Det er en del spenning knyttet til næring på ultraløp. I hvert fall for meg som ikke er en erfaren ultraløper. Hvordan skal jeg gjøre det denne gangen? Vil det funke? Blir jeg dårlig? Får jeg vondt i magen? Må nesten bare krysse fingrene for at det går bra.

Alt jeg hadde med meg i sekken på Soria Moria til Verdens ende kjøpte jeg selv. Her er det ingen spons eller reklame, så da velger jeg å dele akkurat hva jeg spiste og hvilke merker.

Jeg føler meg ikke så strukturert før jeg skal ut på et langt løp. Det går nesten litt rundt for meg. Mister litt oversikt, handler litt her og der og må alltid ut å skaffe noe i siste liten. Dette er viktig pakking. Her gjelder det å ikke bomme.

Vi måtte ha med minimum 1 liter drikke, men siden det var over 30 grader på lørdagen så valgte jeg også å ha drikkeblære i ryggen på sekken som tar 2,5 liter i tillegg til 2 x 500 ml softflasker. Min 15 liter sekk var ganske full så jeg hadde noen ekstra kg å dra på. Det gjaldt å drikke mye også for å miste litt vekt på sekken.

Kvelden før – jeg holdt på å smelte bort når jeg pakket løpesekk, drop-bag og målbag. Det var i løpesekken og drop-bagen den viktigste næringen skulle ligge. Jeg drakk to resorb boost mens jeg pakket. (Forklaring hva det er kommer litt lenger ned i innlegget)

Jeg er ikke superfan av barer, gels og sportsdrikker. Vanlig mat funker ganske bra. Jeg bestemte meg for en miks. Vanlige brødskiver tar for mye plass så jeg gikk for polarbrød. Jeg sto sikkert 5 minutter i butikken før jeg bestemte meg for om jeg skulle ta havre eller fullkorn. Her skal det sikres minst mulig magetrøbbel.

Jeg smurte 8 polarbrød til løpesekken og 8 polarbrød til drop-bagen. Siden det skulle bli så varmt tok jeg salami på 4 av polarbrødene i løpesekken som jeg kunne spise først. Da fikk jeg i meg salt. Resten fikk nugatti. Eneste som kunne overleve varmen tenkte jeg.

Jeg kjøpte Maurten sportsdrikke på Löplabbet som inneholder 320 kalorier per pose. Den skal blandes med 500 ml vann. Den ene softflasken min ble fylt med denne, den andre med Resorb boost fra apoteket. Resorb Boost er en karbohydrat-elektrolyttløsning som bidrar til å gjenopprette væske- og saltbalansen i kroppen. Drikkeblæren i ryggen var fylt med rent vann.

Fra en av shoppingturene i forkant

Jeg hadde med en ekstra pose Maurten med 320 kalorier i sekken og to i drop-bagen. Jeg hadde også med noen ekstra resorb boost. De tok ikke mye plass. Alt ble ikke brukt, men det gikk noen Maurten. Den er skånsom for magen. Null reaksjon hos meg.

Jeg tok salttablett før jeg dro og hadde med meg et par ekstra i sekken.

Jeg hadde med meg to Maurten gels i sekken og to i drop-bagen som inneholder 100 kalorier per pakke + koffein. Denne klarte jeg bare å spise en av på turen. Gel kommer jeg ikke helt overens med.

Jeg hadde også laget små porsjonsposer med seigmenn og søtt godt og blandet. Det er små kosekicks som fungerer fint på en lang tur. Problemet var at jeg aldri fikk tak i dem på turen. Fikk et par stykker på Hanekleiv når vi byttet ut innholdet i løpesekken fra drop-bagen.

Nøtter var med meg. De fikk jeg spist. Ritz kjeks – det var ikke noe for meg! Det var som å spise papir og jeg følte at jeg blåste støv ut av munnen, men alt som er salt har en funksjon så får du det ned er det fint og enkelt å ha med.

Jeg elsker sjokolade, men siden det var så varmt så visste jeg at alt ville smelte. Hadde med en King Size Japp som jeg tenkte å spise tidlig i løpet. Glemte den bort, men rakk å spise halve før den smeltet bort i Asker.

Matstasjoner

Utover dette spiste jeg appelsin (Det er det beste i verden på ultraløp) på matstasjon i Drammen og banan. På Hanekleiv fikk vi tilbud om varm mat, så både der og på Hengsrød drakk jeg en kopp med buljong. Jeg prøvde meg på en Rett i koppen med potet/bacon. Det sa magen nei takk til. På Hengsrød fikk vi tilbud om pølser i brød som jeg tenker er supert, men jeg hadde ikke plass. Derimot fikk jeg spist en kvart kanelbolle der. Litt skeptisk til gjærbakst for magens del, men jeg tok sjansen. Det er jo så godt!

Jeg lå unna kaffe selv om jeg hadde lyst på. Konsentrerte meg heller om buljong der jeg kunne. Hadde heller ikke verdens beste tid på matstasjonene på grunn av cutoff tid så måtte bruke tiden godt og prioritere.

Jeg drikker ikke cola, men alle som kjenner meg vet hvor svak jeg er for iskald solo. Det overrasket Sissel meg med på Hanekleiv i drop-bagen. Et par slurker av den var mer enn nok lykke. Jeg tror for min del at det var bra å ikke drikke altfor mye kullsyre.

På en matstasjon fikk jeg saft på den ene softflasken. Litt skeptisk, men så godt. Siden holdt jeg meg til vann med Maurten eller resorb oppi.

Fornøyd dame med saft i drikkeflaska

Jeg hadde en morsom ting til med meg. Nutricia fra Apoteket med kakaosmak. Inneholder 300 kalorier per flaske. Jeg fikk bare drukket en på turen. Den er god. Den skal jeg bruke flere ganger. Skånsom for magen. Det gjelder å se hva som enkelt kan gi mange kalorier på kort tid. Vi brenner jo veldig mange flere enn vi klarer å ta inn på en sånn tur.

Enkle kalorier å få i seg

På siste matstasjon hvor jeg hadde 17 km igjen hadde jeg ikke lyst på noe. Jeg var lei av å spise, men tok en mellombar som de tilbød og tenkte at denne får holde helt inn i tillegg til det jeg har på drikkeflaskene. Ultraløp dreier seg mye om spising, synes jeg. Jeg begynte å spise tidlig og spiste jevnt og trutt gjennom hele løpet. Rakk aldri å bli sulten. Man kan nesten ikke tillate seg det. Da kan det være for sent. Går man tom er man kjørt. Selv om det ikke føles helt naturlig så er det bare å dytte i seg underveis.

Jeg visste sånn cirka hva de ville tilby på hver matstasjon. Jeg hadde ikke så høye forventninger. Jeg tenkte at her er det opp til oss selv, men så mye variert og mye godt vi fikk. Jeg benyttet meg ikke av halvparten, men bare det å vite hvilke muligheter vi hadde er godt å vite. I tillegg visste de ikke hva godt de kunne gjøre for oss når vi kom. De ordnet med drikkeflasker og laget mat til oss. Servicen var terningkast 6 til enhver tid.

Gjett om det var Nugattifest i den posen etter hvert. Jeg så ut som jeg var 4 år etter at jeg hadde spist

Hvor mange polarbrød spiste jeg? Jeg spiste 7 før Hanekleiv 😊 Gjett om det var Nugattifest i den posen etter hvert. Jeg så ut som jeg var 4 år etter at jeg hadde spist. Etter Hanekleiv hadde jeg med meg 8 nye. Alle de gikk ikke ned, kan jeg love, men kanskje 4. Polarbrød med nugatti står for øyeblikket ikke høyt i kurs hos meg.

Til frokost før jeg gikk løs på mitt livs eventyr spiste jeg en salttablett, drakk en pakke Maurten 320 kaloriers pose blandet i 500 ml vann og spiste en liten porsjon havregrøt. Kroppen ropte ikke akkurat av matlyst på grunn av nerver, men når jeg tenker meg om så gikk jeg faktisk løs på polarbrødene allerede før start på Soria Moria.

Jeg hadde ikke et minutt med magetrøbbel eller kvalme på turen. Bank i bordet. Kroppen var helt i balanse når det gjaldt næring. Om det skyldes en porsjon flaks med tanke på hva jeg blandet sammen, eller om jeg rett og slett fikk igjen for å spise kaloririkt så jevnt og trutt, er jeg ikke helt sikker på, men jeg hadde gjort meg mange flere tanker rundt næring denne gangen enn feks på 17 topper turen jeg deltok på 1. mai. Der fikk jeg magetrøbbel – og det er ikke moro!

Jeg kom hjem 1,5 kg lettere enn da jeg dro. Jeg var bare litt nysjerrig på hva turen gjorde med kroppen. Tidligere, etter Ecotrail så har jeg opplevd en voldsom ultrasult i dagene etter. Den har ikke kommet så sterkt denne gangen. Jeg har spist ganske normalt utenom den ene dagen vi grillet pølser. Da spiste jeg 5 pølser i brød. Mannen lurte på om bunnen hadde falt ut. Det smakte så godt! Og vi skal jo fylle på så godt vi kan etter et så langt løp, så da tok jeg ekstra ansvar den dagen. Haha 😊

Maria