580 kilometer vest for kysten av Marokko og 968 kilometer sørvest for Lisboa, midt ute i Atlanterhavet, ligger den portugisiske øygruppen Madeira. Den grønne, fjellrike øya er som tatt ut av scener i Kingkong Island eller Jurassic Park. Stupbratte, flere hundre meter høye havklipperklipper omfavner øya og gir deg et sug i magen allerede når flyet går inn for landing. Og etter bare noen få minutter på veien fra flyplassen forstår du at det ikke finnes noe flatt her på øya. Her går det enten opp eller ned. For det meste i en veldig bratt vinkel.

Et fjelløper paradis

Om du liker fjell og terrengløping er Madeira et lite paradis. Her finner du uendelig mange stier og turmuligheter. Øya byr på variert turterreng, alt fra et tørt, nesten ørkenaktig, landskap på sydspissen av øya til frodig, fuktig jungel lengre mot nord. Her finner du dype daler omringet av fjell på opptil 1862m, og fantastiske fossefall. Her kan du løpe både over og igjennom fjell på stier som fører deg langs kanten på fjellsider og over smale fjellrygger hvor du ikke skulle tro det var mulig for folk å ta seg frem. Heldigvis er mange av de mest utsatte stiene sikret med rekkverk og store deler av de mest brukte stiene er dekket av stener og har trapper på de bratteste partiene. Dette er lettløpte stier, selv for de som ikke har all verdens erfaring fra stiløping fra tidligere. Turen mellom Pico Ruivo og Pico do Arieiro er et eksempel på en slik tur.

Foto: Ian Corless

Levadaer og fossefall

Mange av øyas stier følger levadaer. Levadaer er en type vanningsanlegg som er særegent for Madeira. Levadaene frakter vann fra de fuktige områdene av øya mot de tørrere områdene med jordbruk. Å følge levadaer er ofte det lureste du kan gjøre om du ønsker en tur uten veldig mange oppover og nedoverbakker. Levadaene går ofte igjennom frodig skog, forbi fosser og innimellom åpner landskapet seg litt slik at du får en gløtt ut over landskapet du har under deg. En anbefalt tur er å starte ved Queimadas og følge levadaen til caldeirão Verde og caldeirão do inferno. På denne turen får du servert den ene fossen etter den andre og lange spennende tuneller og ekte regnskogfølelse.

Fjelltopper med og uten rekkverk

Madeira har også mange vanlige stier. Hvis du beveger deg bort fra de mest brukte turiststiene vil du finne villere stier helt uten gjerder og til og med en og annen via ferrata. Selv om mange av stiene er skiltet er det langt fra alle. Ha derfor alltid med deg kart enten på telefonen eller i papirform. Og husk at 20 kilometer på Madeira som regel tar mye lengre tid enn du skulle tro. Et tips til en fjelltopp som ikke er gjerdet inn er Pico Grande. Fjelltoppen kan nås både fra Curral das Freiras, Encumeada eller fra Pico do Jorge.

Foto: Ian Corless

Eldgammel eventyrskog

Seixal og Porto Moniz er gode utgangspunkt for å utforske nordøstsiden av Madeira. Her kan du starte på havnivå og løpe til Fanal, en eventyrskog 1000 meter over havet. Her finner du eldgamle trær som er rene kunstverkene i seg selv, hvor blomster og andre planter har funnet seg til rette på. Er du heldig får du oppleve Fanal i lett tåke som slipper akkurat passe med sollys igjennom. Da er det lett å tenke at du beveger deg rundt i en fantasiverden hvor alver danser og trær forteller de vakreste eventyr.

Fra øst til vest og nord til sør, Madeira er en eventyrlig lekeplass for deg som er glad i terrengløping. Selv om øya ser liten ut på kartet, byr den på så mange forskjellige eventyr at ett besøk neppe er nok. Det er lett å bli hekta på Madeira. Ikke bare på grunn av naturen, men også på grunn av folket, maten og vinen. Den portugisiske gjestfriheten og kulturen gjør at du føler deg velkommen overalt. Og sulten. Her er nemlig hvert måltid en fest.

På Madeira finner du den perfekte balansen mellom aktivitet og restitusjon.

Når bør du reise til Madeira?

Madeiras subtropiske klima gjør at øya er et bra reisemål året rundt værmessig. Du vil kunne forvente behagelige temperaturer selv i vintermånedene. November til februar er imidlertid våtere måneder med større fare for regn, men også tiden på året med mest spektakulære fosser. Våren byr på mange vakre blomster og sommeren byr på tørrere og varmere dager.

Foto: Ian Corless

Topp 5 Madeira tips:

 • Lys – Ha alltid med hodelykt. På Madeira er det mange tuneller.
 • Sko – Bruk sko med godt grep. Madeira kan by på skikkelig glatte stier når det blir vått.
 • Staver – Ha dem alltid med i sekken. Madeira byr på stupbratte bakker og et par staver gjør både turen opp og ned mer behagelig.
 • Kart, app eller guide? –  På Madeira kan du få guidet løpetur som passer ditt nivå. Sjekk ut Go Trail – Madeira Running Tours. Foretrekker du å utforske på egenhånd kan du bruke appene Footphat (for iPhone) eller outdoor active og maps.me. Eller kjøp et kart over området du vil utforske på Madeira.
 • Vær forberedt på vær – Ha alltid med klesskift i tilfelle væromslag. Vinterstid kan du oppleve snø i høyden og iskald vind. Eller strålende sol og 24 varmegrader…
Foto: Ian Corless

5 løp på Madeira

MIUT (Madeira Island Ultra-trail) er nok det mest kjente, og tøffeste, løpet på Madeira. Løpet finner sted i april og tar deg med på et 115km langt løpeeventyr fra nord til sør på øya. Med på reisen får du hele 7100 høydemeter, en soloppgang og sannsynligvis også en solnedgang. Løpet lar deg oppleve litt av alt på Madeira. Både kystlinje, høyfjell, frodige daler, jungel, levadaer og tuneller. Er 115km for langt? MIUT har distanser helt ned til 16km.

Ecotrail Funchal går av stabelen i oktober og er kanskje en av de tøffeste Ecotrail løypene som finnes. I løpet av 85 kilometer blir du virkelig godt kjent med Funchals mange bakker og plukker med deg ikke mindre enn 5520 høydemeter. Dette er løpet for deg som liker blandingen av by og sti. Synes du 85km er litt for langt? Ecotrail Funchal tilbyr også distansene 45km, 30km og 15km.

USM (Ultra Skyrunning Madeira) er løpet for for de som virkelig ønsker seg en bratt og luftig løpetur. Løpet er 55km langt og byr på 4121 høydemetere. Det finnes også to kortere distanser på 23 og 13 kilometer og en VK distanse. Løpet foregår vanligvis i mai måned.

Maxi Race Madeira. Vil du oppleve den nordøstlige delen av Madeira er dette løpet for deg. Her får du både bratte og lange bakker, flate gresskledde fjellplatåer, spennende vegetasjon, levadaer, vindmøller og kyr. Løpet har distanser fra 100 kilometer til 15 kilometer og finner sted i desember.

Funchal Marathon. Foretrekker du gateløp? I januar kan du løpe Funchal Marathon (hel, halv eller 8km). Uten et eneste innslag av sti.

Foto: Ian Corless

Flere Madeira tips:

 • Spis: Frukt, grillet fisk og kjøtt, alt av sesongens grønnsaker, sjokolade og kaker
 • Drikk: Madeira vin, pasjonsfrukt brus
 • Bo: Det er mange steder å velge mellom på Madeira. Vil du ha storbyfølelse velger du Funchal. Der er det mange hoteller å velge mellom, kjøpesentre, taubane og restauranter.
 • Vil du ha fred og ro ved havgapet og lett tilgang på stiene som fører til kremtoppene bør du velge Santana. Vi bodde på hotell Quinta do Furão, helt på kanten av en 300m høy klippe. Der fikk vi fantastisk mat og service i stjerneklasse. 
 • Vil du bo i en dal med høye fjell og stier på alle sider er Curral das Freiras et godt utgangspunkt.
 • Komme seg rundt: Det er verdt pengene å ha leiebil når du skal utforske Madeira. Eventuelt kan du bruke buss eller taxi. Taxi og buss gjør det også mulig å løpe turer fra A til B i stedet for å alltid måtte starte og slutte samme sted.
Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.