Vi mennesker er glade i vaner. Vi trives med gjentagelser. Det vi gjør ofte nok, krever lite av oss mentalt. Vi bare gjør det. Dag ut og dag inn. Litt som å pusse tenner. Jeg løper hele året. For hvorfor skulle jeg slutte med en god vane bare fordi årstidene skifter?

For meg er det ingen årstid som ikke passer for løping. Likevel endrer løpingen seg igjennom året. Du kan kanskje kalle det en naturlig periodisering av treningen, der det er årstidene som styrer. Høres det litt skummelt ut å la årstidene styre treningen din?

La meg ta deg igjennom mitt treningsår; vinter – vår – sommer – høst.

Vinter

Foto: Ian Corless

Vinteren er lang her i Norge. Og jo lenger nordover man flytter seg, jo lenger er vinteren. For meg starter gjerne vinterløpingen i november og varer ofte til slutten av mars. Det er en lang sesong, og derfor har jeg gjort det til min favoritt sesong. Når kulda setter inn og snø og is dekker stier og innsjøer i skogen fryder jeg meg over å kunne ta på meg løpeskoene og legge ut på langtur i mitt eget vinter-Narnia. Snø og kulde er kanskje ikke det du forbinder med perfekte løpeforhold, men sannheten er at begge deler er ingredienser som kan hjelpe deg til å nå tidenes toppform.

Å løpe i snø utfordrer kroppen ekstra mye. Det blir tyngre å løpe og du blir sterkere samtidig som det er mer skånsomt. Kulda gjør at du må løpe med flere klær, kanskje også med ekstra klær i sekken. Den ekstra vekten du bærer med deg på løpeturene er og med på å gjøre deg til en sterkere løper. Dessuten øker forbrenningen når du løper i kulda. Kroppen bruker ekstra energi på å varme opp luften du puster inn og på å holde deg varm.

Vintertrening for meg er lange og rolige løpeturer. Forholdene på vinteren gjør at alt går litt langsommere og det utnytter jeg. Det er om vinteren jeg bygger basen for det som skal komme av løp på vår, sommer og høst. Vinterens mange rolige kilometere gir meg styrken og utholdenheten jeg trenger til sommerhalvårets mange løp og eventyr.

Få flere tips til vinterløping her.

Vår

Foto: Ian Corless

Når våren kommer er kroppen min klar for å løpe raskere turer igjen. Etter en lang vinter med langsom løping kjennes det fantastisk ut å kunne løpe raskt igjen. Likevel er våren gjerne den sesongen jeg synes er vanskeligst når det kommer til løping. Det skyldes mellomfasen mellom vinter og vår. Perioden der snø og is smelter gjør at stiene ofte ikke er løpbare på flere uker. Det fører til at jeg flytter meg over på asfalt og resultatet er at tempoet går betraktelig opp.

Det er også på denne tiden av året tredemølla blir flittigst brukt. Jeg trives ikke så godt med å løpe på asfalt, så da blir det kortere og mer intensive turer enten på fortauet eller som en intervalløkt på mølla. Når snø og is er borte fra stiene er beina klare for å gi gass. Kanskje har jeg lagt inn en konkurranse på planen som for eksempel Ecotrail Oslo, eller jeg unner meg en uke i varmere strøk for å kickstarte sommer løpingen.

Sommer

Foto: Karin Franck-Nielsen

Sommeren forbinder jeg med høydemetersanking. Når fjellet åpner opp for løping tilbringer jeg så mye tid som mulig med å løpe rundt i den norske fjellheimen. Tempoet går ned igjen, men i motsetning til vinterstid blir ikke løpeturene like lange. Flere høydemetre og mer teknisk terreng gjør at selv korte distanser tar mye tid. Jeg deltar gjerne på et par løp igjennom sommeren, men favoritt aktiviteten min er å løpe fra hytte til hytte via diverse fjelltopper. Mange timer i fjellterreng gjør meg sterkere i oppoverbakker og raskere i nedoverbakkene.

Les om noen av sommereventyrene mine her.

Høst

Foto: Ian Corless

Høsten er fortsatt en tid for eventyr i fjellet og flere løp på agendaen. Sommerens mange fjellturer gjør meg fit for fight til både lange og bratte løp når høsten melder sin ankomst. Høsten føles gjerne litt intensiv, litt som om jeg nå kan gi alt, trenger ikke å holde noe igjen. Det blir mindre trening, mer konkurranse, lite restitusjon, uten at det bekymrer meg noe særlig. Jeg vet jo at vinteren er rett rundt hjørnet og vil gi meg det jeg trenger av rolig, myke langturer helt uten tidspress…

En sirkel av suksess

Jeg trives med å løpe hele året. Det har vært litt prøving og feiling og da jeg startet å løpe var jeg bekymret for at det å endre måten jeg trente på gjennom året vill gjøre meg til en dårligere løper. Etter hvert falt jeg til ro med at det å følge årstidene har mange fordeler og gjør meg til en bedre løper. Så hvorfor endre en god vane?…

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.