Test av Silva Trail Runner 4 Ultra – sponset innhold

I høst fikk jeg muligheten å teste en hodelykt fra Silva. Etter mange løpeturer, både korte og lange, konkurranser i mørkeret og nattlige skiturer føler jeg at jeg har fått testet lykten under de fleste forhold og nå har et godt grunnlag til å gi mine synspunkter.

Silva Trail Runner 4 Ultra markedsføres som en lykt med lav vekt som skal gi godt lys med ekstra lang batteritid, altså perfekt for en ultraløper.

Jeg har til nå løpt en del konkurranser som enten starter eller avsluttes med flere timer i mørkeret og har derfor fått erfare hvor viktig det er for meg å kunne stole på at den lykten jeg bruker fungerer som den skal. Men enda viktigere, jeg løper jeg ute i skogen året rundt og er derfor avhengig av hodelykt i hverdagen store deler av året.
Hodelykt – et viktig verktøy i hverdagen

Førsteinntrykket.

Rett ut av esken oppfatter jeg Silva Trail Runner 4 Ultra som en lett og enkel lykt. En stor av og på knapp som betjener begge led lysene. En pære for nærlys med god spredning og en pære for et smalere langlys med lang rekkevidde. Silvas egen teknologi kalt Intelligent Light® gjør at når du tilter lyktehodet nedover vil lyset distribueres mer mot nærlys. Tilter du lyktehodet oppover/fremover distribueres lyset mer mot fjernlys. Med en silikonstripe på innsiden av hodebåndet sitter lykten godt på hodet under løpingen. Lykten kommer med to batteriløsninger. En pakke for 3xAAA batterier og en oppladbar batteripakke. Pakken for de 3xAAA batteripakke gir ca. 5 ganger lenger brennetid (hvor lenge lykta lyser) sammenliknet med den oppladbare pakken (se nøyaktig brenntid lenger ned). I tillegg til hodelykten følger det også med en kjekk liten rød baklykt. Både nyttig når man er på løpetur, særlig hvor du kan risikere å møte på biler eller syklister, og også påbudt i noen konkurranser jeg har deltatt i.

På stien

Mange av turene mine med Silva Trail Runner 4 Ultra har foregått i stummende mørke, rett og slett fordi det ikke har vært mye snø så langt i vinter. For første gang på lenge har jeg hatt en lykt som er enkel å bruke. Et trykk på av-og påknappen for å slå på lykten. Et eller flere små trykk på samme knapp for å justere lysstyrken. Tidligere lykter jeg har prøvd har hatt lyssensorer for å automatisk justere lysstyrken eller mulighet for å koble opp lykten mot en mobilapp for å gjøre innstillinger. For meg medfører ikke det annet enn frustrasjon, lys som endrer styrke opp og ned når jeg ikke ønsker og det har medført å gå tom for strøm i konkurranse på grunn av feil innstilling. Jeg var derfor spent på Silvas Intelligent Light® teknologi men jeg opplevde aldri at denne medførte forstyrrelser under løpeturen eller merkbar blafring i lysstyrke. Det å nå ha en lykt som var så enkel å operere var rett og slett en lettelse. Av og på ? ikke noe mer tull enn det.

Silva Trail Runner 4 Ultra sprer lyset godt og langt nok på grusvei og på enklere sti. På grusvei har har jeg til og med klart meg på det midterste av de tre lysstyrkene. Den laveste syntes jeg gav litt for lav lysstyrke. På de aller mest tekniske stiene kunne jeg ønske meg litt mer lysstyrke, særlig i konkurransesammenheng. Jeg brukte lykten under Sandsjöbacka trail 11-13 januar, et arrangement som blandt annet innebar ett 25k nattløp. Dersom jeg skal løpe lengre løp igjennom en hel natt hadde nok valget falt på en lykt med høyere lumen (lysstyrke) som for eksempel Silva Trail Speed 3XT. En lykt tilsvarende den jeg fikk låne og teste på teknisk sti under Silva Nightrun i Oslo i november.

I mål etter 25 kilometer løping i mørkeret. Foto: Sandsjöbacka Trail

Batteri.

Med to batteriløsninger skal det mye til for å gå tom for strøm under en løpetur. Med mindre du har glemt å lade eller skifte batteri da. På lengre løpeturer og i konkurranse har jeg stort sett valgt løsningen med 3xAAA batteri av den grunnen at jeg helst løper med lykten på maks styrke. På kortere løpeturer bruker jeg ofte det oppladbare batteriet slik at jeg kan holde forbruket av AAA batteriene lavest mulig. Når det gjelder AAA batteriene har jeg opplevd at kvalitet på batteriene har en del å si for lysstyrke og brennetid. Første gangen jeg brukte 3xAAA pakken ble jeg skuffet over lysstyrken. Men etter å ha skiftet til bedre, nye batterier skinte lykta som en sol, et tips å ha i bakhodet. Med nye gode batterier kan du løpe mange og lange turer uten å måtte tenke på å lade eller skifte batteri.

På ski og på snø

Med (litt) snø og vinter kom også muligheten til å teste Silva Trail Runner 4 Ultra på langrenn. Snøen lyser opp og gjør at kravet til hodelykt blir mindre. På den andre siden gjør en noe høyere fart på ski kontra løping at behovet for lys kan bli større. Det skal vel sies at jeg ikke er av de raskeste på ski og med snøen som reflekterte var lyset mer enn bra nok. Med en brennetid på opp til 10 timer på maks styrke i -5 grader skulle jeg tro Silva Trail Runner 4 ultra være en god kandidat også på langrennsløp som Nattavasan.

Oppsummering og anbefaling

Jeg kan helt klart anbefale Silva Trail Runner 4 Ultra som en veldig god hodelykt for lange (og korte) løpeturer i mørkeret. Det er en lykt som er lett håndterlig uten masse mikkmakk og spesialinnstillinger med en batterikapasitet som er mer enn bra nok for folk flest. Lysstyrken er generelt god men på de mest tekniske stiene i konkurransesituasjon manglet det litt for meg på lysstyrke for å kunne gi aller høyeste score. Men en lykt som Silva Trail Speed 3XT som gir en høyere lysstyrke ligger igjen vesentlig høyere i pris og sånn sett vil jeg si at Silva Trail Runner 4 Ultra gir mye lys for pengene og bør dekke behovet til de aller fleste.

Fakta om lykten:

  • Maks lysstyrke: 350 lumen
  • Maks lyslengde: 75 meter
  • Batteritid, oppladbart batteri: 2-18 timer (avhengig av innstilling og temperatur)
  • Batteritid, 3 x AAA: 10-90 timer (avhengig av innstilling og temperatur)
  • Oppladbart batteri: 2,4 Ah oppladbart Li-Po
  • Ladetid: Ca 4 timer
  • Vekt, lykt: 49 gram
  • Vekt, oppladbart batteri: 84 gram
  • Vanntetthet: IPX5 (tåler kraftig sprut fra alle kanter)
  • Leveres med hodebånd, oppladbart batteri, batteriboks for AAA-batterier, skjøtekabel, USB-ladekabel, og rødtlysende baklykt

(red.anm: Testen er utført av Elisabeth og ikke av Runner’s World).