Fastpacking har for meg blitt idealet for hva en skikkelig bra ferie er. Løpeturene mine fra hytte til hytte i den Norske fjellheimen og turene med telt i sekken gjennom skog og mark har gitt meg mange flotte opplevelser og latt meg utforske fantastiske steder både alene og sammen med venner.

Men hva er egentlig fastpacking? Kort forklart er fastpacking en blanding av løping og gåing med lett oppakning over flere dager. Du kan også tenke på det som speed varianten av den klassiske norske flerdagers fjellturen. Forskjellen er utstyret du har på deg og med deg, farten du kan holde og distansen du legger bak deg. Når du har en lett sekk som inneholder alt du trenger for å kunne være på farten i flere dager åpner du opp for muligheten til å forflytte deg langt på kort tid. På denne måten får du oppleve mer enn om du må tilbake til samme base hver kveld.

©iancorless

Fra hytte til hytte

Det er i hovedsak tre varianter av fastpacking. Den enkleste varianten er å løpe fra hytte til hytte hvor du ikke trenger å løpe med noe annet enn klær, mat for etappen, lakenpose, toalettutstyr og elimentert sikkerhetsutstyr. Norge har et fantastisk godt utviklet stinett med mange overnattingsmuligheter på DNT hytter. Velger du betjente DNT hytter får du full bevertning med mat og drikke og slipper å tenke på noe annet enn å restituere.

©iancorless

…Eller med telt

Det er også mulig å fastpacke med telt. Enten helt eller delvis selvforsynt. Men utstyret du må ha med da gjør at sekken bli betydelig tyngre, spesielt hvis du i tillegg skal ha med alt du trenger av mat. Fastpacking med telt er fint dersom du vil løpe i områder hvor det ikke er mulighet for å sove på hytter eller dersom du ikke ønsker å måtte tilpasse distansen på etappene dine etter hvor hyttene er. På grunn av den ekstra vekten mat for flere dagers løpeturer tilfører sekken, fastpacker jeg ikke med telt mer enn 2 dager uten å ha et punkt hvor jeg kan fylle på med mat underveis. Du kan selvfølgelig også gå for bivi, tarp eller droppe teltet helt hvis du vil (og ikke bryr deg om mygg og sånt).

©iancorless

På de lange fastpacking-turene mine legger jeg opp til å ha så lett som mulig pakning ved at jeg sover på hytter hvor det enten er servering av mat eller hvor det er matlager. Da trenger jeg ikke å bære med meg mer enn dagens lunsj og litt nød-fuel. Å kunne løpe rundt i fjellet uten tung sekk gir meg en skikkelig frihetsfølelse. Samtidig er det viktig for meg å vite at jeg har alt jeg trenger med meg, selv om jeg skulle bli overasket av dårlig vær eller må plaster meg selv sammen dersom uhellet skulle være ute.

Fokuset på disse turene er på selve opplevelsen, hvor raskt det går har lite å si så lenge du når frem i tide til middagsserveringen på kveldens overnattingssted. Derfor kan du styre farten og lengden på etappene etter hvordan kroppen føles. Har du en god dag og har lyst på noen ekstra kilometer eller høydemetre så er det bare å ta en avstikker og bestige ett ekstra fjell eller to på veien.

Hvordan bli en Fastpacker?

Først og fremst trenger du å skaffe deg det nødvendige utstyret. Når du fastpacker har hvert minste gram betydning. Du tenker kanskje at 100 gram fra eller til ikke spiller så stor rolle, men det gjør det. For det er summen av alle disse 10, 20, 50 grammene som gir utslag. Jeg har klart å få med alt jeg trenger av klær og utstyr for 7 dagers hytte til hytte løping ned på 3,5kg.

For to dagers fastpacking med telt kan jeg få sekken til å veie så lite som 6kg. For å kunne få til en så lett oppakning må man ha utstyr som veier så lite som mulig. Nesten alle klærne jeg har på og med meg er ultralette klær. Og jeg har bare med en av hver ting, bortsett fra sokker, da har jeg med et ekstra sett. Rynker du litt på nesen av å ikke skulle kunne bytte klær underveis så går det raskt å skylle opp løpeklærne og tørke dem  tørkerom på DNT hyttene eller over peisen. Dessuten er du ikke alene om å lukte litt når du er på langtur i fjellet.

Mitt tips er å bruke ull innerst, ikke bare fordi det regulerer temperaturen og er det helt klart tryggeste alternativet i fjellet. Selv midtsommer kan man bli overasket av snøstorm i fjellet. Men jeg bruker det også fordi ull holder seg rent og ikke lukter så ille selv etter flere dagers bruk. I tillegg til klær for all slags vær og mat for dagen har jeg med sikkerhetsutstyr og førstehjelpsutstyr, to 500ml softflasker med vann, kart og kompass, mobiltelefon og lader, bankkort, lakenpose og noen få luksus artikler som ørepropper, Garmin klokke, ½ tannbørste og tannkrem.

Pakk som en pro

Når man fastpacker er det viktig å ha kontroll på utstyret. Å vite hva du har med og hvor du har det og det å pakke ting på en måte som sparer plass gjør alt mye enklere. Derfor organiserer jeg utstyret mitt i gjennomsiktige vanntett plastposer med zipp-lås og klær og sovepose i dry-bag. Jeg pakker det som det er minst sannsynlig at jeg vil få bruk for nederst i sekken, og det jeg vet jeg kommer til å få bruk for plasserer jeg på steder hvor jeg lett får tak i det. Det er lurt å ha et system for pakkingen slik at det går raskt å pakke sekken når du er klar for avreise hver dag. En måte å huske på hva som skal først ned i sekken og sist er å skrive nummer på plastposene slik at du ved hvilken rekkefølge posene skal ned i.

Planlegging og fleksibilitet

Det lønner seg å ha en ide om hvor man skal løpe når man skal fastpacke. Det man i hvert fall er nødt til er å vite hvor man skal sove fra dag til dag og hvordan man kommer seg dit. Man kan godt dra på tur og ta ting litt på sparket, planlegge neste etappe fra dag til dag, men at man har bestemt seg før man drar ut om morgenen hva første delmål blir er lurt. Spesielt når du løper alene er det viktig å si ifra hvor du har tenkt deg. Om noe skulle skje underveis vil det gjøre det enklere hvis folk må ut å lete etter deg.

Noe av det jeg liker best med fastpacking er at det er veldig fleksibelt. Uansett om jeg skal løpe fra hytte til hytte eller med telt, så trenger jeg ikke å booke noe på forhånd. Du får alltid mat og soveplass på en betjent DNT hytte, om det så er på en madrass i oppholdsrommet.

Ofte planlegger jeg turene mine etter hvor været er bra. Jeg sjekker på yr.no hva værprognosen er også leter jeg på ut.no etter forslag til turer i områdene jeg har lyst til å utforske. Det går selvfølgelig an å fastpacke i regn og rufsevær, men hele opplevelsen blir jo mye bedre når været er bra. Dessuten er det et sikkerhetsaspekt i det å legge ut på tur i dårlig vær. Regn og sur vind nede i dalen kan bety full snøstorm på toppen av fjellet.

©iancorless

Ha respekt for været i fjellet

Ja, nettopp været i fjellet skal man ha respekt for. På kort tid kan en blå sommerhimmel med temperaturer opp mot 25 varmegrader skifte til uvær. I Norge er det ikke uvanlig med snø midt på sommeren og tåke kan gjøre en ellers enkel strekning til et mareritt. Så sjekk alltid værmeldingen før du legger av sted og sjekk gjerne flere ganger om dagen hvis du har dekning. Jeg er opplært til at hvis man har to forskjellige værmeldinger så skal man alltid ta utgangspunkt i den dårligste. I Norge er sesongen for fastpacking i fjellet, litt avhengig av hvilket område du vil løpe i, fra midten av juni til slutten av september. I lavlandet på Østlandet er sesongen for fastpacking lengre ofte helt fra slutten av mars til begynnelsen av november.

Foto: Ian Corless

Sko deg for eventyr

Velg sko som vil gi deg et godt grep og god beskyttelse i terrenget du skal løpe i. At skoene er behagelige å løpe med er viktig når du skal løpe mange timer med sekk på ryggen. Derfor er det er viktig å ha testet ut skoene på forhånd så du vet de ikke vil gi deg problemer som gnagsår og blemmer. Det er også viktig å velge sko som gir deg et godt grep, spesielt om deler av turen kan by på fuktig vær.

Fastpacking eventyrene venter på deg

Norge er fult av eventyrlige fastpacking destinasjoner. Mitt favoritt område for fastpacking er Jotunheimen nasjonalpark som ligger en 4 timers busstur fra Oslo. Her kan du få med deg Norges to høyeste fjell Galdhøpiggen og Glittertind i tillegg til episke toppturer som Kyrkja og Besseggen på 4 dager. Les mer om mine tips til turer her.

Noe av det unike med Norge er at du fritt kan, med noen forbehold, sette opp telt i utmark. Om du vil løpe fra hytte til hytte har DNT hele 550 hytter og over 20 000 kilometer med merkede sommerruter rundt om i Norge.

Foto: Ian Corless

Nettstedet UT.no har mange spennende turforslag og ofte kan man slå sammen to eller tre etapper når man fastpacker. DNT har også turer som de kaller SignaTur. Dette er turer som DNT beskriver som Norges ypperste langturer og om du begir deg ut på en av disse som fastpacker vil du kunne gjennomføre turene på under halvparten av tiden som DNT estimerer. Hvis du vil så klart. For når det gjelder fastpacking er det du som bestemmer. Dette er ditt løp og du velger tempo og distanse.

En verden av muligheter

Fastpacking kan du gjøre over alt, ikke bare i Norge, men vær klar over at i mange land er det ikke fritt frem for å campe utenom på campingplasser. Det kan også være behov for å booke soveplass på hyttene dersom du planlegger å sove på hytter i stedet for i telt. En populær fastpacking tur er turen rundt Mont Blanc. Corsicas gr20 er også en rute som trekker mange fastpackere. For ikke å snakke om Nepal og Himalaya. Andre, litt mindre kjente destinasjoner er Toubkal i Marokko og Kungsleden i Sverige.

Foto: Ian Corless

Mine 5 favoritt fastpacking-turer i Norge finner du her.

Pakkeliste

 • Løpevest/sekk med plass til 12-28L avhengig av om du skal fastpakke med telt eller løpe fra hytte til hytte.
 • softflaske a 500ml (1 stk dersom du løper i områder med mye vann tilgjengelig, 3 stk om du er usikker på om det er hyppige drikkevannskilder på veien)
 • Vind, vanntett og lett løpejakke
 • langermet og kortermet merino t-skjorte. Dersom det er forventet kaldt vær kan du bytte ut kortermet med ekstra langermet
 • Sports BH i ull (hvis du er dame)
 • shorts eller tights avhengig av årstid og værprognose
 • Lette vindtette votter
 • To neck tubes (helst en i ull)
 • Vind/vantett overtrekksbukse
 • Lett dunjakke (for eksempel Rab Mythic Alpine lett Dunjakke)
 • Merino sokker 2 par
 • Merino longs
 • t-skjorte (til camp, super lett)
 • Underbukse, gjerne i ull
 • Lakenpose i silke
 • Tannbørste (kapp gjerne av en del av håndtaket, du trenger bare 4-5cm å holde i) og en liten tube tannkrem
 • Sov i ro ørepropper
 • Lett hodelykt og ekstra sett batterier (litium batterier)
 • Førstehjelpsutstyr: Enkeltmannspakke, håndsprit, desinfeksjons swabs, støttebandasje, skalpellblad, plaster, gnagsårplaster, k-tape, paracet, GEM (elektrolyttblanding), 4 paracet.
 • Sikkerhetsutstyr: Blizzard bag (vindpose), et sett varmepads (life saving hvis man blir overasket av kaldt vær eller blir skadet og ikke kan holde tempoet oppe), vannsikre fyrstikker eller lighter.
 • Mobiltelefon (med appene Hjelp123, Norgeskart, DNT medlem og DNT hyttebetaling installert)
 • Spot-tracker
 • Lader til telefon og Garmin-klokke
 • Bankkort
 • Liten tube med solfaktor
 • Solbriller
 • Kart over stedet du løper og kompass
 • Ørepropper så du kan høre på musikk og lydbok (gammeldags type med ledning, øretelefoner som må lades er ikke så praktisk på slike turer)
 • Sjokolade, nøtter og barer.
 • Eventuelt en liten beholder med såpe til vask av klær.
 • Eventuelt staver

Om du fastpacker med telt trenger du i tillegg:

 • Lett telt eller bivi, eventuelt hengekøye hvis du fastpacker i skogen (obs. vekt på hengekøye med tarp og nett blir mer enn de letteste teltvariantene).
 • Lett liggeunderlag. Obs. om du fastpacker i fjellet eller tidlige på vår/sent på hørst i lavlandet bør du går for en matte med noe isolasjon som for eksempel Rab Ionosphere 5 liggeunderlag (550gr). På varme sommerdager i lavlandet trenger du ikke isolasjon og kan du gå for enda lettere liggeunderlag.
 • Lett sovepose (For eksempel Mythic Ultra 360 Dunsovepose eller Mythic Ultra 180 Dunsovepose
 • Gass
 • Turmat (dehydrert mat, pakk gjerne om posene dersom du ønsker ekstra lett oppakning)
 • Lett turskje
 • Lett lommekniv, eventuelt kan du bruke skalpellblad for ekstra lett pakking
 • Litt dopapir og noen små plastposer.
©iancorless

Tips til hvor du kan begynne

Kribler det i beina og eventyrlysten, men du vet ikke helt hvor du skal begynne? Her finner du mine tips til fastpacking-turer du kan prøve ut i Norge.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.