Har du lyst til å prøve ut fastpacking, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her gir jeg deg 5 tips til turer du kan starte med.

1. Jotunheimen

Start på Gjendesheim (hit går det buss fra Oslo). Første etappe går fra Gjendesheim til Glitterheim (22km og ca 1000 høydemeter). Andre etappe går fra Glitterheim til Spiterstulen over Glittertind. Fra Spiterstulen går turen rett opp på Galdhøpiggen og ned igjen til Spiterstulen hvor du sover (30km og 2500 høydemeter). Tredje etappe går fra Spiterstulen til Gjendebu gjennom Urdadalen (24km, krevende med mye stein). Benytt gjerne kjangsen til å ta en tur opp til Gjendetungen før middag på Gjendebu. Fjerde etappe går fra Gjendebu opp Bukkelægret til Memurubu og videre over Besseggen til Gjendebu (26km og 1850 høydemeter).

©iancorless

Tips: Synes du det blir for langt? Ta båten fra Gjendebu til Memurubu og løp over Besseggen derfra.

Synes du turen blir for kort? Legg turen innom Leirvassbu og ta turen opp på Kyrkja. I stedet for å løpe gjennom Urdadalen.

Foto: Ian Corless

2. Rondane

Har du bare en helg? Da kan en tur gjennom Rondane være noe for deg.

DSC_0714.JPG

Ta nattoget fredag kveld retning Trondheim (eller Oslo hvis du reiser fra Trondheim) og gå av på Hjerkinn stasjon. Denne etappen er lang, men det går greit, for toget er fremme på Hjerkinn kl 04.00 så du har mange timer på deg til å komme frem til kveldens overnattingsplass. Løp på DNT sti til Grimstalshytta. Her kan du spise frokost og gjøre deg klar for neste etappe. Fra Grimstalshytta kan du velge å ta korteste vei til Dørålseter, eller du kan ta en omvei om Haverdalseter. Dette er en skikkelig fin etappe og som bonus kan du stikke innom og spise skikkelig gode vafler før du løper ned igjennom Haveralen og opp gjennom Dørålglupen før du kan nyte en førsteklasses middag på Øvre Dørålseter. Distanse 45km og 1600 høydemeter.

DSC_0728.JPG

Søndag morgen går turen videre til Høvringen via Rondvassbu og Pergynt hytta. Vil du ha med deg en 2000 meters topp kan du svippe oppom Veslesmeden på veien. Turen kommer på 38km og 1230 høydemeter uten Veslesmeden. Taxi fra Høvringen til Otta kan bestilles hos Otta taxi.

3. «Fjell til fjord»

Hva med en tur som tar deg fra høyfjellet og ned til fjorden? Turen kan selvfølgelig reverseres hvis du helst vil gå i motbakke.

IMG-20190817-WA0041.jpg

Ta toget til Finse og løp til Aurlandsdalen turist hytte (40km). Det er mulig å dele opp etappen på dag 1 ved å ta en natt på Geiterygghytta. Etter en god natts søvn går turen videre gjennom Aurlandsdalen (18km). Kanskje Norges vakreste dal? Avhengig av været og hvor bratt tur du ønsker deg kan du velge om du tar den høye ruta eller den som går nede langs elva. Dette er en tur som passer bra dersom du kun har en helg. Om du synes dagsetappen på dag 2 blir litt kort så kan du løpe opp langs Flåm-banen og ta toget tilbake fra Myrdal stasjon. Obs. på denne turen må du ha transport fra der stien slutter i Vassbygdi til Flåm. Det går buss i sesong. Sjekk ut busstider før du reiser.

DSC_0460.JPG

Fastpacke med telt?

Da kan du prøve…

4. Nordmarka high five

Prøv å ta Nordmarka high five ruta på 2-3 dager. 100km og nesten 4000 høydemeter. Sjekk ut ruta på ut.no og legg opp lengden på etappene slik det passer for deg.

5. Femundstien

Ellers kan Femundstien mellom Femundsenden og Trysil en super tur for deg som vil fastpacke med telt over 2-3 etapper. Strekningen mellom Femundsenden og Trysil er på 98km og byr på duvende fjell og lettløpte stier. Her møter du lite folk på veien, men se opp for elg og dyreliv. Turen er variert og frodig, og byr på både fjell, skog og noen veistrekninger.

Foto: Ian Corless

Trenger du tips til fastpackingturen?

Lurer du på hva fastpacking er? Eller hva du trenger for å bli en fastpacker? Les mer om fastpacking og hvordan du kan begynne med fastpacking her.