Driver du med orienteringsløp? Eller løper du helst på sti, men er lei av å skli på våte røtter og sleipe steiner på høsten? Her er skoen som gir deg grep selv under de mest krevende forhold!

Foto: Ian Corless

Bestod testen

Årets utgave av Stranda Fjord Trail Race 25K var av det fuktige slaget og bød på glatte steiner, våte røtter, våte myrer og gjørme. Jeg var lenge usikker på om jeg skulle velge pigg eller piggfritt. Valget stod mellom VJ XTRM og Icebug Sisu. VJ XTRM har jeg full tiltro til når det kommer til grep, men etter en prøvetur ute i terrenget før i forkant av løpet bestemte jeg meg for at det var pigg som gjaldt denne gangen. Det valget angret jeg ikke på. På vei ned de sleipeste partiene løp jeg forbi mang en løper som slet med å holde seg på beina både ned de sleipe stenene på vei ned fjellet, på glatte planker og klopper, på glatt vegetasjon utenfor sti og der flere dager med regn og mange hundre løpere hadde omgjort stien til et gjørmetråkk.

Overdel

Jeg elsker utseende til denne skoen. Knall gul og svart gjør skoen til et blikkfang. Overdelen er i 100% resirkulert PET polyester. Det er et behagelig, men likevel svært robust materiale som også hindrer gjørme å trenge igjennom, men som likevel puster godt og slipper vann raskt ut. Tåboksen gir grei beskyttelse om jeg sparker borti stener og røtter, men lesten blir mer sårbar med denne skoen. Får du en spiss stein inn på siden vil du sannsynligvis kjenne det godt.

Passform

Dette er en sko med smal passform og som er laget for at du skal kunne løpe raskt i krevende terreng, uten å oppleve at foten beveger seg i skoen. Skoen holder foten fantastisk godt. Med BOA® Fit System er det lett og raskt å regulere hvor stramt skoen skal sitte. Et annet stort pluss med BOA® Fit System er at du slipper å tenke på lisser som går opp eller som hekter seg fast i rusk og rask. Du kan lese mer om BOA® Fit System her.

Demping

Til tross for at skoen er nokså minimalistisk og en lettvekter, har skoen overaskende bra demping. Dette er ikke en sko jeg vil løpe lang med på hardt underlag eller asfalt. For meg går grensen ved 30 kilometer. Opp til 25 kilometer opplever jeg det ikke som noe problem selv om det er strekk med asfalt og steinur. Skoen passer imidlertid best for mykere underlag og kortere løpeturer.

Løpsfølelse

Skoen som lett og leken. Den har en god løpsfølelse og er en morsom sko som gir meg lyst til å løpe raskt i terrenget – både på og utenfor sti. Skoen har en plate i mellomsålen som beskytter foten mot skarpe steiner i underlaget. Piggene gir skoen et fantastisk grep selv på de glatteste røtter og steiner, men dersom du har løpt med pigg vet du også at det både medfører klikkelyder når du løper på hardt underlag som stein eller asfalt. Og på partier du ikke trenger pigg kan piggene rett og slett være litt plagsomme

Foto: Ian Corless

Grep

Grepet er uten tvil noe av det beste du finner på markedet når det kommer til vått, gjørmete og sleipt terreng. Ja, grepet er til og med bedre enn VJ XTRM som jeg tidligere har sagt må være skoen må verdens beste grep. Kombinasjonen av gummisåle og de 14 karbidstål piggene sørger for at du har et grep du kan stole – selv på såpeglatt plankestier, steiner og røtter!  I tillegg til å fungere ypperlig på gjørmete vårstier og våte høststier, er dette en sko du også trygt kan bruke i snø og på isete vinterføre.

Passer til

Dette er en sko som passer best til orienteringsløping og til kortere konkurranser i terreng og vær som krever ekstra godt grep (opp til 30km). Den passer og til kortere løpeturer på teknisk skogssti med glatte røtter og sleipe steiner og kan brukes til kortere løpeturer på vinterføre. Obs. dette er ikke en spesifikk vintersko. Den har ikke en isolerende overdel, så planlegger du å bruke denne skoen på vinteren bør du ha plass til ekstra tykk sokk.

  • Vekt: :264 gram (str 40,5)
  • Drop: 4mm
  • Grep: 10/10
  • Stabilitet: 7/10
  • Demping: 5/10
  • Løpsfølelse: 8/10
  • Passer til: Orienteringsløp, konkurranser opp til 30km i krevende terreng og forhold, tekniske skogsstier og utenfor sti. Godt grep også på is og snø. Passer for både lange og korte turer. Rask og lett sko.

Er du ute etter en piggsko til vinterløping? Sjekk ut VJ Sarva Icehero – skoen som redder vinterløpingen (runnersworld.no). Leter du etter en sko med supert grep, men uten pigg? Sjekk ut VJ XTRM – Kanskje verdens beste grep? (runnersworld.no)