Kjenner du en ultraløper, men synes det kan være litt vanskelig å forstå ultraløper-språket? Her har jeg oversatt noen nyttige setninger som ofte er kilde til misforståelser og frustrasjon hos ikke-ultraløpere.

Distanse og tid

«Det er ikke så langt igjen nå»

Kan bety alt mellom 3 og 30 kilometer…

Foto: Ian Corless

«Jeg skal bare ut en liten tur»

Betyr sannsynligvis at personen skal løpe 20-30 kilometer. Eller kanskje et maraton. Så sees om noen timer…

«Vi er snart på toppen»

Er du heldig så betyr det at du har 300-400 meter igjen. Høydemeter altså. Du er altså IKKE snart på toppen.

Foto: Ian Corless

«Jeg har ikke løpt så mye i det siste«

Kanskje bare 60-70 kilometer i uka…?

«… Derfor har jeg bare meldt meg på «fun run»-distansen«

Den kortere varianten av et heftig ultraløp. «Fun-run»-distansen vil som regel være et sted mellom 50 og 80 kilometer lang. Vil du lese om noen av «fun-run»-distansene jeg har løpt kan du lese om TransGranCanaria Advanced 62km og Lofoten Ultra Trail 48km.

Foto: Ian Corless

Beskrivelse av løypa

«Det er en rask løype«

Ikke mer enn 2500 høydemeter fordelt på 60 kilometer. Og det er ikke så veldig teknisk så det er mulig å løpe store deler av løypa…

«Det er noen litt bratte partier«

Vurder om du skal ta med hjelm og tau…

Foto: Ian Corless

«Det er noen bratte partier»

Ta med hjelm og tau…

«Det var bra med liv i løypa»

Det var noen hytteeiere som hadde tatt med seg kaffe og kubjelle ut. Ja, også møtte jeg noen turfolk som heiet på meg. Og sauer! Jeg møtte mange sauer også.

Utstyr og ernæring

«Jeg løper med en ganske lett sekk, den inneholder bare det mest nødvendige»

1,5L vann, 3 barer, 1 gel, smågodt, hodelykt, ekstra klær, førstehjelpsett, vindpose… Vil du lese om tips til hva du bør pakke med i ultraløper-sekken finner du 10 ultra smarte pakketips her.

Foto: Ian Corless

God ernæring er nøkkelen til suksess på lange løp

Så sørg for å ha med deg masse sjokolade og smågodt i sekken, dytt innpå med pizza før løpet og fyll på med burger etter løpet. Cola er fantastisk underveis i løpet, øll er for mange å regne som obligatorsik etter målgang og fungerer også som god motivasjonsfaktor. Spis så mye du kan på matstasjonene og ta med deg mat som du kan spise på vei til neste matstasjon. Boller er også super ernæring, både før, under og etter løp.

Foto: Ian Corless

Prosjekter

«Jeg trenger en ny beltespenne»

Jeg har meldt meg på et 100 miles løp i Statene, eventuelt så er jeg på jakt etter et 100 miles løp som jeg kan melde meg på.

«Jeg trenger litt support hjelp i forbindelse med et lite løpe-prosjekt jeg har»

Lyst til å oppleve Norge fra nord til sør mens du sørger for å fore og pleie en ultraløper? Nå har du muligheten! Sett av 4-5 uker og fint om du har en campingbil, for det gjør jobben din mye hyggeligere.

«Jeg har planer om å løpe bakkeintervaller denne helgen»

Skal løpe opp og ned en bratt slalåmbakke til jeg har nådd Everest i høydemeter. Tror jeg kommer til å være opptatt fra kl 04.00 til 22.00 på lørdag og vil være fullstendig ubrukelig hele søndag. Så hvis du ikke vil bli med noen runder eller komme innom bakken med ferske boller eller pizza og heie på meg så tror jeg ikke det er noen mulighet for å møtes denne helgen.

Foto: Ian Corless

«Det der skal jeg aldri gjøre igjen!»

Personen mener det antagelig der å da, men det er glemt i løpet av et par dager og så dukker det straks opp en notis på FB om at han har meldt seg på et nytt 100 miles løp…

Flere ord og uttrykk som trenger oversettelse?

Har du flere gode ultraløper setninger som bør bli med på listen min? Skriv dem inn i kommentarfeltet! Sammen kan vi gjøre kommunikasjonen mellom ultraløpere og vanlige løpere, og folk flest, litt lettere.