Visste du at det å ha god support under et løp kan få deg til å yte bedre?
Det at god support øker sjansen for at man presterer bedre er faktisk bevist. Forskning viser at fotballag som spiller på hjemmebane har større vinnersannsynlighet enn når de spiller på bortebane, ikke fordi de spiller i kjente omgivelser, men på grunn av at de som oftest har bedre support når de spiller på hjemmebane. Og hvorfor skal det ikke funke for løpere når det funker for fotballspillere?
Men å finne folk som er villige til å bruke en hel dag og kanskje også natt på å kjøre rundt og stå klar med fulle drikkeflasker og løpermat, som gjør alt for at du skal ha et bra løp, som trøster når du trenger det, maser på at du skal spise, holder oversikt over hva du har fått i deg av drikke og være fullastet av positivitet den korte stunden dere sees før du løper av sted videre er ikke alltid like enkelt. Derfor har jeg samlet noen gode tips til hvordan man skaffer seg god support.
1: Gi familien din en «Team Experience» i julegave
«I stedet for julegaver så har jeg lyst til at vi gjør noe sammen som familie til neste år. Hva med å ta en tur til Skottland i juni, si rundt den 20-21, også kan vi ha noen skikkelige kvalitetsdager sammen. Oi, sett på maken! Det går jo et ultraløp langs den der historiske Hadrian’s wall akkurat da… Det burde vi få med oss! Hva om jeg løper løpet også kan dere møte meg med litt mat og sånt noen steder? Det er jo en super måte å få sett den muren på».
Du skjønner tegninga? Jeg vet om flere som har engasjert familien sin skikkelig sånn at de stiller opp på det ene løpet etter det andre. Frank Løke har en far som kjører ham hit og dit i Norge i en bobil når han skal løpe løp og en annen venninne av meg drar med seg familien sin på diverse ekstrem triatlon rundt om i verden.
Og her er et bilde fra da jeg løp i Cape Town i 2018 og ble pacet av moren min (74 år), et par meter den siste strekningen inn mot mål.
2: Gi bort en support opplevelse i bursdagsgave
Har du lyst til å løpe et ultraløp, men vil ha noen som kan være mental støtte før løpet og ta deg imot med Cola og mat og masse god omsorg etter målgang? Meld på en av beste venn(inn)ene dine på en av de kortere distansene og si at det er årets bursdagsgave.
Sara, tidligere redaktør i Runner’s World Norge, fikk startnummer til Stranda Fjord Trail Race 25km i bursdagspresang av en venninne som skulle løpe Stranda Fjord Trail Race 100km. Smart tenkt Natasha!
3: Få deg en kjæreste som digger å være support
Jeg kjenner noen løpere som får utrolig mye støtte fra kjærester og ektefeller. Support kjærester som kjører fra sjekkpunkt til sjekkpunkt bare for å fylle flaskene deres, gi dem den maten de har lyst på, tar imot litt «bad ultra runner mood» og gir masse kjærlighet og oppmuntring, alt i løpet av noen få minutter før løperen løper av sted videre og support kjæresten kjører av sted til neste sjekkpunkt. Hvis du synes det høres kjekt ut å ha en sånn kjæreste så bør du lete etter personer med følgende kvalifikasjoner:
- Har førerkort
- Er over middels interessert i detaljer (må vite forskjell på samtlige sportsdrikker på markedet og vite hva løperen kommer til å trenge av mat og drikke på de forskjellige stadiene av løpet)
- Er strukturert og klarer å holde et, til tider, svært stramt tidsskjema
- Er positiv (selv når løperen er i sitt minst sjarmerende humør)
- Er fleksibel (må kunne håndtere uventede situasjoner av alle slag)
- Har god utholdenhet (bør kunne holde seg våken og sane minst like lenge som du er ute og løper)
- Ikke er løper selv, eller i hvert fall ikke ha ønske om å løpe de samme løpene som deg
- Være av den oppfatning at det å bruke noen uker av ferien sin på å være høyt oppe i fjellene på Tenerife, Alpene, Etiopia eller i eller annet relativt øde sted godt oppe i høyden er helt supert (sånn at du får høydetrening)
- Bør kunne håndtere et kamera, eller i hvert fall ta dugelige målgangsbilder med mobiltelefonen
By the way, om du vet om en sånn person som er singel så gi ham nummeret mitt…
4: Ta godt vare på de skadede løpevenene dine
Man har alltid en løpevenn som er skadet. Og alle som har vært skadet vet hvor fælt det er å være skadet. Derfor bør man ta litt ekstra godt vare på løpekompiser som er skadet. Gi omsorg, oppmuntring, gode råd om du har noen Vær en god venn rett og slett. Og tilbake får du kanskje en skadet løper som får lyst til å være support for deg når du skal løpe et løp. Det fine med å ha en som er løper selv som support er at løpere vet hva løpere trenger og du trenger som regel ikke å forklare opplegget sånn veldig i detalj. Og kanskje er dette et løp som den skadde løperen ønsker å løpe selv en gang i fremtiden, og da er det å være support en fin måte å bli kjent med løypa på. Vinn-vinn!
5: Bli venn med fotografen
Ok, dette er kanskje ikke den beste supporteren, for fotografene er ute i løypa for å ta bilder og sørge for at du får et kult bilde som beviser at du faktisk løp det der sprø ultraløpet. Men det er alltid hyggelig å møte på folk du kjenner når du er på vei opp en monsterbakke eller når du virkelig må grave dypt for å finne krefter til de siste 10 kilometerne inn til mål. Da kan noen oppmuntrende ord og litt varme og omtanke ha mye å si. Da jeg løp Ice Ultra i 2019 klarte media teamet Mikkel og Ryan alltid, (bortsett fra da jeg møtte dem 500m fra mål på dag 4), å få meg til å smile. Det samme gjelder for Ian , Sylvain og Sebastian som, selv om de kanskje ikke er klar over det, har gitt meg det lille ekstra mentale dyttet jeg trengte for å bikke over fra «jeg føler meg skikkelig miserabel» til «hey, dette fikser jeg!».
6: Bli venn med Crewet
Det er utrolig mye bra hjelp å få fra frivillige og de som jobber på løpet! Smil, vær hyggelig og positiv, så får du mye kjærlighet tilbake.
7: Kjøp deg support
Noen av løpe coachene er flinke til å stille opp på de største eventene. Så om du allerede har en løpe Coach, hør med personen om det er noen mulighet for å få litt ekstra oppbakking på årets viktigste løp. Sånt bør planlegges i litt god tid for de har gjerne mye på agendaen sin, så ikke tenkt på dette som en «i siste liten» -løsning når du plutselig kommer på at du kanskje burde hatt noen til å gi deg support når du skal løpe rundt i ring på Bislet neste dag.
8: Meld deg inn i et idrettslag eller klubb
Det å være med i en klubb kan gi mye god støtte før, under og etter løp. Jeg har vært medlem i Bøler IF friidrett i snart 3 år og har vært heldig å delta på flere løp sammen med folk fra klubben min. De fleste i klubben min løper mye raskere enn meg, noe som gjør at jeg alltid blir tatt imot av blide folk ved målgang. En av de beste minnene mine er da jeg løp Blefjells Beste en sommer og ble møtt av Heidi og Øyvind da det gjenstod 1 km igjen til mål. Jeg var helt tom for krefter og orket ikke tanken på å skulle komme meg opp den siste lille kneika. Da var det en banan og oppmuntring som fikk meg over målstreken.
(Foto: Sylvain Cavatz)
9: Vær support for andre
Hvis du er skadet eller det er andre grunner til at du ikke skal løpe selv, så still opp som support for andre. Da er det en stor sjanse for at de du har vært support for vil ønske å stille opp som support for deg en annen gang. Løp jeg kan anbefale å stille som support på er løp som i all hovedsak dreier seg om å løpe rundt i ring sånn som Bislet24 og Backyard Ultras. Fordelen med disse løpene er at du får mulighet til å være support for flere løpere av gangen uten å flytte stort på deg. (Husk å ta med deg en god camping-stol, nok av mat og drikke og store mengder godt humør). Dette er en super måte å score mange support-poeng og du vil ha flust av folk å spørre neste gang du trenger at noen står og venter på deg med litt vann, mat og kjærlighet i starten av et eller annet fjell ute i ødemarken et sted.
10: Vær din egen support
Men man trenger ikke alltid å ha support. Jeg tror det er bra å løpe løp uten support også og de fleste løpene har gode mat og drikkestasjoner og kanskje også en dropbag stasjon eller to langs løypa hvor du kan ha tørre klær, nye sko og diverse mat og drikke liggende å vente på deg. Derfor blir mitt siste tips i dette innlegget å være en god support for deg selv.
Planlegg godt og organiser dropbaggen sånn at du vet at du har alt du trenger. Ta imot hjelpen du blir tilbudt på mat og drikkestasjonene; tilbyr de deg å ta jobben med å fylle flasken din så la dem gjøre det. Vær snill og grei mot de du møter i løypa, smiler du til folk og gir oppmuntring til de andre løperne får du gjerne det samme i retur. Jeg deler gjerne på elektrolytter og koffein godis og ekstra fuel med andre løpere jeg møter når jeg løper de lengste løpene. Dette får meg alltid til å føle meg bedre, det å fokusere litt på andre som sliter gjør at jeg glemmer litt at jeg sliter selv. Dessuten blir jeg selv minnet på at jeg må spise og drikke når jeg ser andre som har gått tomme for energi. Og når man gjør sånt får man drahjelp av andre løpere når man trenger det selv. Da jeg løp Blefjells beste i sommer fikk jeg drahjelp av en jeg løp sammen med på Ultrabirken tidligere på året. Han tok meg igjen da det var 5 kilometer igjen til mål. Jeg var allerede langt nede i kjelleren, men han oppmuntret meg til å gi på det siste stykket inn til mål, så da hang jeg meg på ham i nesten 4 kilometer. Og jeg er sikker på at jeg ville brukt dobbelt så lang tid på den strekningen om han ikke hadde dratt meg der.
Jeg løper de aller fleste løpene mine uten support og trives egentlig godt med det. «Klarer selv» er noe jeg har sagt fra jeg var ganske liten og når jeg får spørsmål om jeg vil at noen skal være support for meg har jeg lett for å si at det ikke er nødvendig, jeg klarer det jo selv og har ikke lyst til å bry andre med det. Men jeg setter veldig stor pris på å møte blide folk når jeg er ute og løper og tar med meg all den varmen og omtanken jeg får fra folk på drikkestasjoner og heiagjenger ute i løypa.
Det betyr mye for hele løpsopplevelsen.