Sponset innlegg
Frozen Lake Marathon 2023

Frozen Lake Marathon 2023


En islagt innsjø, omringet av snødekte fjell og skoger. Det snør tett, så tett at du ikke kan se hvor bakke og himmel møtes. Vinden rusker i håret og termometeret viser 5 blå. Du står på startstreken sammen med løpere fra hele verden – klar til å løpe et maraton helt utenom det vanlige.

Foto: Ian Corless

Er du klar?

Starten går og lyden av hundrevis av piggsko mot is beveger seg ut på isen. Dere løper på et bredt, måkt felt, men vinden og snøen som laver ned skaper partier med dypere snø.

Det er ingen trengsel, løperne spres raskt utover i løypa. Det er allerede mange løpere ute på isen, for muligheten til å starte tidligere er der for løpere som løper maratondistansen tregere enn 4,5 time.

Og om en times tid vil halvmaraton løperne bli med på isdansen. Uansett hvor i løypa du er, ser du andre løpere.

Foto: Ian Corless

Til sammen er det nesten 250 løpere på isen på det meste. Løypa snirkler seg rundt på isen. Forbi løypevakter som heier deg frem og matstasjoner med crew som sørger for å fylle deg opp med energi og ny motivasjon. Noen steder i løypa er det musikk.

Det er god stemning, bra vær og i mål venter en fin medalje til alle som kommer i mål etter 21,1 eller 42,2 kilometer.

Foto: Ian Corless

Et løp utenom det vanlige

Dette er Frozen Lake Marathon, som foregår i slutten av mars på Tisleifjorden i Gol, 820moh. Løpet går utelukkende på en islagt innsjø – det blir ikke flatere en dette! Likevel er dette på ingen måter et lettløpt maraton.

Forholdene på isen endrer seg fra år til år, det kan være speilblank, sørpe, nysnø og ute på isen kan det blåse friskt. Eller det kan være strålende sol, vindstille og et føre som gjør at du kanskje ikke har behov for piggsko en gang.

På de tre årene Frozen lake Marathon har blitt arrangert har det vært tre vidt forskjellige løpsopplevelser. Og nettopp det er grunnen til at dette har blitt et løp jeg har kommet tilbake til igjen og igjen.

Foto: Ian Corless

Du kan velge mellom halv og hel maratondistanse og et kveldsløp på ca 5 km. Hit reiser løpere fra hele verden for å delta på det særegne is-maratonet. På årets utgave var det løpere fra hele 23 forskjellige nasjoner! Og i alle aldre.

Årets eldste på marathondistansen var 75 år gamle Domenico Truzzoli fra Italia. Og det var alt fra erfarne maraton løpere som har deltatt på løp i hele verden til løpere som deltok på sitt aller første halv eller helmaraton. Dette er et løp som passer alle og det er noe av det jeg liker skikkelig godt med Frozen lake Marathon.

En fjelløper på flat is

Selv kan jeg ikke regne meg selv som en erfaren maraton løper. I hvert fall ikke når det kommer til de flate 42,2 kilometerne. Men å løpe på is og i snø er jeg godt vant med og jeg elsker det. Derfor er Frozen Lake Marathon et løp som passer meg ekstra bra. Og årets litt røffe forhold var midt i blinken for meg.

Foto: Ian Corless

Jeg elsker å løpe ute på isen i snø som gjør at jeg må jobbe litt ekstra og med vind som veksler mellom å være med meg og mot meg. Det gir en spesiell følelse det å løpe over isen. Du vet at det kun er et lag med is som skiller deg fra det iskalde dypet. Jeg vet jo at det er trygt for isen blir jevnlig kontrollert og var nylig målt til 80cm. Likevel gir det et sug i magen. I hvert fall til å begynne med, men så venner du deg til det. Men jeg føler meg likevel litt eksponert hele tiden. Det er noe litt vilt over det.

Snøen som gjorde sikten så dårlig at det til tider så ut som om løpere dukket opp fra intet, gjorde at det ble en litt ekstra spennende opplevelse.

Foto: Ian Corless

Mål for løpet?

Bortsett fra å prøve å komme meg under 4 timer var målet med løpet å ha det gøy ute på isen. Men i det øyeblikket jeg tok igjen første kvinne etter en knapp kilometer ble konkurranseinstinktet skrudd opp et par hakk.

Jeg hadde dame nummer to hengende i ryggen de første 21 kilometerne og det var takket være henne at jeg klarte å komme meg under 4 timer, for det var en krevende dag på isen med stedvis snø opp over anklene og frisk vind som sjelden var medvinds.

Foto: Ian Corless

Men jeg hadde en fin heiagjeng ute i løypen og noe av det som er gøy med Frozen Lake Marathon er at du ser folk flere ganger underveis i løypa.

Sønnen min på 8 år var med ut på isen og holdt stand sammen med Ian Corless som sørget for at årets Frozen Lake Marathon ble dokumentert i bilder. Så ikke bare fikk jeg fine bilder, jeg fikk også heiarop og oppmuntring flere ganger underveis på turen.

Målgang med go’følelse

Halvveis i løpet merket jeg at gapet mellom meg og dame nummer to økte og jeg tok igjen flere løpere. Den berømte «veggen» ved 35-37 km møtte jeg aldri. Sikkert fordi jeg hadde roet ned farten litt siden gapet til nummer to nå hadde blitt så stort at jeg ikke trengte å løpe fortere enn det jeg følte var behagelig.

Det kjennes alltid godt når man klarer å ha en god følelse gjennom hele løpet. Det var følelsen jeg fremdeles hadde da jeg løp inn de siste kilometerne til mål og krysset målstreken på tiden 3:55:34.

Foto: Ian Corless

Årets resultater

Årets vinner på herresiden var danske Oscar Rosenberg som løp inn på tiden 3:01:50.

Foto: Ian Corless

På halvmaratondistansen var det Lukasz Cwiklinski på tiden 1:30:11 som gikk av med seieren og Fanny Imbert på tiden 1:48:04 som kom først i mål av damene.

Stemningen i mål var super, på tross av kjølige temperaturer. Og det var verdt å henge litt i målområdet for å få i seg litt varm suppe og få med seg premieseremonien og å heie løpere inn i mål.

Og gjett hva, jeg gleder meg allerede til neste års Frozen Lake Marathon!

Foto: Ian Corless

Fikk du lyst til å delta på Frozen Lake Marathon neste år? Gå til løpet hjemmeside og få mer informasjon om løpet her. I tilegg kan du lese mine tips til deg som skal løpe Frozen Lake Marathon her.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
Hva ultraløpere egentlig mener når de sier…

Hva ultraløpere egentlig mener når de sier…


Kjenner du en ultraløper, men synes det kan være litt vanskelig å forstå ultraløper-språket? Her har jeg oversatt noen nyttige setninger som ofte er kilde til misforståelser og frustrasjon hos ikke-ultraløpere.

Distanse og tid

Det er ikke så langt igjen nå

Kan bety alt mellom 3 og 30 kilometer…

Foto: Ian Corless

“Jeg skal bare ut en liten tur

Betyr sannsynligvis at personen skal løpe 20-30 kilometer. Eller kanskje et maraton. Så sees om noen timer…

“Vi er snart på toppen”

Er du heldig så betyr det at du har 300-400 meter igjen. Høydemeter altså. Du er altså IKKE snart på toppen.

Foto: Ian Corless

Jeg har ikke løpt så mye i det siste

Kanskje bare 60-70 kilometer i uka…?

… Derfor har jeg bare meldt meg på “fun run”-distansen

Den kortere varianten av et heftig ultraløp. “Fun-run”-distansen vil som regel være et sted mellom 50 og 80 kilometer lang. Vil du lese om noen av “fun-run”-distansene jeg har løpt kan du lese om TransGranCanaria Advanced 62km og Lofoten Ultra Trail 48km.

Foto: Ian Corless

Beskrivelse av løypa

Det er en rask løype

Ikke mer enn 2500 høydemeter fordelt på 60 kilometer. Og det er ikke så veldig teknisk så det er mulig å løpe store deler av løypa…

Det er noen litt bratte partier

Vurder om du skal ta med hjelm og tau…

Foto: Ian Corless

“Det er noen bratte partier”

Ta med hjelm og tau…

“Det var bra med liv i løypa”

Det var noen hytteeiere som hadde tatt med seg kaffe og kubjelle ut. Ja, også møtte jeg noen turfolk som heiet på meg. Og sauer! Jeg møtte mange sauer også.

Utstyr og ernæring

“Jeg løper med en ganske lett sekk, den inneholder bare det mest nødvendige”

1,5L vann, 3 barer, 1 gel, smågodt, hodelykt, ekstra klær, førstehjelpsett, vindpose… Vil du lese om tips til hva du bør pakke med i ultraløper-sekken finner du 10 ultra smarte pakketips her.

Foto: Ian Corless

God ernæring er nøkkelen til suksess på lange løp

Så sørg for å ha med deg masse sjokolade og smågodt i sekken, dytt innpå med pizza før løpet og fyll på med burger etter løpet. Cola er fantastisk underveis i løpet, øll er for mange å regne som obligatorsik etter målgang og fungerer også som god motivasjonsfaktor. Spis så mye du kan på matstasjonene og ta med deg mat som du kan spise på vei til neste matstasjon. Boller er også super ernæring, både før, under og etter løp.

Foto: Ian Corless

Prosjekter

“Jeg trenger en ny beltespenne”

Jeg har meldt meg på et 100 miles løp i Statene, eventuelt så er jeg på jakt etter et 100 miles løp som jeg kan melde meg på.

“Jeg trenger litt support hjelp i forbindelse med et lite løpe-prosjekt jeg har”

Lyst til å oppleve Norge fra nord til sør mens du sørger for å fore og pleie en ultraløper? Nå har du muligheten! Sett av 4-5 uker og fint om du har en campingbil, for det gjør jobben din mye hyggeligere.

“Jeg har planer om å løpe bakkeintervaller denne helgen”

Skal løpe opp og ned en bratt slalåmbakke til jeg har nådd Everest i høydemeter. Tror jeg kommer til å være opptatt fra kl 04.00 til 22.00 på lørdag og vil være fullstendig ubrukelig hele søndag. Så hvis du ikke vil bli med noen runder eller komme innom bakken med ferske boller eller pizza og heie på meg så tror jeg ikke det er noen mulighet for å møtes denne helgen.

Foto: Ian Corless

“Det der skal jeg aldri gjøre igjen!”

Personen mener det antagelig der å da, men det er glemt i løpet av et par dager og så dukker det straks opp en notis på FB om at han har meldt seg på et nytt 100 miles løp…

Flere ord og uttrykk som trenger oversettelse?

Har du flere gode ultraløper setninger som bør bli med på listen min? Skriv dem inn i kommentarfeltet! Sammen kan vi gjøre kommunikasjonen mellom ultraløpere og vanlige løpere, og folk flest, litt lettere.

10 grunner til å dra til Livigno i sommer

10 grunner til å dra til Livigno i sommer


Vinteren er fin, men på en kald og grå vinterdag er det lov å drømme seg bort til sol og sommer. Er du også en av dem som allerede har begynt å planlegge sommerens eventyrlige reisemål? Her er en av mine feriefavoritter for en aktiv ferie. På 1800 meters høyde, omgitt av høye fjell på alle kanter, lengst nord i Lombardia og helt på grensen til Sveits finner du et isolert og alpint Italiensk ferieparadis. Her får du 10 gode grunner til hvorfor Livigno er det perfekte feriestedet for løpere.

1. Naturen

De italienske alpene har høye og dramatiske fjell og grønne daler. På vei opp fjellene får du gjerne lange strekk med frodig blomstereng før det går over til boldt fjellterreng. Uansett om du er nede i dalen eller oppe på en fjelltopp er det noe vakkert å hvile øynene på. Her kan du få alt fra snille toppturer med god utsikt uten høydeskrekk til via ferrata og smale fjellrygger som gir deg et skikkelig magesug.

©iancorless

2. Maten

Italienere kan mat og vin. Og hva er vel bedre for en sulten løper enn å kunne nyte et herlig karbofylt måltid etter en lang løpetur i fjellet? I Livigno er maten påvirket av de matvarene som produseres i området. Her er ost en av de viktigste ingrediensene i matlagingen. Ulike former for pasta med kremet soppsaus, nøtter eller bare ulike typer av ost er typisk. Her får du også mange deilige retter med viltkjøtt. Til dessert får du de klassiske rettene som Tiramisu og Gellatia, men her får du også servert nydelig Strudel, som kanskje ikke er like typisk for det Italienske kjøkkenet.

3. Prisen

Livigno er tollfritt, så her kan du gjøre noen skikkelige bra kjøp på alt fra parfyme til bensin. Siden Livigno er et sted som tiltrekker seg mange aktive mennesker er det mange sportsbutikker her. Alt du måtte ønske deg til terrengløpeferien kan du altså få svært billig her, så ikke fyll kofferten for full når du drar hjemmefra. Et tips er å gå for de italienske merkene som Scarpa, La sportiva og Gipron. Her er det mange hundre kroner å spare.

4. Livigno skymarathon

Deltar du på løp for å oppleve nye steder? Eller reiser du kanskje nye steder for å oppleve nye løp? Uansett er Livigno skymarathon et løp verdt å sette opp på ønskelisten din.

©iancorless

Det 34 kilometer lange løpet byr på ikke mindre enn 2700 høydemeter og tar deg opp til topper på 3000 meters høyde. Løpet går til tider over noen svært luftige rygger og via ferrata strekk med kjetting. Dette er en real utfordring for deg som vil ta løpingen til nye høyder (bokstavelig talt).

©iancorless

Synes du 34 kilometer og 2700 høydemeter blir litt i heftigste laget? Da kan du melde deg på Livigno Sky trail som med sine 17 kilometer og 1000 høydemeter er en langt snillere variant. Livigno Sky Trail er heller ikke luftig på samme måte som Sky marathonet og tar deg heller ikke like høyt opp.

Vil du lese mer om Skyrunning? Sjekk ut blogg-posten min om Skyhøy løping!

Bonus tips:

Har du lyst til å løpe Livigno Sky Marathon, men er redd for at det skal være for luftig? Du kan teste ut løypa på forhånd sammen med en guide! Da kan du prøve ut de tekniske partiene på en sikker måte i et roligere tempo. Og kanskje er det ikke like skummelt som du hadde trodd det var?

©iancorless

5. Høyden

Oppholder du deg i Livigno over en stund får du flere goder med på kjøpet. Her kan du sove på 1800-2000 meters høyde og trene på 3000 meters høyde. Høydetrening brukes av idrettsutøvere på elitenivå for å øke utholdenheten i forkant av viktige konkurranser. Ved opphold i høyden øker kroppen produksjonen av røde blodceller og innholdet av hemoglobin i blodet som gjør at blodet kan frakte mer oksygen rundt i kroppen. Bare husk at oppholdet i høyden ikke vil gi en evigvarende effekt og at du derfor må time oppholdet i høyden i forkant av konkurranser hvis det er hovedmålet. Om du ikke trener til en spesiell konkurranse vil du likevel nyte godt av noen uker hvor alt av løping kjenner veldig lett ut i ukene etter at du har returnert til lavere strøk.

©iancorless

6. Aktiv ferie  

Livigno er et 356 dagers paradis for de som liker å være i aktivitet. Her er det aktiviteter for enhver smak året rundt. Skulle du ha lyst til å variere dagene litt kan du leie sykkel og sykle på sykkelstier som svinger seg ned langs fjellsidene eller lek deg i klatresele og ZIP lines over ville elver og langs smale stier.  

©iancorless

7. På grensen

Bo i Livigno, få med deg Sveits på kjøpet. Livigno ligger så nær grensen til Sveits at telefonen innimellom bytter over til Sveit når du beveger deg i fjellene som ligger på grensen. Det er også en kort kjøretur over til Sveits dersom du har lyst til å ta en svipptur innom Sveits i løpet av ferien din.

©iancorless

8. Gjestfriheten

Livigno er kjent for sin gjestfrihet og byen er full av små hoteller og gjestehus hvor du vil bli tatt godt vare på gjennom oppholdet ditt i Livigno. Det er ofte små familiebedrifter hvor du får følelsen av å være en del av familien. Turismen er viktig for innbyggerne i Livigno og vennligheten du møtes med kjennes ekte ut. Har du halvpensjon på hotellet du bor på vil du gjerne møtes av det samme vertskapet både til frokost og til middag og de gjør alt de kan for å gjøre oppholdet behagelig for deg. Bli ikke overasket dersom de allerede på dag to har lært seg dine frokostrutiner og kommer med både Cappuccino kopp nummer en og nummer to uten at du trenger å be om det.

©iancorless

9. Klimaet

Sommermånedene kan fort bli i varmeste laget i Italia, men i Livigno får du behagelig treningstemperatur selv oppe på de høye toppene i sommermånedene. Temperaturen nede i dalen kan bli god og varm, på tross av at du befinner deg på nesten 2000 meters høyde, men beveger du deg litt opp i fjellet vil du gjerne kjøles ned av vinden.  Men husk at Livigno ligger høyt og været i fjellene kan skifte raskt. Regn og tordenbyger på ettermiddagene er ikke uvanlig og det kan fort bli kjølig på 3000 meters høyde.

©iancorless

10. Barne- og familievennlig

Har du lyst til å kombinere familieferien med løpeferie? Livigno passer like bra for de små som de store. Det er mange aktiviteter å ta med barna på, både i fjellet og nede i dalen. Fjellturer, klatreparker, gårdsbesøk, padleturer og barneklubb for barn mellom 3 og 11 år! Å ha en barneklubb hvor barna kan gjøre morsomme aktiviteter mens du tar deg en løpetur i fjellet før dere kan finne på en morsom felles aktivitet etterpå må vel være drømmen for de fleste løpere som har barn.

Hvordan kommer du deg dit?

Fly til Milano eller Bergamo

Fra Bergamo tar det 3,5 timer å kjøre hvis du leier bil.

Eller du kan ta tog og buss fra Milano.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

Icebug Pytho6 BUGrip – Med pigger

Icebug Pytho6 BUGrip – Med pigger


Leter du etter en piggsko som gir deg godfølelse på stien uansett hvor glatt føret er i skogen? Icebug Pytho6 Women’s BUGrip er skoen for deg som vil ha en lett og leken piggsko som gir deg stålkontroll på isete stier på vinteren og glatte røtter i sommerhalvåret.

En ny favoritt på vinterstien

Vinteren er kanskje den fineste årstiden av alle når det kommer til stiløping. Hvitkledde trær, islagte innsjøer, klar vinterluft og vinterføre gir meg ekte løpeglede. For meg er det viktig at skoene jeg bruker vinterstid gir meg den samme gode løpsfølelsen som skoene jeg bruker sommerstid på stien. En leken og lett piggsko er ikke lett å finne. Ofte kan sko som er laget for vinterløping føles tunge og litt stive ut, men med Phyto 6 BUGrip glemmer jeg nesten at jeg har på meg piggsko.

Lett og leken

Dette er skoen for deg som har lyst til å løpe like raskt og lett på vinterføre som på sommerstiene.  Med Icebug Pytho 6 har du full kontroll på underlaget selv på speilblanke dager og i kupert terreng. Skoen gir god kontakt med underlaget og er morsom å løpe med. Den føles lett på foten og er av typen som gir meg skikkelig lyst til å gi på litt ekstra.

Nok demping

Til tross for at skoen er nokså minimalistisk og en lettvekter, har skoen overaskende bra demping. Jeg har løpt flere langturer på opp til 40 kilometer på isete skogstier i disse skoene uten at føttene har lidd. Nå skal det sies at jeg er en løper som trives godt med sko som ikke har veldig mye demping – da har jeg bedre kontroll på underlaget. Skoen har forsterkninger rundt tå og hælpartiet som beskytter både skoen og deg fra små møter med steiner og røtter på stien.

Bred lest, men sitter som et skudd

Jeg elsker utseende til denne skoen. Knall oransje og svart gjør skoen til et blikkfang. Overdelen er i 100% resirkulert PET polyester. Det er et behagelig, men likevel svært robust materiale som også er vannbestandig, men som likevel puster godt. Skoen har bred lest, tåboksen er romslig og det er plass til en tykkere sokk i skoen på de litt ekstra kalde dagene. Likevel sitter skoen godt rundt foten. Og selv om foten min er smal, opplever jeg ikke at foten sklir i skoen.

Gir deg grepet du trenger

Grepet er uten tvil noe av det beste du finner på markedet når det kommer til vinterføre. Den grove sålen med 16 karbidstål piggene sørger for at du har et grep du kan stole – på selv såpeglatt vinterføre! I tillegg til å fungere ypperlig på isete vinterstier er dette en sko som gjør like god nytte på sleipe røtter og planker på de våte dagene i sommerhalvåret eller om du løper mest utenfor sti og trenger ekstra godt grep.

Passer både sommer og vinter

Dette er en sko som passer til stiløping vinterstid, til orienteringsløping og til kortere konkurranser i terreng og vær som krever ekstra godt grep sommerstid. Passer for løp som Frozen Lake Marathon og isete utgaver av WinterRun.

Obs. dette er ikke en spesifikk vintersko og den har ikke en isolerende overdel. Planlegger du å bruke denne skoen på løpeturer i kulda bør du ha plass til ekstra tykk sokk i skoen.

Tekniske facts

 • Vekt: 280gr (str41)
 • Grep på is: 10/10
 • Stabilitet: 8/10
 • Demping: 6/10
 • Drop: 9mm
 • Løpsfølelse: 8/10
7 tips til deg som skal løpe Frozen Lake Marathon

7 tips til deg som skal løpe Frozen Lake Marathon


Er du klar for et maratonløp helt utenom det vanlige? Da bør du sette Frozen Lake Marathon på bucket listen din!

Annonsørinnhold fra Frozen Lake Marathon

Her er syv tips til deg som allerede har meldt deg på Frozen Lake Marathon, løpet som går på den islagte Tisleifjorden ved Gol.

Du kan du lese mer om løpet og melde deg på Frozen lake Marathon 2023 her.

Foto: Frozen Lake Marathon

Sko deg rett 

Tro det eller ei, is er ikke bare is. Da jeg løp Frozen Lake halv Marathon  i 2019 var isen ru og hard og det var mulig å løpe uten piggsko dersom man ville. I 2022 var isen speilblank med overvann og piggsko var essensielt. Med overvann ble isen såpeglatt noen steder.

Jeg så en fyr som hadde bestemt seg for å løpe med piggfrie sko. Han angret seg og da jeg så ham i mål senere hadde han fått på seg noen brodder han hadde fått lånt.

Vil du sikre deg godt feste på isen velger du piggsko, gjerne med litt demping. Klikk her hvis du vil vite hvilke sko jeg anbefaler til løpet.

Hold deg varm før og etter

Ha med deg godt med klær til å ha på før og etter løpet. Det blir kaldt å henge i målområdet hvis du ikke er godt kledd. Det er heller ikke noe godt å starte å løpe når du er iskald. En skikkelig varm dunjakke, polvotter, en varm lue og gjerne et dunskjørt/shorts eller en varm overtrekksbukse er godt å ha på både før start og etter målgang.

Ha med drikke og næring

Ha på løpevest eller belte med drikke og litt næring. Det er matstasjoner omtrent hver syvende kilometer, men dette kan føles fryktelig langt ut når du begynner å bli tørst, sulten og sliten.

Unngå å bli solbrent

Bruk solkrem og solbriller. Det var nok flere som var røde i toppen av andre grunner en fysisk anstrengelse etter fjorårets Frozen Lake Marathon.

Bli kjent med løypa

Få med deg kveldsløpet på fredagen. Da vet du hva slags føre som venter deg når du skal løpe maraton. Dessuten er det ganske spektakulært å få med seg dagens siste lys ute på isen.

Varme føtter

Bruk ullsokker. Spesielt om det er fare for overvann. Med ullsokker gjør det ikke så mye om du blir våt på beina.

Post race moro

Få med deg post race middagen på Oset Høyfjellshotell. Der kan du dele løpsøyeblikkene dine med likesinnede løpere samtidig som du fyller opp de tapte kaloriene med førsteklasses mat og et dessertbord i særklasse!

Icebug Arcus BUGrip – Den ultimate allrounderen for vinterløping

Icebug Arcus BUGrip – Den ultimate allrounderen for vinterløping


Vil du ha en piggsko med mye demping som kan brukes til det meste? Da er Icebug Arcus BUGrip skoen for deg.

Tid for pigg

Den siste tida har det vært perfekte forhold for å teste ut piggsko her på Østlandet. Vekslende temperaturer som har svingt fra minus til pluss og med en god dose nedbør har ført til speilblankt føre og lange køer på legevakta.

Det har rett og slett vært risikosport å legge ut på løpetur uten pigger på beina.

Jeg har mye erfaring fra å løpe med piggsko og har testet flere merker de siste årene. Hvilken piggsko jeg velger når jeg skal ut å løpe avgjøres av flere faktorer:

Er det en rolig langtur i kulda? Eller er det en rask løpetur hvor jeg vil at skoen skal være så lett og smidig som mulig? Skal jeg løpe lange strekk på islagt asfalt? Eller er det myke, snødekte stier?

En allrounder på vinterføre

Icebug Arcus BUGrip er den første piggskoen jeg har testet som jeg føler fungerer bra på alle typer løpeturer i kulda uansett om jeg skal løpe langt eller kort eller om jeg har en del asfaltløping mellom stiene.

Grunnen er at skoen er utrolig godt dempet til å være piggsko, samtidig fører ikke dempingen til at skoen føles ustabil og at du mister kontakten med bakken.

La deg heller ikke lure av høyden på skoen. Foten sitter nemlig trygt og godt nede i sålen og skoen kjennes stabil ut selv på ruglete holkeføre.

Dette er en skikkelig komfortabel løpesko som gir deg godfølelse på lange og korte treningsøkter på vinterføre.

Passform tilpasset vinterløping

Når det kommer til vinterløping foretrekker jeg sko som er romslige nok til at jeg kan bruke et par tykkere ullsokker. Icebug Arcus BUGrip har en romslig passform med rom for ekstra varme sokker og god plass til tærne.

Overdelen er i et mykt og vannavisende materiale som likevel puster slik at svette slipper ut. Overdelen er laget av bluesign® og 100% resirkulert PET polyester som er slitesterkt og holdbart.

Det er ekstra forsterkning rundt tærne og hælpartiet som gir beskyttelse og stabilitet. Skoen finnes også i GTX dersom du ønsker en enda mer robust og vannsikker overdel. Dette er en sko som passer for normalt kalde vinterdager.

Om du skal løpe langt i veldig kalde temperaturer (-15 og kaldere) og ønsker en varmere sko se testen min av Adidas Terrex Agravic Tech Pro eller Scarpa Ribelle Run Kalibra G.

En sko som gir deg grep

For meg har Icebug alltid stått som skomerket som har best greie på vinterføre. De har lang erfaring og har spesialisert seg innenfor vinterløping og har utviklet pigger som gir et godt feste på all slags vinterføre. BUGrip sørger for at du alltid har et godt grep på is, holke og hard snø.

Skoen har en grov såle med 13 pigger. Piggene er mindre enn flere av de andre piggskoene jeg har testet tidligere, men som det så ofte sies så er det ikke alltid størrelsen som er viktig. Faktisk kan små og få pigger på mange måter være en fordel når det kommer til løping. Det at piggene er så små gjør at du i mindre grad merker at de er der – bortsett fra når du trenger dem, da merker du godt at piggene er der.

Selv om piggene er små og færre enn på mange andre piggsko jeg har testet så er det ikke mye å si på grepet skoen tilbyr. Den grove sålen med 5 mm knotter gjør også at den gir godt grep i snø.

Passer til:

Skoen passer til løping på is og snø, både på fortau og på sti. Passer godt for lange løpeturer og for løpere som foretrekker sko med mye demping og beskyttelse. En god allrounder på vinterføre og en perfekt sko for Frozen lake marathon som du kan lese om her.

Tekniske facts

 • Vekt: 294gr (str41)
 • Grep på is: 9/10
 • Stabilitet: 7/10
 • Demping: 9/10
 • Drop: 6mm
 • Løpsfølelse: 6/10

Se film fra en av løpeturene mine med Icebug Arcus BUGrip her.