På jakt etter en varm og behagelig sko for vinterløpingen? Eller en sko for løpeturer i fjellheimen tidlig på sommeren, når det fremdeles er mye snø på noen partier? Eller kanskje trenger du en løpesko som du kan krysse isbreer med og bruke på løpeturer til 4000 meters topper? Da er Adidas Terrex Agravic Tech Pro skoen for deg.

Foto: Ian Corless

En løpesko utenom det vanlige

I tillegg til å se utrolig kul ut, (jeg elsker fargene og den alpine stilen), så er dette en sko som virkelig byr på noen finesser for vinterløperen. Dette er skoen for de virkelig kalde dagene og for dager når du skal løpe i dyp eller våt snø.

Det er også en sko som passer til fjelløping om sommeren. For eksempel om du skal krysse mange snøfelt i fjellet, spesielt på forsommeren når snøsmeltingen er i gang.

Skoen er designet for å gi løperen en god løpsopplevelse, samtidig som de skal beskytte mot kulde, vær og vind.

Selv om skoen kan minne litt om en skistøvel, så finner du en komfortabel Terrex Agravic-sko med kontinental yttersåle og Boost-demping bak glidelåsen.

Det ytterste laget er i et robust og vannavvisende materiale med en slitesterk glidelås som vil holde føttene tørre og varme.

Muligheten for å stramme overdelen til på oversiden av anklene forhindrer at du får kald snø ned i skoene. Materialet er ikke vanntett, så om du løper i slush lenge nok vil du bli våt på føttene.

Jeg har imidlertid ikke opplevd å få verken våte eller kalde føtter på en eneste løpetur med disse skoene enda.

Lisser uten krøll

Et av de store plussene med denne skoen er at du slipper skolisser som fryser fast. For den erfarene vinterløperen er dette et seriøst problem på de kaldeste dagene.

Skolisser som må tines før det er mulig å ta av skoen vil du ikke oppleve med Adidas Terrex Agravic Tech Pro. Dette er både fordi lissene beskyttes av yttertrekket på skoen og på grunn av at skoene strammes med BOA-systemet.

BOA-systemet er et mikrojusterbart passformsystem hvor lissene skrus fast i stedet for den vanlige knytingen. Justeringen sitter på utsiden av skoen og dersom du trenger å løsne opp litt eller stramme i løpet av løpeturen, gjøres dette på et blunk. Og helt uten at du må åpne glidelåsen eller ta av deg vantene.

Ingen lettvekter, men heller ikke tung

Dette er ingen lettvektsløpesko. I størrelse 40 2/3 er vekten på rett under 400 gram per sko. Det er prisen du betaler for en sko som gir deg varme og beskyttelse, selv i de tøffeste miljøene.

Skoen kan på mange måter minne mer om en støvel enn en løpesko i utseende, men dette er en løpesko som gir beskyttelsen til en støvel og løpsfriheten til en løpesko.

Foto: Ian Corless

Komfortabel vintersko

Skoen er komfortabel å ha på og har en romslig passform med relativt bred tåboks, noe jeg setter pris på når det kommer til vinterløping. At skoen har rom for en tykkere ullsokk eller to uten at du må opp mange skostørrelser er positivt.

Dempingen er god, dette er sko jeg kan løpe med hele dagen uten noe problem. Skoen føles stabil, men samtidig fleksibel og gir både den bevegelsesfriheten og beskyttelsen du trenger når du skal løpe langt.  

En piggfri sko til vinterløping?

Dette er ikke en piggsko og dersom du skal ut å løpe på glatta, skal krysse et bratt snøfelt eller en isbre trenger du brodder eller micro crampons (mini-steghjern).

Det er positivt dersom du for eksempel skal bruke skoen i fjellet i sommerhalvåret. Da vil ikke behovet for pigger være tilstede hele tiden og du vil kunne styre om du har pigger på eller ikke ettersom hvilket terreng du forflytter deg i.

Når det kommer til vinterløping i Norge er det derimot sjeldent jeg ikke trenger pigger når jeg skal ut på tur. Da foretrekker jeg at piggene sitter fast i skoene fremfor å sette brodder på.

Dette er nok mest en vanesak, for i dag finnes det mange forskjellige brodder utviklet for løping på markedet. Likevel opplever jeg at sko med pigger gir en bedre løpsfølelse en sko med brodder på glatta.

Foto: Ian Corless

En sko for det ekstreme, og det mindre ekstreme

Jeg har tidligere løpt BTU Ice Ultra, et 220 kilometer langt løp som foregår lengst nord i Sverige i februar. Da kan temperaturer synke ned mot -40 kuldegrader. Om jeg noen gang skal løpe det løpet igjen, skal det være med Adidas Terrex Agravic Tech Pro på føttene.

Men du trenger ikke å begi deg ut på et arktisk eventyr i minus 40 kuldegrader for å få utbytte av denne skoen. Dette er en sko som du har nytte av både på normalt kalde vinterdager, våte vinterdager og tidlige turer i sommerfjellet.

Kort og godt

  • Vekt: 397gr (str 40 2/3)
  • Grep: På is 1/10 på isfritt 8/10
  • Løpsfølelse: 7/10
  • Stabilitet: 10/10
  • Demping: 8/10
  • Passer til: Vinterløping på de kaldeste dagene, løping i fjellet på forsommeren når det fortsatt ligger mye snø igjen, våte og kalde dager, løping i slush, mer alpin løping med innslag av isbreer, løp som Beyond the Ultimate Ice Ultra og Monterosa Sky Marathon
Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.