Mange er allerede kjent med den robuste og aggressive La Sportiva Mutant. Nå har modellen fått en oppgradering som det er verdt å bli kjent med.

Selv om skoen er laget for de middels lange løpeturene er dette en sko som jeg fint kan løpe ultra distanser på opp til 50km i. I hvert fall når det er ultradistanser som i hovedsak går i mykt terreng. Her er det som alltid litt smak og behag og noen vil ha behov for mer demping på ultradistanser. Skoens mellomsåle gir godt med beskyttelse mot underlaget.

Grep

La Sportivas egen FriXion WHITE såle kleber seg fast til underlaget og gir, med sine 7mm lange glugger med ulik størrelse og form, et veldig godt grep i mykt og gjørmete terreng. Også på våt stein og fjell er grepet upåklagelig. Her får du en sko du kan stole på når høsten kommer og stiene blir våte og gjørmete.

Passform

La Sportiva Mutant har en relativt smal passform. Tåboksen føles romsligere ut enn på den tidligere Mutant modellen, men den er på ingen måte bred. Dette er en sko som er skapt for tekniske stier og presisjon og smidighet er noen av skoens nøkkelegenskaper.

Overdelen er laget i et mykt, men robust materiale. Kanten rundt ankelpartiet er mykt og går høyere opp enn på vanlige terrengsko. Når skoen strammes, legger denne seg behagelig rundt ankelen og reduserer muligheten for å få stein i skoen. Litt som en mini gamasje. Det spesielle designet på tungen samt det beskyttende laget av stoff som dekker åpningen over tungen på skoen, forhindrer sand, små stein og rusk å finne veien inn.

På denne skoen knyttes lissene på siden istedenfor midt på toppen. Dette reduserer presset på vristen, noe som for meg som har en høy vrist er veldig positivt. En stofflomme holder lissene på plass slik at du slipper å ha lissene i veien, eller å måtte stoppe for å knyte lisser midt i løpet.

Tåboksen har forsterkninger i fronten som beskytter tærne om du skulle sparke borti stener eller røtter. Det er godt med både støtte og polstring rundt hælpartiet. Det er også litt ekstra støtte rundt midtfoten.

Løpsfølelse

Med sine 330gr er La Sportiva Mutant på ingen måte noen lettvekter. Til gjengjeld er den både robust og stabil og har, så lenge du behandler dem pent, en lang forventet levetid. På tross av vekten er dette en sko det er like gøy å løpe raskt med som det er å holde et behagelig langtur tempo. Denne skoen liker seg godt på gjørmete og tekniske skogsstier. Man skulle tro at en så robust og stødig såle som dette ville medføre at du mistet litt kontakt med terrenget du løper på, men her har La Sportiva klart å lage en sko som gir deg full kontroll på underlaget samtidig som foten er godt beskyttet mot det du ikke ønsker å kjenne.

Skoen har også noe så uvanlig som en 10mm dropp. Det er en høy dropp i forhold til hva som i dag er vanlig for terrengsko. Selv om 4 til 8mm er vanlig bør du ikke la deg skremme av Mutants 10mm dropp. Spesielt ikke hvis du skal løpe lengre distanser. En høyere dropp gir for min del en mer avslappet løpeopplevelse når jeg løper langt. For løpere som lander på hælen og for de som går en del underveis i et løp vil en litt høyere dropp føles mer behagelig. Personlig foretrekker jeg normalt 6-8mm dropp, men for meg har Mutant med sine 10mm vært en glede å løpe i.

Skoen har demping, men denne er fast og ikke myk og spretten. Dette er en fordel i teknisk terreng. Og når du løper i mykt terreng har du uansett ikke behov for myk demping i skoen. Skal du derimot løpe lange strekk på asfalt og grus er ikke dette en sko jeg anbefaler. ++

Passer til

Passer til løping i mykt og teknisk terreng og terrengløp opp til 50km. Perfekt sko for løpeturer i marka på  vått og gjørmete høstføre.

Tekniske facts:

  • Vekt: 330 gram (strl. 42)
  • Grep: 9/10
  • Stabilitet: 9/10
  • Dropp: 10 mm
  • Demping: 6/10
  • Løpsfølelse: 6/10