Norge kan by på skikkelig ruskevær om høsten, men er det en god grunn til å droppe løpeturene ute? Det synes ikke jeg. Så lenge du har riktig klær og utstyr spiller det ikke noen rolle om regnet pøser ned og det blåser friskt.

Løpe ute året rundt

Jeg løper utendørs året rundt og setter like mye pris på en løpetur i snøen midtvinters som en varm og solfylt sommerdag. Forskjellen er bare at det jeg har på meg og hvor jeg velger å løpe endrer seg. Det blir gjerne mindre fjellløping vinterstid og mer løping i skog og mark der islagte innsjøer og frosne myrer åpner et hav av nye muligheter når det kommer til rutevalg.

Foto: Ian Corless

Jeg skal skrive mer om vinterløping senere. Vinterløping er faktisk noe av det beste jeg vet! Men før den hvite fine tiden kommer har vi noen måneder med fargerik høst foran oss.

Høsten kan by på mange fine solskinnsdager, men også ruskevær. Da kan det være litt tungt å komme seg ut på løpetur. Etter noen lange fine sommermåneder er det lett å bli bortskjemt når det kommer til varme og tørre løpeforhold. Nå derimot, kommer tiden hvor stiene blir våte og glatte, shortsen må byttes ut med tights og votter og lue finnes frem igjen.


Foto: Ian Corless
Så hvorfor ikke bare trekke inn på et treningssenter og løpe på mølle i stedet? Gode grunner til å løpe ute i dårlig vær finner du her.

Hva trenger du av klær og utstyr for å løpe ute på høsten?

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær»

Gammelt ordtak

Alle turentusiaster vet hvor viktig det er å ha gode klær og sko for at turopplevelsen skal bli bra. Kler du på deg riktig gjør det ikke noe at det er litt vått og grått.

Det gjelder like mye for løping.

Sko med grep

Terrengsko finnes i mange varianter. Du får alt fra minimalistiske barfot sko til maksimalistiske sko med tykk såle og mye demping. I de beste løpebutikkene finner du sko for tørre stier, sko for våte stier, sko for myke stier og sko for harde stier. Og selvfølgelig sko for kombinerte stier. Du kan lese mange forskjellige sko tester i magasiner og på internett og spør du rundt om hva som er den perfekte terrengskoen vil du få mange forskjellige svar.

Selv har jeg noen klare favoritt til høstens terrengløpeturer som byr på våt og glatt stein, myr og gjørme. VJ XTRM2 og VJ MAXx har et supert grep på stiene. Uansett hvor sleipe de blir utover høstmånedene. 


Foto: Ian Corless

Men når det kommer til sko må du finne en sko som passer akkurat din fot. Derfor bør du ta en tur til en butikk som har greie på løpesko. For eksempel Löplabbet eller Oslo sportslager.

Det som gjør det vanskelig med terrengsko er at du ikke får testet selve grepet når du er i butikken. Spør de som jobber i butikken om de kan fortelle litt om grepet og les de nyeste testene.

Uansett hvilken modell du velger så ikke kjøp Goretex sko. Plumper du uti en vannpytt er det bedre å ha en sko som slipper vannet ut enn å løpe resten av turen til lyden av skvulping fra skoene dine.

Vind og vanntett jakke og bukse

Skal du løpe ute hele året i Norge trenger du en jakke som holder deg tør og varm, men som samtidig har gode puste-egenskaper. For eksempel Rab sin Kinetic Ultra. Dette er en jakke jeg bruker året rundt. Den er med meg i sekken når jeg løper i fjellet sommerstid og den brukes som ytterste lag når jeg løper ute vinterstid. Det er viktig at klærne jeg løper med kjennes lete ut og at de lar meg bevege kroppen fritt samtidig som de beskytter meg mot vær og vind. At jakka har en hette som sitter godt rundt hodet og også kan pakkes sammen slik at den tar opp lite plass i løpevesten er også viktige egenskaper en vind og vanntett løpejakke bør ha.


Foto: Ian Corless

En vind og vanntett bukse bør alltid ha en plass i sekken når du løper på fjellet uansett årstid. På stiene i Oslo-marka derimot er det sjeldent jeg har behov for å løpe med vann- og vindtett bukse. Når du løper er det musklene i beina som jobber mest og muskelarbeidet produserer varme. Derfor blir det ofte litt i varmeste laget å løpe med vind og vanntette bukser. For det meste holder det med en bukse eller tights som har vindbeskyttelse foran. For vindbeskyttelsen er også vann resistent til en viss grad.

Det hender jeg velger en skikkelig vanntett løpebukse på de dagene det regner, blåser og gradestokken ligger rundt null. Spesielt om jeg skal ut på langtur og skal holde et rolig tempo i flere timer. 

Tips: Jeg bruker kun NikWax TechWash og TxDirect til å vaske de vann og vindtette løpeklærne mine. Du kan lese mer om hvorfor og hvordan du tar vare på de vann og vindtette løpeklærne dine her.

Sokker:

Jeg bruker nesten utelukkende ullsokker når jeg løper ute om høsten. Da gjør det ingenting om jeg blir våt på beina, for med ull på holder føttene seg varme likevel. Sokkene bør sitte godt på foten og ikke ha sømmer som irriterer på noen måte.

Tights, bukse eller shorts?

Når det gjelder klær er det lurt å være forberedt på det meste. På kortere løpeturer velger jeg gjerne i shorts til langt uti november, men på lange og rolige turer er det godt å ha tights. Etter hvert som det blir minusgrader vil jeg også bytte ut den vanlige løpetights med en vinterløpebukse, men da er vi gjerne over på vinterløping og det skal jeg skrive om senere.

©iancorless


Foto: Ian Corless

Base-layers

Jeg velger gjerne base-layers av ull om høsten. Invester i en langermet og en kortermet topp i merino ull så har du både til de fine høstdagene og de litt kjøligere høstdagene. Ull regulerer varmen og passer like bra på varme dager som på kalde. Ull holder deg også varm selv om du blir våt. Selv om den vind og vanntette løpejakka puster godt så blir man lettere svett og klam og da er det bra å bruke ull som transporterer svetten bort bra huden.

Innerst inne

Er du dame anbefaler jeg deg å investere i en sports-bh i ull. Det hjelper nemlig lite å ha base-layer i ull om du har en sports-bh i syntetisk materiale innerst. Det finnes sports-bher i ull i mange varianter og prisklasser. Pierre Robert og Lindex har rimelige og bra varianter som passer meg, men alle damer vet at sports-bh er en smakssak og hva som passer meg sitter ikke nødvendigvis riktig på deg. Undersøk hva som finnes på markedet og prøv forskjellig varianter for å finne en variant du vil bli fornøyd med.

På hodet og hendene

Jeg begynner å bruke buff og vanter lenge før shortsen legges bort for vinteren. Vanter finnes i mange varianter. For høstløping, spesielt på de våte og vindfulle dagene, er de fint å ha noen vann og vindtett votter. Om det er riktig surt og kaldt bruker jeg tynne ull liners i tillegg. Buff er et annet plagg som alltid er med meg på tur, sommer som vinter. Buffen bruker jeg som pannebånd og hals på høsten.


Foto: Ian Corless

Ekstra skift

Om du løper langtur og planlegger et stopp på en marka-stue eller må ta buss hjem trenger du å ha et tørt plagg til overkroppen som du kan skifte til når du har pause eller når løpeturen er ferdig. Ellers blir du raskt kald. Dette gjelder også sokker. Legg tørt klesskift i en drybag, så unngår du at klærne blir våte om det skulle begynne å regne.

Foto: Ian Corless

Vest eller løpesekk

Du bør ha en god løpevest eller sekk som du kan ha klærne i når du er ute på langtur. Ofte byr høsten på svingene temperaturer og selv om det er kaldt på morgenen kan det bli t-skjorte temperatur utpå dagen. Derfor bør du kle på deg lag som du kan ta av og på etter hvert som kroppen blir varm eller kald. Jeg anbefaler en vest eller sekk som kan ta 10-15L så ha du god plass til både ekstra klær, mat og vann.

Hodelykt

Med høsten kommer også mørket. Om du skal løpe tidlig på morgenen eller på kvelden trenger du en god hodelykt. Min erfaring er at kvalitet og pris henger sammen. Du får det du betaler for når det kommer til lysstyrke, batteri og kvalitet på lyset. Jeg har flere forskjellige hodelykter og hvilken jeg bruker varierer etter behov. De som avgir best lys er gjerne også de tyngste.

Foto: Will Roberts

Det kommer nye hodelykter hvert år. Tips til hva du bør tenke på når du skal velge hodelykt finner du her. Husk at det krever mer av en hodelykt som skal brukes til løping enn av en hodelykt som skal brukes til rolige gåturer.

Og ikke glem refleks! Sørg for å være godt synlig når du løper langs trafikkerte veier i høstmørket.

Trenger du mer motivasjon?

Så lenge du har riktig utstyr og tar riktige stivalg er det liten grunn til å droppe løpeturen selv om det er dårlig vær. Ofte er det dørstokken det er tyngst å komme seg over. Om du trenger mer motivasjon for å komme deg ut på tur i regn og ruskevær så får du det her. Det er nemlig mange fordeler med å løpe i dårlig vær.

All photos copyright, all rights reserved.