Forbinder du Gran Canaria med sandstrand, paraplydrinker og charterturister? Da kan jeg informere om at den største av Kanari-øyene byr på mye. Spesielt for dem som lengter etter å løpe i fjellet i behagelige temperaturer i vinterhalvåret. Gran Canaria har et av verdens mest stabile klimaer. På den sørlige delen av Gran Canaria er det så mye som 300 soldager i året. Den vulkanske øya har utallige fjell å utforske, det høyeste, Pico de las Nieves, med en høyde på 1949 meter. Her kan du jakte på høydemetre, løpe over skyene og la beina fly ned lettløpte stier mellom pinjetrær!

Foto: Ian Corless

5 fine løpeturer på Grancanaria

Tauro

Turen starter fra den gamle vindmøllen i Mogan dalen, Molino de Viento, og går så bratt opp på fjellet på en tidvis luftig sti. Videre går turen i lett stigning før opp til Toppen av Tauro. Selve utsiktspunktet er ikke høyeste punkt på fjellet. Toppen av Tauro er flat og byr på minimalt med utsikt. Turen ned igjen tar deg igjennom pinjeskog og om du vil ha en langtur kan du løpe over fjellene til Playa del Tauro eller Puerto Rico.

Foto: Ian Corless

Roque Nublo

Den vulkanske klippen tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år. Det er ikke så rart, for den 67 meter høye vulkanske klippen er et spektakulært syn. Toppen ligger på 1813moh. Det går en fin sti rundt klippen som lar deg se Roque Nublo fra alle sider. Turen er på ca 7 Kilometer. Vil du gjøre turen lenger kan du fortsette turen på den andre siden av parkeringsplassen. Der kan du følge stien opp over neste fjelltopp og videre ned til byen Tunte. Dette er en del av Transgrancanaria traseen og det er mulighet for å laste ned GPX-fil fra løpets hjemmeside hvis du er redd for å ikke finne frem.

Foto: Ian Corless

Sanddynene i Maspalomas

Trenger du avbrekk fra fjellet? Dra på oppdagelsesferd i det spennende ørkenlandskapet i Maspalomas. Her kan du lett innbille deg at du er på ørkenvandring i Sahara. Løping opp og ned sanddynene er god, skånsom og morsom trening.

Tamadaba

Her finner du frodige, grønne og bratte fjell. Turen fra den lille landsbyen San Pedro til rekreasjonsområdet på Tamadaba følger Transgrancanaria VK El Gigante løypa og tar deg opp 1000 høydemeter på 5,7 kilometer. Her får du en spektakulær fjelltur ulikt noe du finner på sydsiden av øya. Det er mulig å følge stien videre innover mot midten av øya hvis du vil ha en lengre tur.

Gui Gui

Vulkansk sandstrand med svart sand, uten barer, solsenger og butikker. Stranden ligger langt fra allfarvei og du må ta deg til fots over et fjell for å nå stranden. Vil du gjøre turen lengre kan du utforske fjellene rundt Gui Gui og se stranden ovenfra.

På oversiden av GuiGui stranden

Flere Gran Canaria tips

Ble du fristet? Her kommer noen flere tips til deg som vil dra på løpeferie til Gran Canaria.

I sekken:

  • Turkart over Gran Canaria eller en app på telefonen som viser deg stiene (eks. Foot-path).
  • Varme klær, det kan bli kjølig i høyden selv om det er sol og sommer langs kysten
  • Førstehjelpsutstyr med plaster og det som trengs for å lappe sammen et kne eller et gnagsår.
  • Rikelig med vann. Du finner ikke drikkevann i naturen på Gran Ganaria og det er ofte langt mellom hver mulighet til å kjøpe drikke når du er ute på stiene.
  • Elektrolytter og ekstra energi
  • Solkrem og caps/solbriller

Generelle tips til pakking av løpssekken finner du her.

Bo på Gran Canaria:

Det mest stabile været finner du syd på øya fra Maspalomas til Mogan. Her finner du også flest fest og charter-turister. Hvis du vil kombinere løpeferien med sol og bad ferie velger du dette området.

Vil du oppleve en mindre charterpreget del av øya bør du lete etter en leilighet i Ageate eller San Pedro. Her løper du rett inn på sti og opp på frodige fjell. Sannsynligheten for å møte på en «sol og bad» turist her er svært liten.

Vil du bo oppe i fjellene? I Tejeda bor du midt i smørøyet, med høye fjell på alle kanter og uendelige turmuligheter.

Frodig i fjellene ved Ageate.

Komme seg rundt:

De blå bussene på Gran Canaria tar deg dit du vil på Gran Canaria. De er rimelige og gjør det enkelt å løpe fra A til B i stedet for å alltid måtte løpe en runde eller frem og tilbake samme vei. Bare vær klar over at de i liten grad følger rutetabellene. Så hvor lenge du må vente før en buss kommer forbi er relativt tilfeldig. Hvis du ikke vil vente på bussen kan leiebil være et godt alternativ.

Spise på Gran Canaria:

Spis frukt! På Gran Canaria vokser det saftige appelsiner, søte bananer, meloner og papaya. Prøv Paella, tapas, fisk og skalldyr. Gå ikke glipp av de små salte potetene med Mojo saus.

Mer Gran Canaria?

Vil du lese mer om løping på Gran Canaria? Sjekk ut innlegget mitt fra da jeg løp Transgrancanaria her. Les også RW blogger Angelika Sverdrups innlegg om løping på Gran Canaria. Flere tips til løping på Gran Canaria kommer snart.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.