Her er mine tips til hva du kan gjøre for å forberede deg til vårens største og grønneste terrengløpefest.

Det er vår i lufta og det betyr at Ecotrail Oslo er rett rundt hjørnet! Er du en av dem som skal løpe Ecotrail for første gang i år? Kanskje er det ditt aller første terrengløp noen sinne? Eller har du løpt løpet tidligere og skal prøve deg på en lengre distanse i år? Her er mine tips.

Foto: Ian Corless

 

Bor du i Oslo-området? Da er det lurt å gjøre seg kjent med traseen på forhånd ved å løpe igjennom løypa i forkant av løpet.

Har du valgt en av de lengste traseene kan du dele opp og løpe igjennom etappevis. Traseen er ikke krevende teknisk, men om du har løpt igjennom på forhånd slipper du å bli overrasket over at et og annet parti krever at du er litt ekstra fokusert.

Om du ikke bor i Oslo, så gjør deg godt kjent med løypeprofilen. Det kan være verdt å bite seg merke i at blant annet strekningen langs Lysakerelven kan bli bra sleip om det har vært mye nedbør de siste dagene.

Det er også lurt å gjøre seg kjent med cut-off-tider og hvor matstasjonene befinner seg i løypa.

Foto: Ian Corless

2. Mat og drikke på ferden

Ecotrail byr på mat og drikke underveis, men matstasjonene er ikke tett nok til at du kan belage deg på bare fylle på energi på dem. Ha derfor med deg fuel som fungerer bra for deg. Har du tenkt til å løpe 31 kilometer på under 3 timer holder det kanskje med noen gels og en bar i sekken.

Løper du 80 kilometer og tror du vil bruke over 12 timer, så ta med deg en skikkelig matpakke i tillegg til gelsene. En hel dag med bare gels og barer anbefaler jeg ikke.

Faren for at du ikke har lyst på skikkelig mat når du løper inn til en av matstasjonene vil alltid være til stede under et langt ultraløp og det er aldri moro å oppdage at du løper tom for energi 5 kilometer før neste matstasjon.

Sørg for å ha et drikkesystem med plass til nok væske til at du kommer deg fra drikkestasjon til drikkestasjon. Om du ikke er godt kjent med traseen er det ikke alltid lett å finne steder å fylle flasken utenom drikkestasjonene.

Foto: Ian Corless

3. Ha orden på utstyret

Sørg for å ha alt utstyr i orden i god tid før løpet. Sett deg inn i den obligatoriske utstyrslisten. Test ut sko, klær og sekk som skal brukes under løpet på noen langturer i god tid før løpet. Opplever du ubehag fra klær, løpevest eller sko? Bytt det ut! Ikke stå på startstreken med sko du vet kommer til å gi deg blemmer eller shorts som du irriterer deg over.

Helst bør utstyret testes i terreng som ligner det du møter underveis på Ecotrail Oslo. Om du skal ha med deg fuel i form av gels og barer bør du ha testet ut disse på forhånd også.

Gels og barer er forskjellige på samme måte som mager og smak er. Finn produkter som passer deg og ditt behov.

Flere tips til ultraløpersekken finner du her.

 

Obs! Ikke glem solkrem, caps og solbriller. (Vi satser alltid på knallvær på Ecotrail). Tips til solkrem som sitter hele dagen selv om du svetter eller bader er solkremene fra P22.

Foto: Ian Corless

4. Pass på farten

Ta det med ro i starten og i oppoverbakkene. Selv om Ecotrail er relativt snill når det kommer til høydemetre, lønner det seg ikke å bruke opp kruttet på de to første oppoverbakkene.

Flere av Ecotrail Oslo sine oppoverbakker er lange og seige. De kan stjele mye energi om du lar deg rive med av de raskeste løperne på løpsdagen. Det er mye morsommere å surfe forbi de som løp for hardt ut i starten når dere kommer til Bygdøy…

Foto: Ian Corless

5. Om det blir varmt

Det kan bli bråvarmt i slutten av mai, og Ecotrail Oslo har hatt noen skikkelig heite utgaver. Etter en lang og kald vinter kjennes 27 grader ekstra varmt ut og uten akklimatisering er det lett å gå på en smell. Da lønner det seg å holde seg til skyggen der det er mulig.

Når anledningen byr seg på veien, så er det lurt å ta en liten dukkert. Du løper forbi flere fine badevann på veien. Dukk nedi med klærne på, eller bare gjør nakke, håndledd og buff våt dersom du er redd for å få gnagsår av å løpe med våte klær.

Caps på hodet, luftige klær og en våt buff rundt håndleddet er lurt å ha. Og ikke glem å få i deg nok væske og elektrolytter. Ha heller med en soft-flaske for mye enn for lite og tilfør kroppen elektrolytter fra start.

Foto: Ian Corless

6. Forbered deg på en tøff avslutning

Du kommer ikke fra det. Ecotrail-løypa avsluttes med 10 skikkelig tøffe kilometer på hovedsakelig asfalt. Det får du ikke gjort mye med annet enn å være godt mentalt forberedt.

Og husk at dette partiet kommer når du er aller mest sliten, lei og kanskje har litt vondt i kroppen. Så tenk på å ha sko som er behagelige å løpe i også på asfalt.

Les testen min av Asics Gel-Trabuco 11 .

Foto: Ian Corless

Det er også lurt å sørge for å ha et klesskift med litt varmere klær som venter på deg i målområdet. Kanskje også et par komfortable sko eller sandaler å smette i etter mange timer i svette løpesko? Du kan få fraktet en sekk/liten bagg fra start til mål.

7. Tren på distansen – og terrenget

Uansett hvilken distanse du skal prøve deg på under årets Ecotrail Oslo, så lønner det seg å legge litt innsats i treningen i forkant av løpet. Det føles alltid bedre å stå på startstreken og føle deg klar for utfordringen, enn å stå der vell vitende om at treningsgrunnlaget ikke er der.

Foto: Ian Corless

Hvordan du skal legge opp treningen kommer an på distansen du skal løpe og hva du ønsker å oppnå. Skal du løpe 10 eller 21 kilometer, så finnes det mange gode treningsprogrammer du kan følge – uansett om målet er å løpe din raskeste halvmaraton, eller om du bare ønsker å gjennomføre din første 10 kilometer distanse.

Skal du løpe 31, 50 eller 80 kilometer, så kommer du ikke unna å legge inn noen gode langturer i månedene før løpet. De rolige langturene er viktige økter i forberedelsene til å løpe lange løp. Det er trening som forbereder deg på distansen og øker utholdenheten. Alle disse distansene har både en god del terreng, motbakke og nedoverbakke, Derfor er det lurt å trene på å løpe på sti og i kupert terreng.

Foto: Ian Corless

8. Det er ingen skam å gå

Det er heller ikke unormalt at man går underveis i løpet. Spesielt om du løper 50 eller 80 kilometer, så vil de aller fleste gå en god del. Det er ingen skam å gå. Faktisk kan gåing noen ganger være mer effektivt enn løping. Motbakker er et eksempel hvor mange vil være i stand til å gå raskere enn de klarer å løpe. 

Foto: Ian Corless

Når du går endrer du belastningen på kroppen og også muskelbruken og pulsen går ned. Dersom kroppen skriker etter hvile og du tviler på at du vil komme i mål, så er det kanskje en gå-pause du trenger. Derfor er det også en fordel om du har trent på å gå raskt. Da utnytter du gå-pausene best og unngår å miste mye tid. 

9. Nyt turen og ta vare på hverandre

Uansett hvilken distanse du skal løpe, så er dette et skikkelig feelgood-løp hvor du løper med likesinnede. Vær hyggelig mot funksjonærene. Løypevakter og de som betjener matstasjonene stiller opp og bruker sin tid på å gi deg den beste løpsopplevelsen. Uten dem blir det ikke noe løp. Er det noe du er misfornøyd med på løpet, så send heller en mail til arrangøren.

Smil og gi et klapp på skulderen til de du løper forbi. Hei frem de som løper forbi deg. Slipp folk som løper raskere enn deg forbi når dere løper på smale stier. Hører du på musikk, så sørg for å kun ha musikk på ett øre, eller bruk Shokz slik at du får med deg hva som skjer i løypa.

Ser du noen som får problemer, så spør om de trenger hjelp. Vær raus med high five’ene både til de andre løperne og folk som heier i løypa. Da gir du både deg selv og de andre en enda bedre dag ute i Ecotrail-løypa.

Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.