7 tips til deg som skal løpe Ecotrail Oslo

7 tips til deg som skal løpe Ecotrail Oslo


Her er mine tips til hva du kan gjøre for å forberede deg til vårens største og grønneste terrengløpefest.

Det er vår i lufta og det betyr at Ecotrail Oslo er rett rundt hjørnet! Er du en av dem som skal løpe Ecotrail for første gang i år? Kanskje er det ditt aller første terrengløp noen sinne? Eller har du løpt løpet tidligere og skal prøve deg på en lengre distanse i år? Her er mine tips.

Foto: Ian Corless

Bli kjent med traseen

Bor du i Oslo-området? Da er det lurt å gjøre seg kjent med traseen på forhånd ved å løpe igjennom løypa i forkant av løpet.

Har du valgt en av de lengste traseene kan du dele opp og løpe igjennom etappevis. Traseen er ikke krevende teknisk, men om du har løpt igjennom på forhånd slipper du å bli overrasket over at et og annet parti krever at du er litt ekstra fokusert.

Om du ikke bor i Oslo, så gjør deg godt kjent med løypeprofilen. Det kan være verdt å bite seg merke i at blant annet strekningen langs Lysakerelven kan bli bra sleip om det har vært mye nedbør de siste dagene.

Det er også lurt å gjøre seg kjent med cut-off-tider og hvor matstasjonene befinner seg i løypa.

Foto: Ian Corless

Mat og drikke på ferden

Ecotrail byr på mat og drikke underveis, men matstasjonene er ikke tett nok til at du kan belage deg på bare fylle på energi på dem. Ha derfor med deg fuel som fungerer bra for deg. Har du tenkt til å løpe 31 kilometer på under 3 timer holder det kanskje med noen gels og en bar i sekken.

Løper du 80 kilometer og tror du vil bruke over 12 timer, så ta med deg en skikkelig matpakke i tillegg til gelsene. En hel dag med bare gels og barer anbefaler jeg ikke.

Faren for at du ikke har lyst på skikkelig mat når du løper inn til en av matstasjonene vil alltid være til stede under et langt ultraløp og det er aldri moro å oppdage at du løper tom for energi 5 kilometer før neste matstasjon.

Sørg for å ha et drikkesystem med plass til nok væske til at du kommer deg fra drikkestasjon til drikkestasjon. Om du ikke er godt kjent med traseen er det ikke alltid lett å finne steder å fylle flasken utenom drikkestasjonene.

Foto: Ian Corless

Ha orden på utstyret

Sørg for å ha alt utstyr i orden i god tid før løpet. Sett deg inn i den obligatoriske utstyrslisten. Test ut sko, klær og sekk som skal brukes under løpet på noen langturer.

Helst bør utstyret testes i terreng som ligner det du møter underveis på Ecotrail Oslo. Om du skal ha med deg fuel i form av gels og barer bør du ha testet ut disse på forhånd også.

Gels og barer er forskjellige på samme måte som mager og smak er. Finn produkter som passer deg og ditt behov.

Flere tips til ultraløpersekken finner du her.

Foto: Ian Corless

Obs! Ikke glem solkrem, caps og solbriller. (Vi satser alltid på knallvær på Ecotrail). Tips til solkrem som sitter hele dagen selv om du svetter eller bader er solkremene fra P22.

Foto: Ian Corless

Pass på farten

Ta det med ro i starten og i oppoverbakkene. Selv om Ecotrial er relativt snill når det kommer til høydemetre, lønner det seg ikke å bruke opp kruttet på de to første oppoverbakkene.

Flere av Ecotrail Oslo sine oppoverbakker er lange og seige. De kan stjele mye energi om du lar deg rive med av de raskeste løperne på løpsdagen. Det er mye morsommere å surfe forbi de som løp for hardt ut i starten når dere kommer til Bygdøy …

Foto: Ian Corless

Om det blir varmt

Det kan bli bråvarmt i slutten av mai, og Ecotrail Oslo har hatt noen skikkelig heite utgaver. Etter en lang og kald vinter kjennes 27 grader ekstra varmt ut og uten akklimatisering er det lett å gå på en smell. Da lønner det seg å holde seg til skyggen der det er mulig.

Når anledningen byr seg på veien, så er det lurt å ta en liten dukkert. Du løper forbi flere fine badevann på veien. Dukk nedi med klærne på, eller bare gjør nakke, håndledd og buff våt dersom du er redd for å få gnagsår av å løpe med våte klær.

Caps på hodet, luftige klær og en våt buff rundt håndleddet er lurt å ha. Og ikke glem å få i deg nok væske og elektrolytter. Ha heller med en soft-flaske for mye enn for lite og tilfør kroppen elektrolytter fra start.

Foto: Ian Corless

Forbered deg på en tøff avslutning

Du kommer ikke fra det. Ecotrail-løypa avsluttes med 10 skikkelig tøffe kilometer på hovedsakelig asfalt. Det får du ikke gjort mye med annet enn å være godt mentalt forberedt.

Og husk at dette partiet kommer når du er aller mest sliten, lei og kanskje har litt vondt i kroppen. Så tenk på å ha sko som er behagelige å løpe i også på asfalt.

Les testen min av Asics Gel-Trabuco 11 .

Foto: Ian Corless

Det er også lurt å sørge for å ha et klesskift med litt varmere klær som venter på deg i målområdet. Kanskje også et par komfortable sko eller sandaler å smette i etter mange timer i svette løpesko? Du kan få fraktet en sekk/liten bagg fra start til mål.

Nyt turen og ta vare på hverandre

Uansett hvilken distanse du skal løpe, så er dette et skikkelig feelgood-løp hvor du løper med likesinnede. Vær hyggelig mot funksjonærene. Løypevakter og de som betjener matstasjonene stiller opp frivillig og bruker sin fritid på å gi deg den beste løpsopplevelsen. Er det noe du er misfornøyd med på løpet, så send heller en mail til arrangøren.

Smil og gi et klapp på skulderen til de du løper forbi. Hei frem de som løper forbi deg. Slipp folk som løper raskere enn deg forbi når dere løper på smale stier. Hører du på musikk, så sørg for å kun ha musikk på ett øre, eller bruk Shokz slik at du får med deg hva som skjer i løypa.

Ser du noen som får problemer, så spør om de trenger hjelp. Vær raus med high five’ene både til de andre løperne og folk som heier i løypa. Da gir du både deg selv og de andre en enda bedre dag ute i Ecotrail-løypa.

Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Asics Gel-Trabuco 11 terrengsko – en sko for røffe forhold

Asics Gel-Trabuco 11 terrengsko – en sko for røffe forhold


Jeg har testet nyheten Gel-Trabuco 11 fra ASICS på Lanzarotes røffe stier som er kjent for å spise sko til frokost. Overlevde de?

Påskeferien ble tilbrakt på Lanzarote og nærmere 160 kilometer med løping i det røffe terrenget øya har å by på. Sist jeg var på øya vekslet jeg mellom tre par sko hvor kun ett av parene kom hjem igjen i godt behold. Øya har et rykte på seg for å spise sko til frokost.

Da jeg pakket ut paret med de nye Asics Gel-Trabuco 11 kort tid før avreise slo det meg at dette var en sko som hadde potensial til å takle det utfordrende terrenget og jeg slang skoene med i kofferten. Det skulle vise seg å være smart valg. For etter 9 dager med løping på Lanzarote, utelukkende med  Asics Gel-Trabuco 11 på beina, var både skoene og føttene i god behold.

Passform

Skoen sitter godt rundt hæl og lest samtidig som den har godt med rom til tærne. Det er lett å stramme skoen slik at den sitter godt rundt foten og det er en strikk som holder lissene på plass slik at du unngår at lissene går opp underveis på løpeturen. Overdelen er behagelig myk med mesh partier som slipper luft inn og varme ut, men har forsterkninger i hæl partiet og rundt tå-partiet slik at skoen gir både støtte og beskyttelse når det trengs.

Skoen har også en hempe på helen som gjør det lettere å få skoene av og på.

Grep som funker på det meste

Asicsgrip-yttersålen med 5 mm lett ruglete glugger gir et grep som er mer enn godt nok på de fleste løpeturene i sommer.

Dette er ikke en veldig aggressiv såle og skoen får ikke supert grep på de mest gjørmete dagene. Men  slik er det jo med terrengsko, det er vanskelig å finne en sko som passer for ethvert føre.

Trenger du tips til løpesko til gjørme og ekstra glatt føre kan du sjekke ut testene mine av Icebug Sisu med pigger og VJ XTRM.

En skikkelig komfortsko

Skoen er ikke av de letteste på markedet med sine 313 gr (str. 42), og er ikke en sko jeg ville valgt for de aller raskeste løpeturene, men fordelen med den ekstra vekten er nettopp at skoen tåler mer og gir beskyttelsen du trenger for å løpe langt i røft terreng.

Asics Gel-Trabuco 11 er en sko med mye beskyttelse og god demping. Dette er ikke en sko for de aller raskeste løpeturene, men en sko som du kan løpe langt og lenge med og som føles behagelig hele veien.

Skoen kjennes stabil på stien, også på de mer kronglete og ujevne partiene.

En beskyttende plate i EVA beskytter forfoten mot skarpe steiner på stien og gjør at det føles som om du flyter over selv det røffeste terrenget.

Passer til det lange løp

Trabuco 11 passer til de fleste løpeturer i terrenget, og er spesielt godt egnet i røft terreng hvor du trenger mye beskyttelse mot underlaget. Dette er en sko som passer godt til treningsturer og lange ultraløp hvor du trenger demping, beskyttelse og trygghet.

Kort og godt

 • Vekt: 313 gr (str 42)
 • Grep: 7/10
 • Drop: 8 mm
 • Glugger: 5 mm
 • Løpsfølelse: 6/10
 • Demping: 9/10
Sponset innlegg
10 grunner for hvorfor du bør bli en terrengløper

10 grunner for hvorfor du bør bli en terrengløper


Lurer du på hva greia med terrengløping er? Her er 10 grunner til hvorfor du bør droppe asfalten og ta løpeturen på stien i stedet.

1: Du blir mer glad og mindre stresset av det

Visste du at dersom du oppholder deg 30 minutter i naturen, så senkes stresshormonene i kroppen din?  Det er også bevist at tid ute i naturen øker følelsen av velvære.

Når du løper ute i naturen blir løpeturen noe mer enn bare en treningsøkt. Det blir terapi på et høyere nivå. Ute i naturen kan du droppe tidspresset og å tenke på hvor mange minutter du bruker per kilometer. Der er det stien og terrenget som bestemmer farten.

Du slipper også irritasjonsmomenter som å måtte stoppe for rødt lys, eksos og blinkende reklameskilt som stjeler fokuset ditt. Velger du de riktige stiene slipper du også å måtte løpe i sikksakk mellom folk for å komme deg frem.

Effekten stopper ikke etter 30 minutter, så jo lenger tid du oppholder deg ute i det fri, jo mindre stresset blir du.

Terrengløping er også god mindfulness trening. Når du må konsentrere deg om stien, slik du må når stien og terrenget blir kronglete, er det lettere å holde konsentrasjonen i nuet. Du må holde tankene på stien der du er akkurat nå, for ellers kan det lett gå galt.

2: Du blir sterkere av det

Terrengløping utfordrer mange flere av kroppens muskler enn paddeflat løping på asfalt. Når du skal løpe i terrenget kreves det mer av kroppens muskler for å holde balansen. Og du får trent både rumpe, legg og lår på å løpe i bakker.

Terrengløping aktiverer kjernemuskulaturen og hvis du tar med deg stavene på turen får du en skikkelig overkroppsøkt på kjøpet. Du styrker også ankler, knær og føtter når du løper i terrenget.

Foto: Ian Corless

3: Du trener både oppmerksomhet og koordinasjon

Når du løper på sti og i terreng må hjernen din jobbe aktivt hele tiden. Blikket registrerer stener, røtter og andre hindringer foran deg på stien og hodet må styre skrittlengden, høyde og nedfallspunkt så du ikke snubler og slår deg.

Selv om dette vil gå lettere og lettere for hver løpetur du tar på stien, så jobber hjernen fremdeles – du bare slutter å legge merke til det, for det går helt automatisk! Og jo bedre koordinasjonsegenskapene dine blir, jo bedre selvtillit får du på stien, og jo raskere vil du kunne fly gjennom skog og mark og over stokk og sten.

4: Det er mer skånsomt for kroppen

Når du løper i terrenget, vil underlaget du løper på kunne variere fra det hardeste fjell til den mykeste sand. Steglengden og farten må tilpasses terrenget. Den stadige vekslingen mellom oppoverbakker, nedoverbakker og flate partier gjør at kroppen ikke utsettes for samme monotone belastning som du får når du løper på asfalt.

Et eksempel jeg ofte bruker når jeg skal beskrive hvor stor forskjell det er mellom terrengløping og asfaltløping er hvor lang tid jeg bruker på å restituere etter et ultraløp på 90km med 4000 høydemeter og et relativt flatt maraton på vei. Utrolig nok bruker kroppen min lengre tid på å komme seg etter et maraton på flata enn etter et heftig ultraløp i fjellet!

Foto: Ian Corless

5: Det er variert

Norge har uendelig mange stier og steder du kan løpe i terrenget. Uansett hvor du bor i dette landet finner du spennende stier eller løpbart terreng som du kan utforske med løpesko på beina.

Velger du stien fremfor asfalten vil du få en mye større variasjon enn om du løper langs bilveien eller i byen. Vil du løpe på fjellet? Eller gjennom frodige skoger? På en idyllisk kyststi langs lange hvite strender? Åpner du sinnet for terrengløping åpner du opp en hel verden av muligheter!

6: Stifolk er bra folk

Terreng og ultramiljøet er kjent for å være inkluderende. Her er det plass til alle, uansett hvilket nivå du er på. Løper du et terrengløp er det stor sjanse for at du vil bli kjent med en ny løper eller to.

Jeg synes alltid det er gøy å betrakte løperne som står samlet på startstreken før et lengre terrengløp. Der ser du virkelig mennesker i alle fasonger og aldre! Side om side ønsker de hverandre lykke til, gir sidemannen et klapp på skulderen før de løper av sted ut på eventyr med startnummer på brystet. Noen vil komme raskt i mål, noen vil bruke lang tid og noen vil bryte, men alle har respekt for hverandre og alle heies inn til mål.

Foto: Ian Corless

7: Det er gøy!

Terrengløping er mer enn bare trening, det er en lek, en dans på stien! Når du løper i terrenget kan hver løpetur bli et lite eventyr. Kanskje møter du en elg? Kanskje finner du en smal og spennende sti mellom en fjellsprekk? Du kan drømme deg bort til barndommens eventyr om Narnia og vetter, troll og huldre fra de gamle folkeeventyrene.

Hvis det er en ting som er sikkert så er det at terrengløping aldri trenger å bli kjedelig hvis du lar fantasien bli med ut på løpetur i skog og mark.

8: Opplev storslått natur med startnummer på brystet

Hva med å løpe Lofoten på langs? Eller løpe over Besseggen? Kanskje kunne du heller tenke deg å krysse Gran Canaria fra nord til sør? Det er uendelig mange fine terrengløp du kan løpe både i Norge og i resten av verden.

Å delta i et terrengløp er en super måte å få oppleve nye steder på. Terrengløpene viser det beste området har å by på. Og de tar gjerne løperne til noen skjult naturperler som du kanskje ikke hadde funnet veien til på egenhånd. Å løpe med startnummer gir både ekstra motivasjon, men også ekstra trygghet.

Merkede løyper, matstasjoner, sikkerhetspersonell og det faktum at dere er mange ute på stien samtidig gjør det litt mindre skummelt å løpe et helt nytt sted og å flytte egne grenser både når det kommer til distanse og fart.

Foto: Ian Corless

9: På stien betyr ikke kilometertiden så mye

Jeg løper alltid med Garmin klokke på armen, men det er kun for å logge turene mine. Hva kilometertiden min er, eller hvilken pulssone jeg ligger i når jeg løper der ute i det fri interesserer meg ikke. Og hvis du klarer å flytte fokuset vekk fra tiden og over på stien minsker også faren for overtråkk, knall og fall.

Sitter du nå og tenker at dette høres jovisst høres dette ut som en riktig hyggelig søndagstur, men noen skikkelig treningsøkt blir det ikke hvis du ikke kommer deg igjennom mila på under 1 time? En artig fakta er at du bruker like mye energi på å løpe mila på 40 minutter som du bruker på å løpe mila på 80 minutter. Men du bruker mer energi på å flytte kroppen 10 kilometer i terreng med mange bakker en du gjør om du løper på flat asfalt. Skjønner du tegninga? Du får altså økt treningseffekt selv om det går treigere.

Nå skal det sies at skogen nok ikke er det beste stedet å trene rene fartsøkter, men når det kommer til å bygge utholdenhet, styrke og ankelstabilitet så har terrengløping noen helt klare fordeler.

10: Du kobler deg på naturen

Jeg tror at folk flest har et behov for å koble seg på naturen for å ha det bra, som jeg har sakt tidligere så blir du både mindre stresset og lykkeligere av å være ute i naturen. Men naturen har også godt av å ha oss der – så lenge vi behandler den skånsomt. Når man bruker mye tid ute i naturen, slik man jo gjerne gjør når man løper i terrenget, så blir man mer bevist hvor mye det betyr å ta vare på den dyrebare naturen vår.

Vi utvikler en kjærlighet til friheten det gir å kunne løpe av sted i skogen eller på fjellet steder der naturen ikke har måtte tilpasse seg menneskene, men hvor vi må tilpasse oss naturen. Når vi oppholder oss i storslått natur kan vi kjenne på hvor små vi egentlig er her på jorda og hvor avhengige vi er av planeten vi lever på.

Foto: Ian Corless
Frozen Lake Marathon 2023

Frozen Lake Marathon 2023


En islagt innsjø, omringet av snødekte fjell og skoger. Det snør tett, så tett at du ikke kan se hvor bakke og himmel møtes. Vinden rusker i håret og termometeret viser 5 blå. Du står på startstreken sammen med løpere fra hele verden – klar til å løpe et maraton helt utenom det vanlige.

Foto: Ian Corless

Er du klar?

Starten går og lyden av hundrevis av piggsko mot is beveger seg ut på isen. Dere løper på et bredt, måkt felt, men vinden og snøen som laver ned skaper partier med dypere snø.

Det er ingen trengsel, løperne spres raskt utover i løypa. Det er allerede mange løpere ute på isen, for muligheten til å starte tidligere er der for løpere som løper maratondistansen tregere enn 4,5 time.

Og om en times tid vil halvmaraton løperne bli med på isdansen. Uansett hvor i løypa du er, ser du andre løpere.

Foto: Ian Corless

Til sammen er det nesten 250 løpere på isen på det meste. Løypa snirkler seg rundt på isen. Forbi løypevakter som heier deg frem og matstasjoner med crew som sørger for å fylle deg opp med energi og ny motivasjon. Noen steder i løypa er det musikk.

Det er god stemning, bra vær og i mål venter en fin medalje til alle som kommer i mål etter 21,1 eller 42,2 kilometer.

Foto: Ian Corless

Et løp utenom det vanlige

Dette er Frozen Lake Marathon, som foregår i slutten av mars på Tisleifjorden i Gol, 820moh. Løpet går utelukkende på en islagt innsjø – det blir ikke flatere en dette! Likevel er dette på ingen måter et lettløpt maraton.

Forholdene på isen endrer seg fra år til år, det kan være speilblank, sørpe, nysnø og ute på isen kan det blåse friskt. Eller det kan være strålende sol, vindstille og et føre som gjør at du kanskje ikke har behov for piggsko en gang.

På de tre årene Frozen lake Marathon har blitt arrangert har det vært tre vidt forskjellige løpsopplevelser. Og nettopp det er grunnen til at dette har blitt et løp jeg har kommet tilbake til igjen og igjen.

Foto: Ian Corless

Du kan velge mellom halv og hel maratondistanse og et kveldsløp på ca 5 km. Hit reiser løpere fra hele verden for å delta på det særegne is-maratonet. På årets utgave var det løpere fra hele 23 forskjellige nasjoner! Og i alle aldre.

Årets eldste på marathondistansen var 75 år gamle Domenico Truzzoli fra Italia. Og det var alt fra erfarne maraton løpere som har deltatt på løp i hele verden til løpere som deltok på sitt aller første halv eller helmaraton. Dette er et løp som passer alle og det er noe av det jeg liker skikkelig godt med Frozen lake Marathon.

En fjelløper på flat is

Selv kan jeg ikke regne meg selv som en erfaren maraton løper. I hvert fall ikke når det kommer til de flate 42,2 kilometerne. Men å løpe på is og i snø er jeg godt vant med og jeg elsker det. Derfor er Frozen Lake Marathon et løp som passer meg ekstra bra. Og årets litt røffe forhold var midt i blinken for meg.

Foto: Ian Corless

Jeg elsker å løpe ute på isen i snø som gjør at jeg må jobbe litt ekstra og med vind som veksler mellom å være med meg og mot meg. Det gir en spesiell følelse det å løpe over isen. Du vet at det kun er et lag med is som skiller deg fra det iskalde dypet. Jeg vet jo at det er trygt for isen blir jevnlig kontrollert og var nylig målt til 80cm. Likevel gir det et sug i magen. I hvert fall til å begynne med, men så venner du deg til det. Men jeg føler meg likevel litt eksponert hele tiden. Det er noe litt vilt over det.

Snøen som gjorde sikten så dårlig at det til tider så ut som om løpere dukket opp fra intet, gjorde at det ble en litt ekstra spennende opplevelse.

Foto: Ian Corless

Mål for løpet?

Bortsett fra å prøve å komme meg under 4 timer var målet med løpet å ha det gøy ute på isen. Men i det øyeblikket jeg tok igjen første kvinne etter en knapp kilometer ble konkurranseinstinktet skrudd opp et par hakk.

Jeg hadde dame nummer to hengende i ryggen de første 21 kilometerne og det var takket være henne at jeg klarte å komme meg under 4 timer, for det var en krevende dag på isen med stedvis snø opp over anklene og frisk vind som sjelden var medvinds.

Foto: Ian Corless

Men jeg hadde en fin heiagjeng ute i løypen og noe av det som er gøy med Frozen Lake Marathon er at du ser folk flere ganger underveis i løypa.

Sønnen min på 8 år var med ut på isen og holdt stand sammen med Ian Corless som sørget for at årets Frozen Lake Marathon ble dokumentert i bilder. Så ikke bare fikk jeg fine bilder, jeg fikk også heiarop og oppmuntring flere ganger underveis på turen.

Målgang med go’følelse

Halvveis i løpet merket jeg at gapet mellom meg og dame nummer to økte og jeg tok igjen flere løpere. Den berømte «veggen» ved 35-37 km møtte jeg aldri. Sikkert fordi jeg hadde roet ned farten litt siden gapet til nummer to nå hadde blitt så stort at jeg ikke trengte å løpe fortere enn det jeg følte var behagelig.

Det kjennes alltid godt når man klarer å ha en god følelse gjennom hele løpet. Det var følelsen jeg fremdeles hadde da jeg løp inn de siste kilometerne til mål og krysset målstreken på tiden 3:55:34.

Foto: Ian Corless

Årets resultater

Årets vinner på herresiden var danske Oscar Rosenberg som løp inn på tiden 3:01:50.

Foto: Ian Corless

På halvmaratondistansen var det Lukasz Cwiklinski på tiden 1:30:11 som gikk av med seieren og Fanny Imbert på tiden 1:48:04 som kom først i mål av damene.

Stemningen i mål var super, på tross av kjølige temperaturer. Og det var verdt å henge litt i målområdet for å få i seg litt varm suppe og få med seg premieseremonien og å heie løpere inn i mål.

Og gjett hva, jeg gleder meg allerede til neste års Frozen Lake Marathon!

Foto: Ian Corless

Fikk du lyst til å delta på Frozen Lake Marathon neste år? Gå til løpet hjemmeside og få mer informasjon om løpet her. I tilegg kan du lese mine tips til deg som skal løpe Frozen Lake Marathon her.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

Sponset innlegg
Hva ultraløpere egentlig mener når de sier…

Hva ultraløpere egentlig mener når de sier…


Kjenner du en ultraløper, men synes det kan være litt vanskelig å forstå ultraløper-språket? Her har jeg oversatt noen nyttige setninger som ofte er kilde til misforståelser og frustrasjon hos ikke-ultraløpere.

Distanse og tid

Det er ikke så langt igjen nå

Kan bety alt mellom 3 og 30 kilometer…

Foto: Ian Corless

“Jeg skal bare ut en liten tur

Betyr sannsynligvis at personen skal løpe 20-30 kilometer. Eller kanskje et maraton. Så sees om noen timer…

“Vi er snart på toppen”

Er du heldig så betyr det at du har 300-400 meter igjen. Høydemeter altså. Du er altså IKKE snart på toppen.

Foto: Ian Corless

Jeg har ikke løpt så mye i det siste

Kanskje bare 60-70 kilometer i uka…?

… Derfor har jeg bare meldt meg på “fun run”-distansen

Den kortere varianten av et heftig ultraløp. “Fun-run”-distansen vil som regel være et sted mellom 50 og 80 kilometer lang. Vil du lese om noen av “fun-run”-distansene jeg har løpt kan du lese om TransGranCanaria Advanced 62km og Lofoten Ultra Trail 48km.

Foto: Ian Corless

Beskrivelse av løypa

Det er en rask løype

Ikke mer enn 2500 høydemeter fordelt på 60 kilometer. Og det er ikke så veldig teknisk så det er mulig å løpe store deler av løypa…

Det er noen litt bratte partier

Vurder om du skal ta med hjelm og tau…

Foto: Ian Corless

“Det er noen bratte partier”

Ta med hjelm og tau…

“Det var bra med liv i løypa”

Det var noen hytteeiere som hadde tatt med seg kaffe og kubjelle ut. Ja, også møtte jeg noen turfolk som heiet på meg. Og sauer! Jeg møtte mange sauer også.

Utstyr og ernæring

“Jeg løper med en ganske lett sekk, den inneholder bare det mest nødvendige”

1,5L vann, 3 barer, 1 gel, smågodt, hodelykt, ekstra klær, førstehjelpsett, vindpose… Vil du lese om tips til hva du bør pakke med i ultraløper-sekken finner du 10 ultra smarte pakketips her.

Foto: Ian Corless

God ernæring er nøkkelen til suksess på lange løp

Så sørg for å ha med deg masse sjokolade og smågodt i sekken, dytt innpå med pizza før løpet og fyll på med burger etter løpet. Cola er fantastisk underveis i løpet, øll er for mange å regne som obligatorsik etter målgang og fungerer også som god motivasjonsfaktor. Spis så mye du kan på matstasjonene og ta med deg mat som du kan spise på vei til neste matstasjon. Boller er også super ernæring, både før, under og etter løp.

Foto: Ian Corless

Prosjekter

“Jeg trenger en ny beltespenne”

Jeg har meldt meg på et 100 miles løp i Statene, eventuelt så er jeg på jakt etter et 100 miles løp som jeg kan melde meg på.

“Jeg trenger litt support hjelp i forbindelse med et lite løpe-prosjekt jeg har”

Lyst til å oppleve Norge fra nord til sør mens du sørger for å fore og pleie en ultraløper? Nå har du muligheten! Sett av 4-5 uker og fint om du har en campingbil, for det gjør jobben din mye hyggeligere.

“Jeg har planer om å løpe bakkeintervaller denne helgen”

Skal løpe opp og ned en bratt slalåmbakke til jeg har nådd Everest i høydemeter. Tror jeg kommer til å være opptatt fra kl 04.00 til 22.00 på lørdag og vil være fullstendig ubrukelig hele søndag. Så hvis du ikke vil bli med noen runder eller komme innom bakken med ferske boller eller pizza og heie på meg så tror jeg ikke det er noen mulighet for å møtes denne helgen.

Foto: Ian Corless

“Det der skal jeg aldri gjøre igjen!”

Personen mener det antagelig der å da, men det er glemt i løpet av et par dager og så dukker det straks opp en notis på FB om at han har meldt seg på et nytt 100 miles løp…

Flere ord og uttrykk som trenger oversettelse?

Har du flere gode ultraløper setninger som bør bli med på listen min? Skriv dem inn i kommentarfeltet! Sammen kan vi gjøre kommunikasjonen mellom ultraløpere og vanlige løpere, og folk flest, litt lettere.

10 grunner til å dra til Livigno i sommer

10 grunner til å dra til Livigno i sommer


Vinteren er fin, men på en kald og grå vinterdag er det lov å drømme seg bort til sol og sommer. Er du også en av dem som allerede har begynt å planlegge sommerens eventyrlige reisemål? Her er en av mine feriefavoritter for en aktiv ferie. På 1800 meters høyde, omgitt av høye fjell på alle kanter, lengst nord i Lombardia og helt på grensen til Sveits finner du et isolert og alpint Italiensk ferieparadis. Her får du 10 gode grunner til hvorfor Livigno er det perfekte feriestedet for løpere.

1. Naturen

De italienske alpene har høye og dramatiske fjell og grønne daler. På vei opp fjellene får du gjerne lange strekk med frodig blomstereng før det går over til boldt fjellterreng. Uansett om du er nede i dalen eller oppe på en fjelltopp er det noe vakkert å hvile øynene på. Her kan du få alt fra snille toppturer med god utsikt uten høydeskrekk til via ferrata og smale fjellrygger som gir deg et skikkelig magesug.

©iancorless

2. Maten

Italienere kan mat og vin. Og hva er vel bedre for en sulten løper enn å kunne nyte et herlig karbofylt måltid etter en lang løpetur i fjellet? I Livigno er maten påvirket av de matvarene som produseres i området. Her er ost en av de viktigste ingrediensene i matlagingen. Ulike former for pasta med kremet soppsaus, nøtter eller bare ulike typer av ost er typisk. Her får du også mange deilige retter med viltkjøtt. Til dessert får du de klassiske rettene som Tiramisu og Gellatia, men her får du også servert nydelig Strudel, som kanskje ikke er like typisk for det Italienske kjøkkenet.

3. Prisen

Livigno er tollfritt, så her kan du gjøre noen skikkelige bra kjøp på alt fra parfyme til bensin. Siden Livigno er et sted som tiltrekker seg mange aktive mennesker er det mange sportsbutikker her. Alt du måtte ønske deg til terrengløpeferien kan du altså få svært billig her, så ikke fyll kofferten for full når du drar hjemmefra. Et tips er å gå for de italienske merkene som Scarpa, La sportiva og Gipron. Her er det mange hundre kroner å spare.

4. Livigno skymarathon

Deltar du på løp for å oppleve nye steder? Eller reiser du kanskje nye steder for å oppleve nye løp? Uansett er Livigno skymarathon et løp verdt å sette opp på ønskelisten din.

©iancorless

Det 34 kilometer lange løpet byr på ikke mindre enn 2700 høydemeter og tar deg opp til topper på 3000 meters høyde. Løpet går til tider over noen svært luftige rygger og via ferrata strekk med kjetting. Dette er en real utfordring for deg som vil ta løpingen til nye høyder (bokstavelig talt).

©iancorless

Synes du 34 kilometer og 2700 høydemeter blir litt i heftigste laget? Da kan du melde deg på Livigno Sky trail som med sine 17 kilometer og 1000 høydemeter er en langt snillere variant. Livigno Sky Trail er heller ikke luftig på samme måte som Sky marathonet og tar deg heller ikke like høyt opp.

Vil du lese mer om Skyrunning? Sjekk ut blogg-posten min om Skyhøy løping!

Bonus tips:

Har du lyst til å løpe Livigno Sky Marathon, men er redd for at det skal være for luftig? Du kan teste ut løypa på forhånd sammen med en guide! Da kan du prøve ut de tekniske partiene på en sikker måte i et roligere tempo. Og kanskje er det ikke like skummelt som du hadde trodd det var?

©iancorless

5. Høyden

Oppholder du deg i Livigno over en stund får du flere goder med på kjøpet. Her kan du sove på 1800-2000 meters høyde og trene på 3000 meters høyde. Høydetrening brukes av idrettsutøvere på elitenivå for å øke utholdenheten i forkant av viktige konkurranser. Ved opphold i høyden øker kroppen produksjonen av røde blodceller og innholdet av hemoglobin i blodet som gjør at blodet kan frakte mer oksygen rundt i kroppen. Bare husk at oppholdet i høyden ikke vil gi en evigvarende effekt og at du derfor må time oppholdet i høyden i forkant av konkurranser hvis det er hovedmålet. Om du ikke trener til en spesiell konkurranse vil du likevel nyte godt av noen uker hvor alt av løping kjenner veldig lett ut i ukene etter at du har returnert til lavere strøk.

©iancorless

6. Aktiv ferie  

Livigno er et 356 dagers paradis for de som liker å være i aktivitet. Her er det aktiviteter for enhver smak året rundt. Skulle du ha lyst til å variere dagene litt kan du leie sykkel og sykle på sykkelstier som svinger seg ned langs fjellsidene eller lek deg i klatresele og ZIP lines over ville elver og langs smale stier.  

©iancorless

7. På grensen

Bo i Livigno, få med deg Sveits på kjøpet. Livigno ligger så nær grensen til Sveits at telefonen innimellom bytter over til Sveit når du beveger deg i fjellene som ligger på grensen. Det er også en kort kjøretur over til Sveits dersom du har lyst til å ta en svipptur innom Sveits i løpet av ferien din.

©iancorless

8. Gjestfriheten

Livigno er kjent for sin gjestfrihet og byen er full av små hoteller og gjestehus hvor du vil bli tatt godt vare på gjennom oppholdet ditt i Livigno. Det er ofte små familiebedrifter hvor du får følelsen av å være en del av familien. Turismen er viktig for innbyggerne i Livigno og vennligheten du møtes med kjennes ekte ut. Har du halvpensjon på hotellet du bor på vil du gjerne møtes av det samme vertskapet både til frokost og til middag og de gjør alt de kan for å gjøre oppholdet behagelig for deg. Bli ikke overasket dersom de allerede på dag to har lært seg dine frokostrutiner og kommer med både Cappuccino kopp nummer en og nummer to uten at du trenger å be om det.

©iancorless

9. Klimaet

Sommermånedene kan fort bli i varmeste laget i Italia, men i Livigno får du behagelig treningstemperatur selv oppe på de høye toppene i sommermånedene. Temperaturen nede i dalen kan bli god og varm, på tross av at du befinner deg på nesten 2000 meters høyde, men beveger du deg litt opp i fjellet vil du gjerne kjøles ned av vinden.  Men husk at Livigno ligger høyt og været i fjellene kan skifte raskt. Regn og tordenbyger på ettermiddagene er ikke uvanlig og det kan fort bli kjølig på 3000 meters høyde.

©iancorless

10. Barne- og familievennlig

Har du lyst til å kombinere familieferien med løpeferie? Livigno passer like bra for de små som de store. Det er mange aktiviteter å ta med barna på, både i fjellet og nede i dalen. Fjellturer, klatreparker, gårdsbesøk, padleturer og barneklubb for barn mellom 3 og 11 år! Å ha en barneklubb hvor barna kan gjøre morsomme aktiviteter mens du tar deg en løpetur i fjellet før dere kan finne på en morsom felles aktivitet etterpå må vel være drømmen for de fleste løpere som har barn.

Hvordan kommer du deg dit?

Fly til Milano eller Bergamo

Fra Bergamo tar det 3,5 timer å kjøre hvis du leier bil.

Eller du kan ta tog og buss fra Milano.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.