn et par uker uten langtur for at kroppen skal få restituert og reparert seg etter løpet. I år skal jeg løpe Birkebeinerløpet 21K tre uker etter Ecotrail. Tre uker imellom er akkurat nok for min del.

I løpet av sommeren blir det noen nye langturer, men da også som regel mellom 13 – 20 km, før jeg i august og begynnelsen av september på nytt legger inn 1-2 langturer opp mot 30 K som forberedelse til Oslo Maraton.

Langturene løpes som regel på lørdag eller søndag morgen. Nå som våren har kommet med lyse morgenen og god temperatur, liker jeg å komme meg tidlig ut på tur. Forberedelsene er alltid den klassiske med havregrøt, juice og kaffe. Med på langtur har jeg vann, nøtter, kvik lunsj og powergels shots med colasmak fra Powerbar. Når jeg løper de lengste turene opp mot 3 mil har jeg også med en brødskive.

Jeg elsker langturene! De er absolutt favorittøktene. Mine langturer er veldig rolige, behagelig tempo og jeg går mye underveis. Det viktigste for meg med disse øktene er å trene på å være i bevegelse over tid, og å nyte det underveis! Det er fullt mulig å nyte langturer når tempo er behagelig nok og fokuset er å være på tur.

Jeg hater å løpe intervaller! Jeg virkelig hater det! Intervaller er helt pyton for meg. Det skyldes nok at jeg opplever å ikke mestre intervalløkter noe sørlig. Jeg er jo ikke akkurat bygget for fart, og intervaller innebærer gjerne å få opp farten. Jeg er ikke god på å løpe fort og da opplever jeg lite mestring. Ikke liker jeg så veldig godt den høye pulsen heller. Det føles mye bedre for meg en jevnere belastning over tid. Til tross for dette, så opplever jeg at intervalløkter gir effekt på formen og derfor forsøker jeg å få inn en slik økt hver uke. Det var en periode tidligere hvor jeg løp alle intervalløktene inne på mølle. Det har jeg helt sluttet med. Mølleløping med fart tar knekken på både bena mine og løpegleden. Jeg må ut! De intervalløktene jeg liker best er lange intervaller i motbakke. Da trenger jeg ikke å løpe fort for å få opp pulsen. Det holder til og med å gå enkelte steder for å få høy nok puls. Noen intervalløkter byttes også ut med en hurtigere langkjøring. Da løper jeg 5-8 km i noe høyere tempo enn jeg pleier. Til sist skal jeg være så ærlig å innrømme at det er flere uker jeg ikke løper intervaller i det hele tatt. Det hender at jeg rett og slett har så lite lyst, så jeg skulker intervaller og løper kosetur i stedet.

Utover en langtur og en intervalløkt per uke så fyller jeg på med rolige og fine turer. Treningsplanen er ganske lik gjennom året, med unntak av langturene som gradvis blir lengre frem mot de lange løpene. Jeg trener jo en del, men ikke spesielt mye sammenlignet med de gode mosjonistene. Det er likevel nok til å klare de lange løpene. Jeg trener lite alternativt, men går mye turer og sykler litt i sommerhalvåret. Og styrketrening, vel, der er det lite å fortelle om. Jeg har stadige planer om å komme i gang med regelmessige styrkeøvelser. Fysioterapeuten i meg sier at det er veldig lurt! Kanskje jeg kommer i gang denne våren!

Ta gjerne kontakt dersom du går med en drøm om å løpe langt, men er litt usikker på om du tør, lurer på hvordan du bør forberede deg eller vil høre mer om hvordan det oppleves. Jeg setter veldig pris på interessen for baktroppen og svarer gladelig på hver eneste henvendelse. Ta sjansen og bli med på Ecotrail 50K i mai. Jeg lover å holde deg med selskap i baktroppen!