Noen sko skjønner man umiddelbart at man kommer til å bli litt ekstra glad i. Brooks Catamount 2 ga meg akkurat den følelsen idet jeg stakk føttene nedi og strammet lissene. Her er skoen for deg som liker å løpe skikkelig langt – og for deg som liker de kortere turene.

Brooks Catamount 2 er en slik sko som passer like godt til langtur i fjellet eller i skogen, eller om du skal løpe på grus og asfalt. En skikkelig god hybridmodell som gjør at du slipper å uroe deg for transportpartier på asfalt på vei til stien.

En sko som funker til det meste

Skoen er med sine 257 gram lett og leken. Samtidig gir den deg all den beskyttelse du måtte ønske.

Mellomsålen, laget av nitrogen-infusert DNA Flash-skum og en Pebax-plate, gir en lett, responsiv og beskyttende såle som gjør at du kan løpe langt på det meste av underlag.

Sålen beskytter godt mot skarpe steiner og andre gjenstander, og skoen føles leken og lett både på stien og på veien.

Brooks Catamount 2 passer like godt for en rask, kort løpetur som til et langt ultraløp. Men som alt her i verden, så er det vanskelig å finne en sko som passer til absolutt alt. Når terrenget blir veldig kronglete og teknisk opplever jeg å gli litt inne i skoen og at jeg ikke har full kontroll på underlaget.

Foto: Ian Corless

Passform og funksjon

Skoen har normal passform med en normal tåboks. Ikke veldig vid, men plass til at tærne få litt luft.

Det er ekstra beskyttelse rundt tåpartiet. Hælkappen gir god støtte og har god polstring.

Skoene er lett å stramme og det er en strikk å feste lissene i så du slipper lisser som er i veien eller går opp underveis i løpet.

Skoen er vann-avisende og har et ekstra beskyttende lag med stoff som skal hindre gjørme og småstein å komme inn i skoen.

Overdelen er slitesterk, men tilbyr ikke veldig mye lufting og dersom du er uheldig å bli våt så tar det litt tid før skoen tømmes ordentlig for vann. For meg er dette derfor en sko som ikke ville være førstevalget mitt på en skikkelig regnværsdag eller til løping i vått terreng.

Grep på det meste

Grepet er generelt godt både på tørt og normalt vått underlag. Det kjennes litt ut som om sålen klistrer seg litt til underlaget. Men skal du ut i skikkelig ruskevær og gjørmefest er ikke dette skoen jeg ville gått for.

Med sine 4 mm knotter er ikke Catamount 2 en agressiv terrengsko som graver seg ned i gjørma.

Testet på Birken

For et ar uker siden løp jeg Birken fjellmaraton. Da fikk jeg virkelig testet Brooks Catamount 2 på en lengre løpetur med litt ekstra fart.

Forholdene i Birken løypa var for det meste tørre, og selv om det er mye sti, byr traseen på en god del grusvei også. Her trengte jeg en sko som villa la meg løpe raskt både i terrenget og på grusvei og til dette løpet passet Catamount 2 perfekt. Etter 42 kilometer var føttene like fine.

Foto: Ian Corless

Passer til

Dette er en skikkelig god allrounder som passer til både korte hverdagsturer og 100 miles-distanser. Modellen ble nettopp skapt for lange løp som Western States. Men du trenger ikke å løpe 100 miles for å nyte godt av denne skoen. Dette er også en perfekt sko for løp som UTMB, Ecotrail, Ultrabirken og Nordmarkstraveren.

Tekniske facts

  • Vekt: 257 gram (str 41)
  • Spenstig hybrid
  • Stabilitet: 7/10
  • Knotter: 4 mm
  • Drop: 6 mm
  • Demping: 8/10
  • Løpsfølelse: 7/10