Lene har tilbragt en uke sammen med Springtime og Runner’s World i Monte Gordo, Portugal. Med rundt 20 nordmenn og 100 svensker – og drøssevis av kilometer og treningstimer – ble det en fantastisk uke. Her er en smakebit!

Endelig var tiden inne for å sette kursen mot Portugal og Runner’s World løpeuke i Monte Gordo igjen. Jeg har hatt nedtelling i månedsvis ;)

Noe småskada “igjen” var jeg litt spent på hvordan uken skulle bli, men valgte å fokusere på at det er mange forskjellige økter utenom løping på programmet, så mye trening skulle det bli uansett.

Finaste soloppgangen.

Med kofferten full av løpesko

Natt til forrige lørdag satte jeg og Inger kursen over fjellet i bil mot Gardemoen der vi møtte resten av gjengen som skulle reise fra Norge.

Med kofferten stappa med løpeklær og x antall løpesko var vi råklare for litt sol, varme og svette. Flyturen ned gikk greit (for de som liker å fly) og vi landa i Faro ca 19-tiden lørdag kveld.

Nydelig bassengområde på hotel Dunamar.

Alt av fasiliteter på plass

Der ble vi plukket opp på flyplassen og kjørt til hotel Dunamar som ligger rett ved den flere kilometer lange stranda i Monte Gordo. Å bli møtt på hotellet av gamle kjente fra forrige tur var veldig kjekt.

Dunamar er hovedhotellet til Springtime der nede og det er og her servicekontoret ligger og foredragene holdes.

Det er til og med en liten butikk med diverse treningsklær, sko og utstyr her som du kan kjøpe om du skulle ha glemt noe, eller bare ønsker noe nytt.

Du kan og låne både gåstaver og treningsklokker for og teste om du skulle ønske det. Flott styrketreningsrom, yoga sal og både innendørs og et nydelig utendørs bassengområde. Som sagt mange fasiliteter og bare få meter og gå til stranden.

Stretching etter morgenjogg

Fin start på dagen

Programmet på løpeukene med Springtime handler selvsagt mye løping, men man har og mye annet og velge mellom. Viktig med variasjon og tenke på tøying, bevegelighet og styrke. Og som Fredrik Zillén sa, “tøying, teknikk og styrke kommer før mengdetrening”

Hver morgen startet med morgenjogg på stranda, der man løper 15 minutt mot soloppgangen for og snu 15 minutt andre veg. Denne økta avsluttes med mobilitet før man går rett til frokost. Nydelig start på dagen, selv om ikke sola viste seg hver morgen.

Etter frokost var det mange forskjellige timer å velge mellom, så hver enkelt gikk på de man ønsket.

Teknikktrening.

Eksempel dagsprogram:

 • 07:30 – Morgenjogg på stranda + bevegelse eller Yoga
 • 10:15 – Løpeteknikk
 • 10:15 – HIT (høyintensiv intervalltrening)
 • 11:30 – Core
 • 11:15 – Kettlebells
 • 15:00 – Nordic extreme – styrkeøkt
 • 15:00 – Minibands
 • 15:00 – Pilates
 • 16:15 – Løping/intevaller på bane
 • 17:45 – Yoga
 • 20:30 – Forelesning
Mange former for trening … Foto: Björn Lans

Personlig elsker jeg gode styrkeøkter og i og med at beina skulle få hvile litt til fjelløkta på torsdagen, ble det mye sirkeltrening, HIT og nordic extreme på meg. Litt mer fornuftig denne gangen med andre ord ;)

Med et par innleide Svensker fiksa vi pyramiden! Foto: Björn Lans

Variasjon og vannposer

Noe av det aller beste med treningsuken er all variasjon i øktene og alle de profesjonelle trenerene som er med. Du føler deg sett uansett nivå og man lærer utrolig mye ang både teknikk, fart, hva som er lurt for deg og ditt mål.

Jeg sitter nå hjemme og ler for meg selv når jeg tenker på “vannposene” som den svenske teknikkguruen Fredrik Zillen snakka om – at man skal innbille seg at man har vannposer hengene på albuene når man løper. “Swisj swosj” eller “ploppediplopp”. Fantastiske beskrivelser av diverse øvelser;)

Dagene går med varierende program fra dag til dag, noe som gjør at du kan få teste nye ting.

Afrodans med Madde.

Noen av trenerene denne uken var:

 • Fredrk Zillén – spesialist innen løpeteknikk
 • Anders Szalkai – en av Sveriges beste maratonløpere gjennom tidene, med pers på 2:12:43.
 • Mustafa Mohamed (Musse)- Sveriges beste langdistanseløper siden starten på 2000-tallet, har svensk rekord på maraton.
 • Askild Vatnbakk Larsen – Har mastergrad i biomekanikk og løping. Bronse fra NM terrengultra.
 • Even Brøndbo Dahl – NM-gull på 1500 m 2022. Mastergrad i idrettsfysologi og biometanikk, jobber som PT i Driv Trening.
 • Hilde Johansen – Ultraløper som har representert Norge i internasjonale mesterskap. PR på 24-timersløp er 204 km.

Bergspasset

Ukens høydepunkt for mange er “Bergspasset”, eller fjelløkta som vi sier i Norge. Vi ble kjørt med buss til en liten landsby som heter Odeleite litt inn i landet, hvor terrenget er mer kupert.

Her kunne vi velge å gå eller løpe en rundttur i området, enten 8, 10 eller 15 kilometer. Man venter på en liten kafé og kan ha seg litt snacks til alle er tilbake.

På løpeukene får man også tilbudet om å løpe tilbake til hotellet etterpå, som er en distanse på ca 28 km. Dette er for min egen del et av høydepunktet på turen og jeg gledet meg veldig til og gjøre dette igjen.

En del av den norske gjengen klar for Bergspasset.

På grunn av flere tretthetsbrudd siste årene var jeg litt skeptisk om dette kunne gå, men en tur innom naprapaten kvelden før med litt “hokus pokus”-behandling (forstår fremdeles ikke hva som skjedde der) fikk jeg klarsignal til å prøve.

Planen var og ta 15 km først for å se hvordan det gikk før jeg bestemte meg helt på hjemturen. Beina var overraskenede gode, så etter 15 km uten vondter på Bergspasset, bestemte jeg meg raskt for at det ble 28 kilometer hjem på meg. Med litt pause og en liten matbit var vi klare for å starte på den lange veien hjem.

Jeg var heldig og få følge med Heidi den lange veien, og vi oppmuntra hverandre med små korte delmål, helt perfekt. Første stopp er på en liten kafe oppi fjellet etter ca 9 km, perfekt sted for en kald is, og litt mer mat, alltid sulten på løp;)

Neste pit stop er etter ca 1 mil til, med iskald cola og litt salt chips (som var vanskelig og få ned). Men nå var det bare 11 km igjen og du har mål i siktet. Siste parti går gjennom skogen og du kommer ut rett ved stranda, da er det bare å hoppe rett i sjøen og kjøle seg ned.

Med en liten after-run i basseng baren før dusj og middag var dagen komplett. SÅ GLAD for å ha ha klart turen, totalt 44 km denne økta.

Siste dag

Siste treningsdag fikk beina mine litt hvile, viktig å ikke overdrive er vist et godt råd. Mer styrketrening , mer sol og pakking. Kvelden starter med premieutdeling, der vi “igjen” klarte og stikke av med premien for beste bilde delt denne uken. Noe jeg jobba iherdig for hele uken, YES!

Til middag ble vi kjørt i buss til en flott restaurant der vi alle hadde felles middag, før turen gikk videre til diskoteket NOX for afterparty. Det ble ukas siste svette-økt ;)

En fantastisk treningsuke er over og det er bare til og begynne å glede seg til neste;)

Sitat fra andre deltagere:

Øystein:
– Monte Gordo er et flott sted. Treningsøktene er midt i blinken, men best av alt: Alle de herlige menneskene jeg var så heldig å bli kjent med.

Anne:
– Alle de herlige menneskene, og mange alternative økter for styrke og bevegelighet som er supre hvis man er skadet og ikke får løpt så mye.

Wenche:
– Treningsuken med Springtime må bare oppleves. Den er tilpasset alle som ønsker en aktiv ferie.

Lise:
– Den fineste sightseeingen er 15 km på Bergpasset + å løpe tilbake til hotellet.

Springtime og Runner’s World arrangerer ny løpeuke i Monte Gordo til våren, 25. mars–1. april. Les mer her.

Mvh Lene